bannernew6

Τελευταία Νέα

Η Αμφιτρίτη Αλημπατέ για το ΠΕΖΟΝΗΣΙ και την αποχή από το Δ.Σ: «Δεν ήταν μικροπολιτική -Ήταν αντίδραση ουσίας για το συμφέρον του δήμου- Για την ουσία δώσαμε το ράπισμα..»

Για τη στάση που τήρησε και ο συνδυασμός της δημοτικής παράταξης Ερέτριας «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Πορεία» ,της πρώην δημάρχου Ερέτριας Αμφιτρίτης Αλημπατέ και τα όσα έγιναν επι θητείας της στο δήμο για το Νησί των Ονείρων αλλά και τις προσπάθειες αξιοποίησης του, αλλά και τις ενέργειες που είχαν γίνει επι δημαρχίας της μίλησε στο EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, την Παρασκευή 2 Απριλίου, το πρωί.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δε συμμετείχε στο Δ.Σ. της Τετάρτης 31 Μαρτίου, αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο ήρθε το θέμα για το Νησί των Ονείρων.

«Δεν ήταν μικροπολιτική ήταν αντίδραση ουσίας για το συμφέρον του δήμου» δήλωσε η κα Αλημπατέ και συνέχισε: «Το θέμα ήταν και πολιτικό αλλά και ουσίας. Θέλαμε να δώσουμε μία απάντηση στον κ. Δημητρόπουλο. Η σιωπή μας, ήταν η απάντηση μας. Δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Δεν είχε περάσει Τοπικό. Δεν έχει γίνει ενημέρωση για να γίνουν ζυμώσεις. »

Η πρώην Δήμαρχος της Ερέτριας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής με τον Δήμαρχο της Ερέτριας κ. Δημητρόπουλο πριν από ένα μήνα όταν μεταξύ άλλων τους είπε όπως λέει η κα Αλημπατέ ότι θα φέρει στο συμβούλιο ενημέρωση για την ΕΤΑΔ.

«Μα μόνο η ενημέρωση; Αυτό είναι άλλοθι. Εμείς περιμέναμε να έχουμε μία ζύμωση. Να έρθει στο Δ.Σ να ενημερώσει τους δημοτικούς συμβούλους όλους μας για τις κινήσεις που έχουν γίνει. Που έχει φτάσει» είπε η κα Αλημπατέ υπενθυμίζοντας ότι είναι πρώην δήμαρχος και ξέρει πολύ καλά που έχουν φτάσει τονίζοντας ότι ποτέ ο δήμαρχος δεν την ρώτησε που είχε φτάσει εκείνη με το Νησί για να συνεχίσει τώρα εκείνος.

Όπως επισημαίνει η πρώην δήμαρχος διαχωρίζοντας τη θέση της από τις επιστολές διαμαρτυρίες των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, εκείνη όπως είπε επειδή είχε διαχειριστεί το θέμα με το Νησί των Ονείρων, γνωρίζοντας πως έχουν τα πράγματα αναφέρθηκε στο ιδιοκτησιακό, στο λιμανάκι, στους κοινόχρηστους χώρους, στους συντελεστές δόμησης. Επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να έρθει το θέμα προς ενημέρωση στο συμβούλιο να πουν και εκείνοι που γνωρίζουν τι έχει γίνει για να μάθουν και οι 18 καινούργιοι σύμβουλοι του δήμου, από τους 27 συνολικά. Μάλιστα η κα Αλημπατέ διερωτάται πως οι 18 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους θα ψηφίσουν ένα μνημόνιο χωρίς να γνωρίζουν το θέμα.

«Το θέμα όπως ήρθε ήταν έγκριση και ψήφιση μνημονίου με την ΕΤΑΔ. Όταν ψηφίζεις εγκρίνεις και ψηφίζεις το μνημόνιο με την ΕΤΑΔ, χωρίς να ξέρεις τους όρους. Πώς να το κάνεις πολύ δε μάλλον όταν διαχειρίζεσαι δημοτική περιουσία; Και 50-50 κα Ντίνη;» είπε η κα Αλημπατέ και συνέχισε:

«Την περίοδο που ήμουν δήμαρχος έκανα πάρα πολύ μεγάλο αγώνα για το Νησί. Είχαμε φτάσει με τον προηγούμενο Πρόεδρο της ΕΤΑΔ στο 20%-80% υπερ του Δήμου και πάλι διεκδικούσα την πλήρη παραχώρηση. Είχα πάει σε όλους τους Υπουργούς τότε και τη ζητούσα παραχώρηση με δημόσιο χαρακτήρα. Να μας το παραχωρήσουν και εν τέλει να πληρώνουμε και στην Κτηματική σα να νοικιάζουμε με ένα συμβολικό τίμημα τις ακτές. Είχαν γίνει ζυμώσεις! Πενήντα -Πενήντα; Στο 50-50 δεν είναι κανείς ιδιοκτήτης. Θα ήταν πολύ καλύτερο το 51 να είναι ο δήμος. Να έχει λόγο!»

Στα επιχειρήματα που προτάσσει η κα Αλημπατέ για το Νησί έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με το καλύτερο ποσοστό είναι ότι αυτό κάθε αυτό το Νησί είναι του Δήμου, είναι με τεχνητή δάσωση, έχει όλες τις εγκαταστάσεις (νομιμοποιήθηκαν επι Αλημπατέ). Τα άλλα είναι προσχώσεις που νομιμοποιήθηκαν. Χωρίς τα 18,5 στρέμματα του δήμου δεν υπάρχουν οι προσχώσεις όπως αναφέρει στη συνέχεια η κα Αλημπατέ επισημαίνοντας ότι δεν είναι θέμα έκτασης.

Συμφωνεί, όπως λέει η κα Αλημπατέ, με την αξιοποίηση του Νησιού αλλά αφού έχουν αλλάξει κάποια από τα δεδομένα όπως ο Πρόεδρος της ΕΤΑΔ, η Κυβέρνηση κλπ ζητά να μπει στο τραπέζι να το συζητήσουν. Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση στη συζήτηση να είναι και νομικός καθώς ο δημοτικός σύμβουλος όπως είπε δεν μπορεί να είναι και μηχανικός και δικηγόρος για να ψηφίσει υποθηκεύοντας για κάποια χρόνια, 99 χρόνια τη δημοτική περιουσία.

Η κα Αλημπατέ στην επιστολή διαμαρτυρίας της για το Νησί, εκφράζει τις ανησυχίες της και για το λιμανάκι. «Η ΕΤΑΔ σε κάθε συνάντηση καθώς έβλεπε την αεροφωτογραφία, το πρώτο πράγμα που ζητούσε ήταν το λιμανάκι. Το λιμανάκι είναι μία έτοιμη μαρίνα. Και η αντίδρασή μου πάντα ήταν το λιμανάκι. Ότι θα πρέπει να είναι εκτός. Να κάνουν άλλη μαρίνα αν ποτέ το φτιάξουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση το 50-50 και το λιμανάκι μαζί. Η Ερέτρια; Οι ψαράδες; Οι επαγγελματίες; Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα για να κάτσουμε εν λευκώ να υπογράψουμε έγκριση και ψήφιση μνημονίου και να μας λέει μέσα 50-50! Για την ουσία δώσαμε το ράπισμα. Δώσαμε την απάντηση μας. Οχτώ συμβούλους έχει ο δήμαρχος. Όταν του είπαμε να συνεργαστούμε, όχι να πάρουμε ευθύνη. Όλες οι παρατάξεις. Ο δήμαρχος απαντά ευθαρσώς στα Δ.Σ εμείς θα κυβερνήσουμε μόνοι μας. Ναι αλλά ζητάει τη συναίνεση μας» είπε η κα Αλημπατέ.

Στη συνέχεια η πρώην Δήμαρχος της Ερέτριας κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή για το πώς οδηγήθηκε ο δήμος στην αποπληρωμή χρεών που έρχονται από ξεκαθάρισμα της ΔΕΝΟ και αφορούν το Νησί των Ονείρων και τη διαχείριση, όταν εκείνο λειτουργούσε και αυτό γιατί καταλογίστηκαν στο δήμο.

«Με τους Καλλικρατικους Δήμους, όσες οφειλές είχαν δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, πέρασαν στους δήμους βάση Νόμου. Να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο Νησί Ονείρων και άλλο ΔΕΝΟ. Η ΔΕΝΟ (Δημοτική Επιχείρηση) είχε πρόστιμα από κακοδιαχείρηση της δεκαετίας του 1990. Πρόστιμα σοβαρά που αφορούσαν πλαστά τιμολόγια κλπ τα οποία καταλογίστηκαν στο δήμο και έτρεχαν με 8% στην εφορία. Στο τέλος της θητείας του κ. Βελέντζα, τα πρόστιμα αυτά είχαν φτάσει 1.300.000€. Και όταν ανέλαβα εγώ, είχαν περάσει τα 2.000.000€. Δε μπορούσαμε να πάρουμε φορολογική ενημερότητα γιατί ήταν περασμένα στο ΑΦΜ του δήμου» είπε η κα Αλημπατέ και συνέχισε:

«Με πολύ κόπο, τόσο που δεν μπορείτε να φανταστείτε, αυτά τα 2,5 εκ, στα οποία δεν μπορούσαμε να κάνουμε διακανονισμό, γιατί κάθε μέρα άλλαζε το ποσό. Βγήκε τότε ένας ευεργετικός νόμος για το 5% και μπήκαν τρεις μεγάλοι δήμοι και εμείς. Αυτό σημαίνει, ότι το μακροχρόνιο χρέος, αν μεν το πλήρωνες μετρητά , έχανε όλες τις προσαυξήσεις του. Αν το πλήρωνες με 5% από κράτηση των ΚΑΠ που θα μας έδιναν λιγότερα μέχρι να ξεχρεωθεί το χρέος. Έτσι κάναμε και μας κρατάνε από τους ΚΑΠ το 6%, με αποφάσεις Δ.Σ. Για κάποια από αυτά τα πρόστιμα από παλαιότερες δημοτικές αρχές είχαν γίνει κάποιες προσφυγές. Αυτές, ήταν στα συρτάρια του δικαστικού τμήματος της εφορίας.

Όταν διακανονίσαμε αυτό, βγήκαν από τα συρτάρια οι προσφυγές, εξετάστηκαν και απορρίφθηκαν. Προς το τέλος της δικής μας θητείας το 2018-2019, ξανακαταλογίστηκε το υπόλοιπο ποσό που εκκρεμούσε. Γίνονται εκλογές, χάνουμε τις εκλογές. Ενημερώνω τη διοίκηση για να βάλουν και το υπόλοιπο ποσό στο 5%, δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα βγήκαν οι 100 δόσεις μίλησα με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών την κα Παπαγγελή ότι κάτι πρέπει να γίνει και βεβαίως το βάλανε σα δήμος στις 100 δόσεις.

Ο Δήμος δίνει 13.000€ το μήνα, για 8 χρόνια για το δεύτερο πρόστιμο και για το πρώτο πρόστιμο 6.000€ για 27χρόνια. Επιπλέον ο δήμος πληρώνει και ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα στο Νησί. Για την ακίνητη περιουσία πλήρωνε ο κ. Βελεντζας πλήρωνε 300.000€ και κατάφερα και το πήγαμε στα 195.000€ ΕΝΦΙΑ που πληρώνει τώρα για όλη την περιουσία του Δήμου.

Στα επιχειρήματα μου στην ΕΤΑΔ τα ανέφερα αυτά. Ότι βλάπτει τα συμφέροντα του δήμου με αυτά που πληρώνει για το Νησί και δεν εισπράττει.»

Αν ήταν δήμαρχος τώρα όπως επισημαίνει, σε συνέχεια των ενεργειών της, θα πίεζε την ΕΤΑΔ στέλνοντας ένα εξώδικο στο οποίο θα ανέφερε τη ζημία που έχει υποστεί ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια που αρνείται να μας το παραχωρήσει και θα διεκδικούσε χρήματα.

«Θέλει επιθετική πολιτική πλέον. Και όχι να πάμε ως αμνοί για σφαγιασμό. Ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης του Νησιού των Ονείρων. Και έχει την κυριότητα και τη χρήση κατά παραχώρηση, με ΦΕΚ του 1992. Το 2043 θα έχει την κυριότητα και τη χρήση χωρίς παραχώρηση. Γι’ αυτό εμείς δε μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις 99 ετών» είπε η κα Αλημπατέ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗΣ ΑΛΗΜΠΑΤΕ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 01:24

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr