bannernew6

f spanos

spyrou

                                           

Τελευταία Νέα

Φάνης Σπανός: Ξεμπλοκάρει έργα χρόνων-Σημαντική η πορεία έργων σε Καρυστία-Κύμη-Αλιβέρι και Ερέτρια

Μετά από μία σημαντική για την Καρυστία περιοδεία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού στην περιοχή ο ίδιος μίλησε στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm το πρωί της Παρασκευής 2 Ιουνίου αναφερόμενος στα έργα που «λίμναζαν» στην περιοχή από το 2005 και κατάφερε να ξεμπλοκάρει η παρούσα Περιφερειακή Αρχή καθώς επίσης και έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στους Δήμους Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο κ. Σπανός, μίλησε για την τροπή που πήρε το έργο Ραπταίοι- Νέα Στύρα-Στύρα ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για το Θέατρο στην Κάρυστο και το ενδιαφέρον του για το Αλιευτικό καταφύγιο Στύρων που θα σημάνει και την έναρξη εργασιών στο λιμάνι. Η πορεία των έργων στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας, έργα σημαντικά που βρίσκονται σε εξέλιξη και πως το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια…

«Το μεγάλο έργο του Ραπταίοι- Ν. Στύρα –Στύρα είναι έργο που χρηματοδοτείται απευθείας από το Υπουργείο Υποδομών. Αυτός ο δρόμος που τόσο τον περιμένουν οι συμπολίτες μας της Ν. Εύβοιας, αυτός ο δρόμος που τόσο ταλαιπωρήθηκε από τρεις εργολάβους που μπήκαν δε δούλεψαν, βγήκαν. Αυτός ο δρόμος που αποτελεί μία οφειλή της πολιτείας, του Κράτους, της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων ξεκινάει και κατασκευάζεται» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε

«Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα, εξασφαλίστηκε νέα χρηματοδότηση, επικαιροποιήθηκαν οι μελέτες, έγινε διαγωνισμός και πλέον υπάρχει ανάδοχος με μελέτες, με χρήματα ο οποίος μπήκε πολύ δυνατά και τη δεύτερη μέρα εργασιών που ήταν χτες έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο στόλο και προχωράει το έργο.

Γίνεται το Νότιο κομμάτι περίπου 7,5 χλμ δρόμου παρακάμπτει δύο οικισμούς Στύρα – Κάψαλα και είναι πολύ καλύτερη η νέα χάραξη, για ασφάλεια, ταχύτητα, οδική άνεση. Που πιστεύω περίπου σε ένα χρόνο που θα έχει ολοκληρωθεί και θα φέρει τη Νότια Εύβοια πιο κοντά στην Κεντρική και σε όλο το Νομό.»

Εκτός όμως από τα έργα υποδομών στις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής και η ανάδειξη πολιτιστικών χώρων και η δημιουργία χώρων πολιτισμού που θα φιλοξενούν διάφορες εκδηλώσεις. Στην Κάρυστο δημιουργείται ένας τέτοιος χώρος. Που κάνει τόσο το δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλο όσο και τους Καρυστινούς που το πληροφορήθηκαν, να χαμογελούν. Πρόκειται για το υπαίθριο και παραθαλάσσιο θέατρο 400 θέσεων.

«Να παρακολουθείς θέατρο και πίσω από τη σκηνή να βλέπεις το Νότιο Ευβοϊκό. Αμφιθεατρικά είναι πραγματικά ειδυλλιακό. Και φιλοδοξούμε να το παραδώσουμε εντός του καλοκαιριού και να το εγκαινιάσουμε στα τέλη καλοκαιριού με ότι αυτό σημαίνει για να το απολαύσουμε. Γίνεται μετά από παραχώρηση χώρου και μελέτη από το δήμο Καρύστου. Χρηματοδότηση και επίβλεψη κατασκευής από την Περιφέρεια. Μια συνεργασία που θα φέρει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και στην οδοποιία στην Κάρυστο. Θα βελτιωθεί το δίκτυο σύμφωνα με τον κ. Σπανό όπου έχει πάθει ζημιές.

Το Αλιευτικό Καταφύγιο στα Στύρα αποτελεί επίσης ένα έργο πνοής για την περιοχή. «Κάνουμε μία σοβαρή εργασία προστασίας η οποία ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο. Ο ΟΛΝΕ προχωράει γρήγορα τις μελέτες. Επιδιώκουμε να χρηματοδοτήσουμε και να κατασκευάσουμε εν τέλει τη μεταφορά του λιμανιού των Νέων Στύρων εκεί που είναι και το αλιευτικό. ‘Ένα έργο που θα αναβαθμίσει πάρα πολύ την περιοχή. Να δώσει άλλους όρους κυκλοφορίας, λειτουργίας κλπ.

Στο Δημο Κύμης-Αλιβερίου, επίσης υπάρχει σε εξέλιξη μία σειρά έργων. Αρχής γενομένης από το Φράγμα των Μανικίων –Σέτας που έχει προενταχθεί στο πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ ολοκληρώνονται οι μελέτες για να γίνει οριστική ένταξη του έργου για να δημοπρατηθεί. Ένα δύσκολο έργο όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Και μπορεί ο δρόμος Στόμιο-Πλατάνα να παραδόθηκε στην κυκλοφορία για τους θερινούς μήνες, δεν παύει να παραμένει εργοτάξιο, καθώς οι εργασίες αυτού του μεγάλου έργου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

«Το έργο πέρα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει για θέματα ρευστότητας και οδήγησαν και στη διακοπή της συγκεκριμένης εργολαβίας, ωστόσο, κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε στους δημότες. Τώρα ανοίγει και δεν ξανακλείνει. Ο δρόμος άνοιξε και με ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Από την κάτω μεριά από τη θάλασσα έχουμε πλέον απόλυτη προστασία και από την πάνω, έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος των έργων. Μένει φυσικά ο πλακοσκεπής φορέας. Οπότε. θα επαναδημοπρατήσουμε για το υπόλοιπο κομμάτι. Τέλη του έτους, αρχές του επομένου θα έχουμε νέο ανάδοχο, ελπίζω χωρίς να κλείνει εξ ολοκλήρου ο δρόμος και να ταλαιπωρεί.»

Ο κ. Σπανός στη συνέχεια της συνέντευξής αναφέρθηκε και στο έργο στην Πλατάνα. Επισημαίνοντας, ότι ολοκληρώθηκαν οι προσωρινές εργασίες που έχουν νοικοκυρέψει πολύ την κατάσταση αλλά το μεγάλο έργο των 7εκ που έχει βάλει η Περιφέρεια στο ταμείο ανάκαμψης, για την οδική ασφάλεια της Πλατάνας, σύντομα θα έχει και εργολάβο που θα μπει να δουλέψει. Και με τους κυματοθραύστες που γίνονται μέσα στη θάλασσα γίνεται αναφορά για οριστική προστασία του κρηπιδώματος.

«Οπότε, με αυτά τα δύο έργα το Στόμιο-Πλατάνα των 15 εκ από τις Δημόσιες Επενδύσεις και των 7εκ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η παραλιακή ζώνη Στόμιο-Παραλία Πλατάνας θα έχει πλήρη και απόλυτη θωράκιση» είπε ο κ. Σπανός και συνέχισε με το επόμενο μεγάλο έργο που εκπονείται με χρήματα της Περιφέρειας και δεν είναι άλλο από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κύμης, στο οποίο την επίβλεψη των εργασιών έχει ο δήμος Κύμης –Αλιβερίου, δεν τίθεται θέμα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των εργασιών του.

Ένα νέο σχολείο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα νήπια στο Αλιβέρι. Η ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου Αλιβερίου γίνεται με χρήματα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Στερεάς. Με αφορμή αυτό, ο Περιφερειάρχης τόνισε μετά και το θέμα που έχει προκύψει με το νηπιαγωγείο του Καράβου, ότι μέσα από το νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν και άλλα νέα σχολεία.

«Σε ότι αφορά στη Σχολική Στέγη τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο στην Περιφέρεια Στερεάς. Στην Εύβοια θα δουλέψουμε αρκετά νηπιαγωγεία, καθώς σε επίπεδο δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων υπάρχουν ακόμα ελλείψεις αλλά είναι πιο σημειακές και πιο συγκεκριμένες» είπε ο κ. Σπανός σημειώνοντας «στα δυο προηγούμενο ΕΣΠΑ όλοι οι δήμοι της Στερεάς εστίασαν και καλά έκαναν σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια. Και η Περιφέρεια σε αυτά αφοσιώθηκε. Τώρα που έχουμε λιγότερες ανάγκες αυτού του επιπέδου είναι το ΕΣΠΑ που μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά τη στέγη της προσχολικής αγωγής.

Σε ότι αφορά στο Μυλωνοπούλειο Ίδρυμα, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κλήθηκαν να λύσουν μία φοβερά δύσκολη γραφειοκρατικά εξίσωση. «Το χρωστάμε στο Δεσπότη μας.Θα διαλυθεί η παλιά εργολαβία. Θα γίνει εκκαθάριση και θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το καινούριο έργο. Το οφείλουμε στην Μητρόπολη, το οφείλουμε στην περιοχή. Το Πνευματικό Κέντρο στα Περιβόλια τελειώνει» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, ο κ. Σπανός αναφέρθηκε στα έργα σε εξέλιξη της Περιφέρειας στο Δήμο Ερέτριας. Η παραλία Αμαρύνθου παραδόθηκε. «Ξεκινάμε την προσπάθεια για να συνεχίσουμε και να χρηματοδοτήσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι. Στην Ερέτρια σύντομα παραδίδεται το Αρχαίο Θέατρο. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με τη δική μας χρηματοδότηση ολοκληρώνουν τις εργασίες. Και αυτό θα προσθέσει στον τεράστιο πλούτο της Ερέτριας.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ που έγινε λίγη ώρα αργότερα στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

«Για πολλά χρόνια η Στερεά Ελλάδα είχε ένα ΕΣΠΑ πολύ φτωχό. Το τελευταίο μας πρόγραμμα ήταν 190 εκ. ευρώ. Πετύχαμε και σταματήσαμε αυτή τη διαχρονική αδικία. Εξασφαλίσαμε για την επόμενη 5ετία ένα Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 426εκ ευρώ. Υπερδιπλάσιο του προηγούμενου.

Μέσα από τους πόρους αυτούς να καλύψουμε ανάγκες και στόχους της κοινωνίας. Με ποιοτικό αποτέλεσμα. Κάθε ευρώ του ΕΣΠΑ να φτάσει και στο τελευταίο σπίτι Στερεοελλαδιτών προσθέτοντας στην ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Είναι δρόμοι,σχολεία, είναι κοινωνικές υποδομές, στήριξη της επιχειρηματικότητα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ. Μία προσδοκία αυτό το ΕΣΠΑ να μπορέσει να γίνει το εργαλείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 10:46

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr