bannernew3

Τελευταία Νέα

Αμφιτρίτη Αλημπατέ -Περήφανη για τα 5 χρόνια εποικοδομητικής θητείας στο «τιμόνι» του Δήμου Ερέτριας και συνεχίζει δυναμικά

Είναι δυναμική και πεισματάρα. Βάζει στόχους και παλεύει να τους φτάσει και δικαιώνεται κάθε φορά που κερδίζει κάτι για τον τόπο που υπηρέτησε με σύνεση, αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια τα τελευταία 5 χρόνια. Ο λόγος για την αεικίνητη δήμαρχο του Καλλικρατικού Δήμου Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλημπατέ που κατάφερε μέσα σε ολίγα χρόνια όσα δεν είχαν καταφέρει οι προκάτοχοι της εδώ και 30 χρόνια. Έβαλε τα οικονομικά του δήμου σε σειρά. Αξιοποίησε όλες τις ευκαιρίες χρηματοδότησης μελετών που υπήρχαν. Φρόντισε να μην αδικήσει καμία περιοχή του δήμου και να κάνει έργο σχεδόν παντού. Για όλα αυτά μιλά σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στα «ΝτΕΑΚΚ» και στο eviakosmos.gr.

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Μία εποικοδομητική θητεία για την οποία μιλάει το έργο σας, όπως λένε οι δημότες. Πώς ήταν για μία γυναίκα δήμαρχο αυτή η θητεία στο δήμο της Ερέτριας;

Νομίζω ό,τι για μία γυναίκα, θα το αφαιρούσα. Θα έβαζα για έναν άνθρωπο εργατικό, υπεύθυνο, που έχει πάνω στις πλάτες του το βάρος και την ευθύνη της ανάπτυξης του τόπου και της ευημερίας. Της καθημερινότητας αλλά και του μέλλοντος και των έργων υποδομών. Άρα, με συγχωρείται κα Ντίνη αλλάζω την ερώτηση.

Για έναν τέτοιον άνθρωπο, όπως σας προανέφερα, που θεωρώ τέτοιος άνθρωπος είμαι και το έχω αποδείξει σε όλη τη θητεία μου, είτε ως εκπαιδευτικός είτε ως εκλεγμένη τοπική αυτοδιοίκηση επί 20 χρόνια, υπεύθυνο άτομο, το βάρος της ευθύνης του δήμου Ερέτριας και η θητεία του Δημου Ερέτριας αυτή την πενταετία ήταν πάρα πολύ δύσκολη.

Βέβαια ήταν ένα ταξίδι ζωής. Ένα ταξίδι μέσα από το οποίο και εμπλουτίστηκα εγώ προσωπικά ως άτομο και άνοιξε το μυαλό και οι σχέσεις και η κοινωνικότητα μέσα στην κοινωνία αλλά και ένιωσα την πρωτόγνωρη χαρά της δημιουργίας. την πρωτόγνωρη χαρά της μεγάλης δημιουργίας.

Μία χαρά που θα μπορούσα να πω ότι έβγαινε συνεχώς μέσα από τα στήθη μας κραυγή ικανοποίησης. Γιατί κάναμε το ανέφικτο, εφικτό, το αδύνατο δυνατό. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Άρα, ήταν μία πενταετία δημιουργίας, δύσκολη. Μας έδωσε πολλές δυσκολίες αλλά και πολύ μεγάλες χαρές, με τις επιτυχίες μας.

Ποιές είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς σας, που άλλαξαν άρδην την εικόνα του Καλλικρατικού δήμου, αυτά τα χρόνια;

Καταρχήν, θα βάλω την πρώτη παρέμβαση, που μπορεί να μη φαίνεται. Είναι η οικονομική επανόρθωση του δήμου που έχουμε πει επανειλημμένα. Κλείσαμε δύο μεγάλες πληγές εκατομμυρίων ευρώ. Εξοφλήσαμε μέσα από τα ληξιπρόθεσμα μόλις τον Οκτώβριο του 2018 τις οφειλές προς την ATTICA BANK, για το κλειστό γυμναστήριο Άνω Βάθειας 730.000 € και επιπλέον πληρώθηκε και ο ανάδοχος ένα πρώτο λογαριασμό που είχε, από το 2007 άλλες 530.000€ παρακρατώντας με δικαστική απόφαση 10.000€ περίπου κάθε μήνα από την χρήματα της ΔΕΗ, επί 52 μήνες.

Έκλεισε η πληγή για τα οικονομικά και απελευθερώθηκαν τα χρήματα του δήμου 1.600.000€. Επιπλέον, το τεράστιο χρέος προς την εφορία για το Νησί των ονείρων ως Δημοτική Επιχείρηση, το οποίο ήταν στο ΑΦΜ του δήμου. Ήταν ένα δυσβάστακτο βάρος γιατί φανταστείτε χωρίς φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να δουλέψει ούτε μία επιχείρηση. Οτιδήποτε και να κάνουμε, χρειάζεται Φορολογική Ενημερότητα.

Ο δήμος Ερέτριας, δεν έχει φορολογική ενημερότητα και όχι μόνο αυτό, για να την αποκτήσει πρέπει να πληρώσει 4,5εκ. ευρώ. Ποσό, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε και τα ληξιπρόθεσμα δεν καλύπτουν οφειλές προς το δημόσιο. Δεν μπορούσαμε να το πληρώσουμε, μέσω των ληξιπρόθεσμων. Όμως, καταφέραμε και το βάλαμε στον ευεργετικό Νόμο του 5% και έτσι ρυθμίσαμε το τεράστιο αυτό το χρέος για 28 χρόνια, παρακρατώντας κάθε μήνα, από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), που παίρνει ο δήμος Ερέτριας, γύρω στις 11.000€.

Και έτσι, ο Δήμος απέκτησε Φορολογική Ενημερότητα, αφού μειώθηκαν και οι τόκοι. Και έτσι στον προϋπολογισμό του δεν έχει βαρύ χρέος. Τι σημαίνει αυτό; Τώρα με την κρίση έχουμε το Παρατηρητήριο. ‘Όσα έξοδα έχεις σε υποχρεώσεις, τόσα έσοδα πρέπει να έχεις για να ισοσκελίσεις. Έχοντας εμείς 4,5 εκατομμύρια χρέος προς τη Δ.Ο.Υ δεν μπορούσαμε να ισοσκελίσουμε ούτε προϋπολογισμό.

Αν δεν το κάναμε αυτό δηλαδή, θα ήμασταν υπό επιτήρηση «Κόκκινος Δήμος», χωρίς προϋπολογισμό. Καταφέραμε και αυτό. Και το τρίτο ως προς τα οικονομικά, είναι ό,τι το Δεκέμβριο του 2018, μόλις πριν 5 μήνες, καταφέραμε και πήραμε μέσα από το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, για ληξιπρόθεσμες και δικαστικές αποφάσεις, 1.043.000 ευρώ τα οποία ήρθαν «ζωντανά» στο ταμείο του δήμου μας. Σήμερα, ο δήμος Ερέτριας έχει 2,5 εκ., 31 Μαρτίου και 2.499.000 ελεύθερα, ζωντανά τα οποία θα διατεθούν προς όφελος των δημοτών την επόμενη τετραετία.

Ακούγοντάς σας, θα έλεγε κανείς ότι έχετε καταφέρει πράγματα τα οποία δεν κατάφεραν κάποιοι επί σειρά ετών. Σημαντικά όμως αφού δημιουργούσαν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Αυτό το καταφέρατε με ένα σωστό προγραμματισμό; Έχει να κάνει με τις ικανότητες δικές σας και ανθρώπων που είχατε δίπλα σας; Τί ήταν αυτό που συντέλεσε στην επίλυση τους; Κάποιοι μάλιστα αποχώρησαν χωρίς όμως να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στην επίτευξη των στόχων σας…

Κανείς, ούτε καν στην οικογένεια του, ούτε καν στη δουλειά του δε μπορεί μόνος του. Θα ήταν «εγωπαθής» αυτός που θα έλεγε, ό,τι καταφέρνει μόνος του τις μεγάλες κατακτήσεις. Φυσικά οι κατακτήσεις έγιναν με τους συνεργάτες μου, οι οποίοι αξιόλογοι, δυνατοί στάθηκαν δίπλα μου σε αυτό τον αγώνα.

Πίστεψαν στην επικεφαλής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, επιτρέψτε μου να πω «ο αρχηγός», αυτός δηλαδή που είναι στην κεφαλή, να εμπνέει. Να δείχνει κάθε μέρα και στους συνεργάτες του ο,τι είναι άξιος. Γιατί πρώτα πρέπει να μας πιστέψουν οι συνεργάτες μας και μετά θα μας πιστέψει ο κόσμος. Άρα δεν το έκανα μόνη. Το έκανα με τους καλούς μου συνεργάτες.

Βεβαίως, κάποιοι έφυγαν! Αυτό συμβαίνει σε κάθε συνδυασμό. Δεν είναι το μοναδικό πλήγμα που ένιωσε στο συνδυασμό της η Αλημπατέ στο δήμο Ερέτριας και είναι πρωτόγνωρο. Σ όλους τους συνδυασμούς και κυρίως σε αυτούς που ασκούν διοίκηση φεύγουν πολύ συχνά συνεργάτες.

Είναι φυσιολογικό δηλαδή;

Ναι. Εγώ, θεωρώ ευλογία το ότι έφυγαν κάποιοι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με το ρυθμό που εμείς θέλαμε και να συμπορευτούν για τους υψηλούς στόχους που βάζουμε. Ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν, ήταν αυτοί που ίσως ήθελαν να εξυπηρετήσουν ενδεχομένως φιλοδοξίες κλπ ή για διάφορους άλλους λόγους.

Τους ευχαριστώ καταρχήν που υπήρξαν συνεργάτες μου. Με στήριξαν και τους ξανά ευχαριστώ που μου έδωσαν τη δυνατότητα χωρίς γκρίνιες, χωρίς καβγάδες μες το συνδυασμό άλλους τους οδήγησα εγώ να αποχωρήσουν και άλλοι αποχώρησαν μόνοι τους.

Γεγονός είναι, ότι η ομάδα που έμεινε, είχε δύναμη, επάρκεια, αποτελεσματικότητα, πείσμα, όλοι μια γροθιά, ξέραμε τα δύσκολα, ξέραμε τις ευθύνες μας και κατακτήσαμε πολλά και το αποδεικνύει το έργο μας.

Παρατηρούμε σε όλους τους δήμους ότι όπως και να ‘χει και όσες προσπάθειες και αν καταβληθούν, πάντα θα υπάρχουν θέματα καθημερινότητας. Και όταν λέμε καθημερινότητα, στο αυτί του δημότη ηχεί καθαριότητα, οι λάμπες κ.α Τι γίνεται το δήμο της Ερέτριας και τι σχεδιασμός υπάρχει;

Σε προηγούμενη ερώτηση που μου κάνατε, αν άλλαξε η ζωή των δημοτών, σας είπα μόνο για την οικονομική επανόρθωση. Ενώ δε σας είπα για τα μεγάλα έργα. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να τελειώσω με τα έργα υποδομής. Δηλαδή, η παραλία της Ερέτριας. Ναι άλλαξε η καθημερινότητα. Γιατί μπορεί να την απολαύσει κάθε δημότης και κάθε επισκέπτης. Ναι τα σχολεία. Άλλαξε και η καθημερινότητα και γίνονται μακροπρόθεσμα έργα υποδομής. Δύο σχολεία έτοιμα και ένα έρχεται. Ναι αλλαξε. Γιατί πάνε τα παιδιά, το ένα είναι παιδικός, το άλλο είναι νηπιαγωγείο πάνε στα σχολεία που τους δίνουν γνώσεις, πολιτισμό κ.α

Το Αρχαίο Θέατρο. Ναι άλλαξε και η καθημερινότητα και το παρόν και το μέλλον του τόπου μου. Και όχι μόνο της Ερέτριας και όλου του δήμου και όλης της Εύβοιας. Και βεβαίως και στην Αμάρυνθο και το Γυμνό και τη Σέτα. Διότι, με το Αρχαίο Θέατρο, ο Δήμος Ερέτριας είναι παρών, είναι γνωστός. Αποκτά “brand name”.Γίνεται Πόλος έλξης τουριστών. Διοργανώνονται Φεστιβάλ.

Άρα, ναι γίνανε πολύ μεγάλα έργα. Αναπλάσεις στις 6 δημοτικές κοινότητες. Ναι, είναι και έργο υποδομής και έργο καθημερινότητας. Σαρανταπόταμος. Τα αντιπλημμυρικά, τα οποία μπήκε ο εργολάβος. Τελείωσε η δημοπρασία, και μπήκε εργολάβος. Ναι. Είναι έργο υποδομής και έργο καθημερινότητας επίσης. Γιατί μειώνει τον κίνδυνο. Μην ξεχνάμε ότι η Αμάρυνθος είναι πλημμυροπαθής.

Άρα, υπάρχει το έργο υποδομής, το οποίο θα μείνει τα επόμενα χρόνια και θα το απολαύσουν και τα παιδιά μας. Υπάρχει το έργο υποδομής που ομορφαίνει και την καθημερινότητά μας. Και υπάρχει και η καθημερινότητα, αυτή που θα κόψεις τα χόρτα, και με τις βροχές σε 15 μέρες θα ξαναβγούν. Τα οποία πρέπει να τα ξανακόψουμε. Και μπράβο μας! Οφείλουμε να τα ξανακόψουμε.

Υπάρχει και η εφήμερη καθημερινότητα. Η λάμπα την οποία θα την αλλάξουμε και με το πρώτο χιόνι, τον αέρα το δυνατό, πριν περάσουν οι ώρες λειτουργίας της, θα σβήσει. Ο δήμος Ερέτριας έχει 11.200 λάμπες. Προσπαθούμε σε αυτές τις 11.200 λάμπες εμείς να ανταποκριθούμε. Ναι, κάποιες αργούν. Έχουμε έτοιμη μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση. Για να τις αντικαταστήσουμε όλες, στην επόμενη θητεία μας με led να λάμψει ο τόπος.

Βιολογικός καθαρισμός. Κάναμε τα εγκαίνια προχθές. Βεβαίως είναι καθημερινότητα γιατί τα βοθρολύματα δεν θα καταλήγουν στη θάλασσα, και γιατί προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση την ποιότητα του νερού. Βεβαίως είναι καθημερινότητα, γιατί θα σταματήσουν οι βόθροι, οι οποίοι είναι τριτοκοσμικοί.

Τον έναν ΒΙΟ.ΚΑ τον εγκαινιάσαμε. Που διασχίζει τρεις κοινότητες της Αμαρύνθου. Χρηματοδοτήσαμε τον άλλο ΒΙΟ.ΚΑ, της Ερέτριας 17.500.000€ και είναι στο στάδιο της δημοπρασίας. Χρηματοδοτήσαμε το δίκτυο αποβλήτων, του ΒΙΟ.ΚΑ της Άνω Βάθειας και καταφέραμε και το εντάξαμε σε οικισμό Γ’ κατηγορίας 2.180.000€. Οι πέντε κοινότητες έχουν εξασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση και έχουν βιολογικό και έχουμε καταθέσει και φάκελο στο «Φιλόδημος» 1.000.000€ για βιολογικό COMPACT, στη Σέτα.

Είναι έργο πολιτισμού και του τουρισμού. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι τα μεγάλα τουριστικά γραφεία για να επιλέξουν ένα τόπο, ελέγχουν. Έχουν δυο στάνταρ. Να έχει ΒΙΟ.ΚΑ και δεύτερον το νερό να μην είναι από αμιαντοσωλήνες.

Εμείς όμως, με αυτεπιστασία, αλλάξαμε τους αμιαντοσωλήνες σε όλο τον δήμο. Στην Ερέτρια χρηματοδοτείται 1.400.000€. Και αυτό το έργο είναι υπό δημοπρασία. Για να αλλάξει το υπόλοιπο δίκτυο, που είναι από αμιαντοσωλήνες. Βλέπετε ότι καθημερινότητα και έργα υποδομής «συμπλέουν» και συμπλέκονται. Δεν είναι ξεχωριστά.

Σε ότι αφορά την καθαριότητα;

Στον τομέα της καθαριότητας καταρχήν να σας πω ότι από τους δήμους Στερεάς Ελλάδας 23 από τις 25, είμαστε στο ΦΟΣΔΑ. Βάση των στατιστικών στοιχείων που έχουμε, εμείς ως δήμος έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανά κάτοικο σε κιλά σε απορρίμματα. Τριπλάσια και τετραπλάσια ποσότητα από τους άλλους δήμους. Δεν είναι μόνο να τα μεταφέρεις. Δεν είναι οι εργατοώρες. Δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Αυτά πληρώνονται και επι 25 ευρώ ο τόνος.

Η Ερέτρια το καλοκαίρι, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες έχει διπλάσιο και τριπλάσιο κόσμο. Που σημαίνει, εμείς, με τους ΚΑΠ που παίρνουμε με τον εξοπλισμό που έχουμε, με το εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε, με το μηχανολογικό εξοπλισμό που έχουμε, πρέπει να μεταφέρουμε τα διπλάσια κιλά. Διπλάσια ποσότητα. Γίνεται μία υπεράνθρωπη προσπάθεια για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Έχουν κλείσει όλοι οι ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων.

Μέχρι πριν από 15 μέρες λειτουργούσε ο ΣΜΑ. Έκλεισε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τι «μέλλει γενέσθαι» μετά από αυτή την εξέλιξη;

Αυτό ήταν για μας από το 2016-2017-2018 και 2019, που λειτούργησε ήταν πολύ σημαντικό γιατί τα απορριμματοφόρα έκαναν μικρές διαδρομές και αδειάζανε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Αδειάζαν και ξαναβγαίναν και κάνανε άλλο δρομολόγιο. Τώρα που έκλεισε, σημαίνει ότι το απορριμματοφόρο αφού γεμίσει, φεύγει και πάει 30 χλμ, στο Δοκό να αδειάσει και 30 χλμ από το Δοκό να έρθει. Δηλαδή με το ζόρι προλαβαίνει δεύτερο δρομολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διπλασιάσουμε το μηχανολογικό εξοπλισμό για να μπορέσουμε να κάνουμε την αποκομιδή. Και παράλληλα τα έξοδα και παράλληλα το προσωπικό. Και όμως εμείς όλο αυτό το διάστημα έχουμε σταθεί με περισσή αξιοπρέπεια στο θέμα.

θα ήθελα λίγο να αναφερθούμε στο Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, στις ανασκαφές που έγιναν και στην Αμάρυνθο και πως αυτά συνδέονται με την πολιτιστική διαδρομή που χάραξε η Περιφέρεια. Πως σηματοδοτούν όλα αυτά την τουριστική ανάπτυξή του δήμου;

Το δυνατό χαρτί του δήμου Ερέτριας, όχι μόνο της πόλης της Ερέτριας, είναι ο πολιτισμός. Και αυτός φέρνει μαζί του και τον τουρισμό, και όλο μαζί φέρνει την ανάπτυξη. Νιώθω ευλογημένη και ως δήμαρχος και ως πνευματικός άνθρωπος. Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας στη δική μου θητεία, αναστηλώνεται. Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας, μετά από 40 χρόνια σιωπής, στη δική μου θητεία, λειτούργησε και θεσμοθετήθηκε Φεστιβάλ.

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Ερέτριας. Σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, στη δική μου θητεία, βρέθηκε χορηγός, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και χρηματοδοτεί τη μελέτη για την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Ερέτριας. Θα κάνει ένα master plan, της ενοποίησης και ήδη, εφόσον έχει ενταχθεί η Ερέτρια στις Πολιτιστικές Διαδρομές Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα με αφετηρία την πόλη της Ερέτριας, έχει χρηματοδοτηθεί η ενοποίηση από την Περιφέρεια με 1.000.000 ευρώ.

Νιώθω όμως ευλογημένη ακόμη γιατί στη δική μου θητεία, ο Ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο, ήδη το ιερό ανακαλύφθηκε. Τεράστιος χώρος, πολύ μεγάλος χώρος ανασκαφών από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή και την Ελληνική Αρχαιολογία έφερε στο φως, ένα περίλαμπρο Ναό τον οποίο έψαχναν εδώ και 100 χρόνια. Ένα ιστορικό επίτευγμα που έγινε στη θητεία μου ως δήμαρχος. Και για να το τιμήσω, ήρθα σε συνεργασία με τα ελληνικά ταχυδρομεία και κάναμε μια υπέροχη τελετή, όπου βγήκε γραμματόσημο «ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ-ΑΜΑΡΥΝΘΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ» , με το κεφάλι της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, σε 500.000 αντίτυπα. Συλλεκτικό. Δεν ήταν εύκολο, διότι όπως μας εξήγησε η Πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κάθε χρόνο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εγκρίνουν μόνο 12 γραμματόσημα.

Υπάρχει και για την επόμενη θητεία σας ανάλογο κοστολογημένο πρόγραμμα; Και τι προτίθεστε να κάνετε για το Νησί των Ονείρων;

Κα Ντίνη το κοστολογημένο πρόγραμμα εφόσον είναι σε εξέλιξη έργα 45.000.000€ υπάρχει. Ένα- ένα το επόμενο διάστημα σε όλα τα έργα θα κόβουμε κορδέλες. Σε ότι αφορά στο Νησί των Ονείρων, μετά από πέντε χρόνια αγώνα, το πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας, το Νησί τω Ονείρων, θα δημοπρατηθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊ 2019 01:32

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr