bannernew5

Τελευταία Νέα

Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Κυριακή Τρίκκα στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm- Ο αμοιβαίος σεβασμός σώζει μια σχέση-Τελικά ο έρωτας, με έρωτα, περνάει; Γιατί πονάει η απόρριψη και ο χωρισμός;

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Κυριακή Τρίκκα -Αισώπου, το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη δημοσιογράφο Εφη Ντινη, μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες της στις ανθρώπινες σχέσεις. Εξηγεί πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσει μία σχέση και να αντέξει στο χρόνο. Προβλήματα στις σχέσεις; Μένω ή φεύγω και πότε; Γιατί η απόρριψη ή ο χωρισμός πονάει; Τελικά ο έρωτας με έρωτα, περνάει;

«Θεωρώ ότι ο έρωτας είναι η καθημερινότητα μέσα στο πλαίσιο των σχέσεων των ανθρώπων» είπε η κα Τρίκκα και συνέχισε αναφερόμενη στο ρόλο των μέσων κοινωνική δικτύωσης στον έρωτα και στις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα: «Μέσα από τα media, ναι γίνεται ένα είδους φλερτ, αλλά χάνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι, που είναι της ανθρώπινης επαφής. Δεν μπορείς να δεις την έκφραση του άλλου. Δεν μπορείς να δεις αν θα σου χαμογελάσει. Αν θα σε κοιτάξει στα μάτια. Δε μπορεί να σε αγγίξει. Χάνεις ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που χρειάζεται στις ανθρώπινες σχέσεις. Ίσως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνεται μια πρώτη προσέγγιση, αλλά θεωρώ ότι δε μπορεί να υπάρξει συνέχεια μέσα από τα media. Είναι πολύ απρόσωπο όλο αυτό το κομμάτι».

Η κα Τρίκκα αναφέρθηκε στη συνέχεια στο «μυστικό» που μπορεί να κρατήσει ζωντανό τον έρωτα στο πέρασμα των χρόνων. «Τον πρώτο καιρο όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο έχουμε τελείως διαφορετικές προσδοκίες, βλέψεις, συναισθήματα. Είναι τελείως διαφορετικός ο πρώτος καιρός, όταν πλέον κατακαθίσει όλο αυτό και μετά αρχίζουν και βγαίνουν τα πραγματικά συναισθήματα, τα πραγματικά στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου. Μετά πλέον αποδεχόμαστε τον άλλον γι αυτό που είναι και όχι γι αυτό που εμείς έχουμε νομίσει ότι είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλά στη συνέχεια για την αγάπη, το ροζ συννεφάκι του έρωτα που φεύγει και τότε είναι που χρειάζεται δουλειά και από τις δύο πλευρές για να κρατηθεί μία σχέση. Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία, είναι ο σεβασμός στη σχέση, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας:

«Για μένα ένα από τα πιο βασικά στοιχεία είναι ο σεβασμός μέσα στη σχέση. Από κει και πέρα θα έρθουν συνεργασίες με το σύντροφό σου, αποδέχομαι την αλλαγή, παίρνουμε μαζί αποφάσεις. Υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό πολλές φορές. Όταν θα υπάρχει μία σύγκρουση, εκεί πέρα δε θα μπει ο εγωισμός του ενός ή του άλλου αλλά θα κοιτάξουμε ότι η σχέση μας τελικά θα κερδίσει. Υπάρχει εμπιστοσύνη. Έχουμε ευθύνη μέσα σε μία σχέση. Πρέπει να νιώθω ασφάλεια. Ειλικρίνεια. Να μπορεί να με υποστηρίζει ο άλλος. Χρειάζεται μία συνεχής δουλειά».

Η κα Τρίκκα μεταξύ άλλων (ακούστε όλο το ηχητικό παρακάτω) αναφέρεται και στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την απόρριψη ή έναν χωρισμό.

«Όταν δεν υπάρχει μία ηρεμία. Άρα προφανώς δεν υπάρχει λύση στο όποιο πρόβλημα υπάρχει σε μία σχέση, εκεί είναι καλό να υπάρξει μία πιο σοβαρή συζήτηση. Πιο ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν συζητάμε κάτι. Το λέμε. Θεωρητικά έχει λυθεί και λίγο παρακάτω το ξαναβρίσκω, και το ξαναβρίσκω και το ξαναβρίσκω, κάτι δεν έχει γίνει με ειλικρίνεια ή τελικά δεν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση για τη λύση του προβλήματος. Άρα, εκεί θα πρέπει να δω ξεκάθαρα με τι δεδομένα θα πορευτώ» είπε η κα Τρίκκα και συνέχισε:

«Δηλαδή, έχω έναν άνθρωπο ο οποίος τελικά είναι με αυτό τον χαρακτήρα. Έχει αυτή τη διάθεση και με αυτό το σκοπό έχει σκοπό να πορευτεί μέσα σε αυτή τη σχέση. Και κάπου εκεί πέρα διαπιστώνω με τι άνθρωπο τελικά θα πορευτώ. Όχι με τι προσδοκία ανθρώπου έχω, δεν είναι τι σύντροφο θα ήθελα να έχω αλλά τι πραγματικά είναι αυτός ο άνθρωπος. Αν λοιπόν τον αποδεχτώ και μπω στη διαδικασία ότι, ναι τα δεδομένα μου είναι αυτά, ενώ εγώ ήθελα κάτι άλλο. Και να καθίσω με ειλικρίνεια, με σεβασμό να πω στον άλλον ότι εγώ θέλω να αλλάξουμε αυτό και εγώ δε μπορώ να το κάνω, διότι μέσα σε μία σχέση, προφανώς θα γίνουν υποχωρήσεις αλλά δε θα έρθει η αλλοίωση. Δε θα αλλάξω εγώ την προσωπικότητα μου, το χαρακτήρα μου, προκειμένου να είμαι αποδεκτός από τον άλλον… Αν πεις ναι, αλλά κάπου παρακάτω είναι πάλι το ίδιο, είναι καλό τελικά να σκεφτόμαστε τι συμβαίνει σε αυτή τη σχέση. »

Τελικά ο έρωτας με έρωτα, περνάει; Πως διαχειριζόμαστε την απόρριψη και το χωρισμό…

«Ο χωρισμός είναι περίεργο πράγμα. Προκαλεί πόνο. Και κυριολεκτώ σε αυτό που λέω. Ενεργοποιούνται τα σημεία του εγκεφάλου που βιώνουν πόνο. Οπότε ξεκινάει μία περίεργη διαδικασία. Κάποιες φορές αυτό μπορεί να χρειαστεί από 6 μήνες έως 2 χρόνια να ξεπεραστεί τελείως. Οπότε αν κάπου εκεί διαπιστώσουμε ότι αρχίζει και βαθαίνει όλο αυτό. Είναι πολύ βαρύ. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Διαπιστώνουμε ότι επηρεάζει την καθημερινότητα μας, καλό είναι κάποιες φορές να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον, προκειμένου να το εξετάσουμε πολύ πιο εύκολα. Και βέβαια, με λιγότερο κόστος. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας και βυθιζόμαστε σε μία κατάσταση. Πάντως όταν υπάρχει χωρισμός, αυτό που λέμε: Πονάω, δεν το λέμε για να το πούμε, ισχύει. Δηλαδή, ο εγκέφαλος βιώνει πόνο».

Η κα Τρίκκα αναφέρεται στη συνέντευξη και στο ρόλο της γυναίκας σήμερα που γίνεται πολλές φορές «κυνηγός» στον έρωτα, αφού βλέπει ότι το αρσενικό δεν κινείται…(ακούστε το ηχητικό)

Τέλος, η κα Τρίκκα κλείνοντας επισημαίνει ότι ακρογωνιαίος λίθος για μία σχέση είναι ο σεβασμός στον άλλον, στα όρια του, στην ιδιαιτερότητα του. Να είμαστε ειλικρινείς, υποστηρικτικοί, να δείχνουμε εμπιστοσύνη και να νιώθουμε και εμείς αλλά να δημιουργούμε και την ασφάλεια στο σύντροφό μας. Όχι απλά να μιλάμε και απλά να επικοινωνούμε αλλά να μιλάμε!        

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΡΙΚΚΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 23:48

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr