bannernew5

Τελευταία Νέα

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Θωμάς για υποθέσεις που αφορούν οικονομική κακοδιαχείριση στο δήμο- Νέα αναβολή για τις 16 Φεβρουαρίου 2021

Στις 20 Οκτωβρίου του 2020 έχει προσδιοριστεί η πολύκροτη δίκη της υπόθεσης οικονομικής κακοδιαχείρισης του δήμου Κύμης Αλιβερίου με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Θωμά και τρείς πολιτικούς του συνεργάτες. Στο μεταξύ, η δίκη στο Εφετείο, δεν ξεκίνησε την Τρίτη 20 του μηνός, με την αναβολή λόγω ωραρίου να δίνεται την Τετάρτη το μεσημέρι για τις 16 Φεβρουαρίου 2021.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει από τον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτών δημόσιας διοίκησης από τον οποίο προέκυψε σωρεία παρατυπιών -παρανομιών οι οποίες καταλογίστηκαν στον πρώην δήμαρχο ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου και αρκετών χιλιάδων ευρώ , για έργα χωρίς εργολάβους, μηχανήματα και προμήθειες, έργα που δεν έγιναν ποτέ, φαινομενικές πληρωμές τους, επιβεβαιωμένα εικονικά τιμολόγια, ψευδείς βεβαιώσεις, σειρά τιμολογίων με πανομοιότυπο γραφικό χαρακτήρα, πληθώρα παραποιημένων υπογραφών, πληρωμές κατά δήλωση των διενεργούντων την πληρωμή και με πλήρη άγνοια όσων δήθεν πληρώθηκαν κλπ. Και όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του eviakosmos.gr , χωρίς προϋπολογισμούς, ισολογισμούς –απολογισμούς γεγονός που πιθανολογείται ότι εγκυμονούσε κινδύνους για τη λειτουργία του δήμου με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αυτή ήταν έτοιμη να τινάξει το δήμο Κύμης Αλιβερίου, στον αέρα. Για κάτι που ο κόσμος με περιμένει με ανυπομονησία να ρίξει άπλετο φως η εκδίκαση της υπόθεσης όπου για πρώτη φορά θα ακουστούν και οι θέσεις του πρώην δημάρχου και των συγκατηγορουμένων του, για όσα τους καταλογίζονται.

Να σημειωθεί εδώ ότι το πόρισμα αυτό εστάλη στις δικαστικές αρχές και εν συνεχεία ο Εισαγγελέας Εφετών το 2018 εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας την παραπομπή του Δημήτρη Θωμά σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος!

Τότε ο κ. Θωμάς είχε προφανώς πληροφορηθεί την επικείμενη έκδοση του βουλεύματος (εκδόθηκε στις 12 Σεπτέμβριου) και ένα μήνα πριν εν μέσω Αυγουστιάτικης ραστώνης, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο για να αφήσει όπως έλεγε τη δημοτική αρχή απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί από τους δημότες..

Δίνοντας πλέον και πολιτική διάσταση στην υπόθεση να σημειώσουμε ότι η δημοτική αρχή Μπουραντά, είχε εκδώσει ανακοίνωση και υποστήριζε ότι η κίνηση Θωμά ήταν αντιπερισπασμός και το μόνο που ήθελε ήταν να γλιτώσει να μην τον πετάξει από το συμβούλιο η Αποκεντρωμένη διοίκηση λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε. Και όπως κύλησαν τα γεγονότα, μάλλον δικαιώθηκε…

Ακολούθησε μια έντονη προεκλογική περίοδος με τον κ. Θωμά να λέει ότι ο δήμαρχος και οι σύμβουλοί του ήταν ψεύτες. Ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εκλογή του ενώ θα μπορούσε να ασκεί και τα καθήκοντα του κανονικά αμέσως μετά( Τι θα γινόταν σήμερα αν είχε εκλεγεί δήμαρχος;)... Από την άλλη πλευρά, έλεγαν ότι δεν θα μπορεί να είναι ούτε δημοτικός σύμβουλος, ό,τι μόλις εκλεγεί θα πρέπει να τον θέσουν σε αργία και ό,τι στη θέση του θα ορίσει τη νύφη του Αρετή Μπάτσα, ως επικεφαλής του συνδυασμού των Νέων Οριζόντων.

Στο μεταξύ, μετά τις εκλογές ο κ. Θωμάς ζήτησε και πέτυχε άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή της εξόδου του από την χώρα. Κάτι που μπέρδεψε αρκετά την ερμηνεία του νόμου σχετικά το θέμα της αργίας. Τον Αύγουστο του 2019, ο Δημήτρης Θωμάς ορκίστηκε κανονικά σε μια από τις επεισοδιακότερες τελετές της χώρας, όπου ζήτησε και πήρε μόνος του το λόγο.

Εκεί, ξανακατηγόρησε το δήμαρχο και τους συνεργάτες του για ψέματα και ο ίδιος δηλώντας «παρών» διαλαλούσε ότι θα ασκήσει κανονικά από τα θέση του δημοτικού συμβούλου, καθ’ όλη τη θητεία, τα καθήκοντα του… Πέρασε ένας χρόνος. Με τη δημοτική αρχή να επισημαίνει πολλές φορές, ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ότι η Αποκεντρωμένη οφείλει να θέσει σε αργία τον κ. Θωμά, ανεξαρτήτως της μεταγενέστερης άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τη λύση έρχεται να δώσει το νομικό συμβούλιο του κράτους, ύστερα από ερώτημα του Υπουργείου Εσωτερικών

Έτσι, τον Μάρτιο του 2020 βγήκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης η οποία κοινοποιήθηκε στο δήμο και στον Θωμά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία, έθετε σε αργία τον πρώην δήμαρχο με αναδρομική ισχύ! Δηλαδή, σε αργία από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Θωμάς και αμέσως μετά τις εκλογές, όπως προέβλεπε ο νόμος.

Αυτή τη φορά ο Θωμάς πιάστηκε στον ύπνο; Καθώς ούτε γνώριζε τίποτα, ούτε πρόλαβε να παραιτηθεί όπως στην προηγούμενη θητεία. Έτσι ο συνδυασμός του έχασε και μια έδρα. Και όρισε πλέον τη νύφη του Αρετή Μπάτσα, επικεφαλής του συνδυασμού. Το ίδιο θα συνέβαινε και αν ο πρώην δήμαρχος κατάφερνε να εκλεγεί το καλοκαίρι του 2019.Ο δήμος δεν θα είχε δήμαρχο ή μάλλον για την ακρίβεια θα είχε κάποιον από το παρασκήνιο που θα έκανε το δήμαρχο χωρίς να είναι…

Σχετικά με το δικαστήριο στις 20 Οκτωβρίου:

Με το υπ’ αρ. 69/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ευβοίας οι παρακάτω:

1. Δημήτριος Θωμάς του Γεωργίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950 (περί καταχραστών του Δημοσίου), ήτοι της επί μακρό χρόνο εξακολούθησης του εγκλήματος και του αντικείμενου τούτου ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Σημειώνεται ότι για τους παραβάτες του νόμου αυτού προβλέπεται ποινή μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

2. Αικατερίνη Στάμου – Κουϊμητζή του Γεωργίου, για τις πράξεις: α) της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση και β) της άμεσης συνεργείας σε απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ υπό τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.(περί καταχραστών δημοσίου.)  

3.Γεώργιος Κόκκος του Δημητρίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, χωρίς τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.

4. Ιωάννης Παπαϊωάννου του Δημητρίου, για το ποινικό αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με ζημία άνω των 150.000 ευρώ, χωρίς τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του άρθρου 1 παρ. 1 Ν. 1608/1950.

5. Επίσης στην υπόθεση αυτή υπάρχουν και δημοτικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για συνέργεια

Το Δικαστήριο για τους πάρα πάνω κατηγορούμενους είχε προσδιοριστεί να γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αρχικά στις 24-9-2019,από την πλευρά των κατηγορουμένων ζητήθηκε αναβολή. Το Δικαστήριο πρότεινε μια ολιγόμηνη αναβολή αλλά την ημερομηνία εκείνη ένας εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων είπε ότι εκείνη την ημέρα βαφτίζει το παιδί του και έτσι ορίστηκε η δίκη ένα χρόνο μετά δηλαδή για τις 20 Οκτωβρίου του 2020.

Επειδή πάντως υπάρχει σωρεία μαρτύρων, καλό θα ήταν όποιος από τους διαδίκους θέλει νέα χρονική παράταση να υπάρξει νωρίτερα συνεννόηση των δικηγόρων (όπως προβλέπει ο κώδικας και η δεοντολογία)ώστε να μην ταλαιπωρούνται ένα σωρό άνθρωποι πολλοί εκ των οποίων μένουν μακριά ή αφήνουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περίπου τριανταπέντε μάρτυρες γεγονός που σημαίνει ότι εάν ξεκινούσε η δίκη στις 20 Οκτωβρίου όπως είχε οριστεί, θα διαρκούσε αρκετές ημέρες. Ωστόσο, χτες το δικαστήριο διέκοψε σε προηγούμενη υπόθεση με σκοπό να συνεχίσει την εκδίκαση των υποθέσεων σήμερα. Σήμερα το μεσημέρι δόθηκε νέα αναβολή για τις 16 Φεβρουαρίου του 2021.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 16:07

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr