Τελευταία Νέα

Τάσος Βελισσαρίου: «Ένα καλό κρασί είναι γευστικό και πάνω απ’ όλα χρήσιμο και υγιεινό, προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλει στη θεραπεία πάρα πολλών ασθενειών»

«Ένα καλό κρασί είναι γευστικό και πάνω απ’ όλα χρήσιμο και υγιεινό. Προσφέρει αντιοξειδωτικές ουσίες και συμβάλει στη θεραπεία πάρα πολλών ασθενειών» επισημαίνει σε συνέντευξη του στα «ΝτΕ.Α.Κ.Κ» μιλώντας για τα κρασιά της Περιφέρειας ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας Αναστάσιος Βελισσαρίου. Ο κ. Βελισσαρίου μιλά για τις ποικιλίες των κρασιών στην Περιφέρεια Στερεάς χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποια αναφέροντας ως οινολόγος βλέπει όλα τα κρασιά σαν παιδιά του και απαντά στο ερώτημα της δημοσιογράφου πως επιλέγουμε ένα «καλό» κρασί.

Η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη πέτυχε το σημαντικότερο στόχο, ανοίγοντας διάπλατα τους δρόμους για όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να προβάλουν τα κρασιά τους αλλά και άλλα προϊόντα της Στερεάς στην εγχώρια και ξένη αγορά, την καθιέρωση του brand name, προϊόντων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τα Οινοποιία.

«Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές της περιφέρειας μας που παράγουν σπουδαία και οργανοληπτικά άριστα κρασιά. Αυτή είναι και η διαφοροποίηση μας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή οφείλεται και στο ανάγλυφο στη γεωλογία μας. Αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε και να διασφαλίσουμε. Οφείλω να σας πω για να μη λοιπόν υφαρπάζει κάποιος αυτά τα περίφημα κρασιά μας και χρησιμοποιεί ορολογίες και ονομασίες παράγοντας τα σε άλλη περιφέρεια και όχι στη περιφέρεια μας, εμείς προσπαθούμε να μελετήσουμε το «γενετικό υλικό» των ποικιλιών αυτών» είπε ο κ. Βελισσαρίου και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόγραμμα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο όπου θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, έτσι ώστε εφόσον ισχυρίζεται κάποιος ότι το κρασί του προέρχεται από τη Στερεά Ελλάδα, θα προστρέχει άνετα σ αυτή τη βάση και θα αποδεικνύει αυτομάτως ότι είναι Στερεοελλαδίτικο προϊόν. Ταυτόχρονα δε προσπαθούμε να διαχύσουμε και αυτή τη γνώση, αυτή τη προσπάθεια ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι και στη διαδικασία προώθησης των κρασιών ότι υπάρχει και αυτή η βάση δεδομένων.

Αυτό είναι λοιπόν και εκείνο που θέλουμε να προβάλουμε. Ό,τι και η περιφέρεια μας δεν υστερεί σε τίποτα είναι μια εύφορη περιφέρεια σε όλο το μήκος και πλάτος της και ανάλογα βεβαίως το υψόμετρο και τη μορφολογία απαντώνται και τα διαφορά προϊόντα στης Στερεάς Ελλάδας τα οποία βέβαια δεν είναι μόνο το κρασί.»

Πως επιλέγουμε ένα «καλό» κρασί; «Ο οινολόγος τα κρασιά που φτιάχνει είναι όλα παιδιά του και δε μπορεί βεβαίως να πει ότι αυτό είναι καλύτερο από το άλλο όμως μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο κρασί ή κάθε κρασί παρουσιάζει συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Στη περιοχή μας φυτεύεται το μοσχάτο. Η ποικιλία μοσχάτο έχει ένα άρωμα ιδιαίτερο έχει ένα άρωμα χαρακτηριστικό πίνετε προσέξτε συνοδευόμενο από συγκεκριμένα μενού σε αντίθεση με τη παραδοσιακή ποικιλία της άσπρης ή μαύρης κουντούρας, η οποία και αυτή αποτελεί ένα πραγματικά ωραίο οργανοληπτικό ποτό το όποιο και αυτό πίνεται και καταναλώνεται με συγκεκριμένα τρόφιμα και σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας.

Το κρασί οργανοληπτικά πρέπει να το δούμε συνοδεία με το γεύμα και την ώρα της ημέρας . Υπάρχουν όλες οι ποικιλίες στη περιφέρεια μας. Η συλλογή είναι πλούσια και πραγματικά απύθμενη. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλουν οι σεφ της περιφέρειας μας τους οποίους έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη και τους οποίους προσπαθούμε να βάλουμε στο παιχνίδι γιατί η γαστρονομία δεν είναι η κατεύθυνση εκείνη που προωθεί μόνο το κρασί αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα τα οποία οφείλουμε να συνοδεύομε το κρασί μας και να παρουσιάζουμε το πακέτο ολοκληρωμένο.»

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 23:13

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr