bannernew6

Τελευταία Νέα

Παναγιώτης Αγνιάδης: «Εάν έχουμε περισσότερο συντονισμό και λιγότερο εγωισμό ο επιμελητηριακός θεσμός θα ανέβει στα ύψη»- Συνέντευξη στην Εφη Ντίνη

«Επιστρατεύτηκε» να δώσει μία ακόμη μάχη από τη θέση του Προέδρου στα έδρανα του Επιμελητηρίου της Βοιωτίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γραμματέας πάνω από 10 χρόνια στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας Παναγιώτης Αγνιάδης.

Έχοντας διατελέσει Προέδρος στο Επιμελητήριο Βοιωτίας 30 χρόνια, θα έλεγε κανείς ότι μπορεί σήμερα, ευχαριστημένος από όσα έχει προσφέρει στο διάβα της επιμελητηριακής του πορείας, να γιορτάζει το αργυρό ιωβηλαίο.

Με γνώμονα πάντα, το συμφέρον των μελών του Επιμελητήριου, σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «τάδε έφη» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, ξετυλίγει το κουβάρι του Επιμελητηριακού Θεσμού και παράλληλα γίνεται ο «μέντορας» των νέων ανθρώπων που στόχο έχουν να αναβαθμίσουν το θεσμό, έχοντας τον ίδιο δίπλα τους  πλέον για να μοιραστεί τη «σοφία» του, τα λάθη του ενδεχομένως αλλά και τις επιτυχίες του, έτσι ώστε να μάθουν γρηγορότερα το δικό τους «μάθημα».

Ταπεινός σαν άνθρωπος, πετυχημένος σαν επιχειρηματίας και σαν αυτοδιοικητικός καθώς διετέλεσε και Περιφερειακός Σύμβουλος, ιδιαίτερα αγαπητός ως Πρόεδρος Επιμελητηρίου, έχοντας περάσει από τη θέση του Προέδρου και του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και συνάμα προβληματισμένος για το μέλλον του «επιχειρείν»,  βαθύς γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην Χώρα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική του, ο Παναγιώτης Αγνιαδης, πορεύεται για τελευταία φορά όπως δήλωσε στο eviakosmos.gr ως επικεφαλής ψηφοδελτίου στο συνδυασμό «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Ενότητα» στις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές.

Ενόψει των εκλογών, στέλνει μήνυμα ενότητας με πολλούς αποδέκτες επισημαίνοντας ότι αν έχουν περισσότερο συντονισμό και λιγότερο εγωισμό οι συμμετέχοντες, ο επιμελητηριακός θεσμός θα ανέβει στα ύψη.

Το γεγονός ότι κάποιος εκλέγεται επι 30 χρόνια Προέδρος σε ένα Επιμελητήριο, όπως αυτό της Βοιωτίας που είναι Πρόεδρος έχει πολλά να δώσει ακόμη. Τι έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων κ. Αγνιάδη;

Έχουμε έναν δημιουργικό Νομό. Είμαστε η Τρίτη βιοτεχνική και βιομηχανική δύναμη στην Ελλάδα λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα και των μεγάλων βιομηχανιών που έχουμε. Ειδικά Σχηματάρι, Οινόφυτα μέχρι τη Θήβα, όπως επίσης και η Βοιωτική γη. Στις εκτάσεις της Βοιωτίας υπάρχει το 12% της ενέργειας στην Ελλάδα. Αλλάξαν τα χρόνια, μπήκαμε σε νέες τεχνολογίες, πρέπει όμως σιγά σιγά να αλλάζουμε και τη νοοτροπία γιατί δεν πρέπει μόνο να ακολουθούμε την εξέλιξη.

Δυστυχώς, οι νέες απαιτήσεις θέλουν να προηγηθούμε της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους μας, ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο, μια και τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια ανεβαίνουμε Γολγοθά. Πιστεύω όμως ότι μόνο μία ενότητα, μία συνέργεια θα μας σώσει. Γιατί δυστυχώς για όλους εμάς και τα μέλη μας πηγαίνουμε συνέχεια σε ανηφόρες.

Από πόσα μέλη απαρτίζεται το Επιμελητήριο Βοιωτίας;

Εμείς είμαστε γύρω στις 10.000 μέλη από τη «Μύκονο του Χειμώνα» που είναι η Αράχωβα μέχρι το Δήλεσι και το Σχηματάρι. Έχουμε 4 τμήματα των Υπηρεσιών, Εμπορικό, Μεταποίησης, και ένα μικρό κομμάτι στο Τουριστικό. Προσπαθούμε να δώσουμε «όπλα» και « εργαλεία» στα μέλη μας, να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες στιγμές. Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι κάτι που πρέπει να κρατηθεί. Πρέπει να κρατήσουν μακριά από τα Επιμελητήρια όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές διενέξεις, πράγμα που δυστυχώς πολλοί πάνε να εκμεταλλευτούν.

Γιατί εμείς ανήκουμε στην επιχειρηματικότητα. Εμείς ανήκουμε στη δημιουργία, ανήκουμε σε ένα καλύτερο επιχειρηματικό  αύριο, μακριά από πολιτικές διενέξεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό, θα πρέπει να το κρατήσουμε μακριά, και πρέπει να το καταλάβουν και αυτοί που πάνε να μας εκμεταλλευτούν.

Γιατί θα πρέπει κάποιος να δείξει εμπιστοσύνη σήμερα στο θεσμό του Επιμελητηρίου; Γιατί ο Επιμελητηριακός θεσμός στην Εύβοια έχει απαξιωθεί…

Εγώ πιστεύω ότι μόνος του δεν έχει απαξιωθεί. Υπάρχουν παράγοντες που κοιτούν να απαξιώσουν τον Επιμελητηριακό θεσμό. Εμείς δε λειτουργούμε με καταστατικό. Λειτουργούμε με νόμο. Είμαστε οι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μπορώ να πω και μέσα από αυτό, με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, του επιχειρηματικού κόσμου, γιατί κάτω από την ομπρέλα των επιμελητηρίων υπάρχει και η βιομηχανία και η βιοτεχνία και το εμπόριο και οι υπηρεσίες και η καινούργια βιομηχανία, το προϊόν του τουρισμού.

Πλην όμως, να λειτουργήσουμε με ενότητα, σύμπνοια και όχι με ατομικά συμφέροντα. Έχουμε ένα πλεόνασμα, δυστυχώς εγωισμού και ένα έλλειμα συντονισμού. Εάν αυτά αλλάξουν και έχουμε περισσότερο συντονισμό και λιγότερο εγωισμό ο επιμελητηριακός θεσμός θα ανέβει στα ύψη και πρέπει ν ανέβει γιατί αυτή τη στιγμή τα μέλη μας τη χρειάζονται.

Τι σημαίνει το Επιμελητήριο για τον επιχειρηματία –μέλος του;

Το Επιμελητήριο πιστεύω ότι είναι το ληξιαρχείο κάθε επιχείρησης. Εκεί γεννιέται, εκεί μεγαλώνει και εκεί τελειώνει. Άρα εμείς, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και κάνουμε, είναι να το συμβουλεύουμε, να είμαστε στο εφαλτήριο κάθε επιχείρησης, για το επόμενο άλμα. Όχι βήμα. Τα βήματα τελειώσανε. Τώρα θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι για να έχουμε μία βιωσιμότητα. Είναι πολύ δύσκολη λέξη η βιωσιμότητα σήμερα και αυτή πρέπει να περάσει μέσα από τα Επιμελητήρια. Πρέπει να το καταλάβουμε και οι ίδιοι εμείς και να μην έχουμε τις μεταξύ μας διαφορές οι οποίες πολλές φορές είναι και ακραίες και δεν τιμάν τον επιχειρηματία.

Τα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα έτσι όπως χαρακτηρίζονται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχουν φέρει στο αμήν τους επιχειρηματίες. Έχετε λουκέτα επιχειρήσεων και στη Βοιωτία, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα;

Βεβαίως και σα Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, εμείς είμαστε παντός επιστητού. Έχουμε προτάσεις από επιστημονικές επιτροπές, για τη φορολογία, για το ασφαλιστικό. Είναι θέματα τα οποία μας αγγίζουν και μας πληγώνουν. Είμαστε έτοιμοι και για την ανάπτυξη της Χώρας  εν γένει με κοστολογημένες προτάσεις, οι οποίες έχουν και διεθνή χαρακτήρα μιας και ο Πρόεδρος μας, ο κ. Μίχαλος είναι και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου. Μία τιμή για την Ελλάδα , αλλά και ένας άνθρωπος ο οποίος παλεύει νυχθημερόν για ένα καλύτερο αύριο στις επιχειρήσεις της Χώρας.

Όλες μας οι προτάσεις είναι όχι μόνο συζητήσιμες, είναι και μπορώ να πω μία ανακούφιση για μας. Πρέπει όμως και η πολιτεία να τις δει, πρέπει και το Υπουργείο να σκύψει μαζί μας και να κάτσει στο ίδιος τραπέζι για να βγάλουμε κάτι προς ωφέλεια όλων.

Σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, των επαγγελματιών γενικότερα, ποιος είναι ο μοχλός στήριξης και σε ποιο βαθμό μπορεί το Επιμελητήριο να  ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του επιχειρηματία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση των κονδυλίων αυτών για να αναπτύξει μία επιχειρηματική δράση;

Όλα αυτά τα κονδύλια έχουν έρθει και με προτάσεις από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τόσο στη βιοτεχνία, όσο και στο εμπόριο. Αυτό το οποίο ζητάμε εμείς, είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις να μειωθούν ή να πάψουν. Να λειτουργούμε κι εμείς σαν μία ευρωπαϊκή επιχείρηση. Να αλλάξουμε όμως πρώτα νοοτροπία και από κει και πέρα να ξέρουν ότι, ό,τι προγράμματα είναι για τους επιχειρηματίες, αυτό πρέπει να το ξέρει η πολιτεία, αυτά πρέπει να πάνε στους επιχειρηματίες. Και να μη διανέμονται από δω και από εκεί και να υπάρχει ένα χάσμα τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στα άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι στο Επιμελητήριο μας αλλά και μέσω της Κεντρικής Ένωσης και δίνουμε πληροφορίες και κατευθύνουμε τα μέλη μας να πάνε στα απαραίτητα προγράμματα για να μπορέσουν και αυτοί να αποκομίσουν θέσεις εργασίας, όσο και να μπορέσουν να κινηθούν. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει ρευστότητα, οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες και αντιμετωπίζουμε μπορώ να πω έναν τοίχο από τα τραπεζικά ιδρύματα, μια και τώρα τελευταία δυστυχώς, δεν λειτουργούν σα τραπεζικά ιδρύματα αλλά σαν επίσημα τοκογλυφικά ιδρύματα.

Υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και ταυτόχρονα μπλοκάρισαν εκατοντάδες επιχειρηματίες. Εσείς, στη Βοιωτία δεν είχατε ανάλογη Τράπεζα, παραμείνατε σε Πιστωτικό Συνεταιρισμό και δεν είχατε προβλήματα. Σε πρόσφατη συνεδρίαση των Επιμελητηρίων Νήσων στη Σκύρο έγινε κουβέντα για τη σύσταση μιας Συστημικής Τράπεζας που θα στηρίζει με μικροποσά μέχρι 20.000€ μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχετικά με αυτό, τι γίνεται;

Έχει γίνει αυτή η προσπάθεια και η Κεντρική Ένωση έχει στηρίξει για μικροποσά. Επίσης υπάρχει πρόσθετη πρόταση να καλύψει και κάθε μικρή επιχείρηση, μία θέση εργασίας. Αυτό δεν περπατάει όμως γιατί δεν υπάρχει περίσσευμα, δεν υπάρχει ρευστότητα στις μεγάλες τράπεζες και όπως ξέρετε οι μεγάλες τράπεζες δε μας καλοβλέπουν.

Είναι εκείνες που θα αποτελέσουν τον εγγυητή για να συσταθεί μία τέτοια τράπεζα;

Οπωσδήποτε χρειάζονται και τα κεφάλαια, θέλει και ευρωπαϊκή έγκριση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ορισμένες ενέργειες . Από κει και πέρα όμως πρέπει να μπούμε κάπως στις αγορές για να υπάρξει κάποια εισροή και μετά να γίνει προς την κατεύθυνση των μικρών.

Και μεις θέλουμε πριν γίνουν όλα αυτά, γιατί υπάρχουν όπως σας είπα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία γιατί δυστυχώς οι τράπεζες έχουν και μια νοοτροπία δημοσιοϋπαλληλική, η οποία κρατά πίσω όλα τα δημιουργικά και βιώσιμα για μας. Ελπίζω μετά την Τρίτη αξιολόγηση να υπάρξει κάποιο φως.

Τι γίνεται με τον ασφαλιστικό φορέα των επαγγελματιών και τι θα γίνει για εκείνους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν γιατί χρωστούν ήδη μεγάλα ποσά και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και θα κληθούν να τα πληρώσουν όλα αυτά κάποια στιγμή;

Δυστυχώς, ένα θολό τοπίο είναι το ασφαλιστικό. Κανείς δε θα πάρει αυτά τα οποία έχει δώσει και του έχουν παρακρατήσει. Πάμε να κρατηθούν όρθια τα ασφαλιστικά ταμεία. Από κει και πέρα όμως, δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει και στις 120 δόσεις που μας έχουν υποσχεθεί.   

Οι 120 δόσεις θα είναι με πάγωμα του κεφαλαίου των μέχρι τώρα οφειλών;

Αυτό ζητάμε. Δεν έχουμε πάρει καθαρή απάντηση. Πιστεύω όμως να πάμε προς το τέλος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση στα προαπαιτούμενα κάτι να βάλει για το ασφαλιστικό γιατί δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι η ιατροφαρμακευτική και η Νοσοκομειακή περίθαλψη. Φανταστείτε ούτε αυτό, το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει στον άνθρωπο δεν το έχει κάποιος επιχειρηματίας.

Δεν το έχει, άλλα το τραγικό είναι ότι το πληρώνει, έτσι;

Και το έχει πληρώσει και κανένας δε θα πάρει αυτά που έχει δώσει. Είναι συντάξεις μιζέριας, συντάξεις φτώχειας δεν ξέρουμε που  θα βγει, ελπίζουμε. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αν όχι μόνοι μας, οι ευρωπαίοι θα μας βάλουνε σε κάποια γραμμή τουλάχιστον ανθρώπινη.

Υπήρξαν και κάποιες δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν κόσμο στο κομμάτι των οφειλών, εφαρμόστηκαν;

Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Δεν εφαρμόζονται όμως, δυστυχώς. Το ασφαλιστικό είναι ένας κυκεώνας, ένας λαβύρινθος. Δε ζητάμε καμία εύνοια, δικαιοσύνη ζητάμε σαν επιχειρηματικός κόσμος. Διότι μην ξεχνάμε ότι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη είναι ο επιχειρηματικός κόσμος. Μέσα από την ανάπτυξη θα καλυφθούν πάρα πολλά και οι θέσεις εργασίας, αλλά και μια ανθρώπινη νοσοκομειακή περίθαλψη. Δεν υπάρχει περίθαλψη. Είμαστε τριτοκοσμικοί, δυστυχώς.

Θα σας κάνω μία ερώτηση που θεωρείται αυτονόητη η απάντηση της. Σε ότι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, γιατί δεν έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι γνωστά. Γιατί δεν έρχονται επενδυτές εδώ;

Υπάρχει αρνητικό κλίμα. Και για να φτιαχτεί αυτό το κλίμα, είναι αλυσίδα.  Πρέπει να  ρυθμιστεί το φορολογικό πρώτα-πρώτα. Δεν μπορεί να  έρθει ένας ξένος επιχειρηματίας, αν δεν ξέρει ότι υπάρχει ένα φορολογικό πρόγραμμα δεκαετίας. Να ξέρει τι θα πληρώσει σε φόρους και ασφαλιστικό στους εργάτες. Να ξέρει ότι θα υπάρχει μία κρατική μηχανή  η οποία θα λειτουργεί.

Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο απομακρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι και θέλουν να ρθούνε, και προσπάθειες γίνονται και από τα Επιμελητήρια σε διεθνές επίπεδο, μέσω του κ. Μίχαλου. Από κει και πέρα όμως χρειάζεται να δώσουμε εξετάσεις ενότητας, σύμπνοιας και συντονισμού.

Σας είπα πάλι θα πρέπει να έχουμε πλεόνασμα συντονισμού στη Χώρα μας για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών οι οποίοι δε θα έρθουν γιατί μας αγαπάνε. Θα έρθουν γιατί θέλουν να επενδύσουν και να βγάλουν κάποιο κέρδος.

Πως κρίνετε το γεγονός ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεων τους σε Κύπρο και άλλες χώρες για φορολογικούς λόγους;

Στην Κύπρο, στη Βουλγαρία. Όλα αυτά γίνονται για φορολογικούς λόγους. Για λόγους συμφερόντων κάθε επιχείρησης και ο επιχειρηματίας όταν έχει 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και γλιτώνει ορισμένες χιλιάδες και απαλλάσσετε από το φορολογικό βάρος.

Τι σημαίνει όλο αυτό που γίνεται, για την Ελλάδα; 

Αυτό σημαίνει ότι και θέσεις εργασίας χάνονται και έσοδα στο κράτος. Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα πρέπει να κάνει και ένα βήμα πίσω το Κράτος αλλά και οι επιχειρηματίες να το δουν με άλλο μάτι. Μην ξεχνάτε ότι και οι επιχειρηματίες έχουν χύσει αίμα, έχουν ξοδέψει χρήμα και θέλουν και αυτοί κάπου κάποια βιωσιμότητα.

Η Βοιωτία ασχολείται με βιομηχανία, μεταποίηση αλλά έχει και πρωτογενή τομέα. Τι γίνεται με τον τουρισμό;

Έχουμε και την Αράχωβα έχουμε και κάτι απείρου κάλους τοποθεσίες που είναι από τον Κορινθιακό. Οι οποίες είναι ανεκμετάλλευτες και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών. Ειδικά Ελβετών. Πρέπει να αναπτυχθεί ο μοναστηριακός, ο θρησκευτικός τουρισμός όχι μόνο στη Βοιωτία αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε έναν άνθρωπο με διορατικότητα που είναι ο Κώστας Μπακογιάννης ο Περιφερειάρχης, που το βλέπει αυτό. Να τον «εκμεταλλευτούμε» τον Κώστα Μπακογιάννη γιατί οι διασυνδέσεις που έχει και εκτός Ελλάδας είναι κάτι θετικό για την Περιφέρεια μας. 

Ήδη σήμερα, βρισκόμαστε στην ΕΑΒ με τον κ. Μπακογιάννη και γίνεται ένα σύμφωνο συνεργασίας με μία μεγάλη επιχείρηση, ΕΑΒ και Περιφέρεια για κάτι αναπτυξιακές συνεργασίες, οι οποίες πιστεύω θα δώσουν κάποια ανάπτυξη στο Νομό μας.

Όλα αυτά περνούν και μέσα από τις συνεργασίες των Επιμελητηρίων και γι αυτό είπα ότι χρειάζεται μία συνεργασία, μία ομόνοια και ένας συντονισμός.

Μιλήσατε για συνεργασία επιμελητηρίων. Είσαστε γραμματέας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας πάνω από 10 χρόνια. Συνεργάζονται τα Επιμελητήρια μεταξύ τους;

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία η οποία ήταν και πρόταση δική μας, από το 2018, οι νέες διοικήσεις είναι υποχρεωμένες και βάση νόμου να λειτουργήσουν ως Περιφερειακές Επιμελητηριακές Ενώσεις. Πιστεύουμε ότι αυτό θα δώσει μία νέα πνοή. Χρειάζεται συνεργασία. Μπορεί να υπάρχουν κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα. Από κει και πέρα εμείς δεν έχουμε επιχειρηματικό πρόσωπο, έχουμε και κοινωνικό και πολιτιστικό και αναπτυξιακό για όλη την Περιφέρεια. Χρειάζεται αυτή η συνεργασία και πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να συνεργαστούμε, μπορούμε να προσφέρουμε, θέλουμε μεγαλύτερες αρμοδιότητες, κάτι μας έχει δώσει ο νέος νόμος, εμείς ζητάμε παραπάνω.

Δεν θέλουμε υποβάθμιση, γιατί ορισμένοι μας πάνε για υποβάθμιση. Ίσως δε μας θεωρούν και τόσο συμμάχους ειδικά στο μοίρασμα μπορώ να πω, των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις, ίσως θέλουνε μια άλλη μερίδα να τα διαχειριστεί αυτά. Αυτό όμως που πονάει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι η μικρομεσαία επιχείρηση.

Και μεις σαν επιμελητήριο πρέπει να τη στηρίξουμε, ειδικά τη μικρή και τη μικρομεσαία γιατί αυτή είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Το λένε οι παλιοί το λέμε κι εμείς, και χρειάζεται μεταξύ μας μια μορφή αλληλεγγύης, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Είναι η τελευταία φορά που πάμε σε επιμελητηριακές εκλογές; Θα περάσουν τελικά στις Περιφέρειες στη συνέχεια τα Επιμελητήρια;

Δεν έχει μπει στο Νόμο. Το μόνο που σας είπα είναι ότι δεν θα γίνουν Περιφερειακά Επιμελητήρια, θα γίνουν περιφερειακά συμβούλια. Αυτό λέει ο νόμος. Παραμένουν ως έχουν απλώς θα υπάρχει και κάποιο περιφερειακό συμβούλιο.

Με τον ίδιο τρόπο θα γίνουν και οι επόμενες εκλογές. Και αυτό γιατί κάθε Νομός θέλει το Επιμελητήριο του, θέλει την αυτοδυναμία του, θέλει την αυτοτέλεια του. Έχει και η Εύβοια καλά επιμελητηριακά συμβούλια, με όποιες διενέξεις θα ξεπεραστούν και πιστεύω ότι μετά τις εκλογές, θα πάμε όλοι μαζί  για να στηρίξουμε και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την περιφερειακή μας κοινότητα γιατί και θα δώσουμε και θα πάρουμε πολλά.

Εσείς στη Βοιωτία κρατάτε και ένα επίπεδο στις συνεδριάσεις. Είστε και πάλι υποψήφιος για Πρόεδρος με έναν «αντίπαλο» σε αυτές τις εκλογές;

Για τελευταία φορά επιστρατεύτηκα, τι να έκανα; Αν και το ήθελα κι εγω. Ένα σύνθημα των Επιμελητηρίων θα πρέπει να είναι να γίνει ένας πολιτισμένος, ένας έντιμος αγώνας γιατί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Η ανάπτυξη είναι μπροστά μας, η βιωσιμότητα είναι μπροστά μας, η στήριξη των μικρομεσαίων είναι μπροστά μας.

Βέβαια, εκλογές είναι, στην Ελλάδα ζούμε. Θα υπάρχουν κάποιες διενέξεις. Από κει και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε γιατί είναι δύσκολες εποχές. Μπορεί να πηγαίνουμε από διαφορετικούς δρόμους αλλά στόχος και σκοπός είναι ένας. Πως θα σώσουμε τη μικρομεσαία  ελληνική επιχείρηση.

Τριάντα χρόνια έχετε κάνει τόσο δουλειά στο Επιμελητήριο Βοιωτίας. Τι παραπάνω περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βοιωτίας ;

Υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά. Θα πρέπει να γίνει μία δυνατή ομάδα νέων, να πάρουν ότι καλό έχουμε εμείς οι παλιοί, να προσθέσουν και τον ενθουσιασμό τους για να γίνει ακόμη καλύτερο το αυριανό επιμελητήριο, τόσο στη Βοιωτία όσο και σε όλη την Περιφέρεια. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά πεδία δράσης. Εγώ τις γνώσεις που έχω αποκομίσει και από την Κεντρική Ένωση αλλά και από όλη την Ελλάδα που έχω γυρίσει, θα τις δώσω στους νέους και ένα μόνο θα τους πω. Ότι μόνο με ενότητα, σύμπνοια, συνεργασία και αλληλεγγύη θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά γιατί είχαμε μείνει στα βήματα, σημειωτόν. 

Άνθρωποι σαν τον Παναγιώτη Αγνιάδη, με την εμπειρία και το ήθος που διαθέτετε και την πορεία που έχετε διαγράψει μέχρι τώρα, είναι περισσότερο χρήσιμοι στην κοινωνία. Να τολμήσω να ρωτήσω αν τον Παναγιώτη Αγνιάδη θα τον ξαναδούμε σύντομα στο πολιτικό προσκήνιο;

Όχι, όχι. Έχω δώσει ότι ήταν να δώσω, θα μια χρήσιμος μόνο ως σύμβουλος.

Ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετήσατε επίσης με πολύ σθένος;

Παντού. Θέλω κι εγώ λίγο χρόνο μαζί με τα εγγόνια μου να μπορέσω να χαρώ.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΓΝΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 21:37

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr