bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Ν. Μπαράκος για τις βεβαιωμένες οφειλές στο Δήμο Κύμης –Αλιβερίου: «Δεν επιβάλλεται σε κανέναν να πληρώσει το οτιδήποτε στην παρούσα φάση- Οι υπάλληλοι αν δε βεβαιώσουν κινδυνεύουν με παράβαση καθήκοντος…»

Διευκρινήσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις οφειλών που έστειλε πριν από λίγες μέρες, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, σε επιχειρηματίες και όχι μόνο του δήμου, πολλές οποίες οφείλονται πάνω από 15 χρόνια, και κινδυνεύουν με παραγραφή, έδωσε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπαράκος την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Θανάση Μπουραντά και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Πιλάτη αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Ο κ. Μπαράκος ξεκαθάρισε ότι οι βεβαιώσεις μπορεί να εστάλησαν σε περίοδο που και ο ίδιος και ο Δήμαρχος δε συμφωνούν, αλλά οι υπηρεσίες είναι από το Νόμο υποχρεωμένες να βεβαιωσουν και να στείλουν τις οφειλές.

Ξεκαθάρισε πως δεν επιβάλλεται σε κανέναν να πληρώσει οτιδήποτε στην παρούσα φάση και πως υπάρχουν τρόποι πηγαίνοντας στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να ενημερωθούν σχετικά με τις οφειλές, να κάνουν ενστάσεις για τους τόκους και να λυθούν όποια θέματα υπάρχουν σε όποιούς αμφισβητούν ότι χρωστούν.

«Παρόλο που το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είναι της αρμοδιότητας μου αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι έχει δημιουργηθεί μία αναστάτωση, καλό είναι να δώσουμε κάποιες διευκρινήσεις και στους επιχειρηματίες και στους πολίτες για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και γιατί έγινε αυτό που έγινε» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε:

«Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η υπηρεσία και γενικότερα οι υπάλληλοι που έχουν αρμοδιότητα για τα έσοδα, πλέον είναι υποχρεωμένοι να διεκδικούν τα χρήματα που οφείλονται στο δημόσιο. Και είναι υποχρεωμένοι υπό τη έννοια αν δεν τον κάνουν, κινδυνεύουν με παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με τη Νομοθεσία οι παλιές οφειλές προς το δήμο, διεκδικούνται μέχρι την 20ετια».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος σχετικά με την περίοδο που εστάλησαν οι βεβαιώσεις και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά και την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου και το διχασμό που φέρεται να έχει προκληθεί ανάμεσα σε δημότες και επιχειρηματίες που είναι συνεπείς και πληρώνουν και εκείνους που επανειλημμένως έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου εδώ και χρόνια και δεν έχουν ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις στο δήμο.

«Αν θέλετε να σας πω την προσωπική μου άποψη αλλά εκφράζοντας και την προσωπική άποψη και του δημάρχου, γιατί και μεις δεν γνωρίζαμε ότι απεστάλησαν αυτά τα έγγραφα. Κατά τη γνώμη μου είναι άκυρο! Δεν έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε ότι και οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μην ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους. Όμως θέλω να πω για να καθησυχάσουμε και τους επαγγελματίες ότι στη φάση που βρισκόμαστε και εν μέσω lock down, δεν επιβάλλεται σε κανέναν να πληρώσει το οτιδήποτε και υπάρχουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προστατεύουν τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα το διάστημα που είναι κλειστά» είπε ο Αντιδήμαρχος.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαράκος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται στους επιχειρηματίες και στους πολίτες να ρυθμίσουν αυτές τις οφειλές τους στο Δήμο καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν μπορούν να σβηστούν χρέη και δεν είναι σωστό να γίνει κάτι τέτοιο και σε ότι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου αλλά και σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες που έχουν πληρώσει.

«Πέρα όμως από αυτό, θέλω να το τονίσω αυτό, ο κάθε επαγγελματίας που έχει βεβαιωμένες οφειλές έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε μία Επιτροπή που έχει ο δήμος για την επίλυση οικονομικών διαφορών και να υποστηρίξει τα δίκια του. Σε κάποιες περιπτώσεις, απ΄ ότι έχω πληροφορηθεί υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι δεν τα οφείλουν αυτά τα χρήματα. Ό,τι τα έχουν πληρώσει. Αυτό μπορεί να διερευνηθεί. Μπορεί να αποδειχθεί» είπε ο κ. Μπαράκος και συνέχισε:

«Όπως επίσης μπορούν να διεκδικήσουν και τη διαγραφή των τόκων. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και που καταλαβαίνετε και δε θα πρεπε να γίνει είναι όταν κάποιος που χρωστάει χρήματα να μην τα πληρώσει, τουλάχιστον το κεφάλαιο. Δεδομένου, ότι άλλοι επαγγελματίες το έχουν ήδη κάνει. Δηλαδή, δε μπορεί να σβηστούν χρέη.

Μπορεί όμως να γίνουν προσπάθειες και η δική μας η βούληση αυτή είναι ξεκάθαρη, να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες όχι σε αυτή τη φάση να πληρώσουν. Το ξαναλέω αυτό. Γιατί σε αυτή τη φάση αντιλαμβανόμαστε όλοι τις δυσκολίες. Να τους βοηθήσουμε να πληρώσουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν και να τους εξυπηρετήσουμε. Από την άλλη, πρέπει και οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες μας να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, καθώς δε μπορεί να μην διεκδικήσουν τα οφειλόμενα».

Σε ότι αφορά στις οφειλές στους δήμους ο κ. Μπαράκος επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να εισπράξει τις οφειλές:

«Στους δήμους, τα τελευταία χρόνια μετά και από τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, γενικά την αλλαγή της νομοθεσίας, το πώς δημιουργούνται πως στήνονται οι προϋπολογισμοί με τα βεβαιωμένα και τα εισπραχθέντα έσοδα, γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Στους ελέγχους που γίνονται, όταν έρθει στο δήμο κάποιος ελεγκτής και δει ότι ο δήμος έχει βεβαιωμένες όφειλες που δεν έχει όχι απλά εισπράξει αλλά δεν τις έχει διεκδικήσει και ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας και ο ταμίας το λιγότερο θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε γιατί και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες μας δεν είναι παράλογοι, ούτε ζουν σε άλλη πραγματικότητα. Αυτό όμως λέω εγώ και το λέω με πάσα ειλικρίνεια είναι ότι και για μας η συγκυρία δεν ήταν και δεν είναι η κατάλληλη.

Δε μπορεί τώρα εν μέσω lock down με όλα αυτά που συμβαίνουν να φαίνεται ότι εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει και κοιτάμε πως θα εισπράξουμε λεφτά. Θα μπορούσε να γίνει πιο μετά ή να περιμένουμε να περάσει αυτή τη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως γιατί μπορεί κάποια από αυτά να παραγράφονται, η αποστολή αυτών των εγγράφων δε σημαίνει άμεση καταβολή των οφειλών. Υπάρχει τρόπος να γίνει διακανονισμός, να προσφύγουν κάποιοι στην επιτροπή να δουν τι γίνεται με αυτά τα χρέη, αλλά δεν μπορεί κάποιος να μην πληρώσει αυτά που επιβάλλει ο Νόμος. Ούτε το κεφάλαιο, γιατί και να θέλαμε από τη στιγμή που οι άλλοι έχουν πληρώσει, δεν είναι σωστό».

Με αφορμή την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου, ο κ. Μπαράκος επεσήμανε ότι πριν βγουν ανακοινώσεις και δημιουργηθούν τετελεσμένα θα μπορούσε να είχε γίνει μία συνεννόηση και πως πιστεύει πως ακόμα υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο, γιατί όπως είπε υπάρχει τρόπος να διευθετηθούν κάποια πράγματα.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΡΑΚΟΥ ΕΔΩ:

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 20:51

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr