bannernew5

Τελευταία Νέα

Οι Κήποι Αλιάρτου παραχωρήθηκαν από την Π.Ε Βοιωτίας στο Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων- Παπαθωμά: «Είμαστε εδώ γιατί σας παραδώσουμε το παιδί μας- Έτσι το αισθάνομαι, έτσι το λέω…» - Τι δήλωσαν Ντασιώτης-Αγνιάδης

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου-Θεσπιέων, αποδέχθηκε την παραχώρηση χρήσης των Κήπων Αλιάρτου, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια , γυρίζουν στο σπίτι τους όπως αναφέρθηκε και από τους δημοτικούς συμβούλους, κατά τη συνεδρίαση. Η πρώτη δια ζώσης στη μετα covid εποχή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Απριλίου στην Αλίαρτο, σηματοδότησε και το πέρασμα στα χέρια του δήμου προς χρήση των Κήπων, παρουσία μεταξύ άλλων της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτη Αγνιάδη και των Νομικών Συμβούλων Περιφέρειας και Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο χαιρέτησε με ενθουσιασμό όλη αυτή την κίνηση που ευοδώθηκε αποδίδοντας μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, καρπούς και δήλωσε έτοιμο για την αξιοποίηση των Κήπων και αποδέχθηκε ομόφωνα την παραχώρηση. Με την Αντιπεριφέρειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, να επισημαίνει ότι παραδίδει το παιδί της και πως σε ότι αφορά την χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των Κήπων, η Π.Ε Βοιωτίας θα σταθεί και πάλι αρωγός, όπου χρειαστεί.

Ο Δήμαρχος εστίασε μεταξύ άλλων στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τους Κήπους πανεπιστημιακές κοινότητες χωρίς να αποκλείει τίποτα σε ότι αφορά την αξιοποίηση τους, ένα θέμα που θα απασχολήσει την τοπική κοινωνία, αφού θα έρθει σε διαβούλευση αν και υπάρχει ένας πρώτος σχεδιασμός, μία μελέτη που σύντομα θα παρουσιαστεί σε ένα από τα επόμενα Δ.Σ.

Για το σύνδεσμο με τις επιχειρήσεις της περιοχής που είναι το Επιμελητήριο Βοιωτίας μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης ο οποίος μίλησε για την προβολή των ποιοτικών προϊόντων μέσα από δράσεις του Επιμελητηρίου που περνούν μέσα από τους Κήπους Αλιάρτου.

Ενώ ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας, κ. Καρράς έλυσε τις όποιες απορίες των παραβρισκομένων.

d3

d4

d2

D6n

d7

D8

Γ. Ντασιώτης: «Πρόκειται για ένα σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την περιοχή»

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων Γιώργος Ντασιώτης ιδιαίτερα χαρούμενος που οι κόποι δύο χρόνων απέδωσαν καρπούς, έτσι ώστε οι Κήποι να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των Κήπων, μετά από διαβούλευση, και ανέφερε στη τοποθέτηση του:

«Για τους Κήπους, το γνωρίζουμε όλοι, ότι και πριν από το 2011, πριν από εμάς, ήταν ένας στόχος των δημοτικών αρχών να επανέλθουν οι κήποι στο δήμο. Σχήμα οξύμωρο γιατί οι Κήποι χρησιμοποιούνται από τους δημότες μας. Είναι στο δήμο. Είναι στην καρδιά της πόλης. Αλλά ο δήμος δεν είχε θεσμικά καμία δυνατότητα να παρέμβει στους Κήπους και να εξαντλήσει τις δυνατότητες του προκειμένου να τους αξιοποιήσει. Οι Κήποι όλοι γνωρίζουμε ότι για την πόλη της Αλιάρτου, αλλά και για όλο το δήμο και την ευρύτερη περιοχή, μπορούν να αποτελέσουν έναν αναπτυξιακό πόλο.

Ένα σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν την περιοχή. Ενδεικτικά θα σας πω, γιατί εμείς θα μπούμε στη διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία για να δούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στους Κήπους, ότι υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από πανεπιστημιακά ιδρύματα, να αναπτύξουν δραστηριότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν φέρνει μόνο εισόδημα στην περιοχή αλλά φέρνει κυρίως μία ανάπτυξη επιπέδου.

Όλη η διαδικασία, όλα αυτά τα χρόνια για να περιέλθουν οι Κήποι στο Δήμο, πέρασε από πάρα πολλά στάδια, πάρα πολλά εμπόδια και πάρα πολλές απογοητεύσεις. Το γνωρίζουμε όλοι.

Το 2014, που τέθηκε σε εκκαθάριση ο Οργανισμός Κωπαϊδας, η χρήση του κτήματος του Οργανισμού, περιήλθε στην ΕΤΕ και εκεί πλέον αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία αχτίδα φωτός για να μπορέσουμε να καταλήξουμε κάπου. Και το λέω αυτό, γιατί μέχρι τότε, όσες επαφές κάναμε με τα υπουργεία, κατέληγαν σε αδιέξοδο γιατί ακριβώς δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκει. Και κανένας δεν έψαχνε να βρει και σε ποιον ανήκει.

Αφού ξεκαθάρισε σε ποιον ανήκει, ξεκίνησε η διαδικασία που καταλήγει σήμερα εδώ. Χρειάζεται πολλή μελέτη ο χώρος. Χρειάζεται να τους αναδείξουμε σε σημείο, όπως εκείνοι που τους κατασκεύασαν.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ

 

 

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μίλησε για την αξιοποίηση των Κήπων Αλιάρτου αλλά και όλη τη διαδικασία που πέρασαν τα δύο χρόνια μέχρι σήμερα για να παραχωρηθούν οι Κήποι χωρίς τίμημα για 30 συν 10 χρόνια στο Δήμο Αλιάτρου –Θεσπιέων για χρήση, και το ρόλο του πρώην Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμα. Ζήτησε μεταξύ άλλων, να προσέξουν την έκταση καθώς όπως η ίδια τους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αισθάνεται ότι τους παραδίδει το παιδί της. Ενώ σε ότι αφορά την χρηματοδότηση για την αξιοποίηση αυτών δήλωσε περίτρανα ότι η Π.Ε Βοιωτίας θα είναι παρούσα σε ότι χρειαστεί.

Φανή Παπαθωμά: «Είμαστε εδώ γιατί σας παραδίδουμε το παιδί μας- Έτσι το αισθάνομαι, έτσι το λέω…»

«Σήμερα εγώ και ο δήμαρχος βρισκόμαστε εδώ μετά από μία κηδεία ενός αυτοδιοικητικού αντρα, του δημάρχου Ορχομενού. Εκεί συναντηθήκαμε με τον πρώην Περιφερειάρχη, το νυν δήμαρχο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος όλο αγωνία ρώταγε: Φανή μου , δήμαρχε, τι γίνεται με τους κήπους; Σας φέρνω αυτό το παράδειγμα για να σας δείξω το άγχος που έχουμε για τα οράματα μας, τα οποία εμείς οι ίδιοι αλλά και εσείς που θα τα ψηφίσετε, θέλουμε να τα βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά.

Υποσχέθηκα στον πρώην Περιφερειάρχη και νυν δήμαρχο, ότι σήμερα περνάει από Δημοτικό Συμβούλιο και μέσα στο Μάιο θα κάνουμε μία ανοιχτή εντυπωσιακή τελετή παράδοσης των Κήπων και θα δώσουμε την αίγλη που χρειάζεται σε αυτό το μεγάλο γεγονός» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης και συνέχισε κάνοντας ιστορική αναδρομή στα δύ χρόνια που πέρασαν και τις ενέργειες που έγιναν:

«Αυτά τα δυο χρόνια, δουλέψαμε πάρα πολύ μεθοδικά μαζί με το δήμαρχο Αλιάρτου-Θεσπιών , με τους δικηγόρους της Περιφέρειας και του δήμου, ατελείωτες ώρες. Χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις, με Υπουργεία και Κέντρα Λήψης Αποφάσεων. Έτυχε να απογοητευθούμε. Έτυχε να χαρούμε. Αλλά στο τέλος όλος αυτός ο αγώνας έβγαλε το μεγάλο αποτέλεσμα, το οποίο σήμερα έχετε μπροστά σας.

Οι Κήποι ανήκουν στην Αλίαρτο. Και στην Αλίαρτο ξαναγυρίζουν. Αυτή ήταν η προτίμηση μας τότε, αυτή είναι και τώρα. Γι΄αυτό και σε όλο αυτό το διάστημα, λειτουργήσαμε με αυτόν τον τροπο. Και η μοναδικότητα των Κήπων είναι ακριβώς συμπυκνωμένη σε αυτό που ανεφερε ο δήμαρχος. Για να αναδειχθούν οι Κήποι πρέπει να επιχειρήσουν βήματα πίσω, με εικόνες του χτες να πάμε στους Κήπους του αύριο.Μόνο έτσι θα αποκτήσουν την αίγλη τους.

Μιλάμε για 143.581, 64τμ, αποτελούμενα από δυο τεμάχια. Ένα τεμάχιο με έκταση 81.129τμ και ένα ακόμα 94τμ, με τα υφιστάμενα σε αυτή διατηρητέα κτίρια που περιλαμβάνονται. Και στο δεύτερο κομμάτι, μία έκταση εμβαδού 62.351,70τμ, με τα υφιστάμενα σε αυτή διατηρητέα κτίρια που αποτελούν φυσική συνέχεια των Κήπων προς Νότιοδυτικά και συνορεύουν α)   Νοτιοανατολικά με τα όρια του οικισμού του Δήμου Αλιάρτου, Μαλάκι, Β) Ανατολικά με ιδιοκτησία κληρονόμων Αρβανίτη, και πέραν αυτού, με σχέδιο πόλεως Γ) Δυτικά με μη εγκεκριμένη δημοτική οδό που συνδέει το σχέδιο πόλης με τον οικισμό Μαλάκι και Δ)Βόρεια με το Πάρκο των Κήπων και το Λόφι ποταμό που διασχίζει την πόλη της Αλιάρτου.

Το παραπάνω ακίνητο που σας περιέρχεται , από το 1953 ανήκει στον Οργανισμό Κωπαϊδας. Το 1991, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κτίρια κηρύχθηκαν διατηρητέα, Από το 14, όπως όλοι γνωρίζετε ο Οργανισμός Κωπαϊδας, καταργήθηκε και σύμφωνα με το Νόμο, το ακίνητο έχει μεν περιέλθει κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, η αποκλειστική χρήση και διαχείριση έχει περιέλθει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του.

Τώρα, θα κάνω μία μικρή αναφορά για να έχετε εικόνα, του τι έγινε. Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιεων, με την υπ’ αριθμ 1351/19.2.20, έγγραφό του, αιτήθηκε την παραχώρηση χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Κήπων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του πληρεξούσιου δικηγόρου, του κ. Καρρά, με τον οποίο συνεργαστήκαμε άψογα, αποφάσισε με την απόφαση 1527, της Οικονομικής Επιτροπής, την έγκριση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου «Κήποι Αλιάρτου», στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων.

Στη συνέχεια, στάλθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, στο Δήμο Αλιάρτου, πιστοποιητικό παραχώρησης, χρήσης ακινήτου και αναμένονται από την πλευρά του δήμου οι παρακάτω ενέργειες, τις οποίες γνωρίζει ο δήμαρχος, έχουμε συζητήσει και μπορούμε αργότερα να σας πούμε και αναλυτικά.

Θα ήθελα να πω ότι μπροστά σας έχετε μία σύμβαση παραχώρησης χρήσης του ακινήτου. Για μας είναι πολύ σπουδαίο αυτό που σας παραδίδουμε. Το παραδίδουμε σε απόλυτη συμφωνία με το δικό σας δικηγόρο, που εσάς εκπροσωπεί. Σας παραδίδουμε ένα κόσμημα. Εγώ τους Κήπους τους αγαπάω ιδιαίτερα. Δε σας κρύβω ότι είχα πολλά όνειρά για τους Κήπους, αλλά μου υποσχέθηκε ο δήμαρχος ότι όλα θα γίνουν έτσι όπως πρέπει να γίνουν. Και είμαι σίγουρη γι αυτό, γιατί μου ανέλυσε κιόλας στις πολλές συναντήσεις που κάναμε τον τρόπο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω μπροστά σε όλους ότι η Π.Ε Βοιωτίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε οποιοδήποτε αίτημα σας, σε σχέση με την αξιοποίηση των Κήπων, χρειαστεί χρηματοδότηση, είμαστε εδώ.

Όταν το Μάιο θα κάνουμε επίσημα την τελετή παράδοσης-παραλαβής, υποσχέθηκα στο φίλο μου Δήμαρχο Αθηναίων τον Κώστα Μπακογιάννη να είναι εδώ. Να είναι παρών κι εκείνος, να χαρεί και εκείνος μαζί μας, την τυπική παράδοση των Κήπων.

Αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, τον κ. Αγνιάδη που είναι εδώ σήμερα, αντιλαμβανόμενος κι εκείνος το μέγεθος της επιχειρηματικής σημασίας των Κήπων. Γιατί κάτι έχει στο μυαλό του και γ’ αυτό. Είμαστε εδώ γιατί σας παραδίδουμε το παιδί μας. Έτσι το αισθάνομαι, έτσι το λέω…»

Ακούστε εδώ την τοποθέτηση της Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμα κατά την παράδοση των Κήπων Αλιάρτου στο Δήμο Αλιάρτου –Θεσπιέων στο Δ.Σ

 

 

Π. Αγνιάδης: «Εύχομαι η σημερινή απόφαση να σηματοδοτήσει ένα καλύτερο τοπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό, αύριο»

«Χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ, στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι μία στιγμή όπως άκουσα, το παιδί μας, το σπίτι μας. Οι Κήποι είναι το στολίδι όλων. Και επιχειρηματικά δε σας κρύβω ότι σε όλα τα προγράμματα, στα οποία σαν επιχειρηματική κοινότητα της Βοιωτίας, βάζαμε και τους Κήπους Αλιάρτου, για να γίνουν εκεί εκδηλώσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης και συνέχισε:

«Πρόκειται για μία τοποθεσία, το γνωρίζετε εσείς, απείρου κάλους. Και πιστεύω την έχουμε αφήσει όλοι μας, και ειδικά εμείς, ανεκμετάλλευτη. Ήδη έχοντας δίπλα σας τα αμπέλια της Κοιλάδας των Μουσών, είχαμε προγραμματίσει και εκδήλωση μιας γευσιγνωσίας κρασιών. Αλλά και γενικά όλων των προϊόντων της Βοιωτίας, να περνάνε από τους Κήπους. Και μέσω αυτών των εκδηλώσεων θα υπήρχε μία προώθηση και μία προβολή όλων των προϊόντων της Βοιωτίας γιατί δε σας κρύβω για όσους δεν ξέρουν ότι έχουμε στη Βοιωτία 212 εξαγωγικές επιχειρήσεις και προϊόντα ποιοτικά κοσμούν τις ίδιες και παγκόσμιες αγορές. Πρώτη αναφορά, στην τοποθεσία και σε συνεργασία με την Π.Ε. Βοιωτίας, έχουμε τους Κήπους. Έχουμε να τους αναδείξουμε. ‘Ήδη, στα Ευρωπαϊκά FORUM, το όνομα Αλίαρτος παίζει, γιατί δε σας κρύβω ότι είναι τοποθεσίες που τις ζηλεύουν οι ξένοι.

Άρα, έχετε το “σπίτι σας”, το “παιδί σας” και κατ’ επέκταση πάμε να το εκμεταλλευτούμε όλοι για να είναι ποικιλοτρόπως ωφέλιμο σε όλους. Ευχαριστώ και πιστεύω ότι η σημερινή απόφαση, ουσιαστική όπως είπατε παρουσία του κ. Μπακογιάννη θα γίνει, να σηματοδοτήσει ένα καλύτερο τοπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό, αύριο. »

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΓΝΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 15:14

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr