bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Ι. Δημητρόπουλος για το ΠΕΖΟΝΗΣΙ και το Δ.Σ : «Είναι μονόδρομος η συνεργασία με την ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του- Η αντιπολίτευση επέλεξε την αποχή –Πράξη ανεύθυνη κατά την άποψή μου»

Μετά την εξέλιξη που είχε η προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαρτίου 3η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας που αναβλήθηκε μετά από αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που απείχε εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συζήτηση του 12ου θέματος που αφορούσε τη Λήψη απόφασης περί έγκρισης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της ΕΤΑΔ που αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου «Πεζονήσι», την Πέμπτη το πρωί μίλησε στον Evripos 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο δήμαρχος Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος.

Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι μονόδρομος η συνεργασία με την ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων (Πεζονήσι) για το οποίο ο δήμος πληρώνει ετησίως συνολικά περίπου 200.000€ χωρίς να εισπράττει ενώ ο χώρος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο όπως είπε τα τελευταία 14 χρόνια. Έκρινε ανεύθυνη τη στάση της αντιπολίτευσης να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΔΣ και τόνισε πως σε ότι αφορά το Νησί θα γίνουν όλα με διαφανείς διαδικασίες, θα γίνει διαβούλευση και η τελική απόφαση για το τι θα γίνει θα παρθεί από το Δ.Σ.

«Το βράδυ της Τετάρτης είχαμε βάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο έγκριση για σύναψη μνημονίου με την ΕΤΑΔ. Αν θέλουμε να συνεργαστούμε με την ΕΤΑΔ για να αξιοποιήσουμε το Νησί των Ονείρων. Δεν είναι ούτε σύμβαση ούτε τίποτα. Ήταν, αν θέλουμε συνεργασία με την ΕΤΑΔ για να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων» είπε ο κ. Δημητρόπουλος και συνέχισε:

«Όπως ξέρετε, γιατί δεν το λένε αυτό, το Νησί των Ονείρων έχει τρία θετικά. Εμείς, σα δήμος, έχουμε 18,5 στρέμματα, 27 έχει η ΕΤΑΔ και το γύρω –γύρω στην παραλία είναι η Κτηματική Υπηρεσία. Ή πάμε μαζί για να αξιοποιηθεί το Νησί ή το 2012 που είχε προσπαθήσει ο κ. Βελέντζας να το κάνει τον είχε σταματήσει η ΕΤΑΔ. Αυτό το Νησί έχει γίνει σκουπιδότοπος εδώ και 14 χρόνια. Για να υπάρξει ολοκληρωμένη αξιοποίηση το Πεζονήσι, χρειάζεται να πάμε και οι δύο. Για να υπάρξει μία αποτελεσματική αξιοποίηση στο διηνεκές. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.»

Η Κτηματική Υπηρεσία όπως δήλωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος, παραχωρεί τις παραλίες στους δήμους. Με μία προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις της Κτηματικής θα πρέπει να συνορεύουν με αυτές του δήμου.

«Εδώ δε συνορεύουμε. Είναι τρεις ομόκεντροι κύκλοι. Εμείς είμαστε στον εσωτερικό κύκλο. Στο μεσαίο είναι η ΕΤΑΔ και γύρω γύρω είναι η Κτηματική. Που σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε συνέχεια με την Κτηματική. Άρα, πως θα μας το παραχωρήσει;» είπε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Εδώ στην Ερέτρια εδώ και 20 χρόνια υπήρχαν δύο συνδυασμοί. Του κ. Γουρνή και της κας Αλημπατέ. Εγώ δεν ξέρω αν ο ένας συνδυασμός έχει βλάψει τον άλλον. Εκείνο που είναι σίγουρο και το λέω πεντακάθαρα είναι ότι και οι δυο έχουν βλάψει τον τόπο. Πληρώνουμε κάθε μήνα 15.000€ για τα σπασμένα από τη ΔΕΝΟ, από το Νησί των Ονείρων. Αυτά τα λεφτά δεν τα πληρώνει ο Ερετριανός. Τα πληρώνει και αυτός από την Αμάρυνθο και από το Γυμνό και από την Καλλιθέα και αυτός από την Άνω Βάθεια και από τη Σέτα».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα 3,5 εκ ευρώ που έχουν καταλογιστεί στο Δήμο Ερέτριας από το ξεκαθάρισμα στο Νησί των Ονείρων χωρίς όπως είπε ακόμα να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των Ορκωτών. Από το 1992 έως το 2008 όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, άφησαν χρέος που θα περάσει τα 4 εκ. Για το χρέος αυτό, ο δήμος πληρώνει το χρόνο 180.000€ αμαρτίες παρελθόντων ετών και χωρίς στα ταμεία του να μπαίνει ένα ευρώ. Γι’ αυτό όπως είπε ο κ. Δημητρόπουλος θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτει και όλα αυτά τα χρήματα που υποχρεούται ο δήμος να δίνει γιατί του έχουν καταλογιστεί.

Ο κ Δημητρόπουλος απάντησε στη συνέχεια σε αυτό που ακούστηκε για «ξεπούλημα» του Νησιού των Ονείρων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

«Πρόκειται για ένα μνημόνιο, ένα σχέδιο με το οποίο ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να μας εγκρίνει τη συνεργασία. Θα φτιάξουμε δύο Επιτροπές. Όπου καταλήξουμε, στις μελέτες σκοπιμότητας, στα περιβαλλοντικά, στο τι αξιοποίηση θα κάνουμε. Όλα αυτά στο τέλος και αφού καταλήξουμε θα έρθουν σε διαβούλευση και θα περάσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα ότι εδώ και 14 χρόνια το Νησί έχει γίνει σκουπιδότοπος ενώ αυτό που κάνει η δημοτική αρχή τώρα, προσπαθούσαν και οι άλλοι να το κάνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων αποτελούσε για την παράταξη του κ. Δημητρόπουλου και προεκλογικά τον πρώτο στόχο επισημαίνοντας ότι ερευνώντας τους τρόπους αξιοποίησης του, για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να πάνε μαζί με την ΕΤΑΔ.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος της Ερέτριας στη στάση της αντιπολίτευσης την Τετάρτη το βράδυ να μη συμμετέχει σε αυτό το συμβούλιο εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα με το Νησί των Ονείρων είπε ότι εδώ και σαράντα μέρες είχε ενημερώσει τους επικεφαλής των συνδυασμών για το περιεχόμενο του μνημονίου συνεργασίας με την ΕΤΑΔ.

«Είναι κάτι γενικό. Να συνεργαστούμε με την ΕΤΑΔ προκειμένου να αξιοποιήσουμε το Νησί» είπε ο κ. Δημητρόπουλος ο οποίος επεσήμανε ότι οι προτάσεις που αφορούν την αξιοποίηση του Νησιού θα «πέσουν» στο τραπέζι. Θα έρθουν όπως είπε στη διαβούλευση και στο Δ.Σ.

Σε ότι αφορά το μνημόνιο ο κ. Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στο πρώτο άρθρο του μνημονίου. «Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η συνεργασία των δύο μερών για την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης των Δημοτικών Ακινήτων για την τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου με τη διενέργεια διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης» ανέφερε ο Δήμαρχος εξηγώντας ότι δεν έχει οριστεί ο χρόνος αυτός και επισημαίνει:

«Εάν αυτό ψηφιστεί, εγώ και η ΕΤΑΔ θα καταγράψουμε τι θα κάνουμε. Θα κάνουμε μελέτη σκοπιμότητας. Θα κάνουμε το ΕΣΧΑΔΑ, θα κάνουμε περιβαλλοντική μελέτη. Και θα βάλουμε χρονοδιάγραμμα. Και για να μην καθόμαστε εμείς και παρακολουθούμε αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα θα έχουμε δύο Επιτροπές. Μόλις ολοκληρωθούν όλα αυτά τα πράγματα, και πριν γίνει η προκήρυξη διαγωνισμού, θα έρθει στη διαβούλευση και στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

Ο δήμαρχος στη συνέχεια ανέφερε ότι από ότι είχε διαπιστώσει ο ίδιος δεν υπήρχε επαφή τα προηγούμενα χρόνια Δήμου με την ΕΤΑΔ. «Ήρθαμε σε επαφή και είπαμε για να προχωρήσει αυτό το πράγμα πρέπει να συνεργαστούμε. Αλλιώς δεν θα πάρουμε τίποτα, ούτε εμείς ούτε η ΕΤΑΔ. Το 2012 ο κ. Βελέντζας είχε κάνει μία προκήρυξη για μίσθωση και τον σταμάτησε η ΕΤΑΔ λέγοντας του ότι δεν έχετε τίποτα» είπε στη συνέχεια ο κ. Δημητρόπουλος.

Σε ότι αφορά τις αμαρτίες παρελθόντων ετών που ακολουθούν το Νησί και συγκεκριμένα τα χρέη που συσσωρεύτηκαν και καλούνται σήμερα να πληρώνουν οι δημότες καθώς καταλογίστηκαν στο Δήμο, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ο ορκωτός λογιστής, ο κ. Δημητρόπουλος ανέφερε ότι κάθε χρόνο ο δήμος πληρώνει τα τελευταία χρόνια 180.000€. Χρήματα που φεύγουν από τα ταμεία του νέου Καλλικρατικού Δήμου που περιλαμβάνει και την Δ.Ε Ερέτριας αλλά και τη Δ.Ε Αμαρυνθίων.

«Με την αξιοποίηση του Νησιού θα έχει έσοδα ο δήμος και θα μπορούμε να ξεχρεώνουμε και τα χρέη του. Γιατί τώρα πληρώνουμε τα 180.000€ και πληρώνουμε και επιπλέον 20.000€-30.000€. Σε ότι αφορά τη συνεργασία με την ΕΤΑΔ για αρχή έχουμε βάλει 50-50 αλλά μπορεί να το συζητήσουμε. Όλα θα έρθουν στη διαβούλευση» είπε ο δήμαρχος.

Σε ότι αφορά το θέμα του Νησιού που ήταν 12ο στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, ο κ. Δημητρόπουλος είπε ότι τα προηγούμενα θέματα θα μπορούσαν να περάσουν πιο γρήγορα και να γίνει η συζήτηση. Διαφορετικά αν το επιθυμούσε η πλειοψηφία των συμβούλων να ερχόταν ως μονοθεματικό σε ένα άλλο συμβούλιο ξεκαθαρίζοντας πως το θέμα αφορούσε συζήτηση για το Νησί.

«Η Αντιπολίτευση επέλεξε την αποχή, που ξέρετε ότι αποτελεί πολιτική πράξη. Θα μπορούσαν να είναι παρόντες και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους» είπε ο κ. Δημητρόπουλος και συνέχισε:

«Τι κερδίζουν με την αποχή; Ο κόσμος μας έστειλε για να μην πηγαίνουμε στα Δημοτικά Συμβούλια; Να έρθουν να μας κατακρίνουν. Να κάνουν την κριτική τους. Αλλά το να μην έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό δε μπορεί να δικαιολογηθεί. Είναι μία πράξη ανεύθυνη κατά την άποψή μου γιατί ο κόσμος δεν μας έφερε εδώ για να παίζουμε κρυφτό. Αν κάποιος σύμβουλος έχει λόγο να μην είναι στο δημοτικό συμβούλιο, βεβαίως να το σεβαστούμε. Αλλά τώρα δε μπορεί όλοι να είχαν λόγο… »

Ο δήμαρχος της Ερέτριας θέτει ακόμα μία εκδοχή στην αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να μη συμμετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο επισημαίνοντας ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το Νησί εδώ και 14 χρόνια.

«Σου λένε, ήρθε ο Δημητρόπουλος τώρα και σε ένα χρόνο ήρθε σε επαφή με την ΕΤΑΔ. Εγώ δε θέλω. Ας βγουν αυτοί και ας πουν ότι αυτοί το κάνανε. Δεν έχω πρόβλημα εγώ…» είπε ο δήμαρχος, κλείνοντας.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 00:47

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr