bannerlive

Τελευταία Νέα

Σύσκεψη φορέων στην Αμάρυνθο για τους πρόσφυγες- Δέσμευση των αρμοδίων ό,τι θα μείνουν αυστηρά μόνο για 3 μήνες σε ξενοδοχείο της περιοχής

Σύσκεψη παρουσία της δημοτικής αρχής Ερέτριας, βουλευτών , αντιπεριφερειαρχών , συλλόγων , φορέων και απλών πολιτών, πραγματοποιήθηκε απόψε στο δημαρχείο της Αμαρύνθου με αφορμή την εγκατάσταση στο ξενοδοχείο ΣΤΕΦΑΝΙΑ στην Αμάρυνθο, 87 προσφύγων. Χωρίς καμία ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και παρά το γεγονός ό,τι υπήρχε απόφαση Δ.Σ που εξηγούσε τους λόγους (δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές, πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως τουριστικός δήμος) που ο Δήμος της Ερέτριας θα πρέπει να εξαιρεθεί από αυτή τη διαδικασία.

Η σχετική απόφαση του Δ.Σ πάρθηκε το  καλοκαίρι του 2016, υποστηρίχτηκε δε και από τον Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανό, ο οποίος μαζί με την δήμαρχο Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν σχετικά την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία δεσμεύτηκε ό,τι θα τη σεβαστεί.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στην Ερέτρια, πήραν απόφαση μεταξύ άλλων να γίνει σύσκεψη για το θέμα στην Αμάρυνθο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου. Παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Ζωή Λιβανίου και Γιώργος Ακριώτης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Μίχος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δημήτρη Αργυρη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα και συγκεκριμένα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προπαραμονή Χριστουγέννων με τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής κ. Ανδρέα Γκουγκουλή ο οποίος γνωρίζοντας για τη σύσκεψη, ζήτησε να μεταφέρει για λογαριασμό του η κα Αλημπατέ τα παρακάτω:

Α) Ό,τι δεν είναι εγκατάσταση προσφύγων όπως ανέφεραν στην απόφαση του Δ.Σ. Ο ίδιος όπως ανέφερε η δήμαρχος της εξήγησε ό,τι άλλο είναι η εγκατάσταση και άλλο η προσωρινή φιλοξενία για το χειμώνα στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων.

Β) Ανέφερε ο,τι ποτέ δεν ενημερώνουν κανέναν όταν πρόκειται για προσωρινή φιλοξενία. Ενημερώνουν τη δημοτική αρχή όταν πρόκειται για δομές, για εγκατάσταση.

Γ)Σχετικά με το αίτημα να μην παραταθεί το διάστημα είπε στη δήμαρχο, να μεταφέρει ό,τι είναι αυστηρό το χρονοδιάγραμμα και τη δέσμευσή του ό,τι δε θα παραταθεί ούτε μία μέρα, από το χρόνο που έχουν υπογράψει.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα Αλημπατέ στη συνέχεια, είναι 87 πρόσφυγες σήμερα στο ξενοδοχείο. Ενώ μετά και την προσφυγή και τα διαβήματα που έχει κάνει ο δήμος με την Περιφέρεια και τον κ. Μαυραγάνη, δε θα έρθουν άλλοι. Πρόκειται για οικογένειες. Δεν είναι ούτε ένας άντρας μόνος του.

Η δήμαρχος ανέφερε επίσης ό,τι ο κ. Γκουγκουλής της ανέφερε ό,τι η προσωρινή αυτή φιλοξενία έγινε βάση της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία, για να φύγει κόσμος από τα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ό,τι ο Υφυπουργός Μεταφορών με καταγωγή από την Αμάρυνθο, Νίκος Μαυραγάνης δεν παραβρέθηκε, και πως από τους 16 ξενοδόχους της περιοχής που είχαν κληθεί από το δήμο της Ερέτριας, μόνο δυο, παραβρέθηκαν στη σύσκεψη.

Αφού ακούστηκαν οι απόψεις των παραβρισκόμενων, κι επειδή υπάρχει καχυποψία και φόβος για το τι «μέλλει γενέσθαι», με την τοπική κοινωνία να είναι «καζάνι που βράζει». Δεν έχει εγγράφως μία απάντηση από την Κυβέρνηση. Τέλος, συντάχθηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι ότι όλα αυτά για τα οποία οι αρμόδιοι δεσμεύονται προφορικά θα πρέπει να υπάρχουν και γραπτώς από το Υπουργείο και τη ΔΟΜ.

Ζητούν δηλαδή πιο ισχυρές εγγυήσεις σε επίπεδο Κυβέρνησης και εξουσιοδοτούν το δήμο να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 DSCN0484

DSCN0487

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 23:20

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr