bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Βασίλης Έξαρχος μιλά για το κόστος ενέργειας στη Βιομηχανία και τον αντίχτυπο στον καταναλωτή: «Πιστεύω ότι μοναδική λύση στο μέτρο του δυνατού είναι η ενεργειακή μας αυτάρκεια, μέσω συνεχών επενδύσεων»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο Evripos 90fm, το μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Βασίλης Έξαρχος, επεσήμανε πως το κόστος ενέργειας επηρεάζει τη Βιομηχανία και τον αντίχτυπο που έχει στο καταναλωτικό κοινό.

Ο κ. Έξαρχος είναι Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Dunapack Packaging, Ελληνικής Παραγωγής, με εμπειρία χρόνων στο χώρο της Βιομηχανίας, και συμμετείχε στην συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Πάνος Λώλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Πάνος Σκιαδάς και ο ίδιος, εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, πριν από λίγες μέρες. Μία συνάντηση η οποία «απέδωσε καρπούς» στη συνέχεια. Καθώς όπως μας ανέφερε ο κ. Έξαρχος, η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε κάποια από τα αιτήματα- προτάσεις του Συνδέσμου και έπεται και συνέχεια.

Ο κ. Έξαρχος καταθέτει την άποψή του για το μέλλον της ενέργειας «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς όπως επισημαίνει με την παρούσα κατάσταση δεν θα υπάρξει μείωση στο κόστος ενέργειας. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι η μοναδική λύση κατά την άποψη του, είναι, σε εγχώριο επίπεδο, στο μέτρο του δυνατού η ενεργειακή μας αυτάρκεια, μέσω συνεχών επενδύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τιμές, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα συνεχίσουν να είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Σα Σύνδεσμος αμέσως αντιδράσατε στις αυξήσεις που αφορούν στην ενέργεια. Ζητήσατε συνάντηση με τον κ. Σκρέκα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Ποια τα αποτελέσματα αυτής; Είστε ευχαριστημένοι;

Από μέρους μας, σα Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, είχαμε υψηλά στην ατζέντα μας το θέμα των συνεχών ανατιμήσεων ακριβώς γιατί είναι άμεσα συναρτώμενο με την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς με την ανταγωνιστικότητα και συνεπώς με τη βιωσιμότητα των μελών μας. Η ομάδα εργασίας προέβλεψε την έκρηξη του κόστους στις πρώτες ύλες παραγωγής αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού.

Με σειρά παρεμβάσεων έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες. Μία από αυτές τις παρεμβάσεις μας ήταν και αυτή και η επίσκεψη αντιπροσωπείας όπως πολύ σωστά είπατε του Συνδέσμου Στερεάς Ελλάδας, στον αρμόδιο Υπουργό στον κ. Σκρέκα. Αφού βέβαια, είχε προηγηθεί από μεριάς μας, είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων.

Υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος, αν με ρωτάτε, αν είμαστε ευχαριστημένοι. Και το ουσιαστικό κομμάτι είναι ότι υπήρξε μία κοινή προσέγγιση, αναφορικά με την ανάγκη για υιοθέτηση άμεσων ενεργειών, η οποία οδήγησε σε σειρά μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο σχετικά με την επιδότηση του κόστους ενέργειας. Τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη Βιομηχανία.

Κοιτώντας το μέλλον, ήδη έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για ενέργειες, υπό τη μορφή επιδοτήσεων οι οποίες θα ανακουφίσουν τις Ελληνικές Παραγωγικές Εταιρίες και πιστεύουμε ότι θα μετριάσουν μελλοντικά το κόστος, αυτής της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Όμως, θα πρέπει να δούμε και πως αυτή η επιβάρυνση στο κόστος της ενέργειας έχει αντίχτυπο, στα παραγόμενα προϊόντα και καταλήγει να την «πληρώνει» ο καταναλωτής. Πως θα μπορέσουν να είναι ταυτόχρονα βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής; Θα βοηθήσουν πιστεύετε αυτές οι επιδοτήσεις από το Κράτος;

Ουσιαστικά παίρνουμε ένα χάπι ενώ η ασθένεια υπάρχει. Είναι γεγονός ότι όποιες ενέργειες και παρεμβάσεις είναι καλοδεχούμενες. Αν θέλουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια, σαφέστατα όταν έχουμε αυξήσεις οι οποίες σε πρώτες ύλες σε αρκετούς κλάδους έχουν ξεπεράσει το 50% και το 60%, το τελευταίο εξάμηνο. Όταν έχουμε αυξήσεις στην ενέργεια οι οποίες έχουν ξεπεράσει το 300% και 400%, είτε έχει να κάνει με το αέριο είτε έχει να κάνει με την ενέργεια, θέλω να σας πω ότι κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα θα ενταθεί.

Όχι στην Ελλάδα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση η Βιομηχανία για να συνεχίσει να υπάρχει, δεν μπορεί να καλύψει το τίμημα, αυτών των αυξήσεων. Οι ανατιμήσεις είναι και θα είναι συνεχείς, για το επόμενο χρονικό διάστημα, και οι όποιες ενέργειες γίνουν, ουσιαστικά θα μετριάσουν τον αντίχτυπο. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξήσεις και δεν θα είναι μία πολύ δύσκολη περίοδο, αναφορικά με το πώς ως το τέλος της ημέρας, θα κοστίζουν τα προϊόντα στο ράφι και στο καλάθι της νοικοκυράς.

Είστε έμπειρος. Διευθύνετε χρόνια μια μεγάλη εταιρία, εδώ στην περιοχή. Θα ήθελα λίγο να μας καταθέσετε τη δική σας άποψη για το μελλοντικό κόστος της ενέργειας…

Δυστυχώς, το μέλλον αναφορικά με τις τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι ευνοϊκό. Δε θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ένα θέμα που είναι τόσο πολυπαραγοντικά, επηρεάσιμο. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να σας πω είναι ότι όσο γεωπολιτικά υπάρχει μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας αυτή η κατάσταση, δε θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Ακριβώς γι’ αυτό, πιστεύω ότι η μοναδική λύση είναι σε εγχώριο επίπεδο, είναι στο μέτρο του δυνατού η ενεργειακή μας αυτάρκεια, μέσω συνεχών επενδύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι τιμές πιστεύω, θα συνεχίσουν να είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Χαρακτηριστικά μια μικρή αποκλιμάκωση, που βλέπουμε αυτές τις μέρες, κατά τη γνώμη μου, είναι άμεσα συναρτώμενη με τον εξαιρετικά καλό καιρό που υπάρχει στην Ευρώπη και τη μειωμένη κατανάλωση για λόγους θέρμανσης. Άρα, είναι καθαρά συγκυριακό.

Το τι θα βιώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, κανένας δε μπορεί να το πει. Σίγουρα όμως τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα απ΄ ότι χτες.

Ποιες ήταν οι προτάσεις που έκανε ο Σύνδεσμος στον Υπουργό; Που έχετε επικεντρώσει το ενδιαφέρον; Τι πρέπει να δώσει άμεσα η Κυβέρνηση, για τη στήριξη της Βιομηχανίας;

Για άλλη μια φορά τονίσαμε τη σημαντικότητα της Βιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία. Ουσιαστικά, πέραν του τουρισμού, η Ελλάδα έχει Βιομηχανία η οποία συμβάλει σε ένα τεράστιο κομμάτι του ΑΕΠ.

Για να συνεχίσουν οι Βιομηχανίες να παράγουν και να συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, θα πρέπει ουσιαστικά να είναι βιώσιμες. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις ενέργειές μας, μεταξύ εταιριών, μεταξύ κλάδων.

Υπάρχουν κλάδοι που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι. Οι πρώτοι κλάδοι που χρήζουν άμεσα της όποιας συμπαράστασης. Αυτό το κομμάτι πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει ότι δε θα δοθούν τα χρήματα, με λάθος τρόπο, και θα πρέπει αυτές οι εταιρίες να συνεχίσουν να παράγουν και να συνεχίσουν να δουλεύουν και να συνεχίσουν ουσιαστικά να συμβάλλουν στην οικονομία γιατί φανταστείτε ότι η οικονομία είναι ένας κρίκος.

Εμείς είμαστε μία εταιρία, η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη, σε παραγωγή χαρτιού. Παρόλα αυτά, το χαρτί έρχεται και γίνεται είδος πολυτελείας. Όταν το υλικό συσκευασίας έχει αυξήσεις που ξεπερνά το 60% με 70%, τους τελευταίους τρεις μήνες, όλα τα προϊόντα συσχετίζονται. Άρα αυτό, επιβαρύνει την τιμή. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, θα πρέπει με κάποιο τρόπο, να συνεχίσουμε να παράγουμε. Και για να συνεχίσουμε να παράγουμε, θα πρέπει να είμαστε βιώσιμοι.

Και με αυτό ακριβώς το κόστος που σήμερα έχουμε, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Βέβαια, θεωρώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από το Σύνδεσμο, ήταν τόσο ουσιαστικές και ήταν τόσο γρήγορη η ανταπόκριση, που θεωρητικά στο επόμενο χρονικό διάστημα, όλο αυτό το θετικό αποτύπωμα των ενεργειών που ευτυχώς πολύ γρήγορα έγιναν, θα αποδώσουν καρπούς, και θεωρητικά οι εταιρίες θα συνεχίσουν να παράγουν και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελληνική Οικονομία.

Αυτός είναι άλλωστε και ο ουσιαστικός ρόλος που έχετε και ως Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς απέναντι στα μέλη σας. Όταν δίνονται άμεσα λύσεις, έχετε πετύχει ουσιαστικά και το στόχο. Προτάσεις που συνδυάζονται με τη σωστή επιχειρηματολογία. Γι’ αυτό και η άμεση ανταπόκριση από πλευράς των Κυβερνώντων. Σωστά;

Αναφορικά με αυτό που είπατε και κλείνω με αυτό, είναι ότι το μονο θετικό σε όλη αυτή την περίοδο τα τελευταία 10 χρόνια, αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι ότι μάθαμε στην Ελλάδα να είμαστε λίγο πιο γρήγοροι. Να αποφεύγουμε τη γραφειοκρατία να πράττουμε πιο σύντομα. Και αυτό φαίνεται ότι ο σύνδεσμος μας το κατάφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ελπίζω έτσι να συνεχίσουμε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΕΞΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 13:42

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr