X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

Μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου στη Γερμανία με πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning)

Δεκατρείς μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning) Cities of black coal - Looking for a New Light” (Οι πόλεις με ορυχεία αναζητούν νέο προσανατολισμό), ταξίδεψαν 03-09 Νοεμβρίου 2019 στην πόλη Ibbenbüren, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στη Γερμανία και φιλοξενήθηκαν από γερμανικές οικογένειες. Κοινά στοιχεία είναι ότι οι πόλεις που βρίσκονται τα δύο σχολεία είναι βιομηχανικές και στο παρελθόν υπήρχαν ανθρακωρυχεία, που έχουν κλείσει, ενώ σήμερα λειτουργούν αντίστοιχα σύγχρονες Μονάδες Φυσικού Αερίου. Οι μαθητές συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες με τους εταίρους τους στο σχολείο Berufskolleg,Tecklenburger Land ενώ εκτός σχολείου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αξιοθέατα της περιοχής σχετικά με το πρόγραμμα.

Αρχίζοντας από το Έσσεν μια ομάδα ξεναγήθηκε στο Βιομηχανικό συγκρότημα Ανθρακωρυχείων του Τσόλφεραϊν (Zeche Zollverein), το οποίο στις 14 Δεκεμβρίου 2001 συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο της UNESCO με Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το Ανθρακωρυχείο του Τσόλφεραϊν και το Εργοστάσιο Παραγωγής Οπτάνθρακα (κωκ) (ανεγέρθηκε το 1957-1961, έκλεισε στις 30 Ιουνίου 1993), κατατάσσονταν ανάμεσα στα μεγαλύτερα του είδους τους στην Ευρώπη. Το Φρεάτιο 12, χτισμένο με τεχνοτροπία Νέας Αντικειμενικότητας, άνοιξε το 1932 και θεωρείται ως ένα αρχιτεκτονικό και τεχνικό αριστούργημα, ίσως και το «πιο όμορφο ανθρακωρυχείο στον κόσμο». Μια άλλη ομάδα ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ρουρ (Ruhr Museum), που στεγάζεται στην παλαιά μονάδα εκκαθάρισης άνθρακα του Τσόλφεραϊν, στη μόνιμη έκθεση του που διαθέτει πάνω από 6.000 εκθέματα και παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές του κόσμου, από το σχηματισμό του άνθρακα 300 εκατομμύρια χρόνια πριν έως τις τρέχουσες διαρθρωτικές αλλαγές προς τη Μητρόπολη του Ρουρ.

Ξεναγήθηκαν επίσης στο χώρο της σχολής μαθητείας της Γερμανικής Εταιρείας Ενέργειας (RAG) στο Ibbenbüren, όπου τους παρουσιάστηκε και το φιλόδοξο σχέδιο για την αστική ανάπτυξη της περιοχής άνθρακα Ibbenbüren σε συνεργασία με τη RAG Anthrazit Ibbenbüren GmbH, μετά το τελικό κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα στα τέλη του 2018. Κλιμάκιο που αποτελείται από πολιτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και επιχειρηματικούς εμπειρογνώμονες, σε συνεργασία με τους πολίτες, αναζητά νέους τρόπους ανάπτυξης της περιοχής με διαφάνεια και εντατικό διάλογο μεταξύ των κατοίκων, ώστε όσοι έχασαν τη δουλειά τους, να παραμείνουν στην περιοχή και να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο Augustaschacht, στη γειτονική πόλη Osnabrück, το οποίο αρχικά ήταν ένα ορυχείο για την παραγωγή μεταλλευμάτων και στις αρχές του 1944, η Γκεστάπο του Όσναμπρουκ δημιούργησε εκεί ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης εργασίας, το οποίο χρησίμευε κυρίως για την τιμωρία των «ξένων αναγκαστικών εργατών» που είχαν καταστεί «εμφανείς» (μια και ο εγκλεισμός τους εκεί, που ήταν αποτέλεσμα απαγωγής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, περιβαλλόταν από απόλυτη μυστικότητα). Ήταν ένα από τα συνολικά περίπου 100 στρατόπεδα της κατηγορίας AEL ή AZL, τα οποία λειτουργούσε η Γκεστάπο μεταξύ 1940 και 1945. Ο ανακαινισμένος χώρος, που εγκαινιάστηκε στις 27 Ιανουαρίου 1998, φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση σχετικά με την καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Osnabrück, για τους κρατούμενους πολέμου στο Piesberg και για το τέλος του πολέμου το 1945 στην περιοχή.

Οι μαθητές που εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό τοπίο και την οργάνωση των Γερμανών, απόλαυσαν τη φιλοξενία και 15-21 Μαρτίου 2020 καλούνται να την ανταποδώσουν στο Αλιβέρι και να ξεναγήσουν τους εταίρους τους στην περιοχή τους.

Το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διεθνή σχέδια για τη νεολαία» EUROPEANS FOR PEACE με την υποστήριξη του Ιδρύματος Erinnerung Verantwortung Zukunft (EVZ) και είναι ένα από τα τέσσερα σχολικά σχέδια που εγκρίθηκαν από το ίδρυμα EVZ σε όλη τη Γερμανία. Για την προετοιμασία και το σχεδιασμό του έργου οι ιδρυτές Sandra Frommeyer, υποδιευθύντρια του Γερμανικού σχολείου με 2400 μαθητές, και Λίτσα Γλάρου είχαν προσκληθεί από το Ίδρυμα σε σεμινάριο στη Βαϊμάρη 17-20 Μαΐου 2019.

Τους μαθητές Κέλλη Ζαχαρούλα, Κουκουβάο Σάββα, Λαθουρά Καλλιόπη, Λατίποβα Ρουζαλίνα, Λισαβώνη Βασίλειο, Μοιρώτσου Θεοδώρα, Μοιρώτσο Δημήτριο, Μπάνου Ελένη, Μπάνου Μαργαρίτα, Ντρέου Αλεξάνδρα, Πάττα Μαριαλένα, Τζελάι Χριστίνα και Χότζα Αγγελική συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Λίτσα Γλάρου, υπεύθυνη του προγράμματος, και Γιάννης Μαλούκος, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας.

Στο σχολείο Berufskolleg Tecklenburger Land

Στο κέντρο εκπαίδευσης της Γερμανικής Εταιρείας Ενέργειας στο Ibbenbüren 1

Στο Βιομηχανικό συγκρότημα Ανθρακωρυχείων Ζollverein Essen 1

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 21:31

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr