bannernew6

Τελευταία Νέα

Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά μιλά στην Έφη Ντίνη για τα έργα στην Κωπαϊδα, τη συντήρηση από την Περιφέρεια των αγροτικών δρόμων, το πρόγραμμα «ευφυής κτηνοτροφία» και το δρόμο στα Σκορπονέρια

Την Τρίτη 24 Μαϊου το πρωί , η Αντιπεριφερειάρης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά μίλησε στην εκπομπή «ταδε έφη», στο ράδιο EVRIPOS 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, για τα προγράμματα «ευφυής γεωργία» και «ευφυής κτηνοτροφία» που πραγματοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα έργα στην Κωπαϊδα και τη συμβολή της Περιφέρειας στη συντήρηση των αγροτικών δρομων, αρμοδιότητας των δήμων Ορχομενού και Αλιάρτου και την κατασκευή του δρόμου στα Σκορπονέρια.

Ποια η συνεργασία της Περιφέρειας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο;

Με βρίσκετε σε μια ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που γίνεται με τη συμβολή της  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη μας τον Φάνη το Σπανό. Γίνεται στη Θήβα, και αυτή τη στιγμη βρίσκομαι εδώ συζητώντας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σπουδαίες και καινοτόμες δράσεις που θα έρθουν να αγγίξουν τους αγρότες μας.

Βεβαίως, πριν από λίγα λεπτά στο χαιρετισμό που έκανα, ανέφερα τις μεγάλες δράσεις της Βοιωτίας, ως προς την καινοτομία που αφορά την γεωργία. Και κ. Ντίνη επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, το μεγάλο το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε, ίσως και μοναδικά οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, στη  Βοιωτία, αυτό της «ευφυούς γεωργίας», το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Το ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2019, το ολοκληρώσαμε πριν από λιγο. Αυτό είχε έναν προϋπολογισμό 154.000€. Τοποθετήσαμε μέσα στον κάμπο μας 31 τηλεμετρικούς σταθμούς, οι οποίοι έδιναν συμβουλές και παρείχαν τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ότι αφορά το βαμβάκι και τη ντομάτα. Το πρόγραμμα αφορούσε  βαμβάκι και ντομάτα. Ως προς τη λίπανση, ως προς την άρδευση. Γενικά τρόπους που θα βελτιώσουν την κατάσταση των προϊόντων μας, έχοντας οικολογικό χαρακτήρα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ελάττωση των φυτοφαρμάκων και ορθή διαχείριση νερού.

Αυτό το πρόγραμμα της «ευφυούς γεωργίας» ολοκληρώθηκε στη Βοιωτία με τα καλύτερα αποτελέσματα. Την Πέμπτη όμως που έχουμε Περιφερειακό Συμβούλιο στην Άμφισσα, περνάμε στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα για τη Βοιωτία, κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και το συζητήσαμε και με τον Περιφερειάρχη, το πρόγραμμα της «ευφυούς κτηνοτροφίας». Ένα πρόγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη να υλοποιηθεί στη Βοιωτία, και το οποίο ευελπιστούμε ότι θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα στο κομμάτι της Κτηνοτροφίας στη Βοιωτία.

Τι θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα;

Αυτό το οποίο θα ψηφιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης στην Άμφισσα και το οποίο χρηματοδοτείται μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Βοιωτίας, θα αφορά την ενίσχυση των αυτόχθονων πυλών αιγοπροβάτων έτσι ώστε να έχουμε οικονομία στις ζωοτροφές και καλύτερη ποιότητα κρέατος.

Και βέβαια, να αποδίδονται τα καλύτερα στους κτηνοτρόφους με την καλύτερη διαχείριση των κοπαδιών τους.

Τις τελευταίες μέρες και όχι μόνο υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα στην Κωπαϊδα. Τι γίνεται με τα έργα;

Ξεκινησαμε την άρδευση. Ξεκίνησε η αρδευτική περίόδος. Είπαμε με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό και την επομενη εβδομάδα να δώσουμε και την επίσημη έναρξη. Ατύπως ξεκίνησε η  άρδευτική περίοδος στη  Βοιωτία. Μπήκαν μπροστά τα αντλιοστάσια της Υλίκης. Ο Μόρνος δε μπήκε ακομα γιατί δεν πρέπει να μπει. Είναι όλα έτοιμα. Νερό έχουμε. Οι ταμιευτήρες μας είναι γεμάτοι. Τα έργα μας έχουν αρχίσει και αποδίδουν.

Επειδή αναφερθήκατε σε έργο θα σας πω ότι σ΄ αυτό, Κάστρο-Υλίκη, τα 7χλμ, εκ των οποίων τα χλμ, ήδη τα χρησιμοποιούμε για τη νέα αρδευτική περίοδο. Αυτό το έργο έχει ένα προϋπολογισμό 2εκ ευρώ, και είναι συγκλονιστικό το πόσο γρήγορα έφτασε το νερό στο Κάστρο. Μέσα σε 5 ώρες, ναι το νερό ήταν στο Κάστρο Βοιωτίας. Και οι αγρότες ποτίζανε γιατί δεν υπήρχε καμία απώλεια.

Ένα έργο το οποίο έπρεπε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένα έργο το οποίο ταλαιπωρήθηκε από τον «Κυκεώνα» της γραφειοκρατίας. Δικαιώθηκε. Πήρε σάρκα και οστά και αποδόθηκε στους αγρότες. Όταν θα περπατήσουμε και μαζί την Κωπαϊδα κα Ντίνη θα δείτε, ότι ο κάμπος μας, 240.000 στρέμματα είναι ένα εργοτάξιο.

 Το Σίγμα, η Γέφυρα, 580.000€, νέα χάραξη, καινούργια κατασκευή. Θα δείτε την αγροτική οδοποιία, 800χλμ που ανήκει στο δήμο Ορχομενού και Αλιάρτου, αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό. Γιατί εμείς είμαστε εδώ και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σταθούμε δίπλα και στους αγρότες και στους δήμους μας.

Θα δείτε τον καθαρισμό των καναλιών. Ένα έργο προϋπολογισμού 986.000€, το οποίο αφορά τις δευτερεύουσες και τις τριτεύουσες σούδες, διότι τα κεντρικά κανάλια όπως ο Κηφισός τα έχουμε ολοκληρώσει, τα έχουμε καθαρίσει. Θα θυμάστε πέρυσι, την εκβάθυνση του Κηφισού, ένα έργο προϋπολογισμού 1.000.000€. Ταυτόχρονα, θα δείτε την επισκευή των θηροφραγμάτων μας, ειδικά του γερμανικού, επίσης προϋπολογισμού 500.000€.

Θα ήθελα να εστιάσω λίγο στο θέμα της συντήρησης των αγροτικών δρόμων, στην οποία η συμβολή της Περιφέρειας είναι σημαντική. Με ποιο τρόπο η Περιφέρεια στηρίζει τους δήμους στους οποίους ανήκουν οι δρόμοι αυτοί;

Οι δρόμοι της Κωπαϊδας, είναι αγροτική οδοποιία. Και η αγροτική οδοποιία εκ του νόμου ανήκει στους δήμους. Αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Εμείς, με προγραμματικές συμβάσεις, ζητάμε από τα δημοτικά συμβούλια, τόσο του δήμου Ορχομενού όσο και Αλιάρτου, να μας καθορίσουν δρόμους και υπογράφουμε προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους μας έτσι ώστε να μας δοθεί το δικαίωμα να μπούμε μέσα στους δρόμους και να μπορέσουμε να τους φτιάξουμε.

Ως τώρα, σε ότι αφορά την αγροτική οδοποιία είναι δύο έργα. Η πρώτη αγροτική οδοποιία είχε έναν προϋπολογισμό 1.100.000€ και η δεύτερη 1.000.000€. Πέραν αυτών όμως εμείς με μηχανήματα μπαίνουμε και βοηθάμε τους αγρότες. Οι άνθρωποι, οι καλλιέργειες, η βοήθεια, δεν έχει σύνορα. Δε μπορείς να μπεις στη διαδικασία να πεις αρμοδιότητα δική μου, αρμοδιότητα δική σου.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εκεί. Είμαστε δίπλα στους δημάρχους μας και μαζί προσπαθούμε να επιλύσουμε, τα θέματα που προκύπτουν μέσα στο αρδευτικό πεδίο.

Κλείνοντας το θέμα της Κωπαϊδας θα ήθελα να πούμε λίγα λόγια για ένα επίσης σημαντικό έργο που αφορά την κατασκευή του δρόμου στα Σκορπονέρια.

Αυτό ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Ορχομενού, του Ακραιφνίου και του Κοκκίνου. Βεβαίως είναι ένας δρόμος δημοτικός και γι αυτό έγινε προγραμματική σύμβαση με το δήμο. Ο συγκεκριμένος δρόμος χρηματοδοτήθηκε με 1.476.000€. Αφορά το κομμάτι της Βοιωτίας, γιατί όπως γνωρίζετε κι εσείς σαν Ευβοιώτισσα έρχεται και από την πλευρά της Εύβοιας και ενώνει. Είναι ένας δρόμος που δίνει πρόσβαση στη θάλασσα. Κάνοντας τη διαδρομή σε αυτόν τον δρόμο μπορεί κάποιος να δει πανοραμικά την παραλίμνη και την Υλίκη. Περνάει μέσα και από το Μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας.

Πέρα από τη φυσική ομορφιά, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους του δήμου Ορχομενού, και των δύο κοινοτήτων τις οποίες προανέφερα αυτές του Ακραιφνίου και του Κοκκίνου, να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Το έργο προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί. Ε[κοινωνούμε διαρκώς με τον Περιφερειάρχη που επιβλέπει το έργο έτσι ώστε με τη λήξη να το παραδώσουμε στους δημότες Ορχομενού από κοινού και να μπορέσουμε τα το χαρούμε.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΩΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαϊ 2022 08:35

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr