bannernew5

Τελευταία Νέα

Σπύρος Πνευματικός: «Η αποτελεσματικότητά του εμβολίου φαίνεται από την πτώση της νοσηρότητας στους εμβολιασμένους- Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι τον επιπολασμό της νόσου...»

Για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς και τοπικά θέματα στο χώρο της υγείας στην Εύβοια μίλησε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον EVRIPOS 90FM.

Αναφορικά με την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, ο βουλευτής είπε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε και θα πρέπει όλοι να την διαφυλάττουμε.

Όσον αφορά το θέμα των αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία στο ΕΣΥ, τόνισε ότι οι πανδημίες είναι σπάνιες και συγκεκριμένα έχουμε 1 κάθε 100 χρόνια, άρα δεν μπορεί κανείς να τις προβλέψει, ούτε να προγραμματίσει για αυτές.  «Το εθνικό σύστημα υγείας μιας χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαμορφώνεται βάσει των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν, όπως τώρα από τον κορωνοιό, αλλά με βάση τις κανονικές ανάγκες, που μπορεί να είναι διαφορετικές. Σαφώς, βέβαια, θα πρέπει να παίρνονται υπόψη όλες οι ανάγκες που δημιουργούνται και να αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα», είπε ο κ Πνευματικός.

Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική καμπύλη στην Ελλάδα στην αρχή της πανδημίας ήταν πολύ χαμηλή άρα φαίνεται να έχουμε βιώσει κυρίως δύο σοβαρά κύματα, ένα τον Νοέμβριο και ένα τώρα. Σύμφωνα και με τα παγκοσμίως εγκεκριμένα επιστημονικά site με δεδομένα για την πρόοδο της νόσου ανά τον κόσμο, η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε περίοδο έξαρσης. Από την άλλη, η Αγγλία π.χ. αυτή τη στιγμή είναι σε καθοδική πορεία και αυτό έχει σαφώς να κάνει με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει αλλά και με τη φυσική ανοσία που έχει πια ο πληθυσμός.

Γι’ αυτό, τόνισε ότι «όλοι οι πολίτες πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν για να απελευθερωθούν από τον ‘φόβο’ της καθημερινότητας».

Για την τρομακτική πολυφωνία που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο από τους επιστήμονες, τρομοκρατώντας πολλές φορές τον κόσμο, τόνισε ότι είναι λάθος. «Υποχρέωση μας, ως γιατροί, είναι να προσφέρουμε προστασία και παρηγοριά, να καθησυχάζουμε τον κόσμο στο μέτρο του εφικτού αλλά και με τα πραγματικά επιστημονικά δεδομένα» τόνισε.

Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος να πάθει κάποιος κάτι πολύ σοβαρό από τον κορωνοιό είναι πολύ μεγαλύτερος από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο. Οι όποιες επιπλοκές είναι σπάνιες. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του υγειονομικού προσωπικού που, όπως έχει παρατηρηθεί, μετά τον εμβολιασμό δεν νοσεί και, στην περίπτωση, που νοσήσει, περνά την ασθένεια ελαφρά.

Όσον αφορά τις ανησυχίες ότι μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να μεταδώσει τον ιό, οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ιικό φορτίο που έχει κάποιος μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ χαμηλό για κάτι τέτοιο.

Σημείωσε ότι τα κράτη έχουν προσπαθήσει να διασπείρουν τους νοσούντες στον χρόνο ώστε να αντέξουν τα συστήματα υγείας και το γεγονός ότι έχουμε έξαρση αυτήν την περίοδο είναι αναπόφευκτο, λόγω της πορείας του ιού.

Σε ερώτηση της κ. Ντίνη για το θέμα των μεταλλάξεων, είπε πως πράγματι είναι πολύ σημαντικό θέμα και είναι καιρός να ασχοληθεί συστηματικά η επιστημονική κοινότητα με τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων.

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων, ο κ. Πνευματικός είπε ότι τα αντισώματα είναι το επιθυμητό γεγονός από τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητά του εμβολίου φαίνεται από το γεγονός της πτώσης της νοσηρότητας στους εμβολιασμένους. Όπως είπε, αυτό που πρέπει να βρούμε είναι τον επιπολασμό της νόσου, δηλαδή τον ακριβή αριθμό αυτών που νόσησαν. Αν βρεθεί ο επιπολασμός, θα ξέρουμε το ποσοστό της φυσικής ανοσίας που έχει επιτευχθεί και που είναι το δεύτερο «εργαλείο» μετά τον εμβολιασμό για να καταφέρουμε κάποια στιγμή να πετύχουμε την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης. Τα τεστ των αντισωμάτων είναι αυτά που θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς, όπως είπε, θα ζήσουμε για αρκετό καιρό ακόμα με τον κορωνοιό και τόνισε πως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά μέτρα προστασίας που ιστορικά έχουν αποδειχθεί τα πιο αποτελεσματικά απέναντι σε τέτοιους ιούς όπως την τήρηση των αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η μάσκα και η αποφυγή του συνωστισμού.

Σχετικά με το νέο σταθμό ΕΚΑΒ στη Δάφνη ο κ Πνευματικός είπε ότι είναι επιθυμία του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας εδώ και καιρό να φτιαχτεί αυτός ο σταθμός προς όφελος όλων των γύρω περιοχών. Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο κ Παπαευσταθίου στο χώρο που πρότεινε ο Δήμος, πρότεινε τις απαραίτητες μετατροπές ώστε ο χώρος να πληρεί τις προδιαγραφές ενός άρτια οργανωμένου σταθμού ΕΚΑΒ, τις οποίες ο Δήμος έχει ήδη εφαρμόσει. Το θετικό είναι ότι χωροταξικά η Δάφνη βρίσκεται ακριβώς στη μέση του Δήμου. Σε ακόλουθη επικοινωνία που είχε ο κ. Πνευματικός με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ ενημερώθηκε ότι το μόνο θέμα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η στελέχωση του σταθμού. Ο βουλευτής συζήτησε σχετικά με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ ο οποίος δεσμεύθηκε ότι σε συνεργασία πάντα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ θα βρεθεί σύντομα το κατάλληλο προσωπικό  Είναι κατανοητό το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και είμαι σίγουρος, όπως είπε ο βουλευτής, ότι θα λυθούν όλα ώστε να λειτουργήσει γρήγορα ο σταθμός. «Δεν θα μείνουμε στα ευχολόγια αλλά θα παρακολουθώ το θέμα ως την ημέρα της λειτουργίας του»

Κλείνοντας, η κ. Ντίνη έθεσε το ζήτημα των προβλημάτων στελέχωσης του νοσοκομείου Κύμης και ο κ. Πνευματικός δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα και να επανέλθει με λεπτομέρειες για την εξέλιξη του θέματος. 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ Ν.Σ ΣΠΥΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 21:47

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr