100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Σκληρά παζάρια με την πλάτη στον τοίχο και εκβιαστικά διλήμματα

«Γολγοθάς» περιμένει την κυβέρνηση και την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες καθώς ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Εχοντας πλέον τη λίστα με τα 18 μέτρα που προτείνει η Αθήνα, οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν αυτή είναι επαρκής ώστε να σταματήσει η πιστωτική ασφυξία που έχει φέρει τη χώρα στο παρά πέντε της στάσης πληρωμών.

Σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα ξεκινούν τα «παζάρια» με τους δανειστές στο Brussels Group (BG), δηλαδή στα τεχνικά κλιμάκια και τις ομάδες συμβούλων. Από εκεί θα περάσει για πρώτο ελεγχο η λίστα ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί EuroWokinGroup και την Τετάρτη, εφόσον όλα πάνε καλά, Eurogroup.

Ωστόσο, δύσκολα θα υπάρξουν αποφάσεις καθώς να θυμίσουμε ότι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και από την Πέμπτη θα υπολειτουργούν οι υπηρεσίες.

Eνδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πάντως το γεγονός ότι αύριο Κυριακή στις 19:00 στη Βουλή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το οποίο θα αποτιμήσει τις πρώτες συζητήσεις και θα χαράξει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί μέχρι την Τετάρτη. Πάντως στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη αγωνία για την έκβαση των συζητήσεων επί της λίστας καθώς τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει και τα ταμεία είναι άδεια.

Παρά το γεγονός ότι η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν διέρρευσε μέχρι το πρωί του Σαββάτου που πληροφορίες έκαναν λόγο για σειρά παρεμβάσεων που όμως δεν θα θίγουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και δεν θα είναι υφεσιακού χαρακτήρα.

Αυξήσεις

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται αύξηση στο φόρο πολυτελείας, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ποτά και ίσως και στα τσιγάρα ενώ ως εφεδρικό χαρτί θα πέσει στο τραπέζι και η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ, τουλάχιστον για ορισμένα νησιά ή με μεταφορά συγκεκριμένων προϊόντων από τον χαμηλό σε υψηλότερο συντελεστή. «Οι μεταρρυθμίσεις - δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες», έλεγαν από το Μέγαρο Μαξίμου χθες. Μάλιστα, εκτιμούσαν ότι από το σύνολο των μέτρων θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 3 δισ. ευρώ και ξεκαθάριζαν πως πρόκειται για «έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ». Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 (αντί προηγούμενου στόχου για 3% του ΑΕΠ), ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας φέτος θα είναι 1,4% (αντί 2,9% προηγούμενης πρόβλεψης).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Φίλης, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο πως η λίστα περιλαμβάνει 18 μέτρα τα οποία θα αποφέρουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δημοπράτηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων (εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο 100 εκατ. ευρώ) και η διασύνδεση όλων των ταμείων καταστημάτων, εστιατορίων και μπαρ με το υπουργείο Οικονομικών.

Η λίστα κλείδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, στην τελική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι δανειστές
Στην κατάρτιση της λίστας συμμετείχαν ομάδα του υπουργείου Οικονομικών, ομάδα από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλοι υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Νίκου Σαγιά.

Πλέον το βάρος πέφτει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ωστόσο, τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς πηγές στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, το καθεστώς ΦΠΑ, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό αλλά και το πώς θα κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» τόσο του 2014 όσο και του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριζαν πως δύσκολα θα υπάρξει επιτυχής έκβαση των συζητήσεων στο BG έως τη Δευτέρα.

Αλλωστε, ο χρόνος τελειώνει σε βάρος της Ελλάδας κάτι που δήλωσε και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κ. Γ. Βάιντμαν. Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πιστωτική ασφυξία, κάτι που φαίνεται και από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης οι οποίοι τονίζουν ότι θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις αν χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ αυτών και των δόσεων στους δανειστές.

Ρήξη;

Οι δηλώσεις περί ρήξης με τους δανειστές (Τσακαλώτος, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης) δημιουργούν κλίμα ανησυχίας αν και από την κυβέρνηση λένε ότι πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως η παρέμβαση του Π. Λαφαζάνη ο οποίος ουσιαστικά προτρέπει για ρήξη με τη Γερμανική Ευρώπη. Επ΄ αυτού προσθέτει: «Κανένας «θεσμός», κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της».

 

Imerisia.gr

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr