Τελευταία Νέα

Μητσοτάκης από τη Λαμία: Τα 540 έργα ύψους 4,2 δις για την Περιφέρεια Στερεάς που θα τη φέρουν πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη– Οι βολές στους πολιτικούς του αντιπάλους

Με σημείο αναφοράς το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αποδέχτηκε το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί καθώς όπως ανέφερε στην ομιλία του στην Λαμία τη Δευτέρα το απόγευμα. Αφού αναφέρθηκε στην οικονομία, την παιδεία και την υγεία γενικότερα, στάθηκε μεταξύ άλλων και στα 540 έργα, ύψους 4,2 δις που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς, τα οποία όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός εφόσον υλοποιηθούν θα κάνουν τη Στερεά πρωταθλήτρια την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία επισημαίνοντας ότι οι πόροι χρηματοδότησης είναι εξασφαλισμένοι.

«Με άλλα λόγια, θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, σήμερα, δεν θα επεκταθώ πολύ αναλυτικά στο αναπτυξιακό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδος με τα 540 έργα ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων που παρουσιάσαμε νωρίτερα.

Αξίζει τον κόπο, πιστεύω, όλοι όσοι ενδιαφέρεστε για την προκοπή του τόπου σας να το διατρέξετε, να το μελετήσετε. Θα βρείτε ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης.

Ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, με έργα τα οποία εσείς μας προτείνατε. Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλους τους βασικούς πυλώνες πολιτικής, που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες υποδομών, που δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, που δίνει έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς σας και που, εφόσον υλοποιηθεί, μπορεί πραγματικά να κάνει τη Στερεά Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία. Καλύπτοντας ενδεικτικά μεγάλα κενά τα οποία υπήρχαν στις υποδομές.

Μια παρένθεση να ανοίξω, είχα δεσμευτεί το 2019 ότι δεν θέλω καμία Περιφέρεια της πατρίδας μας, καμία Περιφερειακή Ενότητα να είναι αποκομμένη από τον κεντρικό ιστό. Για αυτό και προωθούμε μια σειρά από σημαντικά οδικά έργα. Το Μπράλος-Άμφισσα είναι ένα από αυτά, το οποίο εμείς ξεκολλήσαμε.

Η παράκαμψη της Χαλκίδας η οποία συμβασιοποιήθηκε πρόσφατα. Το πολύ σημαντικό έργο το οποίο προέκυψε μέσα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Οδικός άξονας ο οποίος θα συνδέει την κεντρική με την βόρεια Εύβοια.

Και βέβαια, ένα έργο για το οποίο δεν έχω κρύψει το προσωπικό μου ενδιαφέρον. Ένα έργο το οποίο δεσμεύομαι εδώ ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα γίνει, και αναφέρομαι στη σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι.

Δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε. Κάνει λεπτομερή αναφορά, όπως σας είπα, στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς σας. Στο πώς η Περιφέρεια μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στον δευτερογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τριτογενή τομέα, στον τουρισμό. Σημαντικές επενδύσεις τις οποίες είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ σήμερα με τον Περιφερειάρχη και με τον Δήμαρχο, η Έκθεση της Λαμίας, έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό.

Με άλλα λόγια, ένας συγκροτημένος οδικός χάρτης για τη δυναμική Περιφέρεια του 2030, για τη Στερεά Ελλάδα που σας ζητώ τη δύναμη να κάνουμε μαζί πραγματικότητα.

Γιατί ξέρω καλά ότι δεν έχει σημασία να μιλάμε μόνο για τα μεγάλα και για τα εθνικά αλλά πρέπει να μιλάμε και για αυτά τα οποία αφορούν τους πολίτες, για τα περιφερειακά, για τα τοπικά σας προβλήματα, για τη στήριξη των δήμων. Οι Δήμαρχοι οι οποίοι είναι μαζί μας γνωρίζουν ότι ουδέποτε κυβέρνηση έθεσε στη διάθεσή τους περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από ό,τι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και πολλά έργα τα οποία υλοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα χρηματοδοτούνται από τα πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα όσον αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη και πρέπει σε κάθε ευκαιρία να την αναδεικνύουμε. Και να μιλάμε κυρίως για το μέλλον, για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, όπως σας είπα με την αξιοπιστία ενός κόμματος που έχει δώσει διαπιστευτήρια στη συνέπεια λόγων και έργων» είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Θέλω να γνωρίζετε πως στον δρόμο για τις κάλπες θα αναμετρηθούμε με αντιπάλους που δυστυχώς παραμένουν αδιόρθωτοι. Θα αναμετρηθούμε με τους ίδιους θλιβερούς πρωταγωνιστές. Διότι οι αντίπαλοί μας δεν άλλαξαν. Δεν έχω δει κανένα καινούργιο πρόσωπο, οι ίδιοι είναι. Από τη μια πλευρά ο πολιτικός τραμπούκος, κ. Πολάκης, και από την άλλη ο αμετάκλητα καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος, κ. Παππάς.   

Δεν ξέρω αν είχατε προσέξει, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την καμπάνια του με το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Μετά την καταδίκη του κ. Παππά απεσύρθη τάχιστα, γιατί πράγματι απεδόθη δικαιοσύνη στην περίπτωση αυτή και ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα καταδικάστηκε 13-0, προσέξτε, από το Ανώτατο Δικαστήριο, για το πιο ατιμωτικό αδίκημα για κάποιο δημόσιο πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από την παράβαση καθήκοντος.

Τι θα μας πει, λοιπόν, η αντιπολίτευση; Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Και ακόμα, προσέξτε, ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;

Το μόνο που δεν φωνάζουν -σαφώς όμως το υπονοούν- είναι ότι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ. Βαρουφάκη, για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι. Λοιπόν, «όχι, ευχαριστώ» απαντούν οι πολίτες. Έπαθαν και έμαθαν, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά.

Και μπορεί φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε πίσω του τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, για να υπηρετηθεί ακριβώς αυτό: το χάος και η πολιτική αστάθεια,  οι Έλληνες όμως έχουν και μνήμη και γνώση, ξέρουν πολύ καλά που θέλουν να πάμε, αλλά δεν ξεχνούν, δεν ξεχνούμε και από πού εκινήσαμε.

Έτσι θα ακυρώσουν τόσο τη «βόμβα» της ακυβερνησίας, όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω «ποιος» εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός.

Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός. Είναι τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας.

Θα το ξαναπώ με όση σαφήνεια μπορώ: τίποτα από τα δύο δεν διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί. Και το τοπίο, δυστυχώς, θολώνουν περισσότερο και όσοι μιλούν για μια δήθεν συνεργασία, όμως ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία.

Πώς αλλιώς να ερμηνευτούν άραγε δηλώσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά χωρίς Πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι πολίτες;»

23 03 27 0030 DPD3296

23 03 27 0038 DPC5224

23 03 27 0002 DPC4861

23 03 27 0012 DPC4940

23 03 27 0009 DPD3057

23 03 27 0008 DPD3042

23 03 27 0006 DPC4904

23 03 27 0003 DPC4867

23 03 27 0001 DPC4824

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 01:07

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr