bannernew6

Τελευταία Νέα

Η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στον EVRIPOS 90FM: «Έχω υπογράψει περίπου 7.000 μεταγωγές για να διαχωρίσω τους κρατούμενους στις φυλακές» - Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τη μωρομάνα κρατούμενη -Τι αλλάζει στο σωφρονιστικό σύστημα

Μία δυναμική γυναίκα με καταγωγή από την Εύβοια έχει καταφέρει όλο αυτό το διάστημα από την θέση που της εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσα σε όλο αυτό το ανδροκρατούμενο σκληρό σύστημα. Ένα σύστημα που από την πρώτη στιγμή, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, αν και έχει πολύ δρόμο μπροστά της ακόμα, φαίνεται πως έχει πετύχει το στόχο. Ο λόγος για τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, με καταγωγή από την Εύβοια, και συγκεκριμένα από το Πυργί, που πέρασε και τα παιδικά της χρόνια.

Δυναμική και συνάμα ευαίσθητη, αυστηρή και παράλληλα διαλλακτική χειρίζεται τα θέματα της Αντεγκληματικής Πολιτικής και αλλάζει το σωφρονιστικό σύστημα, έτσι ώστε τα καταστήματα κράτησης πλέον να λειτουργούν πραγματικά ως σωφρονιστικά ιδρύματα. Η κα Νικολάου σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο EVRIPOS90 FM, το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, μίλησε για τις νέες φυλακές της Χαλκίδας, την πιθανή μετεγκατάσταση στο χώρο των νέων φυλακών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, τις αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα. Τι προβλέπεται για τις μωρομάνες κρατούμενες, ο σωφρονισμός των τοξικομανών, η εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που αποτελεί επίσης προτεραιότητα, ο διαχωρισμός των κρατουμένων, η εκπαίδευση των κρατουμένων μέσα από μια σειρά προγραμμάτων, μερικά από τα θέματα που ανέφερε.

Με αφορμή τη χθεσινή σας επίσκεψη στη Χαλκίδα και την ανακοίνωση για την κατασκευή νέας δομής κράτησης στο παλιό πεδίο βολής, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το συγκεκριμένο έργο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η προσπάθεια για την μετεγκατάσταση των φυλακών Χαλκίδας έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2019, λίγους μήνες αφού ανέλαβα ως γενική γραμματέας. Διότι ως Ευβοιώτισσα, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είναι οι φυλακές μέσα στον αστικό ιστό, μέσα στην πόλη. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, να φύγουν. Άρα ξεκινήσαμε την προσπάθεια, ήταν ενήμερος και ο δήμος φυσικά και η περιφέρεια να φύγουν οι φυλακές μέσα από την πόλη και να πάνε εκτός.

Αρχικά είχαμε την κουβέντα με την εκκλησία. Με το συμβούλιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δοκού. Όμως είχαμε θέματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οπότε κρίθηκε ακατάλληλο το σημείο και για αυτό υπήρξε και μία καθυστέρηση αν θέλετε, στο να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και να μπορούμε να πούμε πλέον , επειδή τώρα μπορούμε να το πούμε, πως οι φύλακες της Χαλκίδος θα με μετεγκατασταθούν στο παλαιό πεδίο βολής, κοντά στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Επισκέφθηκα και το σημείο χθες .Κάναμε την αυτοψία μαζί με τον στρατηγό. Τον επικεφαλής της μονάδας Στρατού που θα αναλάβει τις μελέτες. Είναι ένας πραγματικά φανταστικός χώρος θα έλεγα. Δεν περίμενα να είναι τόσο καλός γιατί έχω δει κι άλλους. Υπάρχει ξέρετε ένα συνολικό σχέδιο αποκέντρωσης των φυλακών και σε άλλα μέρη, όχι μόνο στην Εύβοια.

Σε τι είναι αυτό που δίνεται βάρος; Τι είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο στις νέες οικοδομές που γίνονται για τις φυλακές σε ότι αφορά το μέρος γιατί το κράτησα αυτό που είπατε ως προς τη χωροθέτηση;

Θα πρέπει να πληροί τα πάντα. Να είναι σύγχρονες. Με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές για όλους και κρατούμενους και προσωπικό φυσικά. Να είναι ασφαλής, να μην υπάρχει κίνδυνος από μέσα προς τα έξω και από έξω προς τα μέσα. Άρα να είναι ασφαλής το ξαναλέω για όλους και για τους κατοίκους φυσικά. Βέβαια, αν θέλετε αυτό το εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι θα γίνουν στη Χαλκίδα οι οικονομικές φυλακές της Χώρας. Δηλαδή, θα φιλοξενούνται μόνο οικονομικοί «εγκληματίες», ελαφροποινίτες κυρίως θα έλεγα, και για αυτό θα γίνουν εκεί. Αφού στατιστικά ξέρουμε πόσοι είναι σε όλη την Ελλάδα.

Πόσοι κρατούμενοι είναι τώρα στις Φυλακές της Χαλκίδας; Έχουμε εικόνα;

Πως δεν έχουμε! Καθημερινή εικόνα! Έχει έναν διευθυντή που δεν σε αφήνει σε ησυχία. Η Χαλκίδα, ευτυχώς . Έχει περίπου 200 κρατούμενους. Κανονικά είναι περισσότεροι βέβαια από τις θέσεις που προβλέπονται. Εδώ και καιρό έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια με μεταγωγές. Σκεφτείτε ότι έχω υπογράψει περίπου 7.000 μεταγωγές για να διαχωρίσω τους κρατούμενους στις φυλακές. Κατά κύριο λόγο λοιπόν στην Χαλκίδα είναι οικονομικοί κρατούμενοι ακριβώς γιατί θα κρατούνται τέτοιου τύπου κρατούμενοι στις φυλακές της Χαλκίδας. Δεν έχει τώρα η Χαλκίδα φυλακή για να κρατάει πολύ σκληρούς ποινικούς.

Να ρωτήσω κάτι πριν συνεχίσετε κάποια στιγμή είχε γίνει λόγος για έναν χορό στη Ριτσώνα. Αυτός ο χώρος απορρίφθηκε ή δεν έπεσε καν στο τραπέζι η πρόταση για να γίνουν οι νέες φυλακές σε εκείνο το χώρο;

 

Πότε! Σε κάθε περίπτωση όμως σας λέω ότι ο νέος χώρος στο Πεδίο βολής είναι ο πλέον κατάλληλος και είναι και εύκολο πλέον να έρθει και στην ιδιοκτησία μας, ακριβώς επειδή είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο στρατό να ξέρετε είναι γρήγορες όλες οι διαδικασίες.

Αυτό ήταν δική σας απόφαση κυρία Νικολάου ή αποφασίσθηκε αφου ήρθατε σε επαφές με το δήμο και την περιφέρεια. Το αποφασίσατε από κοινού;

Προέκυψε ο χώρος. Διότι η μονάδα μελετών του στρατού, η οποία είχε αναλάβει να αξιολογήσει και τον χώρο στον Δοκό, ιδιοκτησίας της εκκλησίας, κάτι που το γνωρίζει και ο δήμος και η περιφέρεια, τον έκρινε ακατάλληλο μαζί με κάποιους άλλους αρμόδιους. Με την κουβέντα προέκυψε ότι ξέρετε υπάρχει εκεί και μία δική μας ιδιοκτησία στο Παλαιό Πεδίο Βολής, όπου θα μπορούσαν να γίνουν οι φυλακές. Έτσι προέκυψε, δηλαδή.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες;

Τα έχουμε ετοιμάσει όλα! Έχουμε ετοιμάσει και προσχέδια για το πώς θα είναι, θα γίνουν και πολλά συνοδά έργα. Οπότε δεν νομίζω ότι θα προκύψει εμπόδιο στο συγκεκριμένο οικόπεδο για αυτό και προχωράμε με ταχείς ρυθμούς.

Τι προϋπολογισμό θα έχει το έργο;

Υπολογίζουμε 70.000.000€ με90.000.000€.

Σε τι χρονικό διάστημα θα είναι παραδοτέο, με βάση τα στοιχεία που έχετε μέχρι τώρα;

Να επικαλεστώ την εμπειρία μου με βάση τη μετεγκατάσταση και του Κορυδαλλού και άλλες φυλακές, γιατί τελειώσαμε την Δράμα τελειώνουμε και την Κρήτη 2. Θα έλεγα ότι μέσα στην πενταετία θα είναι έτοιμες οι φυλακές.

Να πάμε λίγο επειδή ανοίξατε το θέμα και στις μεταγωγές ;

Θα πω δύο άλλα σημεία αν μου επιτρέπεται τα οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά για τους δημότες της Χαλκίδας. Μιλήσαμε με τη δήμαρχο για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ακριβώς πάνω από το νοσοκομείο και η Αστυνομική Διεύθυνση. Το θέμα είναι υπό εξέταση γιατί γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον χώρο της αστυνομίας. Τα 9 στρέμματα τα οποία είναι ιδιοκτησίας μας και είναι χτισμένες οι παλαιές πλέον φυλακές, έτσι θα τις λέμε, θα διατεθούν στο δήμο για να γίνει η ανάπλαση του χώρου.

Νομίζω ότι είναι σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τον Δήμο πολύ σωστά το επισημαίνετε αυτό…

Ανακεφαλαιώνουμε! Ογδόντα στρέμματα είναι αυτά που χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Ή αν χρειαστεί να είναι και στον χώρο αυτό η Αστυνομική Διεύθυνση φυσικά και χωράει. Είναι πολύ μεγάλη η έκταση.

Να πάμε λίγο στις μεταγωγές γιατί δράττομαι της ευκαιρίας πέρα από την επισήμανση που κάνατε λίγο πριν, έχετε δώσει βάρος θα πει κανείς, στον διαχωρισμό των κρατουμένων στις φυλακές. Δηλαδή βαρυποινίτες να είναι σε άλλα Κέντρα. Με ποια κριτήρια έχετε προχωρήσει όλο αυτό τον σχεδιασμό; Γιατί φαντάζομαι για σχεδιασμό θα πρόκειται όταν μου λέτε ότι έχετε υπογράψει πάνω από 7.000 μεταγωγές.

Προέκυψε από την ανάγκη του Σωφρονιστικού Συστήματος, να διαχωρίσει το ίδιο τους κρατούμενους. Όταν ανέλαβα, η κατάσταση ήταν μπάχαλο. Ξέφραγο αμπέλι. Οι κρατούμενοι ισοβίτες με ειδεχθείς εγκλήματα είναι μαζί με οικονομικούς εγκληματίες, για φορολογικά. Αντιλαμβάνεστε, τι γινόταν μέσα στις φυλακές και τι μπούλινγκ δέχονταν τέτοιοι κρατούμενοι από τους εγκληματίες τους σκληρούς. Στο ψυχιατρείο ήταν «παρκαρισμένοι» χωρίς να έχουν ψυχολογικά θέματα γνωστοί -άγνωστοι που δημιουργούσαν προβλήματα. Αν θυμάστε τη σφαγή στο ψυχιατρείο, κάποια στιγμή στις αρχές του 19.

Δηλαδή, είδα την ανάγκη του να αρχίσει ο διαχωρισμός. Βεβαίως, προβλέπεται και από τον παλαιό Σωφρονιστικό Κώδικα Καταστήματα A τύπου Και β τύπου. Που δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.

Άρα, για να επέλθει ηρεμία στις φυλακές, να πάψουν οι πολλές εμπλοκές που οδηγούσαν σε θάνατο, να ηρεμήσουν και οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και να ανακτήσουν τον έλεγχο των φυλακών, γιατί πολλές φυλακές είχανε και αυτό το πρόβλημα, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές. Δηλαδή, ο Κορυδαλλός ήταν στα χέρια των κρατουμένων. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Δεν ήταν τυχαία η «πρόποση» που έκανα για σας κατά πόσο είναι εύκολο μία γυναίκα να μπορεί να μπει μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο.Γιατί όταν έχουμε τον νόμο της φυλακής να τον ορίζουν οι κρατούμενοι, πόσο εύκολο ήταν για σας να μπορέσετε να γυρίσετε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, όλο αυτό το παιχνίδι εκεί;

Τώρα κάνεις το δίκαιο και το σωστό. Νομίζω ότι είναι το πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο Βρίσκεις τη δύναμη και κάνεις τη δουλειά σου.

Βρήκατε εμπόδια κυρία Νικολάου;

Καθημερινά είναι τα εμπόδια και δεν θα σταθώ μόνο στον πόλεμο που έχω δεχθεί από την αντιπολίτευση. Έναν ανελέητο και βρώμικο πόλεμο από κάποιους. Οι απειλές και κατά της ζωής μου, έχουν υπάρξει.

Είναι πολύ δύσκολο αυτό το κομμάτι που διαχειρίζεστε δηλαδή πραγματικά ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το βάρος που φέρεται στις πλάτες σας όλο αυτό το διάστημα και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι δεν σας έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Υπήρξαν αλλαγές διαφορές αλλά εσείς παραμείνατε στο πόστο σας. Και αυτό δείχνει ότι γίνεται δουλειά. Αυτά πρέπει να τα λέμε το περνάτε και θα πρέπει να τα λέμε πού και πού να τα ακούνε και κάποιοι που λένε διάφορα. Θέλω λίγο να σταθώ στους τοξικόεξαρτημένους. Υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους; Είναι άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως άρρωστοί. Καμιά φορά με τον σωφρονισμό και την φυλακή ή κάποιοι θα βγουν καλύτεροι ή κάποιοι θα βγουν χειρότεροι. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που έχετε για αυτήν την μερίδα ανθρώπων γιατί υπάρχουν και νέα παιδιά βασικά που είναι σε αυτήν την κατηγορία των κρατουμένων;

Καταρχάς έχουμε εκτείνει όλες τις δράσεις σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα πλέον, γιατί ήταν σε λίγα καταστήματα. Να ξεκινήσω όμως, γιατί εμένα μου αρέσουν πολύ τα νούμερα και οι στατιστικές. Οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας για ναρκωτικά είναι περίπου 5.000. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και αρκετοί από αυτούς είναι ή χρήστες ή τοξικό εξαρτημένοι. Αλλά σίγουρα με προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες.

Άρα, είναι πάρα πολλοί αυτοί που χρειάζονται βοήθεια και και δεν πρέπει πολιτεία να περιμένει να απευθυνθούν σε όποιους κοινωνικούς λειτουργούς έχουμε μέσα στις φυλακές. Πρέπει οι ίδιοι να βρούμε ποιοι είναι αυτοί που έχουν προβλήματα. Για αυτό και προχωρήσαμε σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, ώστε σε όλα τα καταστήματα κράτησης να εκπαιδεύσουμε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Στο πώς θα ανακαλύπτουν αυτούς τους τοξικοεξαρτημένους, τους οποίους έχουν προβλήματα με τα ναρκωτικά και φυσικά από κει και πέρα να αρχίσει μετά από αυτό η θεραπεία τους. Και αυτό δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε δηλαδή σε όλα τα καταστήματα κράτησης, γιατί το ΚΕΘΕΑ έχει και πρόγραμμα συμβουλευτικής αλλά και πρόγραμμα στην θεραπευτική κοινότητα.

Έχει απόδοση σε αυτό το χρονικό διάστημα το οποίο το εφαρμόζετε όλο αυτό;

Έχει αποδώσει αισθητά και για πρώτη φορά, επειδή γενικά το λέω, η εμπειρία δείχνει τι πρέπει να κάνεις όσο θέλεις και να ασχοληθείς και την προσπάθειά σου να φτιάξεις ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα. Για αυτό, προχωρήσαμε και φτιάξαμε πάλι για πρώτη φορά ξενώνα φιλοξενίας Κρατουμένων του ΚΕΘΕΑ στον Κορυδαλλό. Να έχουν το δικό τους χώρο, γιατί τι γινόταν; Όσοι πήγαιναν στην θεραπευτική κοινότητα, επέστρεφαν στα κελιά τους. Οπότε έρχονται πάλι σε επαφή με άλλους κρατούμενους και πολλές φορές υπήρχε η δυνατότητα να λυγίσει. Για αυτό, φτιάξαμε αυτόν τον ξενώνα φιλοξενίας και θέλουμε να το κάνουμε και σε άλλα καταστήματα, όπου, αφού τελειώνουν τη θεραπεία τους πηγαίνουν στο σπίτι τους, γιατί για ένα διάστημα οι φυλακές, σπίτι λογίζονται. Πηγαίνουν στο χώρο τους, χωρίς να συγχρωτίζονται με άλλους κρατούμενους. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές άλλες δράσεις. Έχουμε την 18 άνω, τη Μονάδα απεξάρτησης διάπλους, ΟΚΑΝΑ, βέβαια. Πολλές δράσεις ακριβώς, επειδή έχουμε και πολλούς με προβλήματα με ναρκωτικά.

Το ευχάριστο στην όλη η κουβέντα μας και το οποίο κρατάω είναι ότι έχει αποδώσει το πρόγραμμα. Ξέρω ότι εγκαινιάσατε πριν από περίπου ένα χρόνο, τη σωφρονιστική ακαδημία στις γυναικείες φυλακές Θήβας. Θέλω να μιλήσουμε γενικότερα για τις γυναικείες φυλακές, επειδή γνωρίζω ότι είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη. Γιατί υπάρχουν και γυναίκες μητέρες μέσα στις φυλακές. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως έχετε δείξει την ευαισθησία σας απέναντι σε αυτές τις γυναίκες και μετά να πούμε δυο λόγια για τις γυναικείες φυλακές της Θήβας και για τη σωφρονιστική ακαδημία, γιατί πιστεύω ότι είναι άξια λόγου.

Να ξεκινήσουμε από την σωφρονιστική Ακαδημία. Να πω ότι και η ανάγκη αυτή προέκυψε διότι το προσωπικό πρέπει συνεχώς να μετεκπαιδεύεται, στις νέες πρακτικές. Όπως εξελίσσεται το σωφρονιστικό σύστημα, το έγκλημα αν θέλετε, αλλάζει. Όπως βλέπετε, υπάρχουν περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα και το προσωπικό πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να αντιμετωπίζει κάθε είδους κρατούμενο και φυσικά να επιτελεί και τον σκοπό του, ο οποίος είναι ο σωφρονισμός του.

Και να βγουν εκτός φυλακής πλέον και να είναι κανονικοί άνθρωποι. Άρα, δημιουργήσαμε τη σωφρονιστική Ακαδημία, πρώτον αυτή τη στιγμή προβαίνουμε σε προσλήψεις προσωπικού. Ήδη τρέχουν δύο προκηρύξεις θα έχουμε και άλλη μέσα στο ΄22 που αυτοί όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε φυλακές ανάλογα με τον τύπο της φυλακής. Για αυτό μιλήσαμε και νωρίτερα για διαχωρισμό. Γιατί άλλος ο σωφρονιστικός υπάλληλος που θα είναι στη σκληρή σωφρονιστική φυλακή του Δομοκού, άλλος ο σωφρονιστικός υπάλληλος με άλλα προσόντα, πρέπει να είναι στην οικονομική.

Πρέπει να έχει δηλαδή περισσότερη , στα θέματα ασφάλειας ένας σωφρονιστικός σε φυλακές σκληρές. Οπότε, θα πρέπει όλοι αυτοί οι υπάλληλοι να είναι εκπαιδευμένοι και επίσης να μετεκπαιδευτούν και οι 5.500, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στις ελληνικές φυλακές. Άρα, βρήκαμε τον χώρο αυτό στον ελαιώνα Θηβών, τον διαμορφώσαμε κατάλληλα, ολοκληρώσαμε τώρα το πρόγραμμα και είναι έτοιμο. Προχωράμε τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία, επειδή η Πανδημία είναι λίγο στα κάτω της, να προχωρήσουμε πλέον και στα μαθήματα. Όπου να ναι δηλαδή, ανοίγει η Σωφρονιστική Ακαδημία.

Τέθηκε ακόμα ένα θέμα πριν από περίπου ένα χρόνο, με τις κρατούμενες των φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών, να ζητούν αποσυμφόρηση των φυλακών. Υπάρχει όντως το πρόβλημα αυτό; Είναι τόσες πολλές οι κρατούμενες και δεν μπορούν να συνυπάρξουν;

Όχι! Ο Ελαιώνας Θηβών αυτή τη στιγμή χωράει και τις γυναίκες του Κορυδαλλού. Είναι περίπου 150-200 σε θέσεις κενές στον Ελαιώνα Θηβών και στόχος είναι κάποια στιγμή να φιλοξενήσει όλες τις γυναίκες. Δηλαδή, ο Ελαιώνας Θηβών θα έχει πτέρυγες υπόδικων γυναικών, θα έχει πτέρυγες κατάδικων γυναικών, θα έχει ψυχιατρείο για πρώτη φορά και νοσοκομείο γυναικών, γιατί δεν υπάρχει και είναι τεράστιο ζήτημα αυτό.

Όταν μία γυναίκα αντιμετωπίζει ψυχιατρικά ή άλλα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο εκτός. Το ψυχιατρείο που ξέρετε τώρα, είναι μόνο για άντρες του Κορυδαλλού και φυσικά επειδή έχουμε και την ιδιαίτερη ευαισθησία όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την εγκληματική και για τις γυναίκες αλλά και για τις μωρομάνες.

Θα φτιάξουμε βρεφονηπιακό σταθμό, και δεν ήταν ανακοινώσιμο τώρα. Αυτή την εποχή ετοιμάζουμε τον σωφρονιστικό κώδικα. Το νέο σωφρονιστικό κώδικα, τροποποιημένο και αναθεωρημένο στις νέες συνθήκες. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στους νεαρούς εγκληματίες, αλλά κυρίως τις γυναίκες. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε και θα νομοθετήσουμε Φυλακές τέτοιου τύπου για τις γυναίκες όπως σας είπα, με ιδιαίτερη μέριμνα για αυτές και ενισχυμένες αγροτικές και για τις μωρομάνες ξεχωριστός χώρος, έτσι ώστε να μην αποχωρίζονται τα παιδιά τους και τα παιδιά τους να μην μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα. Θα μεγαλώνουν πίσω από τα σίδερα μεν, αλλά χωρίς να έχουν την αίσθηση αυτή. Γιατί αντιλαμβάνεστε τι σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό.

Αυτό θα έχει όριο ηλικίας; Δηλαδή θα είναι μέχρι πρέπει μέχρι το νήπιο; Θα μπορούν να τα κρατάνε εκεί μετά ή θα πρέπει να φεύγουν;

Αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 3 ετών τα παιδιά που είναι με τις μητέρες τους. Όμως, αυτό το επιμηκύνουμε λίγο ώστε να υπάρχει ομαλή μετάβαση, είτε σε ένα συγγενικό περιβάλλον, είτε σε άλλες μονάδες φροντίδας τους, ώστε να είναι ομαλός ο αποχωρισμός από τη μητέρα. Αλλά ξέρετε, είναι πάρα πολύ λεπτές ισορροπίες.

Εκεί φαντάζομαι θα χρειαστούν και παιδοψυχολόγοι από την αρχή να παρακολουθούν την όλη κατάσταση να ετοιμάζουν το κλίμα ώστε να μπορέσει να εγκλιματιστεί το παιδί στη συνέχεια στην ευρύτερη κοινωνία. Σωστά;

Αυτή τη στιγμή, λες και σας το είχα πει, αλλά δεν σας το είχα πει όμως, συνεδριάζουμε στην επιτροπή και εξετάζουμε ακριβώς το ζήτημα. Έχουμε ξεκινήσει κουβέντες με τους παιδοψυχολόγους για να δούμε μέχρι ποια ηλικία μπορούν να είναι τα παιδιά. Υπάρχει ο κανόνας για τα βρέφη μέχρι 3 ετών. Γιατί μετά έχουν πιο έντονη μνήμη. Οπότε, τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να θυμούνται τα κάγκελα και την μητέρα τους με αυτό τον τρόπο. Σίγουρα όμως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα έχουμε ξεχωριστό χώρο για τις μωρομάνες, που δεν θα είναι μέσα στη φυλακή και δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλες κρατούμενες.

Και προφανώς θα δείτε και μέσα από τον κώδικα πώς θα επικοινωνεί η μητέρα μετά τα τρία έτη με το παιδί για να μην χάνει την επαφή;

Ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, επειδή ακριβώς θα αλλάξει και το καθεστώς της επικοινωνίας και αδειών. Δηλαδή, δεν θα είναι οι άδειες, ίδιες για όλους. Θα αξιολογηθούν οι κρατούμενοι οι οποίοι πρέπει να παίρνουν περισσότερες άδειες ή οι κρατούμενες γυναίκες που έχουν άλλες συνθήκες. Άρα, θα δώσουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στην μωρόμάνα με το παιδί της. Ακριβώς, γιατί αυτή η επαφή με το παιδί βοηθάει και στον σωφρονισμό της ίδιας. Βοηθάει και το παιδί.

Να περάσουμε και να κλείσουμε με ένα επίσης σε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση κρατουμένων. Εκείνοι που θέλουν να σπουδάσουν δηλαδή, που βρίσκονται μέσα στις φυλακές και αποφάσισαν να γίνουν φοιτητές Ανωτέρων και Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Εκεί τι γίνεται;

Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυξήσαμε τις δομές. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν 13 οι εκπαιδευτικές δομές. Το ‘19 λειτουργούν 20 δομές στα 34 καταστήματα κράτησης και μία δομή στο Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων Βόλου. Ανοίξαμε και το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο στο κατάστημα κράτησης του Κορυδαλλού. Για πρώτη φορά δηλαδή, η Πανδημία δεν μας βοήθησε, αλλά δεν σταματήσαμε παρόλα αυτά. Κάναμε και μαθήματα ηλεκτρονικά, όποτε μας επέτρεπαν οι συνθήκες και δια ζώσης. Οι Πανελλαδικές και άλλες εξετάσεις γίνονται κανονικά. Δώσανε πολλοί κρατούμενοι και είχαμε και επιτυχίες στα πανεπιστήμια και συνεχίζουμε τώρα αυτή τη στιγμή λειτουργούν κανονικά τα μάθει στα σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης.

Έχει μπει στο πρόγραμμα και η δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων. Αλλάζει κάτι σε αυτό το κομμάτι;

Θα δώσουμε έμφαση σε όλα τα προγράμματα που χρειάζονται οι κρατούμενοι, Ακριβώς γιατί αυτά τα προγράμματα είναι που τους βοηθούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία αλλά και αυτό τώρα είναι αντικείμενο της επιτροπής για τις αλλαγές του σωφρονιστικού. Είναι ωραίες οι εθελοντικές δράσεις αλλά είναι κατά πρώτον η υποχρέωση της πολιτείας, οπότε θα είναι λίγα τα πράγματα που δεν κάνει η κοινωνία για να στηρίζεται το σωφρονιστικό σύστημα στις εθελοντικές δράσεις. Θα τις αυξήσουμε και θα της θεσμοθετήσουμε. Θα είναι υποχρεωτικές σε κάθε κατάστημα. Κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Νομίζω ότι θα βοηθάει και γενικότερα στην εξέλιξη του κρατουμένου να «ακονίζει» το μυαλό του. Να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά, κάνοντας ουσιαστικά πράγματα μέσα από ένα σωφρονιστικό σύστημα, χωρίς να σπαταλά το χρόνο του με άλλα πράγματα που δεν του προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, σωστά;

Σωστά! Οι περισσότεροι κρατούμενοι θέλουν να βγάλουν τη φυλακή τους εποικοδομητικά όπως λέτε και να γυρίσουν στο σπίτι τους και στην οικογένειά τους. Δεν είναι κακοί όλοι οι κρατούμενοι. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, οι οποίοι είναι λίγοι και δεν σώζονται. Η πολιτεία οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ακόμα και αυτούς να τους σωφρονίσει. Πρέπει να σταθούμε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ακριβώς, για να επανεξετάσουμε τους κρατούμενους στην κοινωνία και να μην επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους, λόγω της αποτυχίας της κοινωνίας να τους σωφρονίσει.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα εκπαιδευτικά σε όλους τους τομείς. Κάθε κρατούμενος θα έχει το πρόγραμμα του ανάλογα με την προσωπικότητα του, το αδίκημα που έχει τελέσει, τη συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή. Θα αξιολογείται για όλο αυτό και ξέρετε τα προγράμματα και η παρακολούθηση τους επειδή θα εφαρμόσουμε ένα point system. Ένα σύστημα αξιολόγησης των κρατουμένων. Όσοι παρακολουθούν προγράμματα, είτε απεξάρτησης, είτε εκπαιδευτικά ή άλλα, θα μπορούν να παίρνουν πόντους για αποφυλάκιση νωρίτερα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή η επιτροπή για το σωφρονιστικό κώδικα. Άρα, θα επιβραβεύονται όλοι αυτοί.

Θα έχουμε την ευκαιρία πολύ σύντομα να πούμε πολύ περισσότερα πράγματα. Νομίζω ότι μία γεύση μας δώσατε σήμερα, για το δικό σας έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό πάρα πολύ δύσκολο, θα το επισημάνω για ακόμα μία φορά. Μία γυναίκα, μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο «καθεστώς», που ελλοχεύει κινδύνους, γιατί το κομμάτι των φυλακών κρύβει πάρα πολλές παγίδες. Πρέπει και εσείς να είστε ιδιαίτερα προσεκτική. Άλλωστε, τα είπατε όλα λίγο πριν για το τι αντιμετωπίζετε μπροστά σε όλα αυτά βέβαια που αντιμετωπίζεται φαντάζομαι ότι η αντιπολιτευτική διάθεση περνάει απαρατήρητη νομίζω, μπροστά στα άλλα…

Πλέον, Ναι! ξέρετε για όλα υπάρχει η δύσκολη πρώτη φορά, αλλά τώρα, ΟΧΙ!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Γ.Γ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 00:32

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr