bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Α.Βελισσαρίου για την Αγροδιατροφική: «Πλούσιο σε γεύση και σε ποιότητα το καλάθι της Στερεάς» - Τρέχουν δύο προγράμματα για επιχειρηματίες

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας και Επιμελητηριακός Σύμβουλος Εύβοιας, Τάσος Βελισσαρίου μίλησε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου για τις δράσεις της Αγροδιατροφικής στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη. Αναφέρθηκε στις προωθητικές ενέργειες που γίνονται, τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία αλλά και η κακοκαιρία κ.α

Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρεται στη συνέντευξή, και στο Φράγμα των Μανικίων και τη μεγάλη σημασία που έχει το έργο αυτό για τη Ν. Εύβοια όπως ο ίδιος επισημαίνει. (νέα ανάρτηση)

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας είναι ένας φορέας που έχει ως στόχο την πιστοποίηση της αξίας των προϊόντων μας. Την προώθηση της Αγροδιατροφικής Κουλτούρας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη διασύνδεση της Αγροδιατροφικής μας Κουλτούρας με τον τουρισμό και φυσικά την ενίσχυση του Αγροτουρισμού μέσω συγκεκριμένων προωθητικών ενεργειών του Πρωτογενούς Τομέα και της Μεταποίησης. Αυτός είναι ο στόχος και το όραμα στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη όπως επισημαίνει στη συνέντευξη του μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος, Τάσος Βελισσαρίου.

«Άμεσος στόχος μας είναι, η κατάρτιση ειδικού κανονισμού σε αντίστοιχου προτύπου προδιαγραφών για τη συμμόρφωση και επακόλουθη χορήγηση του σήματος αυτού, σε εταιρίες της Περιφέρειάς μας. Με βάση το σήμα αυτό, οι εταιρίες αυτές μπορούν να ανοίξουν φτερά, μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες και με εταιρίες του εξωτερικού. Στις οποίες εκθέσεις συμμετέχουμε, με προβολή των επιχειρήσεων μας. Να προωθήσουμε και τον Αγροτουρισμό στη Χώρα μας. Αυτό είναι το άμεσο πρόγραμμα που στοχεύουμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Τομέα Τεχνολογίας Τροφίμων» είπε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε:

«Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα εθελοντικό πρότυπο στο οποίο οι συμμετέχουσες εταιρίες θα πρέπει να συγκεντρώνουν κάποια κριτήρια και μέσω αυτών των κριτηρίων και της συμμετοχής τους θα παίρνουν το σήμα πιστοποίησης προϊόντων Στερεάς Ελλάδας.»

Στην περίοδο θητείας του κ. Βελισσαρίου στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Φρόντισαν, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, με μία κληρονομιά και μία προίκα, να καταρτιστεί ένας χάρτης προϊόντων, σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς έτσι ώστε να ξέρουν τι περιέχει το καλάθι της.

«Το καλάθι μας περιέχει ποικίλα προϊόντα. Σπάνια προϊόντα, και μεγάλης θρεπτικής αξίας αλλά και αντίστοιχης, γευστικής » επισημαίνει ο κ. Βελισσαρίου.

Ξεκινώντας από την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, προεξέχοντος του Σύκου, τα εξαιρετικά κτηνοτροφικά προϊόντα από την Κάρυστο έως το Β. άκρο της Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης και της Σκύρου, και κάποια από αυτά βρίσκονται στην διαδικασία να πιστοποιηθούν κάποια και ως ΠΟΠ(ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ). Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα εξαιρετικά κρασιά που παράγει η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, Στην Εύβοια, έχουμε επίσης ελιές και λάδι. Οι Ροβιές, η Β. Εύβοια είναι μια γεωγραφική ένδειξη αξίας με πολύ μεγάλες εξαγωγικές δραστηριότητες.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ σύντομα και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως στη Φθιώτιδα με το κελυφωτό φιστίκι Μώλου, ένα σπάνιο προϊόν όπως ο ίδιος επεσήμανε. Την πέστροφα στον Ορχομενό, κρασί, στην Π.Ε Βοιωτίας, σιτηρά τυροκομικά.

«Το καλάθι μας είναι πλούσιο σε γεύση αλλά και σε ποιότητα» επεσήμανε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε: «Επαφίεται σε μας να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του.»

Ένας τρόπος μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται τα προϊόντα αυτά μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης είναι όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, μέσα από τις εκθέσεις που συμμετέχουν οι επιχειρηματίες και διάφορες συναντήσεις «Β2Β» των επιχειρηματιών.

Ένας άλλος τρόπος είναι, η ενίσχυση τοπικών εκθέσεων και ευαισθητοποίηση κοινού με σεμινάρια δεδομένου ότι στη σύμπραξή μας, ανήκουν και δήμοι, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας. Ανήκουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, ανήκουν ακόμη και τα Επιμελητήρια. Τα οποία και αυτά συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται.

«Θέλω εδώ να εξάρω τη συμβολή των Επιμελητηρίων. Είμαι και επιμελητηριακός σύμβουλος στο Επιμελητήριο Εύβοιας, όπου υπήρχε μία πολύ καλή, αγαστή συνεργασία με τα Επιμελητήρια.»

Μετά από την συζήτηση με τον κ. Βελισσαρίου αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Ο ίδιος έχει σπουδάσει οινοποιός και ασχολείται με το χώρο έχοντας τη δική του επιχείρηση στα Λέπουρα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και από τη θέση του εκλεγμένου επιμελητηριακού συμβούλου αφουγκράζεται τις ανάγκες και τους προβληματισμούς του επιχειρηματικού κόσμου στον οποίο ανήκει και ο ίδιος.

«Αποτελεί τιμή για μένα η πρόταση του Περιφερειάρχη για την ανάληψη της θέσης αυτής και βεβαίως υποχρέωση μας ως αιρετών να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας. Βέβαια, η επαγγελματική καμιά φορά σταδιοδρομία δρα υποβοηθητικά στην ολοκλήρωση ή στην προώθηση κάποιων πραγμάτων. Έχετε απόλυτο δίκιο πάνω σε αυτό» είπε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε:

«Αρκετό θα είναι και το μεράκι που μπορεί να επιδείξει κάποιος και η όρεξη για όλα αυτά, οι συγκύριες, οι δυσκολίες. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτέλεσε τροχοπέδη, η πανδημία covid 19 , όχι μόνο σε μας αλλά σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά αγωνιστήκαμε όσο έπρεπε και προωθήσαμε το εγχείρημα αυτό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης. Βέβαια, μας στέρησε ο covid 19, την παρουσία σε εκθέσεις. Όμως δε μείναμε με δεμένα τα χέρια. Προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς μία αντεπίθεση, στον covid 19 και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με εκπαίδευση και με ενημέρωση των μελών μας.»

Ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις της Εύβοιας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. «Πέραν της γενικής μας θεώρησης, το ότι δηλαδή πρέπει να τονώσουμε και να επιμορφώσουμε τα μέλη μας. Ήδη θα ήθελα να καταθέσω εδώ την προσπάθεια που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και ευοδώθηκε και εν μέσω κρίσης κάναμε κάποια σεμινάρια τα οποία είχαν αποδοχή και συμμετοχή.»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης τις μέρες αυτές, σήμερα ξεκινά σειρά σεμιναρίων του πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς τομέα.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Βελισσαρίου, για την Εύβοια δεν ήταν μόνο η πανδημία που είχαν να αντιμετωπίσουν αλλά και τη θεομηνία που έπληξε δύο δήμους. Σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και σε αγροτικές και μεταποιητικές καλλιέργειες.

Δύο προγράμματα σε εξέλιξη…

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βελισσαρίου αναφέρθηκε και στα δύο προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ένα πρόγραμμα αφορά επαγγελματική κατάρτιση παραγωγών μεταποιητών σύκου, το οποίο θα διοργανωθεί στην Ισπανία και με έξοδα της Περιφέρειας θα επιλεγούν 18 παραγωγοί σύκου, να συμμετάσχουν.

«Εκεί θα τους δοθεί η δυνατότητα να δουν θέματα για την καλλιέργεια, συσκευασία και προώθηση του σύκου καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα: «Μέτρα εμπορίας –Προγράμματος Αλιείας και Θαλάσσης» όπου στις επιλέξιμες δαπάνες των εταιριών που θα επιλεγούν συμμετέχει στο 100% η Περιφέρεια, στις δαπάνες των συμμετεχόντων», είπε ο κ. Βελισσαρίου.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90FM

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 11:48

kimi denpao

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr