Τελευταία Νέα

Ο Δημήτρης Θωμάς για τα αιολικά πάρκα στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου: «Να παρέμβουμε τώρα και όχι όταν θα έρθει στη διαβούλευση η περιβαλλοντολογική μελέτη»

Για τις αδειοτήσεις από την ΡΑΕ και την κατασκευή αιολικών πάρκων σε εκτάσεις του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου χωρίς να υπάρχει χωροθέτηση, μίλησε το πρωί της Δευτέρας 4 Μαΐου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο τέως δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο, Δημήτρης Θωμάς.

Ο κ. Θωμάς επεσήμανε τις ενέργειες που έχουν γίνει από τη παράταξή του προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Πόσο μάλλον μετά την τελευταία αδειοδότηση παραγωγής της ΡΑΕ για αιολικό σταθμό 33MW στη θέση «Σκώλος-Παλιόπυργος-Αρκουδότρυπα-Γερωέλατος- Μανικαϊικη ράχη –Μακρυχώρι των Δημοτικών Ενοτήτων Κονιστρών και Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου που ζητά άμεσα ενημέρωση για το θέμα από το Δήμο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρόκειται και για περιοχές NATURA. «Ο κόσμος ανησυχεί και δυστυχώς μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει πάρει θέση. Έχουμε κάνει θέμα να ασχοληθεί ο δήμος και με τα υφιστάμενα πάρκα στη Δ.Ε Διστύων και της Δ.Ε Αυλώνος στην Οκτωνιά, που έρχονται από παλιά και εκεί μάλιστα είχαμε βάλει το ερώτημα και θέλουμε να απαντηθεί μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, όλα αυτά τα ανταποδοτικά τέλη που δίνονται για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, ποιοι τα διαχειρίζονται» είπε ο κ. Θωμάς και συνέχισε:

«Τώρα, από το πουθενά μαθαίνουμε ότι η ΡΑΕ έδωσε μία άδεια παραγωγής σε μία εταιρία για εγκατάσταση 33MW αιολικού πάρκου στα όρια Δ.Ε Κύμης και Κονιστρών. Δηλαδή, από το Μακρυχώρι μέχρι την περιοχή του Οξυλίθου. Ο δήμος τι κάνει για όλα αυτά; Εμείς τι κάνουμε για όλα αυτά; Υπάρχουν περιοχές όπου είναι NATURA.

Υπάρχουν περιοχές οι οποίες είναι προστατευόμενες. Στον πρώην Δήμο Κύμης, υπάρχει Γενικό Πολεοδομικό που έχει καθορίσει και χρήσεις γης και έχει χαρακτηρίσει μεγάλες περιοχές του δήμου, ως ορεινούς όγκους στους οποίους ζουν άγρια ζώα. Άρα, χωρίς καμία χωροθέτηση, χωρίς τη γνώμη του Δήμου, μαθαίνουμε από το πουθενά ότι έρχεται η ΡΑΕ και δίνει άδεια παραγωγής σε μία εταιρία για να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το Νόμο και θα ακολουθηθούν. Όπως μέσα σε αυτές είναι και η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Για κάτω από 100 KW εμπλέκεται η Περιφέρεια σε ότι αφορά τις αδειοδοτησεις, επισημαίνει ο κ. Θωμάς αλλιώς οι άδειες δίνονται από το Υπουργείο.

«Υπάρχουν άνθρωποι όπως κι εγώ που είναι αντίθετοι στην κατασκευή αιολικών πάρκων σε περιοχές natura. Όλα αυτά θα τα δούμε σε έναν ευρύ διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει και να παρέμβουμε από τώρα και όχι όταν θα έρθει στη διαβούλευση η περιβαλλοντολογική μελέτη. Να επισκεφθούμε τους αρμόδιους φορείς εγκαίρως» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάς.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαϊ 2020 16:26

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr