bannerlive

Τελευταία Νέα

Μ. Χατζηγιαννάκης: Δεν φαντάζομαι τον ρόλο του βουλευτή ως διακοσμητικού, αλλά να διεκδικεί και να φέρνει τα «πάνω-κάτω» για το καλό του τόπου του

Όσα πετύχαμε στη Σκύρο, μπορούμε να τα κάνουμε και για την Εύβοια

Δυναμικός, έμπειρος, πετυχημένος αυτοδιοικητικός, ο πρώην Δήμαρχος Σκύρου διεκδικεί μια θέση στη Βουλή, ως υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ. Η καθημερινή επαφή του με τον κόσμο τον έκανε να γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα που ταλανίζουν το Νομό. Δηλώνει πλέον έτοιμος για τη μεγάλη μάχη των εκλογών προκειμένου να προσφέρει στον τόπο του, στο Νομό της Εύβοιας όλα όσα δεν τις έδωσαν τα χρόνια που πέρασαν. Για το όραμά του μίλησε στα «ΝΤΕΑΚΚ».

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Ποιες ήταν οι προτεραιότητες που θέσατε ως δήμαρχος Σκύρου σε μια ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία;

Όταν ανέλαβα πριν από 5 χρόνια, πήραμε μια απόφαση. Να στοχεύσουμε ψηλά, να βάλουμε τη Σκύρο στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Και το πετύχαμε, αναδεικνύοντας το νησί μας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και το πετύχαμε με σχέδιο και σκληρή δουλειά, με προτεραιότητα το καλό του νησιού.  Μέσα σε μια 5ετία, το νησί μας καθιερώθηκε ως το πιο πετυχημένο παράδειγμα τοπικής ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο, σημείωσε απανωτά ρεκόρ επισκεπτών, κέρδισε βραβεύσεις, πέτυχε διεθνή πρωτοσέλιδα, ενώ αναμένεται να σπάσει και νέο ρεκόρ επισκεπτών και φέτος το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι με αύξηση πάνω από 40% σε επισκέπτες την τελευταία τριετία και με σειρά σημαντικών βραβείων διεθνώς, όπως το παγκόσμιο βραβείο κοινού στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού ITB του Βερολίνου, η Σκύρος αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς για Έλληνες και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται μαζικά το νησί τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ενισχύσαμε και καινοτομήσαμε στις μεταφορές, την καθαριότητα, τις κοινωνικές δομές, τον πολιτισμό, τις υποδομές. Ανοίξαμε δρόμους για νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες να επενδύσουν ελπίδες και χρήματα στον τόπο μας, ώστε να μείνουν τα παιδιά μας στο νησί.

Ποια ήταν η συνταγή επιτυχίας;

Δεν στηριχθήκαμε απλά στο παραδοσιακό δίπτυχο «ήλιος-θάλασσα», αλλά αξιοποιήσαμε με συνέπεια την πολιτιστική παράδοση της Σκύρου και τον φυσικό της πλούτο. Και κυρία Ντίνη, μπορώ να πώ ότι 5 χρόνια μετά, νιώθω περήφανος που το μοντέλο της Σκύρου, θεωρείται από διεθνείς οργανισμούς ως πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Και πως πήρατε την απόφαση για να κάνετε το βήμα για υποψήφιος βουλευτής;

Πλέον, πήρα την απόφαση να κάνω το επόμενο βήμα και να ρίξω το βάρος των προσπαθειών μου συνολικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Εύβοια και τον ορισμό της ως αναγνωρισμένο προορισμό. Αξιοποιώντας το παράδειγμα και τον τρόπο δουλειάς που είχαμε στη Σκύρο, να πάμε στην αναβάθμιση του «προορισμός Εύβοια».

Για να το πετύχετε όμως, επιβάλλονται συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση..

Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο επιτέλους οι βουλευτές του νομού μας με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσουν από κοινού ένα ενιαίο και συνεκτικό αναπτυξιακό αφήγημα για το νησί μας, με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές που θα υλοποιούνται από κοινού: τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτό θέλω και μπορώ να αφοσιωθώ, και γι’ αυτό τον στόχο θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις στη επόμενη Βουλή.

Πολλοί συμπολίτες μας ζητούν ανανέωση στην πολιτική ζωή.

Η ανανέωση δεν αρκεί να είναι ηλικιακή. Απαιτείται ανανέωση σε νοοτροπίες αλλά και στο πως πολιτεύεται ο αιρετός. Είτε βουλευτής, είτε δήμαρχος, είτε περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να μένει σε χιλιοκαταγεγραμμένες διαπιστώσεις, αλλά να καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και πιο σημαντικό, να δίνει φωνή και δύναμη στους ανθρώπους του τόπου του αλλά και να λύνει στον κόσμο τα προβλήματά του. Για παράδειγμα εδώ στην Εύβοια, να δώσουμε λύσεις το επόμενο διάστημα για το οδικό δίκτυο, για τα λιμάνια και τις μαρίνες, για τον πλούσιο μεταλλευτικό μας κλάδο, για την ανεργία των νέων μας, για τον τουρισμό αν πχ μπορούμε να εφαρμόσουμε το πετυχημένο μοντέλο της Σκύρου. Αλλά να έχουμε προτάσεις και για ζητήματα καθημερινότητας. Για την υγεία, τα σχολεία και το ΤΕΙ, για τους αγρότες, στην ουσία να μιλήσουμε για την Εύβοια που θέλουμε.

Εσείς πως φαντάζεστε τον ρόλο σας ως βουλευτής;

Εκτός από την αποκέντρωση στη χώρα, θα πρέπει να γίνει αποκέντρωση και στην ίδια στη Βουλή όπου θα πρέπει να γίνεται συζήτηση και διάλογος για τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιφέρεια. Δεν γίνεται η Βουλή να είναι αποκομμένη από τις εξελίξεις στο περιφερειακό επίπεδο. Αυτό επιτείνει το έλλειμα εμπιστοσύνης και το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Σε ό,τι με αφορά δεν φαντάζομαι έναν ρόλο διακοσμητικού βουλευτή που απλά θα καταθέτει ερωτήσεις, θα στέλνει ένα δελτίο τύπου στα τοπικά Μέσα, θα κάνει καμιά «διευθέτηση» και το Σαββατοκύριακο θα επιστρέφει στην περιφέρεια του. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε για να του λύνουμε προβλήματα, αν χρειαστεί να φέρνουμε τα πάνω-κάτω για να το πετύχουμε. Η παρουσία στο κέντρο των αποφάσεων δίνει αυτή τη δυνατότητα στον βουλευτή και αλίμονο αν δεν την αξιοποιεί.

Και γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αφήσουμε πίσω το παλιό και όσα πλήγωσαν τη χώρα μας και την οδήγησαν σε χρεοκοπίες και μνημόνια. Μπορούμε σε αυτή την κρίσιμη μεταμνημονιακή περίοδο να οδηγήσουμε τη χώρα σε ισόρροπη ανάπτυξη, που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες δουλειές, να εξαλείφουμε βήμα-βήμα τις αδικίες των μνημονίων, να στηρίζουμε έμπρακτα τους κοινωνικά αδύναμους, να προχωρούμε σε δίκαιη αναδιανομή του πλούτου που με θυσίες δημιούργησε ο λαός μας, να είμαστε δίπλα στη μεσαία τάξη και στους αγρότες μας που καταστράφηκαν από τις πολιτικές των παλιών κομμάτων.

Ήδη θεωρείστε από τα πρόσωπα της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού.

Με τον Αλέξη Τσίπρα έχουμε μια αμοιβαία σχέση εκτίμησης, που αναπτύχθηκε από την περυσινή του επίσκεψη στο νησί μας κατά τη Σκυριανή Αποκριά. Από κει και πέρα, όπως έχω κάνει και στο παρελθόν, είμαι εδώ για να προσφέρω από όποια θέση μου ζητηθεί.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θέλει να φέρει η ΝΔ. Τι άποψη έχετε;

Έχετε δίκιο για τη συζήτηση που γίνεται και μάλιστα θα έλεγα για ανησυχία και φόβο των συνταξιούχων για τις τροποποιήσεις που επαγγέλλεται ο κύριος Μητσοτάκης. Κανένας δεν θα διαφωνήσει ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου έχει επέλθει μια σταθερότητα στο ασφαλιστικό και κανένας δεν συζητάει για κίνδυνο να χαθοιύν οι συντάξεις, αφού πλέον υπάρχει μεγάλο αποθεματικό. Παράλληλα, στηρίχθηκαν ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι και μικροί επαγγελματίες αφού με το νέο νόμο υπήρξε σημαντική ελάφρυνση στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αντίστοιχη ελάφρυνση επιτεύχθηκε και στα επιστημονικά επαγγέλματα, για παράδειγμα το 70% των δικηγόρων έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές με τον νόμο Κατρούγκαλου. Με το ασφαλιστικό σε τροχιά εξυγίανσης θα εξασφαλίσουμε και τις συντάξεις του μέλλοντος αλλά και αξιοπρεπή διαβίωση για τους πολλούς. 

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr