bannernew6

Τελευταία Νέα

ΚΥΜΗ-ΑΛΙΒΕΡΙ: Ωρολογιακή βόμβα για το Δήμο! Μη διαχειρίσιμο το χρέος ύψους 9εκ της ΔΕΥΑΚΑ- Σε επιτήρηση ο δήμος;

Ωρολογιακή βόμβα για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου αποτελεί το χρέος της ΔΕΥΑΚΑ ύψους 9 εκ ευρώ μέχρι τον Ιούλιο τη ΔΕΗ. Χρήματα που εισέπραττε όπως προέκυψε από τη διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου, από τους λογαριασμούς των δημοτών η συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά δεν απέδιδε τα χρήματα στη ΔΕΗ τα τελευταία 7 χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΚΑ Βασίλης Στρουμπούλης. Και γιατί αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το δήμο; Γιατί ο δήμος είναι εγγυητής στη ΔΕΥΑΚΑ. Και η ΔΕΥΑΚΑ οδηγείται με μαθηματικη ακρίβεια σε κλείσιμο με τις υποχρεώσεις να περνουν στο δημο. Θα αντέξει ο δήμος ένα τόσο δυσβάστακτο χρέος; Οι πληροφορίες μέχρι εδώ λένε όχι. Ετσι κινδυνεύει με επιτήρηση. Όμηρος μίας τέτοιας κατάστασης ο επόμενος δήμαρχος; Και πως θα κάνει έργο; Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου, Δημήτρης Θωμάς αφότου έπεσε στην αντίληψη του μετά από δημοσίευμα στον τύπο ότι υπάρχει και σχετικό εξώδικο από τη ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΚΑ με το οποίο στέλνει τελεσίγραφο πως αν δεν πληρωθεί μέχρι 27 Σεπτεμβρίου, θα διακόψει την ηλεκτροδότηση.

Ο κ. Στρουμπούλης παραδέχθηκε ότι δεν πληρώνει η ΔΕΥΑΚΑ ΔΕΗ τα τελευταία 7 χρόνια. Και εξηγώντας τους λόγους, επεσήμανε ότι τα χρήματα που εισπράττει η επιχείρηση δεν αρκούν. Πως πολλοί από τους παρόχους δεν πληρώνουν και πως μόνο ένα ποσοστό 30% ανταποκρίνεται στις οφειλές. Ενώ παράλληλα η ΔΕΥΑΚΑ κάθε μήνα πληρώνει ένα δάνειο που έρχεται από 15 χρόνια πριν, μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚΑ απαντώντας στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που πρότεινε πλέον συγχώνευση της δημοτικής επιχείρησης με το δήμο, όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι, γλιτώνοντας το 24% στο ΦΠΑ, ο δήμαρχος απάντησε: «Έχει μάθει στα στησίματα. Και στην ιστορία και στη σκευωρία. Θέλεις να συγχωνεύσεις το Δήμο με τη ΔΕΥΑΚΑ ενώ καταλαβαίνεις ότι θα βουλιάξουν και τα δύο μαζί» απάντησε στον κ. Θωμά ο δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς χωρίς όμως να προτείνει λύση για το θέμα.

Ο κ. Μπουραντάς και η παράταξη του που μέχρι τώρα κατηγορούσαν τον κ. Θωμά για κακοδιαχείριση των οικονομικών έρχονται αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι χρεών στη ΔΕΥΚΑ το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο! Πόσο μάλλον όταν η ΔΕΗ ζητά τα χρήματα της μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Πόσο μάλλον, όταν οι δημότες έχουν πει το νερό νεράκι και φέτος όλο το καλοκαίρι και περιμένουν από μία χρεοκοπημένη επι της ουσίας ΔΕΥΑΚΑ να κάνει έργα για το δίκτυο ύδρευσης.

Η όλη κατάσταση όμως δεν εμπόδισε σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, τη ΔΕΥΑΚΑ να κινείται ως μία επιχείρηση χωρίς ιδιαίτερα… κολλήματα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν δεν ανέφεραν στους προϋπολογισμούς της επιχείρησης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το χρέος 9εκ, στη ΔΕΗ.

Στο γεγονός ότι εισέπρατταν από τους λογαριασμούς των δημοτών και τα χρήματα για τη ΔΕΗ τα οποία δεν απέδωσαν τα 7 χρόνια σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θωμάς τους φέρνει αντιμέτωπους και με το παράπτωμα της απιστίας.

Αυτό που προκαλεί ποικίλα ερωτήματα είναι γιατί αφού η ΔΕΥΑΚΑ ήταν σε αδιέξοδο στις οφειλές της προς τη ΔΕΗ που διαρκώς αυξάνονται, η διοίκηση (Πρόεδρος: Θανάσης Μπουραντάς, Αντιπρόεδρος Νίκος Καραγιάννης και τα μέλη του Δ.Σ Δημήτρης Θωμάς, Νίκος Μαστροκώστας, Μαρία Σαμαρά-Μποτη, Αθηνά Ανδριώτη, Σοφία Κόλλια Βότση, Αλέξανδρος Θεοδώρου, Κώστας Λάμπρου, Ευλαμπία Φρυγανιώτη και Γκούμας Απόστολος) δεν έφεραν νωρίτερα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Να σημειωθεί εδώ ότι από τα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚΑ από τους δημοτικούς συμβούλους, στο συμβούλιο στη συζήτηση του θέματος απουσίαζαν η κα Βότση, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Νίκος Καραγιάννης.

Και αναρωτιέται κανείς, πως μπορεί να κάνει έργο η ΔΕΥΚΑ όλο αυτό τον καιρό που ο συγκεκριμένος δήμος για ακόμα ένα καλοκαίρι είπε το νερό…νεράκι; Το γρίφο έλυσε ο κ. Θωμάς ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΚΑ ξεγελούσε ακόμα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με πλασματικούς ισολογισμούς. Σε ερώτημα γιατί τα χρέη της ΔΕΗ δεν προϋπολογίζονταν στους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΚΑ, η απάντηση που έδωσε ο κ. Στρουμπούλης ήταν ότι είχαν συνεννοηθεί με την Αποκεντρωμένη γι’ αυτό. Με τη δημοτική σύμβουλο Ελένη Στουπή να τον ρωτάει αν κάτι τέτοιο το έχει εγγράφως. Κάτι που δεν προέκυψε από τη συζήτηση.

«Είμαστε στην κυριολεξία για φούντο!» είπε το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΚΑ και Αντιδήμαρχος Νίκος Μαστροκώστας ο οποίος ανέφερε αύξηση στους λογαριασμούς του λογαριασμού ως τη μόνη λύση για να πληρωθεί το χρέος από την επιχείρηση ενώ παράλληλα είναι από εκείνους που αναμένουν να το πληρώσει το Κράτος μέσα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επικαλουμενος ενέργειες του Σωματείου των ΔΕΥΑ Πανελλαδικά για να πληρωθούν απο το Κρατος. Το τραγικό της υπόθεσης είναι σε ποιους δημότες θα ζητήσεις αύξηση σε εκείνους που δεν έχουν νερό; Γιατί ο κόσμος δεν πληρώνει λογαριασμούς; Μήπως γιατί μεταξύ άλλων είναι σε αδιέξοδο αναμεσά στην παροχή υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚΑ μέχρι και σήμερα; Και έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυστυχία η ΔΕΗ που αν κατεβάσει το διακόπτη στις 27 του μήνα, ο κόσμος θα μείνει χωρίς νερό!

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Μάγειρας απευθυνόμενος στον κ. Στρουμπούλη ρώτησε «Εάν δε γινόταν αυτή η καταγγελία από τη ΔΕΗ θα το κρύβατε και για άλλα χρόνια; Και που θα έφτανε; Αυτό δεν είναι εις βάρος του Ελληνικού λαού, δεν είναι εις βάρος των δημοτών; Δεν είναι εις βάρος όλων μας; Δεν είναι μία τεράστια παρατυπία όλο αυτό;»

Με τον Αντιδήμαρχο Κριεζών Χρήστο Σαμαρά, ω του θαύματος να δηλώνει δημόσια μεταξύ άλλων άγνοια για το χρέος της ΔΕΥΑΚΑ. Απευθυνόμενος δε στον κ. Στρουμπούλη είπε «Δε γνώριζα για τα χρέη αφενός μεν τα χρέη και αφετέρου δε με ενημερώσατε κ. Στρουμπούλη για τα χρέη. Γιατί για μένα είναι βασικός παράγοντας αυτός. Σκοπός της αντιπολίτευσης είναι αφενός μεν να κάνει την κριτική και θα έλεγα μία σοφή κριτική. Αλλά θα έπρεπε να δώσουμε τα εύσημα στη ΔΕΥΑΚΑ που ξεχρεώνει χρέη της. Το θέμα μας απόψε είναι γιατί έφτασε το πόσο εκεί ή γιατί το αποκρύψαμε; Χρωστάμε δεν τα υπεξαίρεσε από κακή διαχείριση ενδεχομένως.. Αν θέλετε να πάρετε το φυλλάδιο και να το μοιράσετε στα χωριά κατά πόσο θα γίνετε πιστικοί;»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αλεξάνδρα Θαλασσινού η οποία απάντησε στον κ. Σαμαρά ως εξής «Να δώσουμε τα εύσημα στη ΔΕΥΚΑ που πληρώνει άλλες οφειλές. Ναι υπήρξε θέμα με την αύξηση της ενέργειας μετα την ενεργειακή κρίση. Αλλά φαίνεται και η αδυναμία σας 9 χρόνια, της μη συντήρησης και αλλαγής του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Έχετε ευθύνη σ αυτό ή δεν έχετε; Επίσης μη μου πείτε ότι δεν έχετε τρόπο για να πληρώσετε χρέη και να νοικοκυρέψετε τα οικονομικά του δήμου όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά. Να κάνουμε απευθείας αναθέσεις όλο στους ίδιους και στους ίδιους εργολάβους έχουμε. Έτσι; Πείτε μας τώρα για το παζάρι ποιος θα πάρει την καθαριότητα και τη φύλαξη; Εσείς που αγαπάτε το δήμο και νοιάζεστε για τα οικονομικά του πείτε μας γιατί δε ζυγίζατε τα σκουπίδια τόσα χρόνια;»

Τέλος ο κ. Θωμάς, στάθηκε στα λεγόμενα του δημάρχου που είπε ότι δεν έκαναν διακανονισμό και στα λεγόμενα του κ. Στρουμπούλη που είπε ότι τον έκαναν αλλά δεν τον εφάρμοσαν. «Το κυριότερο είναι ότι δεν το περάσατε ως οφειλή στον προϋπολογισμό. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο κ. Στρουμπούλης ότι δεν περνάς την οφειλή αλλά τις δόσεις της ρύθμισης. Μα δεν έχετε κάνει ρύθμιση. Αφού δεν έχετε κάνει ούτε καν ρύθμιση αποκρύψατε όλο το ποσό. Και εδώ υπάρχει και νομικό θέμα» είπε ο κ. Θωμάς και συνέχισε:

«Δεν είχατε τη δημοκρατική ευαισθησία όλα αυτά τα χρόνια που το ποσό ήταν λιγότερο να το φέρετε στο ΔΣ και να ενημερώσετε τους δημότες. Υπάρχει δική μας πρόταση από το 2017 καταγεγραμμένη στα πρακτικά για να περάσει η ΔΕΥΑΚΑ στο Δήμο. Τι θα κερδίζαμε; Το 24% που είναι το Φ.Π.Α. Άρα, το χρέος από 10εκ που είναι σήμερα θα ήταν 7,5 εκ. Δεύτερον, οι εισπράξεις των λογαριασμών της ΔΕΗ οι οποίες είναι δύσκολο να γίνουν από τη ΔΕΥΑ, θα πήγαιναν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και όταν πηγαίνει ο λογαριασμός στα νοικοκυριά, θα πληρωνόταν μαζί με τα ανταποδοτικά της καθαριότητας κ.α.»

Στη συνέχεια ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε στην ενίσχυση των δήμων από το Υπουργείο Οικονομικών, τα γνωστά ληξιπρόθεσμα. Για τα οποία και αυτά τα χρόνια και στην προηγούμενη θητεία έχουν βγει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. «Αν οι οφειλές αυτές ήταν στο Δήμο θα μπορούσαν και αυτές να είχα ενταχθεί στη ΔΕΗ. Δεν το κάνατε και έχετε πολιτική ευθύνη γι’ αυτό».

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί υπονομεύει το μέλλον του δήμου αλλά και του τόπου τα επόμενα χρόνια δε θα μπορούσε να μείνει μόνο σε μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου. Το ποιος έχει την ευθύνη θα το βρει η δικαιοσύνη αφού ο κ. Θωμάς στο τέλος της συζήτησης πρότεινε και έγινε δεκτό, τα πρακτικά της συνεδρίασης αυτής να σταλούν στον Εισαγγελέα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 09:39

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr