X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

Ο Φάνης Σπανός για τον ΒΙΟ.ΚΑ Αιδηψού: « Η συντήρηση του ΒΙΟ.ΚΑ σήμερα απαιτεί τέτοια νούμερα που ο δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει…»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός μίλησε στην εκπομπή «τάδε Έφη» και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη την Παρασκευή 22 Μαρτίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM για το ΒΙΟ.ΚΑ Αιδηψού. Αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού για την ένταξη της μελέτης που αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρησή του ΒΙΟ.ΚΑ Αιδηψού ύψους 992.000€ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε όσους προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν το κλείσιμο του ΒΙΟ.ΚΑ Αιδηψού πως ο ίδιος δεν κάνει παρεμβάσεις στις υπηρεσίες και πως δεν το πολιτικοποιούν εκείνοι, ούτε σαν κίνητρο ούτε ως αποτέλεσμα.

Χτες (21/3) η Δήμαρχος μίλησε εδώ για τον εκσυγχρονισμό του ΒΙΟ.ΚΑ. Μεταξύ άλλων η κα Ευσταθίου ανέφερε πως το 2017 ο δήμος Ιστιαίας –Αιδηψού είχε καταθέσει μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του ΒΙΟ.ΚΑ στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Υπήρχε πρόταση η οποία «κόπηκε» εξ αιτίας του τίτλου. Τί ακριβώς έχει γίνει; Πως συνεργαστήκατε Περιφέρεια –Δήμος για το ΒΙΟ.ΚΑ;

Κα Ντίνη εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την κουβέντα γιατί εισπράττω από συμπολίτες μας ότι υπάρχει ένας αναβρασμός κατά το μέρος που αφορά στη λειτουργία του ΒΙΟ.ΚΑ, το βρίσκω απόλυτα εύλογο. Όμως καταλαβαίνετε ότι έχει πάρει και πολιτικά χαρακτηριστικά. Το οποίο για όσους μας γνωρίζουν, ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι εμείς με τέτοια πράγματα δεν παίζουμε.

Δηλαδή, αλλοίμονο αν πάμε τώρα να κάνουμε εκλογές ανοίγοντας ή κλείνοντας Βιολογικούς Καθαρισμούς. Εμείς κάνουμε τις εκλογές μας με τα έργα μας, την παρουσία μας, όλα αυτά τα χρόνια.

Να δούμε όμως τώρα επι της ουσίας τι γίνεται. Έχουμε ένα Βιολογικό Καθαρισμό ο οποίος εξ αρχής είχε προβλήματα. Το οποίο το καταγράφουν οι υπηρεσίες, το γνωρίζουν οι άνθρωποι. Πράγματι, η Υπηρεσία όπως προβλέπει ο Νόμος και όπως οφείλει και να κάνει, έκανε τις αυτοψίες όλα αυτά τα χρόνια, επιβάλλει και κυρώσεις οι οποίες έχουν μια κλιμάκωση. Είχαν ξεκινήσει με κάποιο πρόστιμο, αυτό κλιμακώνεται. Και με τις τελευταίες αυτοψίες που διενήργησαν και το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας και η Διεύθυνση Υγείας, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μία σχεδόν μηδενική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

Δηλαδή, να το πούμε έτσι πρακτικά αυτό που μπαίνει είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που μπαίνει. Το οποίο έκριναν και άριστα έπραξαν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όσο και αν αυτό επιβαρύνει οικονομικά ένα Δήμο, νομίζω ότι η Δημόσια Υγεία είναι πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Και αυτό το γνωρίζουν και οι επαγγελματίες της περιοχής και των τουριστικών επαγγελμάτων.

Εδώ βάζετε θέμα Δημόσιας υγείας που προς το παρόν δε τέθηκε εκεί σε ότι αφορά την αναφορά περιστατικών. Δεν παρουσιάστηκαν κρούσματα ούτε υπήρξε από πλευράς των λιμενικών αρχών διαπίστωση για κάτι τέτοιο στη θάλασσα. Εκτός αν έχετε εσείς άλλη ενημέρωση που δεν την έχω εγώ;

Όχι. Σωστά το θέτετε κρούσματα μολύνσεων δεν έχουν καταγραφεί γιατί δεν έχει ξεκινήσει και η κολυμβητική περίοδος.

Μα λένε ότι ο ΒΙΟ.ΚΑ λειτουργεί χρόνια σε αυτή την κατάσταση…

Άμα δείτε τις εκθέσεις τις διαχρονικές, τουλάχιστον του 2015 που το παρακολουθώ εγώ και έχουν γίνει 4-5 αυτοψίες, έχουμε κάθε χρόνο ή σε κάθε αυτοψία βλέπουμε ένα χαμηλότερο επίπεδο. Δηλαδή, και το Μάρτιο του 2016 που είχε γίνει αυτοψία είχαν καταγραφεί προβλήματα αλλά ήταν περισσότερα από το 2015 και σαφώς λιγότερα από το 2019.

Θα μπορούσε ο Δήμος πρακτικά και σύμφωνα με όσα γνωρίζετε από την εμπειρία σας, να είχε κάνει παρεμβάσεις για να μην είναι σήμερα σε αυτή την κατάσταση ο ΒΙΟ.ΚΑ;

Αυτό που γνωρίζω και το βλέπω και ως μηχανικός, όχι ως Αντιπεριφερειάρχης είναι ότι οι Βιολογικοί Καθαρισμοί όπως και όλες οι μηχανολογικές υποδομές, θέλουν μία συντήρηση. Το ότι αν κάποια στιγμή αυξηθεί ο πληθυσμός, πρέπει να τους αναβαθμίσεις, ναι. Αλλά εδώ πέρα δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Για τον οποιοδήποτε λόγο ο Βιολογικός Καθαρισμός δε συντηρείτο όπως έπρεπε.

Τα προηγούμενα χρόνια ποιος τον συντηρούσε; Η κα Ευσταθίου είπε ότι ο δήμος τον συντηρούσε. Το θέμα είναι ποιες δυνατότητες οικονομικές είχε για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν είχε. Και αν είχε γιατί δεν το έκανε;

Πολύ εύστοχη ερώτηση. Η απάντηση έχει ως εξής: Ισχύει αυτό που ισχύει για όλες τις υποδομές, ισχύει και για το Βιολογικό. Όταν τον συντηρείς συστηματικά, αυτό απαιτεί κάποια κονδύλια πολύ μικρά και πολύ διαχειρίσιμα. Όταν επι μακρόν δε συντηρείται οι βλάβες άρα και η δαπάνη επισκευής και συντήρησης πολλαπλασιάζεται. Όποτε ναι εδώ που έχει φτάσει σήμερα απαιτεί κάποια νούμερα τα οποία δε μπορεί να τα έχει ο δήμος από μόνος του. Αν η συντήρηση είχε γίνει πριν από χρόνια, σωστά και μεθοδικά, δε θα φτάναμε εδώ. Να σας πω και για το άλλο το οποίο σωστά θέσατε. Το ζήτημα ενός έργου συντήρησης.

Το 2017 υπήρχε μία πρόταση του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση Βιολογικών Καθαρισμών. Ο φάκελος που είχε μπει και ο τίτλος του αλλά και αυτά που έγραφε μέσα, ήταν κάτι τελείως άλλο. Ήταν μία συντήρηση. Το ΕΣΠΑ δεν πληρώνει συντηρήσεις. Και αυτό δεν είναι επειδή αυτό το αποφασίζει ο Μπακογιάννης.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει ο τίτλος της μελέτης αν χρειαζόταν να γίνει αυτό; Να γίνουν τυχόν αλλαγές στο φάκελο και να προλάβουν να κάνουν τις διορθώσεις και να κατατεθεί ολοκληρωμένος ο φάκελος; Ή κατατέθηκε τελευταία στιγμή και δεν μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις;

Ο φάκελος κατατέθηκε μετά και από παράταση που είχε γίνει γι αυτό το σκοπό. Αυτό είναι το καλό και το κακό με το ΕΣΠΑ. Ότι δεν έχει την ευελιξία που έχουν κάποια άλλα προγράμματα ή που έχουν οι ίδιοι πόροι του δήμου. Ακόμη και αν ο Μπακογιάννης πίεζε τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ και εκείνος το δεχόταν και το υπέγραφε, αυτό Νομοτελειακά θα προσέκρουε παραπέρα και δε θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.

Άρα, βγήκαν εκτός χρόνου, το πρώτο και το βασικότερο και δεύτερον το ότι βγήκαν εκτός χρόνου δεν έδωσε και τη δυνατότητα διόρθωσης ή ολοκλήρωσης του φακέλου. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου για τη σύνταξη των μελετών και του φακέλου γενικότερα;

Και αυτή είναι πολύ σωστή ερώτηση. Και η απάντηση είναι η εξής: Ότι, εμείς τελικά βάλαμε αυτό το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 992.000€. Μέχρι πριν από το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Νόμος δεν επέτρεπε να βάλουμε χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα Ύδρευσης-Αποχέτευσης, παρά μόνο σε ποσοστό 30%. Δηλαδή, αυτό το έργο του εκατομμυρίου που μπορέσαμε και βάλαμε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πριν το καλοκαίρι που μας πέρασε βάση Νόμου, θα μπορούσαν να είχανε μπει μόνο 300.000€ με τη δέσμευση να έχει ο δήμος τις υπόλοιπες 700.000€. Το οποίο ήταν φυσικά εκ των πραγμάτων ανέφικτο. Δε θα μπορούσε ο δήμος να έχει 700.000€ υποχρεωτικά δεσμευμένες για να προχωρήσει αυτό το έργο. Οπότε, πριν από το καλοκαίρι ένα τόσο μεγάλο έργο δε μπορούσε να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είχαμε το όριο του 30% που προβλεπότανε από το Νόμο. Ξεπερνώντας το καλοκαίρι που μας πέρασε με μία σωστή Νομοθετική Ρύθμιση που έγινε προς αυτό το σκοπό, το σκόπελο του ποσοστού χρηματοδότησης, αυτομάτως τότε μας έκανε αίτημα ο δήμος και εμείς στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, εντάξαμε το έργο του ενός εκ. ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό αφορά τον εκσυγχρονισμό του ΒΙΟΚΑ;

Αφορά και τη συντήρηση αυτού. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι πιο ευέλικτο από το ΕΣΠΑ και επιτρέπει. Δεν είναι όπως η πρόσκληση ου ΕΣΠΑ που έλεγε καθαρή αναβάθμιση.

Υπήρξε συνεπώς συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας γι’ αυτό…

Οπότε στο Βιολογικό Καθαρισμό Αιδηψού αυτό που μένει σήμερα είναι ο Δήμος ή δεν ξέρω αν θα συνεργαστεί με τη ΔΕΥΑ της Χαλκίδας ενδεχομένως, τα χρήματα είναι εκεί και όποτε κρίνει ο δήμος μπορεί να τα δημοπρατήσει.

Θέλω όμως να κάνω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι την οξύτητα των ημερών με τις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές όμως το ότι η υπηρεσία πρέπει να κάνει τη δουλειά της είναι πασιφανές. Αλλά και κάτι ακόμη να το πάμε λίγο παραπέρα. Κάποιοι προσάπτουν πολιτική σκοπιμότητα…

Να το πούμε ανοιχτά κ. Σπανέ; Να σας βοηθήσω λίγο. Ότι όλα αυτά τελικά γίνονται για να στηρίξετε την υποψηφιότητα του κ. Κοντζιά που κατεβαίνει δήμαρχος εκεί;

Ακριβώς. Να μην κρυβόμαστε. Εγώ πάνω σε αυτό θα σας πω το εξής πολύ απλό. Εκτός του ότι εμείς, το έχω πει, το έχω διατυμπανίσει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι δεν κάνουμε δημοτικές εκλογές, ακόμη και να ήθελα να μπω σε μία τέτοια λογική αντιλαμβάνεστε ότι τώρα, κλείνοντας οι υπηρεσίες μας το Βιολογικό Καθαρισμό, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχουν δυσαρεστηθεί.

Δεν έχουν δυσαρεστηθεί γιατί κλείσατε το ΒΙΟΚΑ έχουν δυσαρεστηθεί γιατί πήρε μία τροπή το θέμα εκεί και ευτυχώς βγήκε και μίλησε η δήμαρχος χτες εδώ η οποία κατά την άποψή μου φέρει την ευθύνη γιατί δεν ενημέρωσε με ένα δελτίο τύπου για τα όσα δυσφημιστικά αναφέρονταν για τη λουτρόπολη…

Εγώ αντικειμενικά, πολιτικά θα με βόλευε να μην έχει κλείσει ο ΒΙΟ.ΚΑ. Δε θα χα βρει το μπελά μου, δε θα χρειαζόταν να κάνουμε αυτή την κουβέντα αυτή τη στιγμή. Για να το κλείσει η Υπηρεσία χωρίς φυσικά να κάνω ούτε μία παρέμβαση γιατί ποτέ δεν κάνουμε παρεμβάσεις στις υπηρεσίες και τέτοια πράγματα, ακόμα και εγώ ο ίδιος στα μάτια κάποιων ανθρώπων πολιτικά να πλήττομαι. Άρα γιατί να το κάνω.

Το να πολιτικοποιηθεί ο τουρισμός είναι κακό από όπου και αν προέρχεται. Σίγουρα όμως και το λέω με την ευκαιρία που μου δίνετε, τόσο απερίφραστα δεν το πολιτικοποιούμε εμείς, ούτε σαν κίνητρο ούτε ως αποτέλεσμα.

Η Αιδηψός είναι και οφείλει να είναι ένας πολύ δυνατός τουριστικός προορισμός. Και κάθε χρόνο να αναβαθμίζεται και να είναι πιο ισχυρός. Για να το πετύχουμε αυτό δε θα γίνει θάβοντας προβλήματα κάτω από το χαλί. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Για να είμαστε ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός και η Αιδηψός και όλη η Στερεά Ελλάδα που μας ενδιαφέρει, θα πρέπει όταν εμφανίζονται προβλήματα να τα χειριζόμαστε με επαγγελματικό τρόπο. 

 

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Φάνη Σπανού για το ΒΙΟ.ΚΑ Αιδηψού

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 01:33

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr