bannerlive

Τελευταία Νέα

Δημήτρης Αργύρης- Μικροβιολόγος -Βιοπαθολόγος: «Οι αιμοδότες και οι δότες μυελού των οστών έχουν σώσει παιδιά από τον καρκίνο»- Συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, την 15η Φεβρουαρίου, ο βιοπαθολόγος –μικροβιολόγος Δημήτρης Αργύρης μιλά για τη σημασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και τους δωρητές μυελού των οστών που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αμάρυνθο η 26η Εθελοντική Αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος Αμαρύνθου, της παλαιότερης αλλα και πιο δυνατής στην ευρύτερη περιοχή, ιδρυτής της οποίας υπήρξε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Αργύρης έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη. Αναφέρθηκε στη θητεία του και ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το μέντορά του τον Κώστα Μπακογιάννη αλλά και την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος με το Φάνη Σπανό καθώς έχει πέσει πρόταση από τη Ν.Δ στο τραπέζι που τον φέρει υποψήφιο για το ψηφοδέλτιο της στο Νομο στις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές.

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου κ. Αργύρη. Και πάμε μαζί να δούμε τα της 26η αιμοδοσίας στην Αμάρυνθο το Σάββατο αλλά και το πώς οι δότες μυελού των οστών ταυτίζονται με τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα;

Το Σάββατο, αύριο δηλαδή, 9 με 2 το μεσημέρι στο δημαρχείο Αμαρύνθου. Όπως πολύ σωστά προαναφέρατε για 26η φορά. Δεκατρία χρόνια η Τράπεζα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Αμαρύνθου, πραγματικά, δίνει ζωή στην τοπική κοινωνία μέσω των εθελοντικών δράσεων και προσπαθούμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στους συνανθρώπους μας.

Η προσφορά της Τράπεζας Αίματος αυτής είναι πάρα πολύ σημαντική. Ήταν η πρώτη εκεί στην περιοχή και έγινε το παράδειγμα να ακολουθήσει η σύσταση και άλλων Τραπεζών Αίματος και προς το Νότο. Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα σας, 26 χρόνια μετά, προσφοράς στον συνάνθρωπο και έχοντας βοηθήσει αυτή η Τράπεζα να κρατηθούν στη ζωή συνάνθρωποι…

Πραγματικά είναι πολύ περίεργα τα συναισθήματα. Βασικά είμαι πολύ περήφανος για τους εθελοντές αιμοδότες. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχει καμία Τράπεζα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχει το ζωτικό αυτό κύτταρο που λέγεται Εθελοντής Αιμοδότης. Ο άνθρωπος που θα προσφέρει το αίμα του για να σώσει μία ανθρώπινη ζωή.

Εγώ πραγματικά και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης αισθάνομαι υπερήφανος διότι μετά από 13 χρόνια υπάρχει μία πάρα πολύ σημαντική μερίδα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας που στηρίζει το εγχείρημα αυτό.

Αυτή τη δράση ζωής που συνεχώς λέω και θα συνεχίσω να λέω και πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος διότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οι άνθρωποι οποία έχουν συνειδητοποιήσει το νόημα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε μέσω της δράσης ώστε να μπορέσει να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή.

Αυτή η Τράπεζα δυνάμωσε. «Θέριεψε» με την καλή έννοια πάντα. Πόσους εθελοντές αιμοδότες έχετε αυτή τη στιγμή ενεργούς;

Κα Ντίνη όχι απλά στέκεται όπως το λέτε, όχι απλά δυνάμωσε. Θεωρώ ότι και μέσα από τις γνώσεις του ιατρικού επαγγέλματος του οποίου εξασκώ, είναι μία από τις καλύτερες Τράπεζες στην Εύβοια με ένα μέσο όρο εθελοντών αιμοδοτών κάθε φορά να αιμοδοτεί γύρω στα 100 άτομα και έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 600 με 700 εθελοντές αιμοδότες που έχουν αιμοδοτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Θα μπορούσατε να κάνετε τέσσερις φορές το χρόνο αιμοδοσίες με τόσους Εθελοντές;

Ίσως έχετε δίκιο. Απλά ίσως θέλουμε να κάνουμε σωστά βήματα για το λόγω του ότι, δεν βέβαια αυτά είναι και ιατρικά θέματα, οι γυναίκες επειδή έχουν το θέμα που οι περισσότερες αιμοδοτούν δύο φορές το χρόνο λόγω του χαμηλού αιματοκρίτη και με δεδομένο ότι θέλουμε και έχουμε γυναίκες αλλά και γενικά όλο τον πληθυσμό της περιοχής, γι αυτό το λόγο έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δύο φορές το χρόνο αιμοδοσίες. Θα μπορούσαμε και 4 και 5 φορές το χρόνο να κάνουμε. Απλά θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αλλά πιο συντονισμένες και οργανωμένες προσπάθειες για να μπορούν να έχουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες στη διάθεσή μας όλα αυτά τα χρόνια.

Και η Αιμοδοσία αυτή γίνεται με την υποστήριξη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Χαλκίδας;

Πάντα. Το Τμήμα Αιμοδοσίας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Αιμοδοσίας είναι διαχρονικά πάντα δίπλα μας. Είναι άμεσοι συνεργάτες και είναι και οι άνθρωποι που πραγματικά οφείλω και πρέπει να τους πω ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ που στέκονται διαρκώς δίπλα μου στην προσπάθεια αυτή όλο αυτόν τον χρόνο.

Να πω ότι λόγω και της ειδικότητας που έχετε στην Ιατρική δεν μείνατε μόνο εκεί. Βοηθήσατε, στηρίξατε και την Τράπεζα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον κόσμο να ανταποκρίνεται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Έτσι;

Πραγματικά, κοιτάξτε να δείτε αυτό είναι ένα εγχείρημα που για πρώτη φορά το κάναμε στην περιφέρεια Στερεάς, αλλά θεωρώ και με τον προγενέστερο θεσμό των Νομαρχιών. Ήταν μία ιδέα σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη μας το κύριο Μπακογιάννη πραγματικά επειδή ο ρόλος των περιφερειών είναι ιδιαίτερος και έχοντας ως προμετωπίδα και πολύ ψηλά στην ιεραρχία μας τις εθελοντικές ενέργειες αποφασίσαμε με τον περιφερειάρχη μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό το θεσμό των Τραπεζών Εθελοντικής Αιμοδοσίας ανά την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ένα εγχείρημα που πραγματικά όχι μόνο πέτυχε, αλλά μας εντυπωσίασε έχουν γίνει δράσεις και εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και πραγματικά είχαν πρωτόγνωρα αποτελέσματα και πάρα πολλοί αιμοδότες από δω τις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό.

Πραγματικά είμαστε υπερήφανοι, γιατί ξέρετε και τα θεσμικά πλαίσια στον τομέα της υγείας των περιφερειών είναι λίγο περίεργα. Όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, δεν έχουμε πάρα πολλές αρμοδιότητες το κομμάτι της υγείας και έτσι αποφασίσαμε με τον Περιφερειάρχη μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εθελοντικές δράσεις για να είμαστε δίπλα στον απλό Πολίτη, στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, σε δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας μας.

Η σημερινή μέρα, η 15η Φεβρουαρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονεων με καρκινοπαθή παιδιά. Στη Χώρα μας περίπου 300 παιδια το χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Κυρίως από λευχαιμία. Ως βιοπαθολόγος θα ήθελα να μας μιλήσετε για τη σημασία της αιμοδοσίας και του να είναι κάποιος δότης μυελού των οστών

Πραγματικά σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Είναι λίγο περίεργο το να προσπαθείς να σώσεις ένα παιδί τη στιγμή που μόλις έχει γεννηθεί ή πραγματικά μόλις έχει έρθει στη ζωή. Δυστυχώς αυτά είναι τα περίεργα και τα οξύμωρα στη ζωή μας.

Παρόλα αυτά θεωρώ πως όσο το κομμάτι της Εθελοντικής Αιμοδοσίας που προαναφέραμε όσο και των δοτών μυελού των οστών, είναι δύο πολύ σημαντικές παράμετροι που παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις ασθένειες αυτές.

Να επισημάνουμε ότι έχουν σωθεί παιδιά και αυξάνονται συνεχώς οι συμβατοί δότες μυελού των οστών. Έχουν ήδη φτάσει τους 43…

Ακριβώς. Έχουν σωθεί πάρα πολλά παιδιά. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει δημιουργήσει το θεμέλιο λίθο πάνω σε αυτό. Γίνονται καθημερινά ενέργειες και θεωρώ πως και η λήψη μυελού των οστών, μία πολύ εύκολη ιατρική πράξη όπως γνωρίζετε πολύ καλά γιατί κι εσείς έχετε πολλάκις. Γίνεται με μία απλή λήψη επιχρίσματος από το στόμα με δείγμα σιέλου. Είναι πάρα πολύ γρήγορη διαδικασία, ανώδυνη διαδικασία και θεωρώ πως και σε αυτή τη δράση και ιδιαίτερα δε στιγμή που αφορά νέους ανθρώπους νέα παιδιά που μόλις ήρθαν στη ζωή πρέπει να είμαστε αρωγοί.

Επειδή όλες αυτές οι δράσεις τόσο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας όσο και του Μυελού των Οστών, στην ουσία είναι δράσεις που πρέπει να αφυπνίσουμε τον συνάνθρωπό μας να καταλάβει τη σημασία για να μπορέσει να γίνει και αυτός εθελοντής.

Άρα, το σημαντικότερο πρόβλημα θεωρώ, είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες κατά τις οποίες ο κάθε πολίτης, ο μέσος άνθρωπος να καταλάβει τι ακριβώς πρόκειται, περί τίνος πρόκειται και να καταλάβει τη σημασία του όλου εγχειρήματος.

Τι ώρα και που θα πραγματοποιηθεί η Εθελοντική Αιμοδοσία Αμαρύνθου το Σάββατο;

Αύριο, θα είμαστε στο δημαρχείο Αμαρύνθου από τις 9 το πρωί ως τις 2 μεσημέρι. Τους περιμένουμε όλους εθελοντές αιμοδότες. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα θα τα δούμε από κοντά. Ούτως ή άλλως είναι μία δράση ζωής στην οποία στην οποία υπάρχει μία διαχρονική στήριξη και είναι δίπλα μας όλος ο κόσμος.

Έχω πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εσείς σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δε θα σταθείτε στο πλευρό του Φάνη Σπανού ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αλλάζουν τα σχέδια για τον Δημήτρη Αργύρη. Μαθαίνω ότι έχει πέσει και πρόταση για μια θέση στα βουλευτικά έδρανα. Ισχύει;

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω τη δεδομένη χρονική στιγμή και πλησιάζοντας προς το τέλος της θητείας μας της Περιφερειακής Αρχής, είναι πραγματικά μέσω του ραδιοφώνου σας και μέσω της φωνής της δικής σας που μου δίνετε βήμα, πραγματικά να ευχαριστήσω τον Κώστα Μπακογιάννη και το Φάνη το Σπανό και όλους τους συνεργάτες γιατί είχαμε μία πραγματικά εξαιρετική συνεργασία αυτά τα πέντε χρόνια. Οφείλω δε να ευχαριστώ προσωπικά τον Κώστα τον Μπακογιάννη γιατι μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα συνδυασμό και να προσπαθήσω και εγώ με τον τρόπο μου να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στο όλο εγχείρημα το οποίο οικοδόμησε ο Κώστας Μπακογιάννης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και θεωρώ εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σας εμπιστεύθηκε μια σημαντική θέση ευθύνης…

Ο Κώστας φεύγει από εμάς για το δήμο Αθηναίων ως ένας πραγματικός φίλος, ως ένας πραγματικός μέντορας για μένα προσωπικά. Με βοήθησε να καταλάβω και να συνειδητοποιήσω τη χρησιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού. Και να μπορέσουμε πέρα από κόμματα, χρώματα και αντιθέσεις να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον που έστω και λίγο να κάνουμε πράγματα για το καλό του τόπου.

Ξέρετε, πριν την Περιφερειακή Αρχή Μπακογιάννη, συγνώμη για την έκφραση «σφαζόμασταν» προεκλογικά. Αυτός είναι μπλε, αυτός είναι κίτρινος, αυτός είναι κόκκινος.

Ο Κώστας κατάφερε κάτι το οποίο φάνταζε πρωτόγνωρο ή φάνταζε εξωπραγματικό μέχρι εκείνη τη στιγμή. Θεωρώ ότι πραγματικά το μεγαλύτερο λιθαράκι που έβαλε ο Κώστας ήτανε αυτό. Να καταλάβουμε ότι όλοι μαζί συνεργαζόμενοι μπορούμε να προσφέρουμε και όλοι μαζί πέρα από μικροσυμφέροντα μικροαντιθέσεις ή μικροσυμπάθειες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα για τον τόπο μας. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα καταφέρει και στο δήμο Αθηναίων γιατί πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρει το καλό πέρα από χρώματα και αντιθέσεις.

Έχετε πάρει από όσο γνωρίζω και εσείς από τη Ν.Δ το μήνυμα ότι ενδεχομένως να είστε στη λίστα του ψηφοδελτίου της Ν.Δ για την Εύβοια. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

Τώρα για να μη θεωρείτε ότι προσπαθώ να αποφύγω. Στο ερώτημα στο οποίο μου απευθύνατε το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως τη δεδομένη χρονική στιγμή εγώ ως γιατρός προσπαθώ να είμαι δίπλα σε όσους με χρειάζονται. Προσπαθώ να το κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχω την οποιαδήποτε συνεχίζω να κάνω αυτό το ξέρω καλά και είναι η δουλειά μου. Τίποτα παραπάνω.Τίποτα λιγότερο οτιδήποτε ακούγεται για παράδειγμα μεταξύ των συμπολιτών μας αλλά από κει και πέρα όπως γνωρίζετε η απόφαση αυτή είναι μοναδική απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και αφορά μόνο τον ίδιο και αναμένουμε όλοι στο οτιδήποτε νεότερο.

Δεν μπορούμε να πούμε και περισσότερο αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι σωστά το θέτετε διότι δεν γνωρίζουμε αν τελικά το Μάιο θα στηθούν 4 κάλπες. Σενάριο που πιθανώς απομακρύνεται..

Όπως πολύ σωστά το θέτετε δε γνωρίζουμε πότε θα γίνουν εκλογές. Αυτό που εμείς όλοι πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε για το καλό της παράταξης τη δεδομένη χρονική στιγμή που συζητάμε είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες εκείνες στις οποίες ο πολίτης, ο συμπολίτης μας να μπορεί να ξεπερνάει τα προβλήματα του. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση που δεν αφορά το συμπολίτη, το θεωρώ ανούσιο. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην τοπική κοινωνία. Ως νέος άνθρωπος εγώ μπορώ να πω μόνο ότι θα πρέπει να είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας καθημερινά και σε όσους μας έχουν ανάγκη.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε να τα πούμε όλα αυτά σήμερα εδώ…

Εγώ σας ευχαριστώ πραγματικά γιατί είστε διαχρονικά δίπλα στο θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, διαχρονικά δίπλα μας…

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 16:05

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr