Τελευταία Νέα

Ευρωπαϊκή φιλοσοφία και νοοτροπία να διέπει την αυτοδιοίκηση

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη, Δημοσιογράφου

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κινήθηκαν μέσα σε κλίμα πόλωσης και μικροκομματικών συμφερόντων. Δεν ανέδειξαν τη συμβολή της ΕΕ και δεν αναφέρθηκε η τεράστια συνεισφορά των κοινοτικών ταμείων.

Άραγε γνωρίζουν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι την τεράστια δυναμική που τους δίνουν οι φορείς της ΕΕ; Αξίζει να δούμε ενδεικτικά κάποια πράγματα και κατόπιν ας κάνουμε τον απολογισμό μας!

Η πολιτική συνοχής είναι η «κόλλα» που κρατά την Ευρώπη ενωμένη. Είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό εργαλείο της Ευρώπης, που φτάνει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ. Η πολιτική συνοχής ενήργησε ως πυροσβέστης στην έκτακτη ανάγκη του Covid και στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης. Η συνοχή θέτει τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Ευρώπης, τονίζει η επίτροπος της ΕΕ κα Ελίζα Φερέιρα.

Η πολιτική συνοχής στοχεύει όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υποστηρίξει:

  • τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων
  • την οικονομική ανάπτυξη
  • την βιώσιμη ανάπτυξη
  • την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Για την επίτευξη αυτών των στόχων και την αντιμετώπιση των διαφορετικών αναπτυξιακών αναγκών σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, 392 δισεκατομμύρια ευρώ - σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ - έχουν διατεθεί για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής συγκεντρώνεται σελιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και περιφέρειες,προκειμένου να τις βοηθήσει να καλύψουν τη διαφορά και να μειώσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και εδαφικές ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της ΕΕ.

Τοταμείο δίκαιης μετάβασηςμειώνει το κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλείται από την κλιματική μετάβαση.Υποστηρίζει την οικονομική διαφοροποίηση και ανασυγκρότηση των σχετικών περιοχών και βοηθά τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική κατάσταση των περιφερειών της ΕΕ αντιμετωπίζονται από το REACT-EU, το Recovery Assistance for Cohesion και τα εδάφη της Ευρώπης.

Σημαντικοί πόροι του ΕΤΠΑ διατίθενται για την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, για τη βελτίωση της πρόσβασης στην ψηφιακή οικονομία και τις υπηρεσίες πληροφορικής και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ.

Οι επενδύσεις για τη στήριξη της στροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς, για τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων και την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, στην πρόληψη και στη διαχείριση των κινδύνων βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδύσεων του ΕΤΠΑ και του ΤΣ για τη δημιουργία πιο πράσινης Ευρώπης.

Στην Ελλάδα έχουμε αύξηση της αναγνωρισιμότητας της πολιτικής συνοχής (60% (ΕΕ 39%). Οι Έλληνες έχουν ακούσει για συγχρηματοδοτούμενα έργα, από τους οποίους 88% (ΕΕ 79%) θεωρούν ότι τα έργα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής τους.

Η ιδέα των «Greco- Islands» θα στοχεύει στο να καταστήσει ορισμένα νησιά που εξαρτώνται από τον τουρισμό ενεργειακά ουδέτερα ή ενεργειακά θετικά.

• Η πρωτοβουλία αφορά όλα τα ελληνικά νησιά, με αρχική εστίαση στα μικρότερα και απομακρυσμένα νησιά που υποφέρουν από περιορισμένη συνδεσιμότητα και υπανάπτυξη. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί παράγοντες γίνονται ενεργοί συμμετέχοντες στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας. Προϋπολογισμός: 100εκ. από το ΠΕΚΑ, 50 εκ. ΤΔΜ + ΠΕΠ.

Η Ελλάδα αλλάζει και οφείλουν οι «αυτοδιοικητικοί άρχοντες» να εστερνιστούν την ευρωπαική φιλοσοφία και νοοτροπία.

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr