bannernew6

Τελευταία Νέα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ :Την Τετάρτη το «ύστατο χαίρε» στον Λάμπρο Βαρούχα στο Α’ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων

Με βαθύτατη λύπη και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023, απεβίωσε ο αγαπημένος μας και πολύτιμος Γενικός Διευθυντής, Λάμπρος Βαρούχας.

Ο Λάμπρος Βαρούχας, γεννηθείς το 1942 στην Πάτρα, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. εργάστηκε σε εταιρείες του τομέα έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (πρώην ΕΛΒΑΛ) από το 1969, όπου και προσελήφθη ως τεχνικός διευθυντής στο Αλουμίνιον Αθηνών στον Κηφισό .

Το 1974 αποφασίζεται η μετακίνηση όλων των παραγωγικών μονάδων στα Οινόφυτα.

Οι ικανότητες και η προσήλωση του στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της εταιρείας, τον αναδεικνύει σαν την καλύτερη επιλογή για την ανάληψη της Διεύθυνσης του νέου Εργοστασίου.

Από το 1983 έως το 2004 κατείχε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή, με την ευθύνη υλοποίησης και σχεδιασμού του Επενδυτικού Προγράμματος της Εταιρίας. Από το 2005 κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του τομέα έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Παράλληλα ήταν μέλος Δ.Σ. και Υπεύθυνος επί Τεχνικών Θεμάτων της εταιρείας Bridgnorth Aluminium Ltd.

Οραματιστής, καινοτόμος, κορυφαίος μηχανικός μελετητής, ένας πραγματικός φάρος γνώσης, ηγείται της συνεχούς ανάπτυξης και την ανοδικής πορείας του εργοστασίου σε σχέση με τις εξελίξεις και ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Το 1974, η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ ήταν 35.000 τόνοι/έτος, με κύρια εγκαταστημένα μηχανήματα το παλιό Θερμό DUO BRIGHTSIDE, την μηχανή HOTCOILER, την μηχανή ΡΟΚΑΝΑ KNOEVENAGEL, την μηχανή παραγωγής σύρματος αλουμινίου PROPERZI καθώς και τα Χυτήρια. Χάρη στη διορατικότητα, την αντίληψη και την αποφασιστικότητα του εκλιπόντος, το 1975 μεταφέρεται στα Οινόφυτα το Ψυχρό Έλαστρο BLISS συνεργαζόμενο με το DUO BRIGHTSIDE, ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα σημαντικές επενδύσεις και εγκαθίστανται το Ψυχρό Έλαστρο IHI 1, η Ισιωτική HERRVOSS και οι πρώτοι μεγάλοι Φούρνοι Ανόπτησης GRANCO 1,2,3.

Το 1980, πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του, η επένδυση και εγκαθίσταται το Ψυχρό Έλαστρο ΙΗΙ 2, ενώ το 1981 μεταφέρεται στα Οινόφυτα το FOIL SPIDEM μαζί με τα βοηθητικά μηχανήματα κοπής και ανόπτησης. Παράλληλα εγκαθίστανται σύγχρονα για την εποχή περιφερειακά μηχανήματα, όπως η εκδιπλωτική, η γραμμή κοπής χοντρού FOIL και οι φούρνοι ανόπτησης τελικών FOIL. Στο τέλος του 1984, η παραγωγική δυναμικότητα της ΕΛΒΑΛ αυξήθηκε στους 50.000 τόνους/έτος.

Από το 1985, ξεκινάει η υλοποίηση ενός μοναδικού για τα ιστορικά της σύγχρονης Βιομηχανίας πλάνου σημαντικών επενδύσεων στο εργοστάσιο, που στηρίχτηκε στις ικανότητες και στην ηγετική παρουσία του Λάμπρου Βαρούχα.

Ξεκινά η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου για την εποχή του, Φούρνου Προθέρμανσης πλακών STEIN, που ήταν και το πρώτο μηχάνημα που ελέγχονταν από PLC Siemens.

Εγκαθίσταται η αναβαθμισμένη ΡΟΚΑΝΑ KNOEVENAGEL μεγαλώνοντας το πάχος της πλάκας από τα 350 στα 500 χιλιοστά, ενώ ταυτόχρονα, αγοράζεται από την Αμερική και διαμορφώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας, η μηχανή STAMCO.

Tο 1991 με την αγορά και την εγκατάσταση του Ελάστρου ΤIPPINS, μπαίνουν τα θεμέλια της σύγχρονης ΕΛΒΑΛ. Την ίδια εποχή επιλεγεί, εκπαιδεύει και στελεχώνει με συνεργάτες το τμήμα του, που θα τον πλαισιώσουν στην υλοποίηση των επενδύσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

  • Νέα Χυτήρια (Μονάδα 4) για φαρδιές 8μετρες πλάκες 32τονων
  • Σύγχρονη ΡΟΚΑΝΑ πλακών INGERSOLL με την παράλληλη μεταφορά της παλιάς στο Bridgnorth Aluminium Ltd.

Το 1994 γίνεται η αγορά του Νοτίου οικοπέδου, η πρώτη σημαντική επέκταση της ΕΛΒΑΛ και το 1996 ολοκληρώνεται η κατασκευή της γέφυρας πάνω από τις γραμμές του Ο.Σ.Ε. που ήταν και παραμένει η μοναδική ιδιωτική γέφυρα στην Ελλάδα, με αντοχή άνω των 50 τόνων. Ήταν ένα πολύ δύσκολο σε υλοποίηση έργο καθώς το μεσαίο τμήμα της γέφυρας έπρεπε να εγκατασταθεί βράδυ σε λιγότερο από 7 ώρες, διάρκεια κατά την οποία τα τρένα παρέμειναν ακινητοποιημένα για λόγους ασφαλείας!

Τα επόμενα χρόνια εγκαθίσταται η γραμμή φαρδιών φύλλων HERRVOSS 2, η Γραμμή Βαφής FATA και το νέο φαρδύ Έλαστρο FOIL ACHENBACH, βάζοντας τα θεμέλια για την δημιουργία της ΣΥΜΕΤΑΛ. Όλα αυτά οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΕΛΒΑΛ στους 150.000 τόνους/έτος.

Το           1999       είναι      ένα        ακόμη   σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της ΕΛΒΑΛ.                                    Χάρη στη διεισδυτική ματιά και την πολυσχιδή υποδειγματική δουλειά του Λάμπρου Βαρούχα και της ομάδας του, εγκαθίσταται το Ψυχρό Έλαστρο SMS 6high, από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα       στην Ευρώπη, καθώς και το πρώτο HIGH BAY.                                    

Δημιουργείται έτσι η Νέα Ψυχρά, που μαζί με την Antiracone (ονομασία την οποία απέδωσε ο Λάμπρος Βαρούχας), τους νέους Φούρνους Ανόπτησης και την SUNDWIG ανεβάζουν την παραγωγή της ΕΛΒΑΛ στο εντυπωσιακό νούμερο των 220.000 τόνων/έτος.

Σχεδόν ταυτόχρονα, το 2001, η ΕΛΒΑΛ αγοράζει την εταιρεία Bridgnorth Aluminium Ltd, όπου ο Λάμπρος Βαρούχας και η ομάδα του αναλαμβάνουν και εκτελούν με επιτυχία την εγκατάσταση ενός νέου Θερμού Ελάστρου και την αναβάθμιση της Ψυχράς Έλασης.

To 2008 σχεδιάζεται και κατασκευάζεται μια υπερσύγχρονη και μοναδική μονάδα στην Ευρώπη το ZLD, για την ανακύκλωση των υγρών βιομηχανικής χρήσης, αναδεικνύοντας την ΕΛΒΑΛ σε πρωτοπόρο της προστασίας του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση νερού.

Στόχος όλων των παραπάνω, ήταν να διαμορφωθούν οι συνθήκες, για να υλοποιηθεί ένα δύσκολο αλλά τεράστιας στρατηγικής σημασίας όραμα του εκλιπόντος, το «άγιο δισκοπότηρο» της ΕΛΒΑΛ, η αγορά και εγκατάσταση ενός Θερμού Ελάστρου TANDEM.

Το 2017, αγοράζεται το οικόπεδο της πρώην PEPSI και η μεταφορά εκεί των γραμμών των δίσκων ελευθερώνει τον χώρο για την εγκατάσταση του TANDEM.

Ο υπέρτατος στόχος τελικά πραγματοποιείται και το εντυπωσιακό αυτό Έλαστρο εγκαινιάζεται το 2020, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη θέση της ΕΛΒΑΛ στην παγκόσμια αγορά.

Το πλάνο των επενδύσεων συνεχίζει να ξεδιπλώνεται με ταχείς ρυθμούς με την εγκατάσταση και λειτουργία:

  • του νέου Ψυχρού Ελάστρου 6 HIGH MINO
  • του νέου HIGH BAY
  • της νέας σχιστικής γραμμής ταινιών GEORG 1
  • της νέας υπερσύγχρονης γραμμής βαφής ANDRITZ  της νέας Κοπτικής Ρόλων BODYSTOCK GEORG 2

επιτυγχάνοντας τον διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας της ΕΛΒΑΛ στους 450.000 τόνους/έτος.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η επέκταση της Θερμής και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες μιας νέας μονάδας Χυτηρίων δυναμικότητας 250.000 τόνων/έτος, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στους 550.000 τόνους/έτος.

Κάποιοι άνθρωποι είναι μοναδικοί. Κάποιοι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι. Ένας τέτοιος μοναδικός και αναντικατάστατος άνθρωπος ήταν ο Λάμπρος Βαρούχας. Ένας άνθρωπος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους της ΕΛΒΑΛ, με την απαράμιλλη οξυδέρκεια του, την ευρύτατη μόρφωση και καλλιέργειά του, η οποία συνυπέγραφε το σεβασμό όλων, την ευθύτητα στο λόγο του, την ευγενή του προσέγγιση, την φλόγα του για συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη. Ένας ηγέτης που στάθηκε στο πλευρό όλων και αγαπήθηκε από όλους όσο μοναδικά του άξιζε.  

Εάν κρατούσαμε μια λέξη για να περιγράψουμε την πολυετή διαδρομή του δεν είναι άλλη από τη λέξη «προσφορά». Ένας ακούραστος Δάσκαλος με αστείρευτη διάθεσή να μεταλαμπαδεύσει τις υπέροχες και εξαιρετικές γνώσεις του, τον οποίο θα αποχαιρετήσουμε για τελευταία φορά, με πόνο ψυχής αλλά και ευγνωμοσύνη, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 14:00, στο Α’ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι της ΕΛΒΑΛ, εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και υποσχόμαστε ότι τόσο η μνήμη του όσο και το έργο του, δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

 

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr