bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

Ειρήνη Πράγια: Μια πολλά υποσχόμενη, δυναμική ΟΝΝΕΔίτισσα με περγαμηνές & προσωπικότητα!

Τη δικηγόρο Ειρήνη Πράγια, τη γνώρισα ως Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ της Χαλκίδας. Η συζήτηση μαζί της εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα. Εκείνη δικηγόρος πια, συνεργάζεται στενά με τη Δημόσια Διοίκηση και παράλληλα συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα, προτάσεις, εκθέσεις, ανταλλαγές απόψεων.

Η Ειρήνη Πράγια είναι δικηγόρος με master στα Διεθνή Οικονομικά, με Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση ως Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Nομική σύμβουλος σε μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, την COSMOS Business Systems στην Αθήνα, με συστηματική ενασχόληση με το διοικητικό δίκαιο και τις δημόσιες συμβάσεις.

Έχει διατελέσει μέλος της εθνικής ομάδας δομημένου διαλόγου για τη νεολαία, ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εμπειρία σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην ΟΝΝΕΔ συμμετείχε ως σύνεδρος στο Συνέδριο Επανίδρυσης το 2016. Έχει διατελέσει μέλος της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαλκίδας. Συμμετείχε ως Σύνεδρος στο επόμενο συνέδριο, του 2019. Εξελέγη στην Κεντρική επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, ενώ έχει διατελέσει μέλος στις Γραμματείες Διεθνών Σχέσεων και Παιδείας.

Στις 20 Ιανουαρίου 2021, η Ειρήνη Πράγια ορίζεται Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη. Μια πολλά υποσχόμενη, δυναμική ΟΝΝΕΔίτισσα με περγαμηνές & προσωπικότητα αεικίνητη, με ανήσυχο πνεύμα και όρεξη, δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί σε ακόμα μία πρόκληση.

Με την ανάληψη των νέων καθηκόντων της η Ειρήνη Πράγια μίλησε στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM(22.1.21) και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, για την μεγάλη πρόκληση που έχουν εν μέσω πανδημίας στην ΟΝΝΕΔ , τη σχέση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και για τα «τρωτά» σημεία της Αυτοδιοίκησης και πως όλα αυτά μπορεί να εκλείψουν με σωστές κινήσεις και επιλογές.

Υπεύθυνη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μία χρονική περίοδο δύσκολη λόγω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που απορρέει και από την πανδημία, απαιτώντας έμπρακτη αλληλεγγύη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πράγματι, είναι μία δύσκολη συγκυρία από τη μία πλευρά, από την άλλη όμως είναι και μία ευτυχής συγκυρία γιατί θα μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτές τις αρχές, που τις θεωρούμε δεδομένες πάρα πολλές φορές όταν όλη η κατάσταση στην κοινωνία λειτουργεί σωστά και παράλληλα και από την Κυβέρνηση της Ν.Δ , βλέπουμε ότι προχωρά σε τομές σε αυτό το επίπεδο. Άρα, έχουμε τη διευκόλυνση της Κρατικής Εξουσίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προτάσεις και ουσιαστικές τομές.

Στις 20 Ιανουαρίου οριστήκατε Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ τον Παύλο τον Μαρινάκη. Στελέχη με την επιστημονική κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία που έχετε εσείς είναι απαραίτητα προκειμένου να πετύχετε το στόχο. Πως θα λειτουργήσετε προκειμένου να είστε έτοιμοι στην μετά πανδημία εποχή;

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Μαρινάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου. Εκτιμούμε πάρα πολύ την προσπάθεια και του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Παύλου του Μαρινάκη. Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν νεότερους ανθρώπους οι οποίοι είναι καταρτισμένοι και έχουν διάθεση να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Αλλά και να τις αναπτύξουν μέσω της δια βίου μάθησης και με συνεχή επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορέσουμε κάπως τεχνοκρατικά, θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο γιατί πραγματικά έχει σημασία να βελτιώσουμε την κατάσταση στη χώρα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν νέους ανθρώπους αλλά χρησιμοποιούν και πάρα πολλές γυναίκες στην προσπάθεια τους αυτή. Κάτι, που παλαιότερα δεν ήταν συνηθισμένο.

Στην Κεντρική Επιτροπή εκπροσωπείται το 50% από γυναίκες. Έχουμε τη διάθεση να προσπαθήσουμε. Έχουμε ήδη κάνει πολλές πολιτικές ακαδημίες στο πλαίσιο …της ΟΝΝΕΔ για να επιμορφώσουμε τα στελέχη μας από αξιόλογους ακαδημαϊκούς αλλά και από επιστήμονες. Έχουμε δρομολογήσει μία σειρά από ΟΝΝΕΔ talks, ώστε αυτή η γνώση να μεταφέρεται και στο ευρύ κοινό και στους νέους που θα ήθελαν να λάβουν αυτή την πληροφόρηση. Και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι είμαστε μία ομάδα η οποία είναι αεικίνητη, όπως χαρακτηρίσατε και εσείς στην αρχή κατά την παρουσίαση μου, που να βελτιώνεται συνεχώς με οποιοδήποτε τρόπο.

Εγώ θα ασχοληθώ με την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τα Ανθρώπινα δικαιώματα, στο συγκεκριμένο τομέα που μου ανέθεσαν ώστε ουσιαστικά να αποσυνδεθούν αυτές οι έννοιες από τις κομματικές ταυτότητες.

Είναι υπερκομματική η προσπάθεια που θα κάνετε;

Φυσικά. Για μας σημασία έχει να προωθηθεί η έννοια του Εθελοντισμού, την οποία έχουμε ήδη εντάξει στο πρόγραμμά μας από προηγούμενες δράσεις, αλλά θα την υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο. Να θυμίσω τον εθελοντισμό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τους δότες μυελού των οστών ή για τη “Βοήθεια στο Σπίτι” κατά την περίοδο της πανδημίας.

Δεν είναι ο Εθελοντισμός ή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προνόμια μίας συγκεκριμένης κομματικής ταυτότητας ή μίας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων. Το κάλεσμα μας και το μήνυμα μας είναι ΟΝΝΕΔ για όλους. Το εννοούμε! Πολλές φορές αναρτούμε διαβουλεύσεις ανοιχτές στο κοινό, έτσι ώστε να μην “χρωματιστεί” κάποιος αν έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες και καλούμε όλους τους νέους, να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια μας. Το κυριότερο δε είναι, ότι η προσπάθεια της ΟΝΝΕΔ, εισακούγεται και στην Κυβέρνηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάποιες από τις προτάσεις μας στην τριτοβάθμια, όπως για παράδειγμα η σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή η καθιέρωση ελάχιστης βάσης, ήταν εντός των προτάσεων που κατέθεσε η ΟΝΝΕΔ.

Η κατάσταση που θα επικρατήσει στη συνέχεια, στον απόηχο μιας πανδημίας, που θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σας βαραίνει με μεγαλύτερη ευθύνη. Έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία;

Πράγματι και για μας η πανδημία ήταν μία δυστυχής συγκυρία γιατί είχαμε πολλή όρεξη να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα, και παρά τις συνθήκες που επικράτησαν, ο Πρόεδρος με συγκεκριμένα στελέχη, γιατί δεν μπορούσε να είναι με όλη την ομάδα, προσπάθησε να επισκεφθεί τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όσο γίνεται περισσότερες περιοχές. Γιατί σημασία έχει να βλέπεις «ιδίοις όμμασι» τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.

Μάλιστα, επισκέφθηκε και την Εύβοια, μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που αναμφιβόλως έρχεται. Το κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης ταιριάζει και εδώ. Γιατί, θα πρέπει να στηρίξουμε τους νέους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Έχουμε όρεξη, έχουμε όραμα, έχουμε ήδη σχεδιάσει την πρώτη συνάντηση της Γραμματείας και λίαν συντόμως θα δείτε και όλοι εσείς το πρόγραμμά μας και τις δράσεις μας.

Η συστηματική ενασχόληση σου με το Διοικητικό Δίκαιο, γενικότερα, και με τις δημόσιες συμβάσεις έχει μία σχέση με τα της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού. Ένα κομμάτι στο οποίο έρχονται αλλαγές και θα γίνουν τομές στις οποίες θα υπάρξουν προτάσεις και από την ΟΝΝΕΔ. Θα ήθελα να σχολιάσετε το ρόλο, και τις απαιτήσεις που έχουν οι θεσμοί για να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης αλλά και να είναι αποδοτικοί στο έργο που καλούνται να φέρουν οι εκπρόσωποι της, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Το Διοικητικό Δίκαιο με τα θετικά του και τα αρνητικά του και οι δημόσιες συμβάσεις οι οποίες, εγώ θεωρώ, ότι ήταν μία πολύ θετική προσέγγιση, θα αποδείξουν την αξία τους. Ξεχωριστά, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προφανώς και αντιμετωπίζει δυσκολίες και πρέπει να γίνουν τομές. Παρόλα αυτά, είναι μία συζήτηση πολύ μακρά γιατί αφορά πολλά και διαφορετικά στοιχεία της αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, αυτό μπορεί να αφορά τους προϋπολογισμούς, μπορεί να αφορά την απλή αναλογική, η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην αυτοδιοίκηση. Μπορεί να αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων. Μπορεί να αφορά την ολοκλήρωση και παράδοση των έργων. Είναι μία ιδιαίτερη συζήτηση.

Πώς πρέπει να λειτουργεί ένας αυτοδιοικητικός; Τι θα πρέπει να γνωρίζει για τις απαιτήσεις του θεσμού, πριν πάρει την απόφαση να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία για να μπορεί να ανταπεξέλθει;

Καταρχάς, με ψυχραιμία. Η αυτοδιοίκηση έχει την ιδιομορφία, ότι έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με το εκλογικό σώμα και τους ανθρώπους που σε ψηφίζουν και προφανώς έχουν απαιτήσεις από εκείνον που έχουν εκλέξει και από το σύνολο κάποιας ομάδας.

Κατά δεύτερον θα πρέπει να προσπαθεί για όσο χρονικό διάστημα παραμένει εκλεγμένος, να επιμορφώνεται στο επίπεδο του διοικητικού δικαίου. Στο επίπεδο διοίκησης επιχειρήσεων γιατί μην ξεχνάμε ότι μία επιχείρηση είναι και οι ΟΤΑ. Είναι μία διαχείριση χρημάτων, μία διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και το κρισιμότερο είναι ότι το πρόσωπο το οποίο εκπροσωπεί, βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα, αυτής της δουλειάς που έχεις προσφέρει.

Αυτό σημαίνει, ότι η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη, παράλληλα. Γιατί, δεν είμαστε παντογνώστες. Δε μπορεί να τα κάνουμε όλα σωστά. Όποιος πράττει, κάνει και λάθη.

Πόσο πίσω μπορεί να φέρει η έλλειψη γνώσεων τον τελικό στόχο;

Πολύ! Και το κρίσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις κατά την προσωπική μου άποψη είναι ότι οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες αυτών των ανθρώπων, να προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, για να καλύπτουν ένα εύρος πληροφοριών.

Αυτό, θεωρώ ότι είναι το κρισιμότερο. Και φυσικά, οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν και ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυτή την κατάρτιση, το κάθε γνωστικό αντικείμενο που θεωρούν, ότι πάσχουν οι συνεργάτες, οι εκλεγμένοι. Και η ευφυΐα είναι στην πραγματικότητα να ξέρεις τι δεν ξέρεις. Να μπορείς να το εντοπίσεις και να μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι απαιτήσεις γίνονται όλο και περισσότερες. Στις επόμενες εκλογές και με βάση τα νέα δεδομένα, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Και σίγουρα δεν θα θυμίζει με τίποτα την αυτοδιοίκηση όπως ήταν 20 χρόνια πριν. Σωστά;

Και οι πολίτες δεν θεωρούν ότι η Αυτοδιοίκηση είναι όπως ήταν 20 χρόνια πριν. Δεν είναι πλέον αρκετό να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη. Αλλά να καλύψουμε μακροπρόθεσμες ανάγκες. Να έχουμε όραμα και σχεδιασμό.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Μαϊ 2021 14:13

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr