100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Ο Π. Σκιαδάς κάνει λόγο για επίθεση παραπληροφόρησης από το Δήμο Τανάγρας στην τοπική κοινωνία σχετικά με το ΧΥΤΒΑ! – «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός να πάρουμε απόβλητα από την υπόλοιπη Ελλάδα»

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για το θέμα της δημιουργίας ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε περιοχή του δήμου Τανάγρας. Τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί πάνω στα οποία σε συνέντευξη του, απαντά, στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, την Πέμπτη το πρωί ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΛΒΙΟΚ που εκπονεί το έργο, Μηχανικός Περιβαλλοντος, Παναγιώτης Σκιαδάς. Ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο κατασκευάζεται 3χλμ από κατοικημενη περιοχή, είναι σχεδιασμένο για να καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες της Στερεάς και δεν υπάρχει κανένα θέμα παρουσίας ελεγκτή που θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Ο κ. Σκιαδάς έδωσε απαντήσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει τονίζοντας ότι ο όλος αναβρασμός που επικρατεί στην τοπική κοινωνία οφείλεται σε παντελή έλλειψη ενημέρωσης.

«Εσείς, ως δημοσιογράφος γνωρίζετε πολύ καλά ότι η βασική αρχή για τη διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης και μίας ολοκληρωμένης άποψης είναι να υπάρχει ενημέρωση και ειδικά για ένα θέμα όπως αυτό το οποίο είναι αμφιλεγόμενο, υπάρχει θα έλεγα μία παντελής έλλειψη ενημέρωσης. Για την οποία εγώ να ξέρετε να δεχθώ και μία κριτική.» είπε ο κ. Σκιαδάς και συνέχισε: «Απλώς πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε επίτηδες αποκλειστεί από το βήμα που θα μπορούσαμε να έχουμε, για να μιλήσουμε ακριβώς σε αυτούς οι οποίοι αντιδρούν, για ένα τόσο σημαντικό έργο.

Και επομένως η δική μας άποψη, είναι αποκλεισμένη. Αντιλαμβανόμενος ότι υπάρχει και μία κριτική η οποία απευθύνεται σε όσους μας δώσουν βήμα να πούμε τη δική μας άποψη. Δηλαδή, αν είσαι τόσο σίγουρος ότι εσύ έχεις δίκιο, θα ήθελες να βγει το αντίπαλο δέος, να πει την άποψη του, να εκτεθεί. Εμείς αντιμετωπίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Όταν εμείς μιλάμε, όσοι μας δώσουν το βήμα, δέχονται κριτική. Θέλουμε να είμαστε σε ένα καθεστώς εντελώς κλειστό, να ακούγεται μόνο η δική μας άποψη. Δε μιλάω για τη δική μας ή τη δική τους άποψη.»

Σε ότι αφορά τη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Εμείς, είμαστε ανοιχτοί σε προσκλήσεις. Όταν τέθηκε σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, δεν κληθήκαμε. Και είναι απορίας άξιο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται έργα τα οποία είναι πολύ πιο μικρά από περιβαλλοντικής άποψης. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε πάει, αλλά στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, όταν άρχισαν και οι αντιδράσεις, εμείς στείλαμε εγγράφως και στο δημοτικό συμβούλιο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να παραβρεθούμε και να ενημερώσουμε τους τοπικούς άρχοντες για την πρόοδο του έργου, τι είναι το έργο. Γιατί βλέπουμε μία τρομακτική παραπληροφόρηση. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι πριν από λίγες μέρες που έγινε μία συγκέντρωση στα Οινόφυτα, και ήταν κατά του έργου, έδειξαν ότι δεν ξέρουν καν τι είναι το έργο. Δηλαδή, δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το έργο».

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήθηκε από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια», Κώστας Μαρκόπουλος με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεση στο ΣτΕ όπου έχει προσφύγει ο Δήμος Τανάγρας για τη χωροθέτηση,  να γίνει μία διευρυμένη συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία να παραβρίσκονται από το Δήμο Τανάγρας και τους όμορους Δήμους, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπρόσωποι της εταιρίας που εκπονούν το έργο και ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις –σχολιασμούς που έγιναν από τον κ. Μαρκόπουλο στο Π.Σ και συμβούλους τους, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία δηλώνει άγνοια, ως προς τη χωροθέτηση του έργου, προβληματίζεται αν εκεί θα εναποτίθενται επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα μόνο της περιοχής και γενικότερα της Στερεάς, χωρίς να δεχθούν άλλα από το εσωτερικό και το εξωτερικό και το τρίτο που θέτουν είναι να υπάρχει μία επιτροπή, ένα Δ.Σ στο οποίο θα συμμετέχουν οι φορείς για να ελέγχουν ότι όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις της εταιρίας. Σημαντικό δε είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θέλουν την εξυγίανση της περιοχής, για να μπορέσουν να συνυπάρξουν με τη Βιομηχανία που είναι ο ζωτικός οικονομικός πυρήνας για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Στο αν χρειάζεται ο χώρος ή όχι που είναι ίσως η πιο θεμελιώδης παράμετρος, ο κ. Σκιαδάς επισημαίνει: «Ο Δήμος Τανάγρας, μαζί με την αντιπολίτευση, ήταν ομόφωνη αν θυμάμαι καλά η απόφαση και μάλιστα δεν είναι αυτού του δημοτικού συμβουλίου, ούτε του προηγούμενου. Είναι του προ προηγούμενου Δ.Σ είναι ότι δεν θα γίνει ποτέ χώρος μέσα στο δήμο μας.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι ότι εμείς δεν τον θέλουμε καν τον χώρο. Άρα, θέλουμε τη Βιομηχανική συγκέντρωση, θέλουμε τα τέλη, θέλουμε τις θέσεις εργασίας, θέλουμε όλο αυτό τον πλούτο που πολύ σωστά αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Βουργέσης, αλλά δεν θέλουμε την αναπόφευκτη παραγωγή αποβλήτων. Με αυτά, θέλω να θέσω μία λίγο υποκριτική στάση πως θέλουμε τη Βιομηχανία εδώ αλλά δε θέλουμε τα απόβλητα.

Πηγαίνετε μακριά από μας, σε άλλους δήμους. Η κλασσική στάση, μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας γίνει. Επομένως πρέπει πρώτα να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, που για μένα είναι το αυτονόητο. Χρειάζεται το έργο ή δε χρειάζεται;»

Το θέμα της χωροθέτησης που είναι και το επίμαχο σημείο. Πως καταλήξατε στο συγκεκριμένο χώρο και πόσο απέχει από κατοικημένη περιοχή;

Πώς μπορούμε να βρούμε τη σωστή τοποθεσία; Νούμερο ένα είναι η εγγύτητα. Δεν θέλουμε να είναι μακριά. Δε θέλουμε να περνάμε μέσα από χωριά. Δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο οτιδήποτε κατά τη μεταφορά, θέλουμε να είναι κοντά στην Εθνική οδό. Εμείς, δεν έχουμε κάποια διαστροφή, να πάμε να το κάνουμε σε ένα σημείο, που είναι και ακριβή η γη. Το κάπου μακριά, σημαίνει και τα οικόπεδα πιο οικονομικά. Το κίνητρό μας δεν ήταν να πάμε να κερδοσκοπήσουμε , να βρούμε μία εύκολη φτηνή λύση. Το θέμα μας είναι να βρούμε τη σωστή τοποθεσία. Άρα, εγγύτητα και πρόσβαση πάρα πολύ σημαντική.

Το άλλο που ακούμε και λέγεται είναι, ελάτε να βρούμε μαζί ένα χώρο. Αυτό το να βρούμε μαζί ένα χώρο, θα το έλεγα λίγο ρομαντικό, και εξωπραγματικό. Είναι ουτοπικό. Δεν έχει γίνει ποτέ! Δε μπορεί να γίνει με μία συναίνεση. Με μία διαβούλευση. Όποιος το λέει αυτό είναι προσχηματικό. Γιατί μια τέτοια διαδικασία, θα ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα, θα κρατούσε χρόνια, και στο τέλος της ημέρας, πάλι θα υπήρχαν κάποιοι διαφωνούντες. Γιατί; Γιατί η γη τους είναι κοντά. Γιατί είναι κοντά σε κάποιο κανάλι της ΕΥΔΑΠ. Γιατί είναι κοντά σε κάποια δασική περιοχή. Με όσους έχω μιλήσει και είναι πολύ αντίθετοι στο έργο, δεν δέχονται καν να μιλήσουν. Εγγύτητα, πρόσβαση δεν υπήρχαν. Ψάξαμε για χρόνια. Ακούσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους, είδαμε πάρα πολλούς διαφορετικούς χώρους. Καταλήξαμε σε αυτό το μέρος, γιατί αυτό το μέρος συνδυάζει περισσότερα καλά από κακά.

Αυτός που δεν το θέλει, οραματίζεται, σκέφτεται, βάζει μία εικόνα στο μυαλό του, ότι θα είναι η χωματερή. Ξέρετε, αυτό ενθαρρύνεται και από τον τρόπο που το έχει προσεγγίσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βγάζει πανό που λέει πάνω «Χωματερή». Ποια χωματερή; Τις χωματερές που ο δήμος είχε, γιατί είχε τρεις, που λειτουργούσε ο δήμος επι δεκαετίες και για τις οποίες δε θυμάμαι ποτέ να έχει απολογηθεί κάποιος. Που πηγαίνανε και Βιομηχανικά και Αστικά απόβλητα; Και όχι μόνο αυτό. Τα καίγανε κιόλας. Επι δεκαετίες γινόταν αυτό.

Σε ότι αφορά τη χωροθέτηση, να σας πω ότι θέλεις οι γεωλογικές συνθήκες είναι τέτοιες οι οποίες να σου δίνουν μία αυξημένη ασφάλεια. Και αυτός ο συγκεκριμένος χώρος διακρίνεται για τα γεωλογικά στρώματα αργίλου, τα οποία έχει. Υπάρχει μία Κεραμοποιεία κοντά στο συγκεκριμένο χώρο. Διακρίνεται ακριβώς γι’ αυτό το ευεργετικό του χαρακτηριστικό, το οποίο προσφέρει μία μεγαλύτερη προστασία.

Επομένως, το σημείο αυτό δεν επιλέχθηκε επιπόλαια και αυθαίρετα. Έγινε μετά από μια πολύ προσεκτική έρευνα. Αξιολογώντας εναλλακτικούς χώρους και την απόσταση. Ο Νομοθέτης θέτει τα 500 μέτρα, θέτοντας το πάνω σε μία επιστημονική βάση. Η απόσταση που εμείς έχουμε είναι τουλάχιστον 2,9 χλμ. Άρα, ουδέποτε τίθεται θέμα του…δίπλα.

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζει η τοπική κοινωνία τι απόβλητα θα μεταφέρονται εκεί και αν τελικά θα καλύψει τις ανάγκες της Στερεάς και μόνο; Υπάρχει ανησυχία ότι εκεί θα μεταφέρονται από όλη την Ελλάδα Βιομηχανικά Απόβλητα και γιατί όχι και από το εξωτερικό. Τι ακριβώς προβλέπει το έργο; Γι’ αυτό και στο Περιφερειακό προτάθηκε να συσταθεί ένα Δ.Σ που θα ελέγχει τη δραστηριότητα αυτή.

Μας το ζητάνε, εμείς το προσφέραμε, και το αρνήθηκαν. Και τώρα έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και επανέρχεται ξανά. Είναι ίσως το μοναδικό έργο που έχουμε πει θα λειτουργήσουμε με ανοιχτές πόρτες. Αν είναι κάτι που διακρίνει το έργο, είναι η διαφάνεια του. Και αυτό το λέω γιατί κανεις δεν έχει ΄πάει σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο να σου πει ότι εγώ θα σου πληρώνω τον ελεγκτή. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Και το κάναμε γιατί θέλουμε ακριβώς να καθησυχάσουμε τον κόσμο. Την κοινωνία, η οποία νοιώθει αδικημένη, από την έλλειψη εκλεκτικών μηχανισμών. Όπου για δεκαετίες λειτούργησαν οι βιομηχανίες χωρίς μία σωστή εκλεκτική μηχανή. Και γι’ αυτό λέμε θα δουλέψουμε με ανοιχτές πόρτες. Εσείς επιλέγετε τον ελεγκτή. Εμείς τον πληρώνουμε.

Άρα, θα υπάρξει όπως λέτε ελεγκτής που θα ελέγχει τη δράση της επιχείρησης εκεί;

Θα υπάρξει, εφόσον υπάρξει ανταπόκριση. Το τηλέφωνό μου το ξέρουν όλοι. Κλείνοντας το θέμα της διαφάνειας, εμείς ότι έχουμε πει σε δημόσιο διάλογο το οποίο μπορεί κάποιος εύκολα να δει. Σε ότι αφορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, ξαναλέμε και παραμένει αυτή η πρόταση στο τραπέζι, απλώς κανένας δεν έχει ανταποκριθεί. Λέγονται στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αλλά κανείς δεν έχει ανταποκριθεί να πει, ναι θέλουμε να στήσουμε έναν ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα σας ελέγχει.

Είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος η λειτουργία με διαφάνεια ενός τέτοιου χώρου και το λέμε γιατί ακριβώς δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Το λέμε γιατί πιστεύουμε πως ο κόσμος έχει παραπληροφορηθεί. Έχει καθοδηγηθεί, σε μία οδό που έχει δηλητηριάσει την ψυχή της κοινωνίας. Έχει δημιουργήσει σε κάποιους ανθρώπους να νιώθουν πολύ έντονα για κάτι ενώ δε θα έπρεπε, γιατί θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα είναι ένας ελεγχόμενος χώρος και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Για το ποια απόβλητα θα έρχονται, όταν είπαμε εμείς ότι ξέρετε να δεσμευτούμε εγγράφως για το ποια απόβλητα θα έρχονται, αλλά θα στηρίξετε το έργο; Είπαν όχι! Θέλω να σας πω πως είναι εντελώς προσχηματική αυτή η προσέγγιση για το ποια απόβλητα θα έρχονται. Βασίζεται στη θεωρία ότι ο χώρος αυτός επιβαρύνει. Ο χώρος αυτός δεν επιβαρύνει! Είτε τα απόβλητα από το δήμο Τανάγρας είτε από το Δήμο Θηβαίων, είτε από τη Λαμία είτε από τη Χαλκίδα. Ο χώρος αυτός παρέχει προστασία.

Πάμε στα ποια απόβλητα θα έρχονται. Γιατί έχουμε ακούσει και εδώ πάρα πολλά…Θα έρχονται όλα της Ευρώπης. Θα έλεγα ας κάνουμε ένα βήμα πίσω. Δεν είμαστε οι πρώτοι και καλύτεροι, που θα θέλαμε να πιστεύουμε. Υπάρχουν δεκάδες χώροι σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, νομίζω ότι το τελευταίο πράγμα είναι να τα στείλουν στην Ελλάδα. Ας μην προτρέχουμε ότι θα δώσουμε διέξοδο δεν ξέρω σε τι απόβλητα, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Αυτά για το εξωτερικό. Σε ότι αφορά στο εσωτερικό έχουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία ήταν και παραμένει ο Σχεδιασμός. Εμείς θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αποβλήτων. Έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην παραγωγή στερεών αποβλήτων.

Και πάμε στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου ξαφνικά και ξαναλέω προσχηματικά, κάποιοι θέτουν ότι εμείς θα το στηρίζαμε. Και σας λέω πως όταν το είπαμε όλοι έκαναν πίσω. Έχει σημασία αυτό γιατί κάποιος προσπαθεί να βρει να εστιάσει κάπου και να θορυβήσει τον κόσμο και να τον ερεθίσει. Δεν υπάρχει κανένας και το λέω κατηγορηματικά. Κανένας σχεδιασμός, καμία πρόθεση να πάρουμε απόβλητα, από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ακούγεται. Να γίνουμε ο σκουπιδότοπος, η χωματερή της Ελλάδας.

Κεντρικός σχεδιασμός, να γίνει τουλάχιστον από ότι εγώ γνωρίζω, ακόμα ένας χώρος για την εξυπηρέτηση της Β. Ελλάδας και ένας για την Αττική. Αυτό όμως που εγώ δε μπορώ να σας διασφαλίσω είναι ότι αυτοί οι χώροι θα γίνουν. Γιατί για να γίνουν οι χώροι αυτοί θα πρέπει να υπάρχουν και απόβλητα. Ξέρετε, απόβλητα πολλά δεν υπάρχουν. Ο κόσμος νομίζει ότι θ΄ανοίξει και ξαφνικά θα έρχονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων στο δήμο Τανάγρας. Δεν ξέρω ποιος τα λέει αυτά. Δεν ξέρω ποιο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έχουν δει.

Ποια είναι η δυναμική του έργου; Τι έκταση θα καλύπτει και πως θα είναι οι εγκαταστάσεις;

Αυτή τη στιγμή το ακίνητο είναι περι των 200 στρεμμάτων. Η κατασκευή αποτελείται από 3 κελιά. Τρεις διαφορετικούς διακριτούς χώρους. Ένας χώρος έρχεται να εξυπηρετήσει τα ιστορικά αποθηκευμένα απόβλητα, η οποία αυτή τη στιγμή αποθηκεύει τα απόβλητα της, συγγενούς εταιρίας, η οποία έχει αποθηκευμένα τα απόβλητά της στα Οινόφυτα.

Άρα, το ένα κελί, αυτό που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή, πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση μίας βιομηχανίας που είναι στα Οινόφυτα. Τα άλλα δύο κελιά, έχουν, θα σας δώσω μία εικόνα και σε νούμερα, περίπου μία τετραπλάσια δυναμικότητα, θα έχει ο χώρος για το κελί των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και περίπου το μισό θα είναι ένας χώρος για τα Βιομηχανικά μη επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία παράγονται ξανά στη Στερεά Ελλάδα.

Αυτές οι δυναμικότητες θεωρούμε, τα στοιχεία που υπάρχουν δυστυχώς, δεν είναι παρα πολύ αξιόπιστα για τις ποσότητες που υπάρχουν. Διότι οι ποσότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Δεν υπάρχουν αυτές οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι που κάποιοι λένε ότι υπάρχουν.

Εμείς, έχουμε προβλέψει έναν κύκλο ζωής 20-25 ετών. Ο χώρος εκεί δεν είναι ακριβώς επεκτάσιμος. Δεν υπάρχουν βλέψεις για επέκταση του χώρου μελλοντικά. Θα έρθει να καλύψει αυτές τις ανάγκες της Περιφέρειας Στερεάς που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε σε ανάλογες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό, πολλές από τις οποίες είναι μέσα στον ιστό των πόλεων. Σε ότι αφορά στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ο κ. Σκιαδάς επεσήμανε ότι περισσότερους απο 50 εργαζόμενους στη νέα επιχείρηση θα δημιουργηθούν και έμμεσα θέσεις εργασίας καθώς θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων των βιομηχανιών με αποτέλεσμα να προσλάβουν και άλλο εργατικό και όχι μόνο δυναμικό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 23:53

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr