X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr

bannernew3

Τελευταία Νέα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 2014-Αποκλειστική συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου: «Θέλουμε μία Ευρώπη των λαών. ΌΧΙ μία Ευρώπη των όπλων. ΟΧΙ μια Ευρώπη του ΝΑΤΟ. ΟΧΙ μια Ευρώπη της Μέρκελ. Αλλά μια Ευρώπη παράγοντα ειρήνης»

Συνέντευξη στην Έφη Ντίνη

Στρασβούργο 26 Νοεμβρίου 2014. Ο αγωνιστής της αριστεράς, ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος Ευρωβουλευτής στις εκλογές του Μαΐου του 2014, ο Μανώλης Γλέζος, μας υποδέχεται στο γραφείο του στο Στρασβούργο μετά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 26 Νοεμβρίου 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου για μια πιο ανθρώπινη Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αληθινά από ποτέ στις μέρες μας.  Ζητώντας μία «Ευρώπη που δεν θα στρέφεται γύρω από την οικονομία» αλλά «γύρω από την αγιότητα του ανθρωπίνου όντος». Λόγια που βρήκαν σύμφωνο τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο…

Σε ένα μικρό γραφείο, μεσημεράκι, την ίδια μέρα με περιμένει ένας ασπρομάλλης ηλικιωμένος, γεμάτος σοφία αλλά και δύναμη να συνεισφέρει από τη θέση του Ευρωβουλευτή και να διεκδικήσει όσα περισσότερα για την Χώρα του, για την Ελλάδα. Δίκαιος, ο Μανώλης Γλέζος ακούγοντας με προσοχή τα όσα είχε αναφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και στις αξίες. Αξίες που δεν βλέπουν όσοι έχουν αναγορεύσει το χρήμα σε Θεό.

Την επιθυμία του να ξεκινήσει η εκκλησία έναν αγώνα εναντίον των όπλων. Όχι των πυρηνικών μονάχα, αλλά εναντίον των όπλων καθώς όπως επισημαίνει δε μπορεί οι διαφορές των ανθρώπων να λύνονται με τα όπλα, εξέφρασε ο ίδιος στον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιο.

Σε ότι αφορά τον μοχλό ανάπτυξης που θα εκκινήσει την οικονομία στην Ελλάδα, αναφέρεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δυνατότητα που είχε η Χώρα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια. Γιατί ζήτησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να σκίσει το πτυχίο του;

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για ανθρώπινες σχέσεις, για αξιοπρέπεια. Κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει το νόημα της, της αλληλεγγύης, της ένωσης και της στήριξης. Ποια η δική σας άποψη;

Θεωρώ ότι είπε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα ο Πάπας Φραγκίσκος. Ό,τι βάση όλης της ιστορίας μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το χρήμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μένει ικανοποιημένος. Υπάρχουν όμως δύο θέματα που πρέπει να τα μελετήσουμε ειδικά. Πώς θα γίνουν αυτά; Πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Τι πρέπει να γίνει ώστε να είναι ο άνθρωπος το κέντρο; Το ένα. Και το δεύτερο, είναι κάτι που το έχω πει από τον άμβωνα στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαβρύτων, στον ίδιο τον Αμβρόσιο. Ό,τι επιθυμία δική μου είναι να ξεκινήσει η εκκλησία έναν αγώνα εναντίον των όπλων. Όχι των πυρηνικών μονάχα, αλλά εναντίον των όπλων. Δε μπορεί οι διαφορές των ανθρώπων να λύνονται με τα όπλα. Δε διακήρυξε ποτέ ο Χριστός τέτοιο πράγμα. Και αυτό είναι το βασικό που περίμενα σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην Ε.Ε;

Ένας τρόπος υπάρχει, μοναδικός. Αν μου παρουσιάσει κάποιος άλλος ένα άλλο τρόπο, θα του πω: Μπράβο. Θα το πω κάπως ανάποδα. Συναντάω στην Ευρώπη πάρα πολύ κόσμο και τους ρωτάω: Ποιο θέμα σας απασχολεί; Ένα κύριο θέμα είναι. Δεν θέλω να αποφασίζει άλλος για μένα. Αλλά στέκεται μόνο εκεί. Και αυτό είναι το μισό. Το άλλο μισό είναι: Θέλω να συμμετάσχω στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων. Που σημαίνει, λαϊκή κυριαρχία, που σημαίνει εξουσία του λαού!

Αυτό δεν το λέει ο Ευρωπαίος. Δεν το λένε τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης. Τα πανίσχυρα αριστερά κόμματα. Και γι’ αυτό βρίσκονται στα τάρταρα. Κάτι θέλουν να πουν προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό έχουν μία άνοδο. Αλλά, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ είπε αυτό και έφτασε από το 4% στο 27%. Δηλαδή, δε θέλουμε να αλλάξουμε το Σαμαρά με τον Τσίπρα. Σε καμία περίπτωση. Θέλουμε να φέρουμε το λαό στην εξουσία. Αυτό θέλουμε.

Αυτό, που από την ομηρική εποχή μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί κατά καιρούς. Στην ομηρική εποχή, στο πιο άφθαστο σημείο της, δεν το περίμενε κανείς. Δεν το φανταζότανε. Αλλά έχω τις αποδείξεις, θα σας τις πω. Στην Κλασσική Περίοδο, στους Ελληνιστικούς χρόνους, λιγότερο. Στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περίοδο Αναγέννησης εφαρμόστηκε παντού σε όλο τον ελληνισμό. Εφαρμόστηκε στην κατοχή, πηγαίνετε στις Κορυσχάδες να το δείτε: Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό.

Ήταν προς τιμή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην πράξη έκανε υπέρβαση και δεν είπε το κόμμα αποφασίζει. Ο λαός αποφασίζει. Και μετά, στα πειράματα που έγιναν στη Νάξο, δώδεκα χρόνια εφαρμόστηκε η άμεση Δημοκρατία, στη Βελβεντό της Κοζάνης και στη χώρα της Κύθνου και σε ένα χωριό στην Εύβοια, κοντά στην Κύμη. Από πάνω.

Τι εννοώ όταν λέω ότι στην Ομηρική Εποχή είναι το άφθαστο σημείο. Όταν έμαθε ο Τηλέμαχος ότι ήρθε και ο τελευταίος από την Τροία, ο Νέστορας, θέλησε να πάρει ένα πρωτοπόρο πλοίο να πάει. Κι επειδή τα πρωτοπόρα πλοία στην Ιθάκη ανήκαν στο σύνολο και όχι στα άτομα, ειδοποίησε τους εκεί για να κάνει Λαϊκή Συνέλευση.

Η πρώτη κουβέντα που είπε ο γηραιότερος είναι το «θαύμα». Ποιος είναι αυτός που μας κάλεσε; Ποια ανάγκη τον οδήγησε; Και συνεχίζει… Δηλαδή, ο κάθε πολίτης, για προσέξτε αυτό, είχε δικαίωμα να συγκαλέσει Λαϊκή Συνέλευση. Που άλλου έχει γίνει αυτό; Που αλλού; Και ο Τηλέμαχος τους εξήγησε το λόγο, έγινε ένας καβγάς με τους μνηστήρες.

Πάμε στις μέρες μας όμως, γιατί πραγματικά θα μπορούσα να περάσω πολλές ώρες συζήτησης μαζί σας.

Απάντησα ήδη. Δε θα αλλάξουμε το Σαμαρά με τον Τσίπρα. Και αυτό είναι απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι και βούληση και θέληση του ίδιου Αλέξη του Τσίπρα και γι’ αυτό τον υποστηρίζω.

Αλέξης Τσίπρας. Αν αύριο το πρωί γίνονταν εκλογές προφανώς θα είχε ένα προβάδισμα σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Από την άλλη όμως πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις ή ακόμα και προτάσεις που θα βγάλουν τη Χώρα από το αδιέξοδο και πως με τις κινήσεις του κινδυνεύει η Ελλάδα να μείνει πίσω…

Ποιος το λέει αυτό; Έχεις διαβάσει το βιβλίο μου «η έξοδος»; Να το διαβάσεις. Ποια είναι η λύση. Η λύση είναι μία. Να έρθει ο λαός στην εξουσία. Για να κάνει τι; Πρόσεχε τώρα…

Όσοι έχουν αναγορεύσει το χρήμα σε Θεό, δε μπορούνε φυσικά να βρούνε λύση. Όσοι έχουν αναγορεύσει το θέμα ότι το χρήμα δημιουργεί αξίες, δεν έχουν θέση. Πρέπει να κατανοήσουμε το ρόλο του χρήματος. Τι είναι το χρήμα; Είναι δημιουργός αξιών; Είναι μέσο ανταλλαγής αξιών και αντιπροσωπεύει αξίες. Μόνο ο εργαζόμενος με την εργασία του παράγει αγαθά και αξίες. Με βάση αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει. Δηλαδή, αν δώσουμε δουλειά σε όλο τον κόσμο…

Πως θα γίνει αυτό; Πως θα γίνουμε πιο παραγωγικοί;

Είναι δύσκολο να γίνει; Εφόσον ο εργαζόμενος με την εργασία του παράγει αξίες και του πούμε έλα να παράγεις αξίες τελείωσε το πράγμα.

Άρα, δεν τίθεται θέμα μνημονίων;

Όλα αυτά σκίζονται.

Κινδυνεύει η Χώρα να βγει από την Ε.Ε;

Γιατί να κινδυνεύει. Η Ευρώπη είναι δική μας. Ξέρεις γιατί είναι δική μας; Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι καταπληκτικός για όποιον το μελετάει. Ο Κύκλωπας, σύνθετη λέξη κύκλος και το ρήμα οραω-ορώ. Έβλεπε τα πράγματα μέσα σε ένα κύκλο. Οποιονδήποτε μαθηματικό να ρωτήσεις, θα σου πει από όποιο σημείο να ξεκινήσεις στο ίδιο θα φτάσεις. Δε βγαίνει έξω από τον κύκλο. Δεν σπάει τον κύκλο. Άρα δε μπορεί παρά να έχει μόνο με ένα μάτι. Όταν τα πράγματα τα βλέπει μονοδιάστατα.

Ο Κυκλαδίτικος Πολιτισμός έσπασε τον κύκλο και δημιούργησε τον έλικα. Ανελίσσομαι. Αξιοποιώ από το παρελθόν ότι μου είναι χρήσιμο, απορρίπτω ότι είναι άχρηστο και συνεχώς προχωρώ προς τα μπρος. Συνεπώς, εμείς δημιουργήσαμε τον ανοιχτομάτη. Ποιος είναι ο ανοιχτομάτης; Ο Ευρωπαίος (ευρύς οψ-οπός) που βλέπει τα πράγματα πολυδιάστατα. Άρα, η Ευρώπη είναι δική μας και δεν τους τη χαρίζουμε.

Μπορεί να αφήσει την Ελλάδα εκτός μνημονίου και να γυρίσει το μοχλό της ανάπτυξης εκείνος;

Όχι. Η εξάρτηση της Χώρας ποια είναι; Το αυτοκίνητο. Και γι’ αυτό φτιάχνουμε και αυτοκινητοδρόμους. Ενώ, εάν κινήσεις το σιδηρόδρομο με ηλεκτρισμό; Ξέρεις ότι από όλες τις χώρες της Ε.Ε έχουμε τη μικρότερη σιδηροδρομική γραμμή; Μας περνάει και η Αλβανία.

Κουβεντιάζαμε με τον Παπανδρέου όταν συνεργαστήκαμε. Του είπα επειδή είσαι και οικονομολόγος έλα εδώ. Γνωρίζεις του λέω Αντρέα ότι ένα αυτοκίνητο απλό, πόσους ανθρώπους θα χωρέσει; Τέσσερις; Εγώ θα σου πω οχτώ. Χρησιμοποιεί την ίδια βενζίνα που χρησιμοποιεί ένας σιδηρόδρομος που μεταφέρει διακόσους. Λέει, δεν το ήξερα. Λέω, πήγαινε σκίσε το δίπλωμα σου. Όλοι εσείς οι θεωρητικοί δεν ξέρετε από πράξεις. Πήγαινε σκισ’ το!

Αν λοιπόν εμείς, μετατρέψουμε τη Χώρα μας σε ηλεκτροκίνητους σιδηροδρόμους, αξιοποιώντας τις ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Για να καταλάβεις, από τις πέντε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας ανανεώσιμων πηγών, οι τέσσερις μονάχα, η καθεμία ξεχωριστά μπορεί να μας καλύψει όλο το κενό και των 54ων τερατοβατώρων που έχουμε ανάγκη. Και να πουλάμε και στο εξωτερικό ηλεκτρισμό. Αν κάναμε προς τα εκεί. Εκεί θα τον καλέσω. Έλα εδώ να δουλέψεις. Από τον επιστήμονα μέχρι τον εργάτη να τον καλέσω να δουλέψει. Να παράξει αξία. Αν μου παράξει αυτός αξίες, τι άλλο θέλω;

Πάμε να κλείσουμε την κουβέντα μας κ. Γλέζο με ένα μήνυμα. Να στείλετε ένα μήνυμα από το Στρασβούργο σήμερα, σε όλους τους Έλληνες και σ' αυτούς που θα ακούσουν τη συνέντευξη τις επόμενες μέρες…

Δε μ’ αρέσει να στέλνω μηνύματα. Θα θέσω έναν προβληματισμό. Ρωτάω τον ελληνικό λαό: Τα καταφέρνετε ή όχι; Απολογούμαι: Παρακολουθήσατε όλοι τι κάνουμε εδώ στο Κοινοβούλιο. Στάθηκα περισσότερο στο τι Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε μία Ευρώπη των λαών, της λαϊκής κυριαρχίας. ΌΧΙ μία Ευρώπη των όπλων. ΟΧΙ μια Ευρώπη του ΝΑΤΟ. ΟΧΙ μια Ευρώπη της Μέρκελ. Αλλά μια Ευρώπη παράγοντα ειρήνης.

Αν εφαρμοστεί η λαϊκή κυριαρχία και τα άρθρα του Συνάγματος. Το Σύνταγμα το δικό μας τι λέει; Νομίζω άρθρο 2 παράγραφος 2 λέει ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Που είναι;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2014

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 00:33

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr
X

Αποκλεισμός

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή από το Eviakosmos.gr