bannernew6

Τελευταία Νέα

Βασίλης Περγάλιας: «Δε θα γίνει ο Δήμος Τανάγρας Πανελλήνια Χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων»- Στη διάθεση του κοινού από τις 20 του μήνα η ηλεκτρονική πλατφόρμα help desk

Το έργο που αφορά στην εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων -Σχηματαρίου απασχόλησε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, παρουσιάζοντας μία πλατφόρμα help desk στην οποία θα μπορεί ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις του, να καταθέτει τους προβληματισμούς του, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες-δημότες για το θέμα. Ο κ. Περγάλιας αναφέρθηκε και στην κατασκευή ενός υποδοχέα επικίνδυνων αποβλήτων, ενός ΧΥΤΕΑ, και στην αντίδραση από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Περγάλιας στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διαδραστικού πλαισίου επικοινωνίας με την κοινωνία, ενός πλαισίου συγκεκριμένου, τεχνολογικά άρτιου, ανοιχτού, δημοκρατικού το οποίο θα γίνει σημείο αναφοράς για την κοινή πορεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτων στο καθοριστικής σημασίας έργο εξυγίανσης της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων-Σχηματαρίου.

«Η εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι πανελλήνια γνωστό ότι ο Δήμος Τανάγρας κι εγώ προσωπικά αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα για την περιβαλλοντική εξυγίανση και την πολεοδομική οργάνωση της Βιομηχανικής περιοχής. Είναι γνωστό ότι θέλουμε το έργο να ολοκληρωθεί σύντομα και σωστά» είπε ο κ. Περγάλιας και συνέχισε:

«Με γνώμονα πρωτίστως την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωστή ολοκλήρωση του έργου δε διστάζουμε να διατυπώσουμε επιφυλάξεις, όταν κρίνεται αναγκαίο. Διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας σε κάθε αρμόδιο, σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Είναι πολύ νωπή η έντονη διαφωνία μας που διατυπώθηκε στη Βουλή, κατά την πρόσφατη ψήφιση Νόμου, ο οποίος καταργούσε τη συναίνεση των συμπολιτών μας και των επιχειρήσεων, που κατέχουν τι 55% της έκτασης της περιοχής εξυγίανσης. »

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Τανάγρας, αναφέρθηκε στις συνεχείς μεταβολές, όπως χαρακτηριστικά είπε, του Νομοθετικού Πλαισίου , επισημαίνοντας ότι χορηγούνται κίνητρα και παρατάσεις στην ΕΑΝΕΠ, το φορέα υλοποίησης του Επιχειρηματικού Πάρκου, χωρίς όπως τόνισε να καταγράφεται πρόοδος στο έργο της εξυγίανσης.

«Ενόψει των πρωτοβουλιών που επιβάλλεται να αναληφθούν από την ΕΑΝΕΠ αλλά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του σχεδιασμού του έργου, ο Δήμος Τανάγρας έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες» είπε ο κ. Περγάλιας και συνέχισε:

«Ως μέρος της τετραμερούς συμφωνίας για την υλοποίηση του έργου και πάντα με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και αρμοδιότητα και υπεύθυνα αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα. Έπειτα από αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος Τανάγρας προχώρησε σε συμφωνίες με την Περιφέρεια, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες οδήγησαν ήδη από το 2019 στην ψήφιση της ειδικής νομοθεσίας για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων, παρέχοντας πολύ σοβαρά κίνητρα, προς αξιοποίηση, από το φορέα υλοποίησης. Στραμμένοι πάντα στην υλοποίηση του εργου με σωστό, απολύτως διαφανή τρόπο.»

Στη συνέχεια, ο κ. Περγάλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει προβεί ο δήμος Τανάγρας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

1)Την δημιουργία στο Δήμο κατάλληλης τεχνικής δομής υποστήριξης μέσα από τον οποίο θα διαμορφωθεί ο πυρήνας των θέσεων και των απαιτήσεων του δήμου.

2)Συνεργασία και αλληλοενημέρωση τόσο με την Περιφέρεια Στερεάς όσο και με την ΕΑΝΕΠ στη βάση της άμεσης και αποτελεσματικής αλληλοενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης για τον κοινό σκοπό.

3) Η τήρηση των συμφωνημένων που προκύπτουν από την τετραμερή συμφωνία προθέσεων συνεργασίας για την Ανάπτυξη-Υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης και Ανάπτυξης Οινοφύτων, η οποία περιβλήθηκε ισχυρό θεσμικό κύρος στην ΠΥΣ 82/2018.

Ο δήμαρχος Τανάγρας, επιμένει να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα η Μόνιμη Επιτροπή Διαβούλευσης υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, η γνωμοδοτική επιτροπή παρακολούθησης και συμμόρφωσης του έργου.

petousi

Σε ότι αφορα τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας help desk, η παρουσίαση της οποίας έγινε σήμερα στους δημοσιογράφους και θα τεθεί σε λειτουργία στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Περγάλιας τόνισε ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα βήματα του έργου. Να σχολιάζει, να διατυπώνει προτάσεις και απόψεις.

«Εμείς, με την υποστήριξη του Τεχνικού Συμβούλου, θα απαντάμε στους ενδιαφερόμενους, θα συνομιλούμε με τους πολίτες» είπε ο κ. Περγάλιας.

Ο δήμαρχος όμως δεν αρκέστηκε μονο στα παραπάνω. Λίγο πριν δώσει το λόγο στον κ. Μπαλτά τον Τεχνικό Σύμβουλο και στη συνέχεια στην κα Σοφία Πετούση, η οποία έκανε την παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αναφέρθηκε σε ένα φλέγον θέμα, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε που έχει να κάνει με την κατασκευή ενός υποδοχέα επικύνδυνων αποβλήτων, ενός ΧΥΤΕΑ, μίας ιδιωτικής επένδυσης που βρίσκεται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Περιφέρεια, και θα ζητήσει γμωμοδοτηση από το δήμο.

«Καταθέτω απερίφραστα και κατηγορηματικά, την προσωπική μου άρνηση και την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου –Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης καθώς και των δημοτών για την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου» είπε ο δήμαρχος Τανάγρας και συνέχισε:

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για περιβαλλοντική εξυγίανση και την ίδια στιγμή να αποδεχόμαστε έργα περιβαλλοντικά επιβλαβή για την περιοχή μας. Δεν είμαστε ανακόλουθοι. Δεν ασκούμε πολιτική της θεωρίας. Το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει ήδη τον διοικητικό του δρόμο.

Γνωμοδοτήσεις των τοπικών συμβουλίων. Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή τεκμηριώνει την άρνηση της και θα φτάσουμε με επιχειρήματα ισχυρά και αδιάσειστα στην άρνηση του υπέρτατου συλλογικού οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος Τανάγρας δεν θα γίνει ούτε τοπική ούτε πανελλήνια χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων όσο έχω το δημαρχιακό αξίωμα.»

pergalias2

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΝΑΓΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΡΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ-ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 22:31

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr