Τελευταία Νέα

Δημήτρης Φραγκούλης: Και χωρίς παζάρι όλοι οι δρόμοι αυτές τις μέρες οδηγούν στο Αυλωνάρι…- Μικρή ιστορική αναδρομή σε ένα παζάρι-θεσμό!

Σα σήμερα 6 Οκτωβρίου ξεκινούσε κάθε χρόνο το παζάρι στα Χάνια Αυλωναρίου. Ένα παζάρι που κρατά από τα χρόνια του Όθωνα και έγινε θεσμός, όπως επεσήμανε σε συνέντευξη του το πρωί της Τρίτης ο δημοτικός σύμβουλος και επιχειρηματίας της περιοχής Δημήτρης Φραγκούλης στην εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm.

«Δυστυχώς παζάρι δεν έχουμε φέτος, λόγω της πανδημίας που όλοι γνωρίζουμε και γνωρίζετε και εσείς ότι πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση και το παζάρι ματαιώθηκε» είπε ο κ. Φραγκούλης και συνέχισε:

«Σήμερα εδώ στο Αυλωνάρι αντικρύζουμε μία διαφορετική εικόνα. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια αυτή την ώρα υπήρχε αρκετός κόσμος που περπατούσε στο δρόμο. Μέχρι τις 5 του μήνα στήνανε τις παράγκες. Δυστυχώς, χτες 10:30 το βράδυ ανέβασα και φωτογραφίες, ερημιά. Ενώ άλλες χρονιές είχαμε πολλή κίνηση».

Τίποτα δε θυμίζει αυτές τις μέρες, τα Χάνια που η κοσμοσυρροή δεν είχε σταματημό όλες τις μέρες του παζαριού. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο κ. Φραγκούλης, είναι μεγάλο το πλήγμα για την περιοχή, όχι μόνο για τα μαγαζιά αλλά για πολύ κόσμο. Γιατί δούλευε αρκετός κόσμος. Παιδιά που έκαναν μεροκάματα, προμηθευτές, τα μαγαζιά. Κόσμος από όλη την Ελλάδα κατέφθανε με πούλμαν αυτές τις μέρες για να κάνει τις αγορές του και να διασκεδάσει στο παζάρι του Αυλωναρίου.

«Ο κόσμος περίμενε πως και πώς να κατέβει να κάνει τη βόλτα του να ψωνίσει, να φάει και να διασκεδάσει» είπε ο κ. Φραγκούλης και συνέχισε κάνοντας μία μικρή ιστορική αναδρομή:

«Αυτό το παζάρι γίνεται εδώ με Προεδρικό Διάταγμα επι εποχής Όθωνα. Δηλαδή, είχε ξεκινήσει στο χώρο του Αγίου Δημητρίου, εκεί που είναι η εκκλησία, όπου παλιά υπήρχαν καλύβες, παράγκες και μετά έκαναν διαμόρφωση του χώρου. Εκεί ξεκίνησε και γινόταν της Αγίας Θέκλης. Ο Άγιος Δημήτριος, είναι τρισυπόστατη εκκλησία, είναι Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ελευθέριος και Αγία Θέκλη. Και η Αγία Θέκλη αν δεν κάνω λάθος γιορτάζει 27 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει και εκεί ξεκίναγε και το παζάρι. Μετά μετατέθηκε στο χώρο που γίνεται τώρα. Κανονικά το ζωοπάζαρο ξεκίναγε στις 4 και 6 του μηνός ξεκίναγε το κανονικό παζάρι. Σιγά-σιγά καταργήθηκε το ζωοπάζαρο. Παλιά ερχόταν πολύς κόσμος με τα ζώα του και έκαναν και ανταλλαγές ζώων. Αλλά αυτό το εκμεταλλεύτηκε το εμπορικό παζάρι σχεδόν από τις 4 του μήνα αν και χτίζουν ακόμα τις παράγκες. Φέτος δεν έχουμε αυτή την εικόνα δυστυχώς, ας ελπίσουμε ότι θα την έχουμε του χρόνου και δε θα καταργηθεί».

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ζήτηση από επιχειρηματίες να συμμετέχουν στο παζάρι όλο και περισσότερο. Το παζάρι σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Φραγκούλης ξεκίνησε στον κλειστό χώρο που είναι διαμορφωμένος πάνω από τον Άγιο Δημήτρη. Σιγά –σιγά απλώθηκε σε ένα μικρό κομμάτι του δρόμου και τα τελευταία χρόνια, από το 1998, που έγινε Καλλικρατικός ο δήμος, απλώθηκε μέχρι το χώρο του Λυκείου που βρίσκεται πιο χαμηλά. Και υπάρχει ο περιφερειακός δρόμος που κινούνται τα οχήματα.

Ο κ. Φραγκούλης επεσήμανε επίσης ότι επίσημα το παζάρι ανοίγει τις πύλες του κάθε χρόνο στις 7 του μήνα και η αυλαία πέφτει 7 μέρες μετά, στις 14 Οκτωβρίου. «Εκμεταλλευόμενοι ότι υπάρχει ζωοπανήγυρής ξεκινάει από τις 5 με 6 Οκτωβρίου» είπε ο κ. Φραγκούλης και κάλεσε τον κόσμο να πάει στο Αυλωνάρι αυτές τις μέρες. Γιατί μπορεί παζάρι να μη γίνει αλλά οι σούβλες όπως και να έχει θα πάρουν φωτιά για να θυμίζουν όλα τα ωραία ενός παζαριού που καθιερώθηκε στο πέρασμα του χρόνου!

«Θα έχουμε βάλει τους μεζέδες και τις σούβλες οπότε καλό είναι ο κόσμος να έρθει μια βόλτα στο Αυλωνάρι να δει τι γίνεται» είπε κλείνοντας ο κ. Φραγκούλης.

Κεντρική φωτο αρχείου μας από το παζάρι το 2016

ΚΑΤΩ: Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΙΣ 5.10.20 ΣΤΟ FB Ο Κ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΔΕ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ...

pazari avlonari3

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2020 00:12

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr