bannernew5

Τελευταία Νέα

Κερδίζει ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα η Φανή Παπαθωμά στην Π.Ε Βοιωτίας με τα έργα στην Κωπαϊδα- «Η προσέγγιση μας στο Κωπαϊδικό πεδίο είναι πολυεπίπεδη»

Ανοιχτό μυαλό, συνεργάσιμη μα πάνω από όλα καλή γνώστης των αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, έχοντας δίπλα της τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό υλοποιεί ένα ακόμα μεγάλο έργο στην Βοιωτία που θα αποτελέσει ανάσα πνοής όχι μόνο για τους αγρότες της Κωπαϊδας αλλά και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Βοιωτίας.

Με αφορμή την υπογραφή του έργου «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΥΛΙΚΗΣ – ΚΑΣΤΡΟΥ», προϋπολογισμού 2.700.000 €, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά μίλησε το πρωί στον EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, για το σχεδιασμό και τα έργα που δρομολογούνται για την Κωπαϊδα.

Η Κωπαϊδα δεν αποτελεί όμως «εργαλείο» μόνο για τους αγρότες αλλά για όλους τους Βοιωτούς καθώς αξιοποιείται και στο κομμάτι του Τουρισμού. Όσο για την ιστορία της, μετράει αρκετά χρόνια και είναι κομμάτι του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Καθώς όπως ανέφερε στη συνέντευξή της η κα Παπαθωμά η αποξήρανση της λίμνης της Κωπαϊδας είναι το πρώτο δημόσιο έργο το οποίο έγινε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Γίνονται πάρα πολύ σημαντικές κινήσεις. Το κανάλι Υλίκης - Κάστρου είναι ο αγωγός μέσω του οποίου διοχετεύεται το νερό άρδευσης από την λίμνη Υλίκη στο αρδευτικό δίκτυο της Κωπαΐδας και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το μεγάλο έργο με τίτλο: «ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΥΛΙΚΗΣ – ΚΑΣΤΡΟΥ», προϋπολογισμού 2.700.000 €

Είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο. Αποτελεί κομμάτι των συλλογικών παρεμβάσεων τις οποίες κάνουμε μέσα στο «κωπαϊδικό πεδίο» και όπως αναφέρατε αφορά τη στεγανοποίηση και αποκατάσταση της παροχετευτικότητας του καναλιού της Υλίκης στο αρδευτικό δίκτυο της Κωπαϊδας. Είναι περίπου μία τάφρος σε βάθος 10χλμ της οποίας η επισκευή θα βοηθήσει πάρα πολύ τόσο στην άρδευση αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία του κωπαϊδικού πεδίου.

Και πραγματικά ευχαριστώ που μου δίνετε το λόγο γιατί για τη Βοιωτία αλλά και για όλη την Ελλάδα η Κωπαϊδα είναι ένας υπέροχος κάμπος της τάξεως των 240.000 στρεμμάτων η οποία όπως όλοι γνωρίζουν περιήλθε σαν επιχειρησιακό αντικείμενο το 2014 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Από τότε έως σήμερα, πραγματικά, μεγάλα και σπουδαία έργα πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται μέσα στη Βοιωτία. Και είναι ακριβώς αυτό που αναφέρατε. Τον προϋπολογισμό των 2.700.000€, μέσα σε ένα σύνολο 12.300.000€. Έργα τα οποία θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη.

Και ο λόγος που αναφέρω ότι θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη είναι γιατί τώρα, είναι η αγροτική περίοδος. Οι αγρότες μας ποτίζουν. Έτσι ώστε να έχουμε τη συγκομιδή των προϊόντων μας στο τέλος της καλλιεργιτικής περιόδου.

Και βέβαια όλο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από επεμβάσεις. Έτσι δεν είναι;

Πραγματικά, μία σειρά από επεμβάσεις. Η Κωπαϊδα είναι ένας κάμπος ο οποίος ποτίζεται από δύο σημεία. Το ένα σημείο είναι η Υλίκη και το άλλο σημείο είναι το Κανάλι του Μόρνου. Έρχονται αυτές οι δύο πηγές και ενώνονται καλύπτοντας όλη σχεδόν την έκταση του κωπαϊδικού πεδίου, στο οποίο να σημειώσω ότι επιχειρούν, καλλιεργούν περίπου 10.000 αγρότες.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι οι δύο μεγάλες πηγές, αυτή της Υλίκης και αυτή του Μόρνου, αποτελούν τα βασικά κομμάτια άρδευσης της Κωπαϊδας. Στο ενδιάμεσο, και διάσπαρτα, σε κομβικά σημεία βρίσκονται 42 αντλιοστάσια. Μικρότερα αντλιοστάσια. Τα οποία όλα επισκευαστήκαν. Τα οποία φυλάσσονται.

Όταν παραλάβαμε, το 2014-2015, την Κωπαϊδα, η κατάσταση πραγματικά ήταν τραγική. Ήταν ένας κάμπος ο οποίος είχε αφεθεί στη μοίρα του. Και ξέρετε, πάρα πολλές φορές και το λέω πολύ συναισθηματικά αυτό, αισθανόμουν ότι είναι σα μία γυναίκα στην οποία είχαν ασελγήσει πάνω της. Και έτσι την αγκαλιάσαμε και έτσι την αγαπήσαμε την Κωπαϊδα και της αφοσιωθήκαμε για να τη θεραπεύσουμε.

Ποια είναι τα έργα που θα ξεκινήσουν στην Κωπαϊδα από το Σεπτέμβρη;

Η Κωπαϊδα έχει ένα αγροτικό δίκτυο της τάξεως των 800χλμ. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος. Καθώς επίσης και ένα δίκτυο Καναλιών παρόμοιας τάξης, 700χλμ. Ολοκληρώσαμε αγροτική οδοποιία με 1.000.000€. Το Σεπτέμβρη, σεβόμενοι την καλλιεργιτική περίοδο τωρα, ξεκινάμε ένα νέο έργο. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε, για την αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων του Κωπαϊδικού πεδίου, άλλο 1.000.0000€. Ολοκληρώσαμε με 1.500.000€ τα αρδευτικά κανάλια της Κωπαϊδας.

Και το Σεπτέμβρη, ξεκινάμε με νέο καθαρισμό αρδευτικών καναλιών 929.000€. Ολοκληρώσαμε την εκβάθυνση του Κηφισού με πολύ γρήγορες διαδικασίες διότι ήταν αυτός ο οποίος μας δημιουργούσε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Κηφισός, ο οποίος ναι μεν αρδεύει αλλά και πλημμυρίζει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ετσι ολοκληρώθηκε το έργο εκβάθυνσης του Κηφισού, επίσης 1.000.000€. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το Σεπτέμβρη την κατασκευή του Γεφυριού Αλίαρτος –Στροβίκι με 580.000€. Ξεκινάμε επίσης το Σεπτέμβρη με την επισκευή 20 γεφυριών μέσα στο Κωπαϊδικό πεδίο.

Προχωράμε, μετά το 2021, αυτό πάει λίγο αργότερα. Μετά το Δεκέμβρη του 2021, στην επισκευή και αποκατάσταση της λειτουργίας του πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης. Διότι σας ανέφερα ότι η Κωπαϊδα από τη μία πλευρά ποτίζεται από την Υλίκη. Είναι το χερσαίο αντλιοστάσιο. Είναι αυτό, στο οποίο ο Περιφερειάρχης μας κήρυξε την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Θα το θυμάστε.

Σε περίοδο ξηρασίας και όταν οι στάθμες της λίμνης μας πέφτουν πάρα πολύ χαμηλά, υπάρχει ένα ολόκληρο αντλιοστάσιο, που λέγεται πλωτό αντλιοστάσιο, το οποίο ήταν πραγματικά συλημένο. Είχαν κλαπεί τα πάντα πάνω από αυτή την τεράστια πλατφόρμα, που λέγεται πλωτό. Αυτό, χρειάστηκε από τη δική μας πλευρά, ιδιαίτερη μελέτη και ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης, τεχνοκρατικά διότι είναι ένα μεγάλο έργο, κολοσσιαίο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το επισκευάσουμε για να το χρησιμοποιούμε σε περίοδο ξηρασίας, όταν οι στάθμες της λίμνης όπως ανέφερα, πέφτουν χαμηλά. Είναι έτοιμη και η δημοπράτηση αυτού.

Μιλάμε για «οργασμό» έργων στη Βοιωτία, όπως μας μεταφέρουν φίλοι ακροατές κα Παπαθωμά…

Αυτά θα πρέπει να τα ζουν και να τα χαίρονται οι πολίτες μας. Και εν προκειμένω οι αγρότες μας. Και βέβαια ξέρετε η Κωπαϊδα δεν είναι ένας κάμπος αποκομμένος από τη Βοιωτία. Είναι ένας κάμπος στην καρδιά της Βοιωτίας. Και με πολύ εύκολη πρόσβαση. Σκεφτείτε ότι από τη μια της πλευρά ακουμπάει στην Εθνική οδό. Οι επισκέπτες οι οποίοι ανεβαίνουν προς Β. Ελλάδα ή κατεβαίνουν προς Αθήνα, διερχόμενοι την Εθνική οδό, βλέπουν την ομορφιά της Υλίκης.

Δίπλα σ΄αυτό, ξεκινάει το Κωπαϊδικό μας πεδίο. Είναι ένας κάμπος λοιπόν ο οποίος έχει την πρόσβαση για άλλου είδους μορφές εκμετάλλευσης και αναφέρομαι στην άλλη όψη της Κωπαϊδας, που είναι το αεροδρόμιο το οποίο έχουμε, τουριστικό κομμάτι. Τα υποφορδία τα οποία βρίσκονται μέσα. Ενναλακτικός τουρισμός καθώς επίσης και το σκι στον Κηφισό. Ενναλακτικός τουρισμός ο οποίος πραγματικά ενισχύεται!

Και μάλιστα με την καινούργια μας αγροτική οδοποιία, ένα κομμάτι αυτής θα αγγίξει, θα φτάνει στο αεροδρόμιο. Έτσι ώστε να δεχόμαστε επισκέπτες, οι οποίοι να έχουν άνετη πρόσβαση και να απολαμβάνουν αυτό το κομμάτι του τουρισμού.

Αντιλαμβάνεστε πως η προσέγγιση μας στο Κωπαϊδικό πεδίο είναι πολυεπίπεδη.

Αυτό ακριβώς!« Έχουμε δεσμευθεί να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους φίλους αγρότες της Κωπαΐδας, αλλά και να διαχειριστούμε υπεύθυνα και με απόλυτο σεβασμό αυτήν την ευλογημένη γη» δήλωσε και ο Περιφερειάρχης κα Παπαθωμά. Συνεπώς μετά από όσα μας λέτε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μέλλει γενέσθαι στην Κωπαϊδα…

Μιας και το αναφέρετε δημόσια θέλω να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη μιας και πραγματικά στα έργα τα οποία δρομολογούμε στέκεται δίπλα μας αρωγός, και πραγματικά το έχει πάρει πάνω του, σαν εγχείρημα. Κάτι το οποίο φαίνεται.

Γιατί αν μπείτε στον κάμπο αυτή τη στιγμή, σε λογικές ώρες, γιατί αν μπείτε τα ξημερώματα, νομίζω ότι τ αηδόνια κελαηδούν καλύτερα από όλα στην Κωπαϊδα τη δικιά μας…Την υπέροχη Κωπαϊδα.

Αν μπείτε σε ώρες αιχμης πραγματικά θα δείτε έναν οργασμό εργασιών. Παντού. Δουλεύουν τα αντλιοστάσια. Οι αγρότες μας ποτίζουν απρόσκοπτα. Βεβαίως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Όμως, δημόσια τους ευχαριστώ, γιατί στάθηκαν δίπλα μας.

Και ξέρετε…Τα έργα τα οποία υλοποιούμε, δεν είναι δικοί μας σχεδιασμοί. Είναι δικές τους προτάσεις. Γιατί εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες, περισσότερο από μας.

Προτάσεις όμως που τους αφουγκραστήκατε κα Παπαθωμά και τις κάνατε πράξεις…

Ακριβώς! Το μυστικό είναι να ακούει κανείς. Αν ακούς τους πολίτες, τότε μπορείς και προσλαμβάνεις την ανάγκη. Και προσπαθείς να βρεις τρόπους έτσι ώστε να την επιλύσεις.

Εγώ ήμουν σίγουρη για όλα αυτά κα Παπαθωμά. Και ξέρετε γιατί; Ακούγοντας σας κάποιος να μιλάτε με τόσο ενθουσιασμό για όλο αυτό του περνάει το μήνυμα ότι κάτι πολύ δυνατό γίνεται με όρεξη, μεράκι και σχεδιασμό. Το έζησα όλο αυτό στο γραφείο σας. Όταν πήρα στα χέρια μου την έκδοση που μου κάνατε δώρο όταν σας επισκέφθηκα που φέρει τίτλο: «Κωπαϊδα – Το σήμερα του παρελθόντος», ένα ιστορικό –φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο στην υπογραφή σας από πάνω μου γράψατε μεταξύ άλλων: «Έφη μου με χαρά στα χέρια σου, αυτή η γη που τόσο αγαπώ!» Αγαπάτε την Κωπαϊδα και αυτό πέρασε και στους ακροατές μέσα από όσα μας είπατε σήμερα… Να πούμε δυο λόγια με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση για την Κωπαϊδα;

Μου διάβασες την αφιέρωση και πραγματικά μου τη θύμισες και με συγκίνησες. Γιατί πραγματικά την αγαπώ πολύ την Κωπαϊδα. Υπό την έννοια πια, κουβαλάει μια βαθιά ιστορία, και γι’ αυτό το λόγο θελήσαμε στις εκδηλώσεις του 1821, με αφορμή τα 200χρόνια, το επίσημο δώρο της Π.Ε Βοιωτίας είναι αυτό το άλμπουμ που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνων, που σου παρέδωσα στην επίσκεψή σου εδώ στο γραφείο.

Είναι για μας, η συνέχεια και το βάρος της ιστορίας. Γιατί θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι είναι το πρώτο δημόσιο έργο το οποίο έγινε στην ελεύθερη Ελλάδα.

Γνωρίζουμε όλοι για το άνοιγμα του Ισθμού της Κορίνθου, γνωρίζουμε όλοι για το σιδηρόδρομο επι Χαριλάου Τρικούπη, όμως το επόμενο δημόσιο μεγάλο έργο από ξένα κεφάλαια βεβαίως, ήταν αυτό της αποξήρανσης της Λίμνης της Κωπαϊδας. Με τον ιστορικό Μακεντερ που έκανε και την αποξήρανση. Βεβαίως, μία σειρά ανθρωπων οι οποίοι μέχρι να φτάσουμε εκεί επιχείρησαν να αποξηράνουν αυτή την λίμνη και να την μετατρέψουν σε έφορη κοιλάδα, σε έφορο κάμπο.

Και σου υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά που θα έρθεις γιατί από τότε, περπατώντας αυτή τη γη, βρίσκουμε όστρακα. Θα σου χαρίσω ένα πάρα πολύ ωραίο όστρακο, από την Κωπαϊδα που κάποτε ήταν λίμνη και τώρα είναι τόπος που δίνει ζωή σε πολύ κόσμο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΣ Π.Ε ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΩΜΑ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 18:05

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr