bannernew6

Τελευταία Νέα

Τσίπρας: Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ποτέ!

«Είμαστε κοντά σε συμφωνία; Απαντάω ναι». Με τα λόγια αυτά ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε συμβιβασμό με τους δανειστές απομακρύνοντας τον εφιάλτη της ρήξης. Στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε:

«Στόχος της συζήτησης ήταν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός με τον πιο επίσημο τρόπο για όσα αφορούν στη διαπραγμάτευση, αλλά και να ξεκαθαρίσουμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε».

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη χρειάζονται μια ευρωπαϊκή λύση για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, διαμήνυσε.

Αποδείξαμε έμπρακτα την προσήλωσή μας σε αυτή την κατεύθυνση με την αποστολή της ελληνικής πρότασης την περασμένη εβδομάδα, τόνισε, με στόχο ένα συμβιβασμό. Εκανε λόγο για έμπρακτη απόδειξη σεβασμού προς τη διαδικασία και τους συνομιλητές, επαναλαμβάνοντας ότι είναι η μόνη ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης.

Βασικός στόχος ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που όπως είπε αποδέχονται και οι θεσμοί. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών.

Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι το μείγμα μέτρων που απαιτούν οι δανειστές, αλλά να σπάσει ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών και να μπει τέλος στη λιτότητα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό είπε, τονίζοντας ότι πολύ σημαντική είναι μια ουσιαστική λύση στο θέμα του χρέους και όχι μια «αναφορά υπόσχεσης» από την πλευρά του Eurogroup, τόνισε.

Διαφορετικά όσες προσπάθειες και να κάνουμε δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας που απειλεί την αναπτυξιακή πορείς, ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, πλην μειοψηφικών φωνών που επιθυμούν τη διαίρεση.

Μίλησε για μία συμφωνία με οικονομική βιωσιμότητα, μια λύση οριστική μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μία λύση που θα βάζει τέλος στις συζητήσεις για έξοδο από την ευρωζώνη και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Χαρακτήρισε αποτυχημένη την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε την τελευταία πενταετία, τονίζοντας ότι σε αυτό συμφωνούν πλέον πολλοί παράγοντες διεθνώς και όχι μόνο οι Ελληνες που έχουν δοκιμαστεί από την κρίση.

Ομολογώ με ειλικρίνια ότι η εισήγηση που του παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, τον εξέπληξε δυσάρεστα. Μία πρόταση που δεν ελάμβανε υπόψη της το κοινό έδαφος των τελευταίων μηνών όπως αυτό βρέθηκε μέσα από τις επαφές των Brussels Group.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες μπορούν να διανοηθούν ότι θα βρεθεί Ελληνας βουλευτής που να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες». Οι προτάσεις αυτές ήταν μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες. Χαρακτήρισε «παράλογες» τις προτάσεις που στρέφονται κατά της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας. Τις αποκάλεσε «κακή στιγμή» λέγοντας ότι ελπίζει να «αποσυρθούν».

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη των βουλευτών και της αντιπολίτευσης, αν μας καλείτε να αποδεχθούμε τις προτάσεις ή αν συντάσεστε απέναντι μας. Ξεκαθαρείστε αν αποδέχεστε ή απορριπτετε αυτή τη συμφωνία, είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε ζήτημα ηθικής τάξης τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας, μιλώντας για προσπάθεια ταπείνωσης και υποταγής των Ελλήνων. Οπως τόνισε δεν θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι πολλοί Ευρωπαίοι με αυτή την συμπεριφορά καθώς τίθεται πλέον θέμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί συμφωνία, διερωτήθηκε για να απαντήσει: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ! Είναι σαφές διεθνώς είπε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε μία ρεαλιστική πρόταση που δεν είναι αδιάλλακτη και δεν αδιαφορεί για όσα ζητούν και οι άλλες χώρες. Παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών, είπε, καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι και να διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια.

Μετά την απόφαση για μεταφορά των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, όλοι κατανοούν είπε ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους. Ας μη βιαστουν λοιπόν να προδικάσουν συμπεράσματα.

Συνοψίζοντας τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είπε ότι περιλαμβάνουν :

1) χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και έχουν μειώσει το λογαριασμό κατά 8 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο,

2) απομείωση, αναδιάρθρωση του χρέους,

3) προστασία συντάξεων και μισθών,

4) αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοωψηφίας, το ζήτημα είναι ποιος θα συνεχίσει να πληρώνει, όπως είπε,

5) επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,

6) ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην ελληνική οικονομία.

Αυτοί οι έξι βασικοί άξονες για εμάς συνοψίζουν την προοπτική μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας, συμπλήρωσε.

Είναι βέβαιο πως στην τελική ευθεία θα ακουστούν πολλά. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση, κοινωνική και πολιτική στήριξη, ανέφερε. Κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως μπορεί να είναι ήσυχος γιατί δεν θα υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση προβλέπεται να διαρκέσει 68 λεπτά. Ωστόσο, η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαμήνυσε πως θα δώσει διπλάσιο χρόνο σε όλους τους ομιλιτές.

 Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το άρθρο 142Α του Κανονισμού που αξιοποιείται για την αποψινή συζήτηση, αφορά «ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής» και προβλέπει μια «συμπυκνωμένη» κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Imerisia.gr

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr