bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

Γ. Τσαπουρνιώτης στη σύσκεψη για τη Β. Εύβοια: «Η μεγάλη καταστροφή της Β. Εύβοιας δε μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη- Η ακρίβεια δεν θα είναι με το μέρος μας, θα επηρεάσει και τα έργα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και αναμόρφωση προυπολογισμού

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε καμία άλλη καταστροφή με αυτή της Β. Εύβοιας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του στην σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Εύβοιας παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, την Τρίτη 15 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και συνέχισε:

«Δε μας έφτανε αυτή η μεγάλη καταστροφή, έχουμε και την πλημμύρα και τα συνεχή φαινόμενα. Είχαμε την πλημμύρα του Οκτωβρίου, που κατέστρεψε τις παραλίες του ανατολικού μετώπου, είχαμε τα φαινόμενα «Ελπίδα» και «Φίλιππος, που μας άφησε πίσω 2 μέτρα χιόνι.»

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις εργασίες που έχουν γίνει με τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες των υπόγειων κατασκευών των φερτών, στο δήμο Λίμνης και Αγίας Άννας. Τον καθαρισμό των δημοτικών και αγροτικών δρόμων, τη μεταφορά των καμένων υλικών μετά από άδεια που πήραν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα πάνε σε αδειοδοτημένη περιοχή, διότι είναι πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος τους.

«Έχουν δημοπρατηθεί έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Το ένα έχει ολοκληρωθεί αξίας 500.000€, και αφορά 24 τοιχία αντιστήριξης, εντός οικισμών. Έχουμε προσπαθήσει να προστατέψουμε τους οικισμούς, που είναι το κυρίαρχο. Να μην κινδυνεύσει κόσμος. Δεκάδες μηχανήματα έργου επιχειρούν καθημερινά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι σήμερα, μέχρι τέλους του μήνα Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι δανειοδοτήσεις, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση των έργων που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Λίμνης, των Ροβιών, της Παραλίας της Αγίας Άννας, της παραλίας Φραγκάκη, του Μετοχίου και του Σπαθαρίου. Είναι τα χωριά τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα και με τους επιστήμονες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Στο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας έχουν καεί 32 από 46 οικισμούς. Έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας. Θα πρέπει να γίνουν μελέτες και στα υπόλοιπα χωριά, που έχουν πρόβλημα με πλημμύρες. Κοιτάξαμε πρώτα τα χωριά που είχαν προβλήματα και πριν την καταστροφική πυρκαγιά. Καθημερινά χτες και σήμερα, έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια.

Στην παραλία της Αγίας Άννας, χτες είχαμε πλημμύρα, χωρίς να βρέχει. Από το λιώσιμο του χιονιού. Θεωρώ το χρόνο, ότι δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα όλες οι διαδικασίες. Θα αναφερθώ σε αυτό που είπε ο Υπουργός. Ότι, αν χρειαστούμε τη βοήθεια σας, πρέπει να την έχουμε. Να σπάσουμε τη γραφειοκρατία.»

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια ζήτησε να γίνει κατανομή των χρηματοδοτήσεων και των δύο δήμων και της Περιφέρειας υποστηρίζοντας ότι αμέσως μετά τη φωτιά, οι μελέτες προέβλεπαν συγκεκριμένα ποσά. Όμως, όπως είπε, το κόστος έχει ανέβει 40%-50%, αυτές τις μέρες με τους εργολάβους να μη συμμετέχουν καν στις διαδικασίες.

«Το ίδιο έχουμε πάθει και με τις ζωοτροφές. Η Περιφέρεια προκήρυξε διαγωνισμό και ο μειοδότης αρνείται να εκτελέσει την εργολαβία. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ κοντά, με συνεργασία να μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα» είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης και συνέχισε:

«Θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Έχουμε κάποια κενά. Έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια. Για να είμαστε ρεαλιστές έγιναν γρήγορα κάποιες διαδικασίες οι οποίες παλαιότερα έκαναν αρκετά χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι η πλημμύρα του Ζορμπά που έπληξε το δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας τις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, άφησε πίσω συντρίμμια και μόλις προχτές πληρώθηκαν οι άνθρωποι που πλημμύρισε η γη τους. Μετά από 3,5 χρόνια.»

Ο κ. Τσαπουρνιωτης στη συνέχεια τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού θα πρέπει να έχουν άριστη συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Όπως φαίνεται, η ακρίβεια δεν θα είναι με το μέρος μας, διότι αυτό θα επηρεάσει και τα έργα. Και για να μην κρυβόμαστε, θεωρώ ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα και αναμόρφωση των προϋπολογισμών των έργων» τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε:

«Από κει και πέρα το Υπουργείο Εσωτερικών, και ο Γενικός Γραμματέας, ο οποιός είναι ένας άξιος δήμαρχος, έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Τουλάχιστον το δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, είναι στο πλευρό μας. Και πρέπει να λύσουμε και τα δύο τρία θέματα, που αφορούν τους πλημμυροπαθείς, τις δεύτερες κατοικίες. Οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν είναι δικαιούχοι, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας, είχαν πλημμυρήσει 153 σπίτια εκ των οποίων τα 99, ήταν δεύτερες κατοικίες. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποζημιωθούν.»

Κλείνοντας ο δήμαρχος την αρχική του τοποθέτηση είπε: «Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι μπορεί τα ποσά που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη Β. Εύβοια ή που θα δαπανηθούν γύρω στα 300εκ., όμως και σε άλλες περιοχές όπως στο Αρκαλοχώρι έχουν ξεπεράσει τα 450εκ., που αφορά μία μόνο περιοχή η οποία επλήγη από το σεισμό.»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 22:57

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr