bannernew5

Τελευταία Νέα

Αυτό το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου αναβιώνει από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας, το έθιμο των «Βαρβάρων» στο συνοικισμό στη Θήβα στις 6 το απόγευμα. Μία μεγάλη γιορτή στήνεται για 17η χρονιά και καλούνται όλοι να δοκιμάσουν το παραδοσιακό κέρασμα καθώς και πολλά ακόμα κεράσματα που θα είναι στη διάθεση του κόσμο

Για το Μικρασιάτικο αυτό έθιμο μίλησε το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στο ράδιο EVRIPOS 90FM, η Έφορος Δράσεων Γειτονιάς και Εθελοντισμού της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, Αθανασία Λουλακάκη.

«Για 17χρονια η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, αναβιώνει στο συνοικισμό το έθιμο των Βαρβάρων. Τα Βάρβαρα, συνδέονται με τη μνήμη και τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας γιατί η γη έχει παράγει τα προϊόντα της και αποδίδει τους καρπούς της. Είναι ένα έθιμο πολύ σημαντικό, γιατί με την παρασκευή των Βαρβάρων, ικανοποιείται μία ποιότητα παρασκευής με βάση τα υλικά που υπάρχουν και αυτό εξυπηρετεί την οικιακή οικονομία της οικογένειας, άρα πλησιάζει προς το ευ ζην. Τα Βάρβαρα μοιράζονται. Και οι χαρές και τα αγαθά της ζωής πρέπει να μοιράζονται σε όλο τον κόσμο. Και έτσι ικανοποιείται και το αίτημα του κοινωνείν» είπε η κα Λουλακάκη και συνέχισε, εξηγώντας μας πως συνδέεται αυτό το έθιμο με την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.

«Η Αγία Βαρβάρα ήταν Μικρασιάτισσα και Μεγαλομάρτυρας στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Είναι προστάτης του Πυροβολικού και άλλωστε, γιορτάζει και το Πυροβολικό της Θήβας. Αυτό μην το ξεχάσουμε. Έχουμε και μία μεγάλη γιορτή εδώ στη Θήβα. Ο πατέρας της ήταν ο Διόσκορος, ειδωλολάτρης. Και εκείνη προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό κάνοντας πολλά πράγματα για τους Χριστιανούς. Και είχε το θάρρος να προειδοποιήσει τους Χριστιανούς, ο οποίος πατέρας της σκόπευε να εξοντώσει το Χριστιανικό Πληθυσμό, δηλητηριάζοντας τον με ψωμί και τρόφιμα, που θα τους μοίραζε.

Η Αγία Βαρβάρα τους ειδοποίησε και τους παρακάλεσε να φτιάξουν κάτι πρόχειρο με ότι είχαν στο σπίτι τους, και να μην πάρουν το ψωμί και τα τρόφιμα. Και έτσι προέκυψε το γλυκό πιάτο της Βαρβάρας και ο Χριστιανικός Πληθυσμός σώθηκε. »

Το έθιμο το έφεραν πρόσφυγες και στη Θήβα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέχεια η κα Λουλακάκη, στη Θράκη ονομάζεται «Βαρβάρα», και στους μουσουλμάνους «Ασουρέ», ενώ στη Θήβα τα λένε: «Βάρβαρα».

«Σε αυτή την εποχή που ζούμε και προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοση, αναβιώνοντας πάρα πολλά έθιμα των προγόνων μας, που σ’ αυτές τις μέρες της Πανδημίας, φαντάζουν μια διέξοδο χαράς και επικοινωνίας για τον κόσμο. Είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε έχουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Περιμένουμε όλο τον κόσμο να μας τιμήσει με την παρουσία του» είπε η κα Λουλακάκη, επισημαίνοντας ότι η φωτιά θα ανάψει από νωρίς το μεσημέρι στο καζάνι. Οι γυναίκες θα βάλουν τα υλικά και θα αρχίσει να σιγοβράζει μέχρι το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι στο καζάνι, τα μέλη της Ένωσης θα βράσουν το σιτάρι, θα προσθέσουν φασόλια, ρεβίθια, κουκιά, σταφίδες, ζάχαρη και καβουρντισμένο σουσάμι και στο τέλος θα προσθέσουν αμύγδαλα και καρύδια, καθώς και λίγο καβουρντισμένο αλεύρι για να δέσει ο χυλός. Πριν σερβίρουν θα βάλουν και κανέλα για άρωμα…
Στις 6 το απόγευμα όσοι παραβρεθούν, θα δοκιμάσουν τα «βάρβαρα», λουκουμάδες και άλλα παραδοσιακά Μικρασιάτικα γλυκά και εδέσματα που θα προσφέρουν οι γυναίκες της Ένωσης. 

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας είναι μια δραστήρια Ένωση. Το νεοσύστατο Δ.Σ αποτελείται από αεικίνητα μέλη με όρεξη για δράσεις και δραστηριότητες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέχεια, η πρώτη κίνηση ήταν να πάνε να δούνε θέατρο την παράσταση «Κι από Σμύρνη Σαλονίκη». Ήταν κάτι που αφορούσε τον ξεριζωμό της προσφυγιάς.

«Στην πορεία έχουμε διάφορες δράσεις» είπε η κα Λουλακάκη και συνέχισε: «Έχουμε εθελοντισμό γειτονιάς. Έχουμε τρόφιμα που θα μπορέσει να μας φέρει ο καθένας, για να μπορέσουμε να τα δώσουμε σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Έχουμε εθελοντισμό γειτονιάς. Δηλαδή, θα φυτέψουμε, θα καθαρίσουμε, χώρους στο συνοικισμό. Στηριζόμαστε στη βοήθεια του Δήμου Θηβαίων, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Και την οικονομική βοήθεια. Έχουμε πολλή όρεξη όλα τα μέλη του Συλλόγου, και θέλουμε να προσφέρουμε.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΛΟΥΛΑΚΑΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΝΗ

 

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο Kymi Palace στην Κύμη, θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια ενημερωτική εκδήλωση, η δεύτερη, μετά τη Σκύρο, για την πρόληψη του καρκίνου. Ομιλητές θα είναι οι Μήκου Παναγιώτα, Διευθύντρια Κυτταρολογικού Εργαστηρίου , Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ο Πνευμονολόγος Γιώργος Κουλούρης , πιστοποιημένος ιατρός ιατρικής εργασίας και κοινωνικής ιατρικής, η Επιστήμη Αγγέλου Επιμελήτρια Α ΕΣΥ, υπεύθυνη ιατρικής εργασίας και κοινωνικής ιατρικής παιδιατρικού τμήματος Γ.Ν Κύμης, ο γαστρεντερολόγος Γιώργος Κεχαγιάς επίκουρος ιατρός Γ.Ν Χαλκίδας και ο καρδιολόγος Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν το Επιστημονικό και Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «Γεώργιος Παπανικολάου» με έδρα την Κύμη, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή του Γ.Ν Χαλκίδας. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα με τη θεματολογία.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

programa papanikolaou kimi

Με εγκάρδια επιστολή εκ μέρους του ΔΣ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΒΕ Αμμοχώστου Αυγουστίνο Παπαθωμά και όλα τα μέλη του ΔΣ για την ζεστή φιλοξενία και την αμοιβαία φιλία. Η 50χρονη συνεργασία προσλαμβάνει πλέον μια σύγχρονη μορφή και διευρύνεται με το Επικαιροποιημένο Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης, ώστε μια νέα εποχή στενής συνεργασίας μεταξύ των Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αμμοχώστου και Πειραιώς να ξεκινήσει δυναμικά με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους.

Η υπογραφή του νέου Επικαιροποιημένου Πρωτοκόλλου έγινε με την παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσας Πηλείδου, του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα και της κας Σοφίας Πουγούνια, Διευθύνουσα Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης, που ήρθε στην Κύπρο με μέλη του ΔΣ από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Το νέο Πρωτόκολλο που επικαιροποιεί το προηγούμενο που υπογράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1971, μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, διαλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Συνδιοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ το 2022, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και επιχειρηματιών της Κύπρου και της Ελλάδας.
 • Τακτική διαβούλευση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγή πληροφοριών ή στοιχείων που βρίσκονται στα αρχεία των δύο Επιμελητηρίων, με σκοπό να ενισχυθεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των μελών τους.
 • Διοργάνωση από κοινού εμπορικών αποστολών για την προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου και των δύο χωρών.
 • Οικειοθελή συνδρομή στη διευθέτηση εμπορικών διαφορών ανάμεσα στα μέλη τους.
 • Ανάληψη κοινών ενεργειών και δράσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, εκθέσεων, εργαστηρίων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, προκειμένου να εξοικειωθούν οι επιχειρηματικές κοινότητες με την οικονομία και τις εξαγωγικές δυνατότητες των περιφερειών τους.
 • Ανάπτυξη επαφών μεταξύ των επιχειρήσεων, οργανισμών, ενώσεων, των περιφερειακών τους ενοτήτων.
 • Εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τους.
 • Αναθέρμανση των σχέσεων των δύο αδελφών Επιμελητηρίων.
 • Αφιέρωμα στις ευημερούσες πόλεις της Αμμοχώστου και του Πειραιά.
 • Ανάλυση των προβλημάτων που επέφερε η πανδημία.
 • Εισηγήσεις επίλυσης των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.
 • Ενίσχυση και ανάπτυξη διμερών σχέσεων και συνεργιών (Β2Β) μεταξύ των μελών των δύο επιμελητηρίων.
 •  Ενίσχυση συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων σε όλους τους τομείς.  
 • Την παραχώρηση γραφείου, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους στον Πειραιά τα μέλη του Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου

Κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλείδου είπε μεταξύ άλλων ότι "δυστυχώς η τουρκική εισβολή του 1974, ακύρωσε τα όνειρα και τον προγραμματισμό των προοδευτικών και παραγωγικών προκατόχων σας, που είχαν την έμπνευση να συνάψουν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, μεταξύ των τότε ακμαζουσών πόλεων και λιμένων, Αμμοχώστου και Πειραιά, για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδος-Κύπρου". Μέσα από τις κάθε είδους ιδιαίτερες προκλήσεις επιβίωσης, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, είπε η κα. Πηλείδου, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συμβάλουν στην αποφασιστικότητα μας ως Κυβέρνηση, να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και να τις ξεπεράσουμε με επιτυχία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Αμμοχώστου κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς ανάφερε ότι το 1971, το Επιμελητήριο της ακμάζουσας τότε πόλης της Αμμοχώστου, είχε συνάψει και υπογράψει Πρωτόκολλo Αδελφοποίησης με το αντίστοιχο Επιμελητήριο του Πειραιά, στοχεύοντας στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και στη διεύρυνση των συναλλαγών, στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, αλλά και παράλληλα στην καλλιέργεια των σχέσεων των δύο πόλεων σε πολιτιστικό επίπεδο. Δυστυχώς, πρόσθεσε, η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς για την υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου. Ακόμα είπε ότι σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του Επιμελητηρίου Πειραιά στα χρόνια μετά την εισβολή, προς το εκτοπισμένο, προσφυγοποιημένο Επιμελητήριο Αμμοχώστου, τόσο οικονομικά όσο και με άλλους τρόπους βοήθειας και στήριξης. Σ΄ αυτά τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς προσέφερε, μέσω του Επιμελητηρίου, συνολικά έξι υποτροφίες, σε άπορους από την Αμμόχωστο, για φοίτηση στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Με το νέο Πρωτόκολλο, επισήμανε, θα διευρυνθεί η συνεργασία των δύο Επιμελητηρίων προς αμοιβαίο όφελος.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι τα δύο Επιμελητήρια μπορούν να συνεισφέρουν πολύ στη διμερή επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών. Όπως είπε, το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το οποίο παραμένει ζωντανό και δραστήριο, με πρωταρχικό πάντα στόχο την εγκατάσταση στην έδρα του και την περιοχή ευθύνης του. Όραμά μας είναι η διοργάνωση ενός Οικονομικού Συνεδρίου τον Μάιο του 2022 με διευρυμένη ατζέντα, για την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργιών, αλλά και την προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων Ελληνικών και Κυπριακών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας των δύο χώρων, με τις ναυτιλιακές δραστηριότητες να ηγούνται των εν λόγω δραστηριοτήτων, με αιχμή την σε εξέλιξη ευρισκόμενη, εκ νέου, προσπάθεια ανάπτυξης ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας με επιδότηση 5 εκ. ευρώ. Αυτή την περίοδο πρόσθεσε, υπάρχει μια πλειάδα πεδίων ανάπτυξης δράσεων κοινού ενδιαφέροντος αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Το Ε.Β.Ε. Αμμοχώστου ήταν, είναι και θα είναι, ένα από τα ζωντανά και δραστήρια κύτταρα του Κυπριακού επιχειρείν. Κλείνοντας, ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία του αδελφού Επιμελητηρίου, πρωτίστως εκείνες που σχετίζονται με την προάσπιση των συμφερόντων του Κυπριακού επιχειρείν και καταδικάζουμε, με εμφαντικό τρόπο, τις τουρκικές προκλήσεις που επιχειρούν να αλλάξουν το στάτους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Τέλος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τις 59 υπογραφές των προέδρων όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαικής προσπάθειας να σταματήσει η Κύπρος να είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ-27, υπό κατοχή.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τη δήμαρχο Ορχομενού, έφεραν το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία του Ορχομενού, την Κινητή Μονάδα Εμβολιασμού της 5Ης ΥΠΕ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την ίδια μέρα το πρωί στην εκπομπή «τάδε έφη», στο ράδιο EVRIPOS 90FM, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γιατρός, Ανδρέας Τοουλιάς, ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε αυτή την κίνηση και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν την πρώτη, τη δεύτερη η ακόμα και την τρίτη δόση στον Ορχομενό.

«Σε συνεργασία με τη δήμαρχο, τη Βούλα την Κάραλη, φέραμε την κινητή μονάδα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, να κάνει σε όλο τον κόσμο, πρώτες, δεύτερες, τρίτες δόσεις, , όποιος θέλει, με αρκετά εμβόλια έχουμε έρθει εδώ. Πρέπει να προωθήσουμε τον εμβολιασμό» δήλωσε ο κ. Τοουλιάς και συνέχισε:

«Ο Ορχομενός είναι μία περιοχή που υστερούσε λίγο από εμβόλια. Και είπαμε να τονώσουμε λίγο το ενδιαφέρον του κόσμου. Στην πλατεία έχουμε στήσει την κινητή μονάδα και μέχρι τώρα, δόξα τω Θεώ έχουμε μεγάλη προσέλευση. Η δήμαρχος έχει κάνει και μία καμπάνια με τους αντιδημάρχους, τους προέδρους των χωριών, να πειστεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο. Και όπως βλέπουμε τώρα η προσέλευση του κόσμου είναι αρκετά μεγάλη για πρώτες δόσεις. Και δεύτερες και τρίτες φυσικά.» Ο κ. Τοουλιάς ανέφερε στη συνέχεια ότι όπου αλλού ζητηθεί να γίνει το ίδιο σε συνεργασία με τους δήμους, θα το κάνουν.

Σε ότι αφορά την κατάσταση με τον covid 19 σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, ο κ. Τοουλιάς ανέφερε ότι παραμένει στο βαθύ κόκκινο η Φθιώτιδα όπου εδώ και δέκα μέρες τα νούμερα που σημειώνονται είναι τριψήφια, και επικεντρώνονται στη Λαμία, η οποία να σημειωθεί ότι σε ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 56%. Η Φθιώτιδα, σα Νομός, είναι στο 51%. Ενώ πρώτη σε ποσοστό εμβολιασμού είναι η Βοιωτία με 62%, πλήρως εμβολιασμένοι. Ακολουθεί η Εύβοια με 57%, η Φωκίδα με 43% και η Ευρυτανία με 40%.

Μέχρι χθες (Τετάρτη), οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες στη Στερεά Ελλάδα ήταν στο πορτοκαλί. «Φοβάμαι την Ευρυτανία μην κοκκινίσει» είπε ο κ. Τοουλιάς επισημαίνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας στην Εύβοια είναι χαμηλός στο (0,6). Είναι χαμηλά τα ποσοστά και πάει καλύτερα από όλες τις περιφερειακές ενότητες, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Τοουλιάς.

Σε ότι αφορά τις κλινικές κόβιντ και τις ΜΕΘ στα Νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας, ο κ. Τοουλιάς είπε ότι στο Νοσοκομείο της Λαμίας στην κλινική ήπιας νοσηλείας 68 κλίνες από τις 73 κατειλημμένες και οι 12 κλίνες που διαθέτει στη ΜΕΘ κοβιντ. Στη Χαλκίδα, τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς μέχρι και την Πέμπτη η κλινική ήπιας νοσηλείας κοβιντ είχε κατειλημμένα 10 κλίνες από 32 που διαθέτει. Να σημειωθεί ότι απο το σημείο που γινονταν οι εμβολιασμοί πέρασαν στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συνοδευόμενος απο την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

 orchomenos2

orchomenos3

Ο Πρόεδρος του Σωματίου Καταστηματαρχών Εστίασης Εύβοιας Βασίλης Ευθυμίου μιλώντας στην εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στο ράδιο EVRIPOS 90FM τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου τόνισε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα για στήριξη των καταστημάτων εστίασης στα οποία ξεκίνησαν να μπαίνουν λουκέτο γιατί δεν αντέχουν.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων στην εστίαση, έφερε λουκέτα σε δύο καταστήματα, την περ. εβδομάδα, στη Χαλκίδα. Και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όπως επισημαίνει ο κ. Ευθυμίου, σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα.

«Στα αιτήματα που θέσαμε στην Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για στήριξη του κλάδου οικονομικά» είπε ο κ. Ευθυμίου και συνέχισε:

«Βέβαια, πάγιο αίτημα μας, είναι η οικονομική στήριξη του κλάδου. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο κλάδος έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης. Μέχρι και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο κλάδος έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά. Τώρα, το ότι έχει ανοίξει κάποιος διάλογος με την Κυβέρνηση και περνάμε κάποια θέματα για δομικές αλλαγές που θα εξορθολογήσουν τον κλάδο, είναι καλό σημάδι. Βέβαια σας είπα, ότι το πάγιο αίτημα μας είναι η στήριξη του κλάδου και εκεί επιμένουμε.»

Στη συνέχεια ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε σε συναντήσεις που θα γίνουν μέσα στη βδομάδα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, με τον ίδιο να δηλώνει: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι και χειρότερη. Οπότε, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο έκλεισαν δύο καταστήματα στη Χαλκίδα. Αντιλαμβάνεστε ότι από δω και πέρα μόνο λουκέτα θα έχουμε και θέσεις ανεργίας, αν δεν πάρει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης η κυβέρνηση του κλάδου, ο κλάδος θα καταρρεύσει. Έχουμε φτάσει πλέον στο τέλος. Δεν μπορούμε ούτε να βάλουμε πλάτη, όπως είχαμε βάλει τόσο καιρό, ούτε μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά τα καταστήματα μας».

Να σημειωθεί ότι δεν ανοίγουν πλέον καταστήματα εστίασης στο Νομό της Εύβοιας.

Κλείνοντας, ο κ Ευθυμίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες επισημαίνοντας ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα. Τους επόμενους 4 μήνες αν ο κλάδος δεν στηριχτεί οικονομικά, θα καταρρεύσει. Το Σωματείο έχει συναντήσεις με όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές από τους οποίους ζητούν να τους έχουν συνοδοιπόρους στον αγώνα τους.

Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, αναμένουν νέα απόφαση του Δ.Σ για να συνεχιστεί η προηγούμενη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Άστραψε και βρόντηξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ερέτριας, στις 29 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας, Πέτρος Σταματούκος. Η συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, έφερε αντιδράσεις από τους συμβούλους. Ένας από αυτούς και ο κ. Σταματούκος που δήλωσε δημόσια ότι δεν ψηφίζει τον προϋπολογισμό, και λόγω της αντιμισθίας που παίρνει ο πλοιοκτήτης, όπως ανέφερε αντιδήμαρχος Βαγγέλης Τσώκος.

«Πρόεδρε, κε Δήμαρχε, εγώ όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, δε μπορών να ψηφίσω ένα προϋπολογισμό μιας δημοτικής αρχής, που κατ’ εμέ δεν έχει άλλο στόχο από το να εξυπηρετεί ημετέρους» είπε στην τοποθέτηση του ο κ. Σταματούκος και συνέχισε:

«Πόσο μάλλον σήμερα, και αυτό το χρόνο που οι μάχες έχουν πέσει. Και που όπως λέει και ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος, η βάρκα έχει αποκτήσει και άλλους συνεπιβάτες. Και έχει βαρύνει και κοντεύει να βουλιάξει.»

Στη συνέχεια ο κ. Σταματούκος επεσήμανε στο σώμα ότι όταν ενημερώθηκε ότι θα συζητήσουν για τον προϋπολογισμό, έκανε μία έρευνα. Με τον Αντιδήμαρχο Ερέτριας Βαγγέλη Τσώκο να μπαίνει στο κάδρο, για όσα ακολούθησαν…

«Θα ήθελα να δω και να καταλάβω κατά πόσο οι νέοι επιβάτες στη βάρκα, κοστίζουν στο δήμο. Έκανα μία έρευνα και Βαγγέλη Τσώκο σε σένα αναφέρομαι, με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι κοστίζεις στο δήμο, μεικτά 1.512€ το μήνα» είπε ο κ. Σταματούκος και συνέχισε:

«Χρήματα τα οποία εσύ, όπως πλοιοκτήτης έχεις δηλώσει, έχεις τόσες ναυτιλιακές εταιρίες, κατ΄εμέ δεν τα χρειάζεσαι. Και δεν τα έχεις καμία ανάγκη. Υπάρχουν άλλοι κωδικοί στο δήμο που θα έπρεπε να μπουν αυτά τα χρήματα. Είσαι ένας από τους λόγους για τους οποίους δε θα ψηφίσω αυτόν τον προϋπολογισμό. Εσύ, καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο ο συνδυασμός μου έχει καταψηφίσει στο σύνολό του. Θεωρούσα, ποτέ δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι θα είχες αποδεχθεί να παίρνεις μία αντιμισθία, να κοστίζεις τόσα χρήματα το μήνα. Αυτά τα χρήματα, ίσως θα ήταν καλύτερα Βαγγέλη να δείξεις το κοινωνικό σου πρόσωπο, και να τα καταβάλεις στον κωδικό για τους απόρους. Εκείνο τον κωδικό τον οποίο τον είχατε σχεδόν μηδενίσει την προηγούμενη φορά, για να φτιάξετε σαητ. Για μένα, αυτός ο προϋπολογισμός στερείται κοινωνικού προσώπου. Δε δείχνει καμία ανάπτυξη στο δήμο, και θα τον καταψηφίσω στο σύνολό του!»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

 

Την ευαισθησία της για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με την πανδημία, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, την έδειξε από την πρώτη στιγμή, εμπράκτως, τοποθετώντας στο Μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας ένα μεγάλο πανό με τη φωτογραφία της πρώτης νοσηλεύτριας που έκανε το εμβόλιο για τον covid 19.

Με μεγάλη χαρά σύμφωνα με όσα δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης στο eviakosmos.gr η Βοιωτία φιλοξενεί τις επόμενες μέρες το Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών που θα πραγματοποιηθεί στην Αράχωβα, το διάστημα από την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου έως την Κυριακή 5 του μήνα.

«Την Πέμπτη ξεκινά στην Αράχωβα το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Νοσηλευτών που θα διαρκέσει 4 μέρες. Όπου αντιλαμβάνεστε για μας είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή το ότι οι υγειονομικοί που είναι στην πρώτη γραμμή του covid θα είναι στην πρώτη γραμμή θα είναι στη Βοιωτία. Θα τους υποδεχθούμε με πολύ χαρά. Μαζί μας θα έχουμε και την πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε την κα Έφη Καμπισιούλη, είχα αναρτήσει σε πανό, στην Περιφέρεια, στέλνοντας το μήνυμα για τον εμβολιασμό. Για μας είναι πολύ μεγάλη τιμή να τους υποδεχθούμε έτσι όπως τους αξίζει και να ζήσουμε μαζί τους κάποιες μέρες» είπε η κα Παπαθωμά.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του διευρυμένου πλέγματος μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στο πλαίσιο της υλοποίησης μίας στοχευμένης δέσμης παρεμβάσεων για τους παραγωγικούς κλάδους που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις φωτιές, όπως αυτός των ρητινοκαλλιεργητών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ προς τους ρητινοκαλλιεργητές.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά την άμεση στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών που απώλεσαν το εισόδημά τους από τη δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής για τα επόμενα έτη, μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τα πευκοδάση στις περιοχές της Β. Εύβοιας, των Μεγάρων και της Κορινθίας.

Ειδικότερα, στις 29 Νοεμβρίου 2021 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος «Έκτακτη οικονομική ενίσχυση πυρόπληκτων ρητινεργατών 2021 - Δικαιολογητικά και Διαδικασία πληρωμής» (ΦΕΚ Β’ 5539/29.11.2021), με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια των δικαιούχων και ο τρόπος πληρωμής. Ως δικαιούχοι ρητινεργάτες ορίζονται όσοι έλαβαν οικονομική ενίσχυση για το 2020 και ρητίνευαν εντός των περιοχών που, δυστυχώς, επλήγησαν από την πυρκαγιά. Το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης έχει προϋπολογιστεί στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Οι πιστώσεις θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της γνώριμης διαδικασίας κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους στις οικείες δασικές υπηρεσίες, όπως έγινε και με την οικονομική ενίσχυση έτους 2020. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκινά άμεσα, καθώς στόχος είναι οι πληρωμές να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «[…] ένα ακόμα από τα μέτρα του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ενεργή συμμετοχή του Υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και βάσει του σχετικού χρονοδιαγράμματος, ώστε οι ρητινοκαλλιεργητές, μετά την τακτική ενίσχυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, να λάβουν άμεσα και την έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρά και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών για την ανάπτυξη του δάσους, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με τις δασικές υπηρεσίες, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους. Η Κυβέρνηση συνεχίζει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, υλοποιώντας ό,τι έχει ανακοινώσει, από την πρώτη στιγμή, για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής».

Το Παράρτημα Oίκου Ναύτου Χαλκίδας ανακοινώνει ότι ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, με γνώμονα την ποιοτικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του και δεδομένου του γεγονότος ότι ο αριθμός ΑΜΚΑ αποτελεί πλέον το αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο εμφαίνεται η ύπαρξη ή όχι ασφαλιστικής ικανότητας, προχώρησε στην κατάργηση των εντύπων βιβλιαρίων υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους, εναρμονιζόμενος στις διατάξεις του άρθρου 67 του Νόμου 4603/2019(ΦΕΚ 48Α/14-3-2019). Στα πλαίσια της απλούστευσης της διαδικασίας είτε για μεταβολή ασφαλιστικού δικαιώματος (ανανέωση, διαγραφή, συνταξιοδότηση) είτε για ασφάλιση για πρώτη φορά στον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (e-mail) στέλνοντας τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά όπως αυτά αναγράφονται στην ιστοσελίδα του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ (www.oikosnautou.gr) – ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ - στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε της Κεντρικής Υπηρεσίας (Πειραιάς) είτε του Παραρτήματος Οίκου Ναύτου στο οποίο βρίσκεται ο ατομικός φάκελος ασφαλισμένου (αναλυτικός κατάλογος όλων των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπάρχει στην ενότητα «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στην ιστοσελίδα του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ. Μετά την επεξεργασία και ολοκλήρωση του αιτήματός που στάλθηκε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απαντητικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται η χρονική διάρκεια της ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας ενώ σε περίπτωση εγγραφής νέου ασφαλισμένου θα αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΜΟΝ) και η χρονική διάρκεια ασφαλιστικής ικανότητας. Σημειώνεται εδώ ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να υποβάλλουν αιτήματα για χορήγηση βεβαιώσεων από τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ και να λαμβάνουν τις βεβαιώσεις μέσω απαντητικού μηνύματος. Επίσης οι έμμεσα ασφαλισμένοι (παιδιά) εάν σπουδάζουν θα στέλνουν βεβαιώσεις σπουδών ή εάν είναι άνεργοι θα στέλνουν βεβαίωση ανεργίας από ΟΑΕΔ ή υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άνεργοι εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος ηλικίας. Τέλος επισημαίνεται ότι και μετά την κατάργηση των εντύπων βιβλιαρίων ασθενείας οι άμεσα ασφαλισμένοι ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν την ισχύ της ασφαλιστικής τους ικανότητας στην ιστοσελίδα atlas.gov.gr στο πεδίο «πρόσβαση στην ασφαλιστική ικανότητα» με την χρήση των κωδικών TAXIS της ΑΑΔΕ και ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ θα είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων για παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΚΩΤΣΟΥ Κ ΠΑΙΔΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑ.

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22210-23823

Αποτελεί το «μήλο της Έριδος» για πολλούς «πολιτικούς μνηστήρες», όπως όλα δείχνουν ο δημοτικός σύμβουλος Ερέτριας Δημήτρης Μίγγος. Με το ποτήρι να ξεχειλίζει όμως καθώς κάποιοι έσπευσαν να τον διεκδικήσουν ,σε λάθος χρόνο. Έσπειραν ανέμους υποψηφιοτήτων όπως όλα έδειξαν για να θερίσουν θύελλες αντιδράσεων.

Με τον κ. Μίγγο να ξεκαθαρίζει ότι μέχρι το τέλος της θητείας του παραμένει στο συνδυασμό της Αμφιτρίτης Αλημπατέ με τον οποίο επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές, στο δήμο Ερέτριας. Δίνοντας ένα τέλος σε όλους εκείνους που παραπληροφορούν για το αντίθετο…

Το σίγουρο είναι ότι τα πηγαδάκια δίνουν και παίρνουν και στο δήμο της Ερέτριας για το τι θα κάνουν διάφοροι από τους συμβούλους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στην αυτοδιοίκηση και θεωρούνται επιτυχημένοι αλλά και νέοι που έρχονται με master plan για ένα τουριστικό δήμο, όπως αρμόζει στους δημότες του. Σίγουρα θα υπάρξουν εκπλήξεις όπως αυτή, του αποδεκατισμού του συνδυασμού του Νίκου Γουρνή, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και μάλιστα εν μία νυκτί. Ακόμα και αυτό θα διαμορφώσει νέο κλίμα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σελίδα 1 από 764

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr