bannernew6

Τελευταία Νέα

Γιώργος Καββαθάς: «Περίπου 3000 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν λουκέτο τα δυο τελευταία χρόνια- Τα νέα μέτρα είναι ασπιρίνη σε καρκινοπαθή- Θα αντισταθούμε»

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε την Παρασκευή το πρωί στην εκπομπή της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη «τάδε έφη» στον Evripos 90fm για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της εστίασης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ασπιρίνη για καρκινοπαθή αφού δεν αφορούν μέτρα στήριξης για τους επιχειρηματίες αλλά μονο για τους εργαζόμενους. Ενώ δηλώνει αποφασισμένος να σταματήσει τη χιονοστιβάδα λουκέτων που έρχονται αντιδρώντας με κάθε τρόπο.

Σε μία τουριστική πόλη όπως είναι η Χαλκίδα, τα καταστήματα της εστίασης βάζουν καθημερινά λουκέτο. Τουρισμός χωρίς εστίαση γίνεται κ. Καββαθά;

Σαφώς δε γίνεται. Και η εστίαση είναι ο Τομέας της εστίασης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της Χώρας μετά το δημόσιο. Απασχολεί 300.000 εργαζόμενους και τώρα καρκινοβατεί πλέον. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Κυβέρνηση είναι ασπιρίνη σε καρκινοπαθή και δε δίνουν διέξοδο στα τεράστια προβλήματα του κλάδου, ο οποίος βλέπει τον κύκλο εργασιών του για το τελευταίο δεκαπενθήμερο να έχει μειωθεί κατά 70% με 80%.

Αυτό οδηγεί, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και ρεύματος, σε τραγική κατάσταση τον κλάδο ο οποίος έχει συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υποχρεώσεις και δεν έχει αναπληρώσει ούτε μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο των δυο μεγάλων lock down, που περάσαμε το 2021.

Και αυτό που είπε ο κ. Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας στη Χαλκίδα, σε σχέση με τα κλειστά καταστήματα, και τα λουκέτα στα καταστήματα είναι η κορυφή ενός παγόβουνου. Το οποίο έχει αρχίσει σιγα –σιγά να εμφανίζεται όχι μόνο στην πόλη σας και στην πρωτεύουσα του Νομού (Εύβοια), του οποίου είναι και η καταγωγή μου, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα είναι ότι έγιναν κάποιες συζητήσεις και με το Υπουργείο Οικονομικών και οι της εστίασης είχαν φτάσει με μία σειρά προτάσεων για τη στήριξη του κλάδου μέχρι τον Πρωθυπουργό, με συνοδοιπόρο εσάς κ. Καββαθά, δυστυχώς χωρίς να εισακουστούν όπως όλα μέχρι τώρα δείχνουν. Γιατί;

Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει λάθος εκτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Αυτό το διαπίστωσα την περασμένη Δευτέρα όταν στη σύσκεψη που είχαμε η Ομοσπονδία Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων, με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για κακή στιγμιαία φωτογραφία.

Ενώ η ουσία είναι ότι ο κλάδος έχει μπει σε ένα παρατεταμένο άτυπο lock down από τις αρχές Νοεμβρίου με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% που πάρθηκαν με την απαγόρευση της μουσικής, μείωση του ωραρίου λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μείωση δυναμικότητας των επιχειρήσεων στους ειδικούς χώρους από το 100% πέσαμε στο 60%, αντιλαμβάνεστε ότι έχει εκρηκτικό κλίμα και λαμβάνω υπόψη μου και την ψυχολογία των πελατών όταν καθημερινά, ακούμε από τα δελτία, την ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι έχουμε 35.000- 50.000 κρούσματα, τόσους θανάτους καθημερινά, οι πολίτες καταναλωτές φοβούνται να πάνε στα καταστήματα εστίασης. Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό αρνητικό κλίμα, συν τις ανατιμήσεις που σας είπα.

Και σε καμία περίπτωση το αυξημένο κόστος δεν είναι το 50%. Που λέει η Κυβέρνηση θα επιδοτήσει το 50%. Δεν επαρκεί. Διότι, οι λογαριασμοί για τον κλάδο, των 1800€, έρχονται 3000€-4000€. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να πληρωθούν. Σε συνδυασμό όλων αυτών τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι μηδαμινά. Είναι ασπιρίνη όπως είπα στην αρχή για καρκινοπαθή. Όταν δε δίνει ούτε αναστολή ενοικίων, ούτε μείωση ενοικίων για το μηνα Ιανουάριο.

Τα μέτρα αφορούν τους εργαζόμενους δεν αφορούν τις επιχειρήσεις, σωστά;

Όχι. Κανένα μέτρο δεν αφορά τη επιχείρηση. Πλην του μέτρου της επιδότησης για ορισμένους ΚΑΔ που έχουν σχέση με την διασκέδαση και τις εκδηλώσεις.

Πως θα αντιδράσετε από δω και πέρα;

Κα Ντίνη, σήμερα, το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας με Ολομέλεια Προέδρων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων έτσι ώστε να πάρουμε μία απόφαση ακύρωσης γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε τη χιονοστιφάδα που έρχεται πάνω μας κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα για τι ποσοστά μιλάμε σε λουκέτα στο χώρο της εστίασης;

Κοιτάχτε, δεν μπορώ να πω ποσοστό αλλά μπορώ να πω ότι είναι 2000 με 3000 επιχειρήσεις που έχουν κλείσει από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις τοπικές Ενώσεις Εστιατόρων.

Υπάρχει ενδιαφέρον για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων;

Πάντα θα υπάρχει. Η οποιαδήποτε κρίση είναι ευκαιρία για κάποιους. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων που ανοίγουν. Είδαμε και την προηγούμενη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, το 90% της δημοσιονομικής κρίσης, που άνοιγαν στο χώρο της εστίασης –αναψυχής ήταν συγγενείς επιχειρήσεις που έβαζαν λουκέτο σε 6 μήνες και κατέστρεφαν και επιχειρήσεις οι οποίες παραδοσιακά ήταν στο χώρο.

Έχετε επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών έστω και τηλεφωνικά μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων;

Η ανακοίνωση έγινε σήμερα το πρωί. Εντός της ημέρας θα κάνω προσπάθεια να επικοινωνήσω με τον κ. Σταϊκούρα, και με τον κ. Γεωργιαδη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 01:19

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr