Τελευταία Νέα

Ο Βυζαντινός Χορός «Σκιαθίων Υμνωδοί» παρουσίασε επίκαιρους θεομητορικούς ύμνους, στην Ι.Μ.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου

Ανταπόκριση: Κωνσταντίνος Κουτούμπας

Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Βυζαντινός Χορός «Σκιαθίων Υμνωδοί» παρουσίασε επίκαιρους θεομητορικούς ύμνους, στην Ιερά μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου.

Ο καθηγητής του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην Σκιάθο, και χοράρχης κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας, παρουσίασε το πρόγραμμα το οποίο προετοίμασε και απέδωσε ο Βυζαντινός Χορός. Ακούστηκαν τα τρία στιχηρά του Εσπερινού του Ευαγγελισμού, σε ήχο πλ. β΄ ειρμολογικό, «Βουλήν προαιώνιον» και το Απολυτίκιον της εορτής «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον» σε ήχο δ΄. Ακολούθησε το κάθισμα «Ο Μέγας στρατηγός» σε ιδιάζον μέλος, αντί του συνήθους α΄ επεισάκτου «Τον τάφον σου Σωτήρ» εις πλ. α΄ στιχηραρικό, μέλος που παρέλαβε ως πνευματική παρακαταθήκη η λειτουργική πράξη της Σκιάθου από τους ιδρυτές της Μονής Ευαγγελισμού, τους αγιορείτες Κολλυβάδες πατέρες, και το οποίο κατέγραψε και συμπεριέλαβε ως εντόπιο μέλος στην συλλογή του ο μακαριστός παπα-Γιώργης Ρήγας, όταν εξέδωσε λίγο πριν τον θανατό του τα «Μελωδήματα Σκιάθου», το 1958.

Κατόπιν το Απολυτίκιον του Ακαθίστου «Το προσταχθέν», το Κοντάκιον του Ακαθίστου «Τη υπερμάχω», και το προσόμοιον αυτού και ιδιαίτερο Κοντάκιον για την εορτή του Ευαγγελισμού «Τον ομοούσιον Πατρί και θείω Πνεύματι», το οποίο κατά παράδοσιν συνέθεσε ο δεύτερος τη τάξει ηγούμενος και συνιδρυτής της Ι. Μ. Ευαγγελισμού, ο Σκιαθίτης στην καταγωγή ιερομόναχος Γρηγόριος Χατζησταμάτης, ο οποίος αφιέρωσε και το κτήμα του μέσα στο οποίο χτίστηκε η Μονή, μαζί με όλη την πατρική του περιουσία.

Ο Βυζαντινός Χορός «Σκιαθίων Υμνωδοί» έκλεισε το πρόγραμμά του με το τροπάριον ‘‘Την ωραιότητα της παρθενίας σου’’ σε ήχο γ΄.

Ο ηγούμενος της Ι. Μονής του Ευαγγελισμού Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Χορού για την παρουσίαση αυτή, με την οποία συμπληρώθηκε το εορταστικό τριήμερο της Ι. Μονής, ευχήθηκε σε όλους να τους συνοδεύη η χάρη της Παναγίας και να πολλαπλασιαστούν οι πνευματικοί καρποί, ώστε τα μέλη της του χρόνου να είναι διπλάσια σε αριθμό και να πλαισιώσουν και νέοι άνθρωποι την Χορωδία, μαθητεύοντας στην Βυζαντινή μουσική, καθώς υπάρχουν αρκετοί καλλίφωνοι Σκιαθίτες, οι οποίοι ωστόσο χρειάζονται το κατάλληλο έναυσμα.

Αυτό επικρότησε και ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής και πρώτος διδάσκαλος του Χοράρχου, κ. Ευστάθιος Κουτούμπας, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη  ο Χορός να γίνει το έναυσμα ώστε νέοι άνθρωποι να μαθητεύσουν και να πλαισιώσουν τα ιερά αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας, όπου και πολλές ανάγκες υπάρχουν αλλά και κανείς δεν περισσεύει.

IMX Xaire Kexaritwmenh 26.3.2023 002

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr