bannernew5

Τελευταία Νέα

Η Φανή Παπαθωμά για την Κωπαϊδα: «Στόχος μας είναι να παραδώσουμε αυτό το κτήμα σε μια νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή με έργα ουσιαστικά, που αναβαθμίζουν τις υποδομές μας, που βελτιώνουν τις καλλιέργειες, που έρχονται ως προτάσεις από κάτω προς τα πάνω»

Της Έφης Ντίνη

Ξεκάθαρη και σίγουρη για τα λεγόμενά της για την Κωπαϊδα εμφανίστηκε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά.

Οργανωμένη, ουσιαστική, με δομημένο λόγο αλλά κυρίως ξεκάθαρη ως προς αυτά που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη και γίνονται στο κωπαϊδικό πεδίο, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η Αντιπεριφειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, στην πρώτη ουσιαστικά ανοικτή συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην έδρα της Π.Ε. Βοιωτίας.

Με θέμα, μια συζήτηση – απολογισμό των όσων λαμβάνουν χώρα μέσα στον κάμπο, ζητήματα αρμοδιότητας της Π.Ε. Βοιωτίας αλλά και εκείνων που αφορούν την αγαστή συνεργασία της με τους Δήμους που ακουμπούν του κωπαιδικού πεδίου, αναλύθηκαν μέσα από την καλοδουλεμένη εισήγηση της κας Παπαθωμά.

«Θα σας μιλήσω για την Κωπαΐδα μας, για αυτή την ανεξάντλητη γη, για ένα τόπο που γέννησε μύθους και ήρωες, μια ένα φυσικό τοπίο με πολλές εναλλαγές, για την Κωπαΐδα που μας ζει, για την γη που μας μεγάλωσε και θα μεγαλώσει και τις επόμενες γενιές.

Όπως σε όλους είναι γνωστό, σύμφωνα με τον νόμο 4305/14 ο Οργανισμός Κωπαίδας καταργήθηκε από 31-1-2014. Έτσι σκοποί και αρμοδιότητες αλλά κυρίως η διαχείριση του επιχειρησιακού αντικειμένου, μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Μόλις παρακολουθήσαμε τον σχεδιασμό μας για την Κωπαΐδα. Είδαμε αναλυτικά την Κωπαΐδα των αριθμών, την Κωπαΐδα της Ιστορίας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Οικονομίας, των Δυνατοτήτων και των Ευκαιριών» είπε η κα Παπαθωμα και συνέχισε με μία σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται από την Περιφέρεια.

«Οριοθετούμε την στρατηγική διαχείριση του κάμπου μας σε 3 επίπεδα:α)Επιχειρησιακός σχεδιασμός β)Διακυβέρνηση-Οικονομία, γ)Στρατηγικός σχεδιασμός. Σε ότι αφορά το    Στρατηγικό Σχεδιασμό πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 27.688.452,00 ευρώ έως σήμερα, τα οποία και παρουσιάσαμε αναλυτικά και τα οποία βρίσκονται στην εισήγηση μας. Για λόγους οικονομίας δεν τα αναφέρω.

Αν όμως μπορούσαμε σήμερα, τώρα να περπατήσουμε μέσα στην Κωπαΐδα, θα βλέπαμε την κατασκευή ενός μεγάλου έργου, αυτού της στεγανοποίησης του καναλιού της Υλίκης 7km προϋπολογισμού 2.700.000,00 ευρώ.

Θα βλέπαμε την συντήρηση, την κατασκευή και αποκατάσταση στα θυροφράγματα της με κυρίαρχο το Γερμανικό προϋπολογισμού 500.000ευρώ, την κατασκευή της γέφυρας στην οδό Αλιάρτος-Στροβίκι, στο φονικό σημείο S προϋπολογισμού 582.000ευρώ, τον καθαρισμό των αρδευτικών καναλιών της Κωπαΐδας προϋπολογισμού 928.508 ευρώ, την αποκατάσταση βατότητας των αγροτικών δρόμων, έτσι όπως δόθηκαν από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου-Θεσπιέων προϋπολογισμού 1.000.000,00ευρώ.

Την συντήρηση και λειτουργία των αντλιοστασίων για την νέα αρδευτική περίοδο προϋπολογισμού 74.400ευρώ και βέβαια σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τέλος Αυγούστου ξεκινάει η αποκατάσταση 20 γεφυριών της Κωπαΐδας και αποκατάσταση του πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης προϋπολογισμού 2.542.300 ευρώ η οποία και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Συνεχίζουμε με την μελέτη οριοθέτησης, διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας των ποταμών Μέλανας (Μαυροπόταμος) και Παστέλικα, συνολικού μήκους 32km προϋπολογισμού 1.999.122,96

Μια μελέτη, και να σταθώ λίγο εδώ και να αναφέρω ότι μιλάμε για περιοχές natura και η εν λόγω μελέτη θα μας δείξει τον τρόπο παρέμβασης, επιλύοντας χρόνια προβλήματα της περιοχής και δίνοντας λύση στους παρόχθιους καλλιεργητές (περιοχή Κεφάλες)

Μετά την προηγούμενη δύσκολη ομολογουμένως αρδευτική περίοδο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, προχωρήσαμε σε μελέτη διερεύνησης ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων υπόγειων υδάτων σε περιοχές της Κωπαΐδας προϋπολογισμού 37.000ευρώ.

Επίσης να αναφέρω ένα έργο που είναι σε διαδικασία δημοπράτησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με διευθύνουσα Υπηρεσία της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Βοιωτίας προϋπολογισμού 4.624.121,52 και αφορά την κατασκευή του αρδευτικού συστήματος της περιοχής του Ορχομενού με χρηματοδότηση από το εν λόγω Υπουργείο».

Στη συνέχεια η κα Παπαθωμα αναφέρθηκε στα συνοδά έργα που επηρεάζου το σχεδιασμό προστασίας της Κωπαϊδας και στην αναβάθμιση των υποδομών:

«Ως συνοδά έργα τα οποία επηρεάζουν άμεσα το σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας της Κωπαΐδας, είναι και η ολοκλήρωση του Αναδασμού του Αγίου Δημητρίου, τον οποίο παραλάβαμε σταματημένο, επιλύσαμε το θέμα της διακοπής των εργασιών με εξωδικαστικό συμβιβασμό δαπάνης 320.000ευρώ, ο οποίος ολοκληρώνεται. Και βέβαιαως όμορο εδαφικό κομμάτι, συντελεί στην ελαχιστοποίηση των πλημμυρικών φαινομένων.

Στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλουμε για την αναβάθμιση των υποδομών, καθώς και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο Κωπαϊδικό Πεδίο, και έχοντας κατανοήσει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν τον σημαντικότερο πόρο της χώρας μαζί με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο, το νερό, αναλαμβάνουμε δράσεις που υπηρετούν αυτόν το σκοπό. Συγκεκριμένα, προετοιμάζουμε πρόταση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 στο Μέτρο «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργειακού», Υπομέτρο «Στήριξη σε επενδύσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και δασοκομίας» στη ν Δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» με αντικείμενο την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση και την «έξυπνη διαχείριση» του εξοπλισμού άρδευσης της Κωπαϊδας. Η αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των υποδομών άρδευσης του Κωπαϊδικού Πεδίου περιλαμβάνει: α)Την ανακαίνιση των υφισταμένων κύριων αντλιοστασίων άρδευσης (Μόρνου, Καρυάς, ΑΚ1, Ηλεκτραντλιών, Ζωγράφου, Λόφι) με νέα σύγχρονης τεχνολογίας και βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης.

Β)Την εγκατάσταση και την λειτουργία «Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού και Ελέγχου Ενέργειας», στο σύστημα των ανωτέρω αντλιοστασίων και στις εγκαταστάσεις αυτών καθώς και στη Δεξαμενές Χαιρωνείας, στη Δεξαμενή ΤΟΕΒ Χαιρωνείας, στη δεξαμενή ΤΟΕΒ Ορχομενού, στη Δεξαμενή Αγίου Δημητρίου και στο Φρεάτιο Ορχομενού. Μέσω του συστήματος θα γίνεται παρακολούθηση και καταγραφή τόσο των αντλούμενων και των διανεμούμενων ποσοτήτων νερού, όσο και της ποσότητας των υδάτινων αποθεμάτων των τροφοδοτικών πηγών, θα καταγράφονται οι βλάβες και θα γίνεται η ιεράρχηση και η αποκατάστασή τους, ο έλεγχος αποκατάστασης και η στατιστική παρακολούθηση των ανωτέρω παραμέτρων και γ)την εγκατάσταση πιλοτικού συστήματος παραγωγής πράσινης ενέργειας αξιοποιώντας το υδραυλικό δυναμικό των αρδευτικών καναλιών

Θα συμπληρώσω, την παραχώρηση ακινήτου στον Δήμο Ορχομενού στην περιοχή των Πέτρινων, με την απόφαση υπ΄αριθμ.1457/4-11-2021 (πρακτ.40 Θέμα 18) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος), για περαιτέρω αξιοποίηση του, επ` ωφελείας τους Δήμου και των δημοτών του. Όλοι ξέρουμε ότι το εν λόγω ακίνητο έχει ανακατασκευαστεί και αναμένουμε την μεταφορά του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού».

Δεν θα μπορούσε η Αντιπεριφερειάρχης να μην αναφερθεί στην παραχώρηση από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στο Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων των Κήπων Αλιάρτου και στην αξιοποίηση αυτών:

«Μαζί με τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων δρομολογήσαμε την παραχώρηση της χρήσης των Κήπων Αλιάρτου με την υπ αριθμ. 1527/17-11-2021(πρακτ.44 Θέμα 6) απόφαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επίσης παραδόθηκαν στον Δήμο και στους δημότες του. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι «οι Κήποι γύρισαν στο σπίτι τους».

Τέλος, θα ήθελα να ολοκληρώσω τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό μας με το έργο Διαμόρφωση Κτηρίων του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας για την στέγαση των τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών προυπολ. 3.000.000ευρώ. κάνω ειδική μνεία γι αυτό το έργο γιατί για την υλοποίηση του απαιτήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρόνος, εμπόδια της γραφειοκρατίας τα οποία ξεπεράστηκαν μέσα στα 2 αυτά χρόνια του covid-19 και είμαστε σε θέση δημοπράτησης του έργου. Είμαστε Έτοιμοι!

Ελάτε μαζί μου στην Κωπαΐδα, ένα 24ωρο για να δείτε 800km κανάλια, σούδες, αντλιοστάσια, αγρότες συνετούς και αγρότες που αυθαιρετούν κλίνοντας σούδες και καταπατώντας ζώνες. Θα βλέπατε εκεί την πραγματικότητα και την καθημερινότητα».

Επιπροσθέτως, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας αναφέρθηκε στα συγκεντρωτικά οικονομικά στοιχεία της διαχείρησης του επιχειρησιακού αντικειμένου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το δεύτερο επίπεδο αυτό της Διακυβέρνησης και των Οικονομικών, περιλαμβάνονται αναλυτικά στην εισήγηση, Έσοδα, Έξοδα, Εισπράξεις ανά έτος. Συγκεντρωτικά τα οικονομικά στοιχεία της διαχείρισης του επιχειρησιακού αντικειμένου μέχρι σήμερα είναι τα παρακάτω:ΕΣΟΔΑ: α)Χρηματικοί Κατάλογοι 2015-2022   9.102.016,46 β)Εισπράξεις 5.100.894,33 ποσοστό 68,5% γ)Ανύσπρακτα 2.859.119,26   ποσοστό 31.5%. Σε ότι αφορά τα έσοδα: α)Συνολικά έξοδα του 2015-2022 (είδος δαπάνης διαχείριση άρδευσης) 1.549.058,97 ποσοστό 15,40%. Β)Επισκευές, προμήθειες, παροχή υπηρεσιών, έργα υποδομής και συντήρησης εκτός ΠΔΕ 2.888.829,65 ποσοστό 28,60%, γ)Ηλεκτρική Ενέργεια 5.634.166,81 ποσοστό 56%, Σύνολο 10.072.055,43 ευρώ.

 

Θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι κατά το τρέχον έτος παρατηρείται σημαντική αύξηση εισπραξημότητας των αρδευτικών τελών. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη της διάθεσης των καλλιεργητών να γίνουν πιο συνεργάσιμοι, εκτιμώντας και αξιολογώντας την αποτελεσματική διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ειδικά στην ομολογουμένως πολύ δύσκολη αρδευτική περίοδος που πέρασε, και η οποία έληξε με ελάχιστα προβλήματα και παράπονα. Αν η εκτίμηση αυτή αποδειχθεί ορθή, θα είναι μια νότα αισιοδοξίας για βελτίωση της εισπραξημότητας μας. Με άλλα λόγια τα καλύτερα έρχονται κι ευχαριστώ τους αγρότες για την συνεργασία».

Τέλος, η κα Παπαθωμά ανέφερε το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας:

«Τελικός στόχος, να καταφέρουμε μακροπρόθεσμα, να πετύχουμε, την ισορροπία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των Υποδομών και Διαχείρισης αυτών με όρους δικαιοσύνης, την Ανάπτυξη ανταγωνιστικών, υψηλής ποιότητας προϊόντων και σύνδεση αυτών με την αγορά, την Εκπαίδευση και κατάρτιση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τέλος φεύγοντας από τις παραδοσιακές σκληρές υποδομές (κανάλια, γεφύρια, φράγματα), ετοιμάζουμε ένα νέο πεδίο αυτό της ανάδειξης του φυσικού και Πολιτιστικού αποθέματος.

Η αρχή έγινε με τους Κήπους και τα Πέτρινα και έπονται η ισχυροποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και γενικώς όλων των τουριστικών αποθεμάτων όπως το παλιό Υδροηλεκτρικό, τα φυλάκια, οι πρότυποι λαχανόκηποι» .

Ενώ ως μακροπρόθεσμο στόχο ανέφερε την ενίσχυση της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας και απασχόλησης, συνδέοντας την αξιακή αλυσίδα διατροφής με τα λεγόμενα clustering που αποτελούν το συνεπώνυμο της διατροφικής αλυσίδας. Με τελικό στόχο την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Παπαθωμα στην εισήγηση της για το θέμα: « Όλα τα παραπάνω δεν είναι εικονική πραγματικότητα. Είναι πραγματικότητα με τελικός στόχο την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Είναι η Κωπαΐδα του σήμερα, είναι η Κωπαΐδα του αύριο.

Στόχος μας, είναι να παραδώσουμε αυτό το κτήμα, αυτή την τεράστια περιουσία, αυτή τη γη που μεγάλωσε γενιές και γενιές, σε μια νέα, εκσυγχρονισμένη μορφή, με έργα ουσιαστικά, που αναβαθμίζουν τις υποδομές μας, που βελτιώνουν τις καλλιέργειες, που έρχονται ως προτάσεις από κάτω προς τα πάνω.

Σε στενή στενή συνεργασία με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, με τον αγροτικό κόσμο, μέσα από μια συνεχή, διαρκή και δημιουργικό διάλογο. Κάνουμε αυτά που όλοι μαζί αποφασίζουμε. Χτίζουμε την εικόνα του νέου κωπαϊδικού πεδίου μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις.

Και έκλεισε την εισήγηση της ευχαριστώντας όλους τους συντελεστικούς παράγοντες στην πορεία των έργων της Κωπαϊδας:

«Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους υπηρεσιακούς μας, τους Δημάρχους, τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των χωριών μας, μα κυρίως τους φίλους αγρότες που στάθηκαν δίπλα μας στην διαχείριση αυτού του δύσκολου επιχειρησιακού αντικειμένου. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που σας παρουσιάζουμε. Εκφράζω δημόσια το ευχαριστώ μου σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Την σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια η Προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Βοιωτίας κας Γιώτα Μάμαλη, η οποία και παρουσίασε όλα τα τεχνικά στοιχεία των όσων έχουν, της στρατηγικής που είναι σε εξέλιξη, καθώς και τις άμεσες και έμμεσες προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σ` ένα κάμπου που αποτελεί όχι μόνο μια καλλιεργήσιμη γη, αλλά και ένα τοπίο με περιβαλλοντικά ζητήματα, με ζώνες προστασίας, με δημόσιες ιδιοκτησίες και με πολλές παραμέτρους για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΗ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 18:05

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr