bannernew6

Τελευταία Νέα

Ο Πρόεδρος της Εστίασης Εύβοιας Βασίλης Ευθυμίου: «Προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος- Νόμοι που λείπουν από τις εργασιακές σχέσεις ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους από το 1980 οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν»

Ο Πρόεδρος Καταστηματαρχών Εστίασης Εύβοιας «ο Ξένιος Ζευς» Βασίλης Ευθυμίου μίλησε στην εκπομπή της δημοσιογράφου Εφης Ντίνη «τάδε έφη» στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90FM στις 27.6.22. Για την μετά covid εποχή στην εστίαση. Τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος αλλά και την κίνηση στα καταστήματα μετά τις αυξήσεις, σε καύσιμα, πρώτες ύλες και βέβαια ενέργεια. Ο κ. Ευθυμίου αποκαλύπτει αποκλειστικά σε μας όλα αυτά που ειπώθηκαν στις συναντήσεις με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη και το Βουλευτή Εύβοιας Σπύρο Πνευματικό καθώς επίσης και στην επίσκεψη στον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τον κ. Πετραλιά, με την υποψήφια βουλευτή Εύβοιας της Ν.Δ Σοφία Νικολάου.

Για την εστίαση στη μετά covid εποχή, θα συζητήσουμε με τον Βασίλη τον Ευθυμίου, τον Πρόεδρο έτσι των ανθρώπων της εστίασης εδώ στο νομό της Εύβοιας. Εγώ όμως θα πω το βασικότερο, ότι αν δεν υπήρχαν και άνθρωποι σαν τον Βασίλη τον Ευθυμίου και το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη έτσι, οι οποίοι διεκδίκησαν πράγματα για να στηρίξουνε την εστίαση, να ξέρετε ότι τα λουκέτα στο χώρο θα ήτανε πολύ περισσότερα. Πάμε να βάλουμε όμως στη παρέα μας τον Βασίλη τον Ευθυμίου, ο οποίος δε σταματάει και στη μετά covid εποχή, τις επαφές του με κυβερνητικούς προκειμένου να λυθούν σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει για να μπει σε σειρά η εστίαση. Πάντα λέγοντας «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» με την ευχή να μην μας κλείσουν πάλι από το φθινόπωρο... Σωστά κύριε Ευθυμίου;

Ευελπιστούμε πως όχι. Καλημέρα στους ακροατές σας. Καλημέρα κυρία Ντίνη, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Σας είδα σε ραντεβού μαζί με τον κύριο Πνευματικό και την κα Νικολάου επισκεφτήκατε έναν από τους υπουργούς, έχετε κάνει επαφές το τελευταίο διάστημα με τα υπουργεία γενικότερα, πάμε να δούμε τι εξελίξεις έχουμε;

Καταρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Πνευματικό για το ραντεβού με τον κυρ. Χατζηδάκη και την κα Νικολάου για το ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, τον κ. Πετραλιά. Ήταν δύο ουσιαστικά ραντεβού, αν μας ρωτάτε εμάς θέλοντας να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα τα οποία έχει η μετά covid εποχή στην εστίαση.

Το βασικό όλων είναι το μη μισθολογικό κόστος. Ξέρουμε όλοι ότι ο κλάδος είναι υψηλής έντασης με Σαββατοκύριακα, νυχτερινά και αργίες. Αντιλαμβάνεστε ότι εκτινάσσει το μη μισθολογικό κόστος σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κάτι το οποίο απειλεί και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων όπως όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουνε.

Σύμφωνα τώρα με το “Εργανη2», θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Aυτό ήταν το αντικείμενο συζήτησης με τον κύριο Χατζηδάκη, με τον οποίο είχαμε μία πολύ ωραία συζήτηση. Μιλήσαμε για το πως μπορούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Νόμοι που λείπουν από τις εργασιακές σχέσεις, ανάμεσα στους εργοδότες και στους εργαζόμενους από το 1980, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν.

Όπως είναι το τεκμαρτό ημερομίσθιο και γενικά το μη μισθολογικό κόστος του 13ου και του 14ου μισθού, απ’ τη στιγμή που ο εργαζόμενος δε το παίρνει και δεν το εισπράττει στη σύνταξή του. Κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Χατζηδάκης. Απλά μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Και όπως καταλαβαίνετε, πήραμε την πάσα από τον κ. Χατζηδάκη για να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό περιθώριο και βρεθήκαμε στον κ. Πετραλιά, Το Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του οποίου του καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Οι οποίες όχι μόνο δημοσιονομικό κόστος δεν έχουν, θα δημιουργήσουν και δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε να αλλάξουμε και τις στρεβλώσεις των περασμένων ετών.

Τις επόμενες μέρες ετοιμάζουμε ένα υπόμνημα. Ο κ. Πετραλιάς μας άκουσε με προσοχή. Ετοιμάζουμε ένα υπόμνημα τεκμηριωμένο από εργατολόγους και λογιστές, στο οποίο θα αποδεικνύουμε τα όσα αναφέραμε στο τραπέζι που κάτσαμε με τον κ. Πετραλιά. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι την επόμενη μέρα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

Πως είναι η κατάσταση, στη μέτα covid εποχή;

Δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα.

Οι αυξήσεις παραμένουν, έτσι; Υπάρχει περίπτωση να πέσει το σουβλάκι δηλαδή από κοντά 3 ευρώ, πόσο έχει φτάσει;

Έχει φτάσει 3,50 ευρώ και η μόνη περίπτωση είναι να ανέβει, και όχι να πέσει. σας πω δε ότι οι αυξήσεις είναι συνεχόμενες σε καθημερινή βάση. Κάτι το οποίο φέρνει σε δυσχερέστερη θέση τους καταστηματάρχες γιατί δεν μπορούν να αλλάζουν καταλόγους κάθε 2 και 3 μέρες. Αντιλαμβάνεστε και σεις ότι είναι μεγάλο το κόστος για να αλλάζεις καταλόγους και το μόνο που περιμένουμε είναι ότι κάποια στιγμή, θα σταθεροποιηθούμε σε κάποια επίπεδα. Από 1 Ιουλίου αναμένουμε να φύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Έτσι, για παράδειγμα θα μπορέσετε να μειώσετε την τιμή στο σουβλάκι;

Σας είπα και πριν, ότι ήδη έχουν πάρει μία αύξηση της τάξεως του 20% και 30%, τις οποίες τελευταία τις έχει απορροφήσει ο κλάδος σε όλα τα επίπεδα. Οπότε αντιλαμβάνεστε και σεις ότι πολλές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή δουλεύουνε με ζημιά. Ευελπιστούμε και μεις γι’ αυτό και κρατάμε σταθερές τις τιμές.

Αν έχετε παρατηρήσει, δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε αντίθεση με τις πρώτες ύλες, που έχουν ανέβει άλλο ένα 30%, άλλο 20% μεσοσταθμικά. Ευελπιστούμε να φύγει η ρήτρα αναπροσαρμογής και γιατί όχι αν πέσουνε και οι τιμές των πρώτων υλών για να πέσουνε και οι τιμές των προϊόντων.

Για το ηλιέλαιο και όλα αυτά τα προϊόντα που υπάρχει θέμα λόγο πολέμου έτσι;

Δε μιλάμε μόνο για το ηλιέλαιο, το ηλιέλαιο είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Έχει εκτιναχτεί η τιμή του αλλά σε γενικό επίπεδο είναι οι τιμές σε όλα τα προϊόντα. Τα έχουν συμπαρασύρει οι τιμές στην άνοδο των καυσίμων. Φανταστείτε μόνο μια σακούλα πάγου έχει ανέβει 30%. Αντιλαμβάνεστε και σεις, όλα τα υπόλοιπα.

Είναι ντόμινο έτσι; Εγώ θέλω να ρωτήσω αν η αύξηση στο τιμοκατάλογο έχει επηρεάσει τόσο πολύ τον κόσμο. Υπάρχει μία πτώση στη κίνηση ή ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει 3,50 ευρώ το σουβλάκι όπως το πλήρωνε και πριν;

Αντιλαμβάνεστε σίγουρα ότι έχει μειωθεί και το πορτοφόλι του νοικοκυριού σε πολλά επίπεδα οπότε είναι άμεσα αναμενόμενο το να έχουμε και μία πτώση της τάξεως του 20% . Δυστυχώς, ευελπιστώ να πάνε καλά τα πράγματα το καλοκαίρι και το χειμώνα. Υγεία να υπάρχει πρώτα απ’ όλα και μετά όλα τα υπόλοιπα έπονται.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 21:03

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr