100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Νίκος Μώρος: Ένας αεικίνητος νέος στο πλευρό των επιχειρηματιών όλης της Περιφέρειας με αγαπημένο προορισμό του πάντα τη Σκύρο

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Νίκος Μώρος, έχει αποδείξει στην πράξη, ότι ο Επιμελητηριακός θεσμός σε επίπεδο Νομού, υπηρετείται επάξια στο πρόσωπο του. Σεμνός, ταπεινός και συνάμα δυναμικός και αεικίνητος προσφέρει σε συνεργασία πάντα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννη Γεροντίτη και τα μέλη του Δ.Σ, την δυνατότητα στα μέλη του Επιμελητήριου, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις τους. Στόχος επετεύχθη!

Θα έλεγε κάποιος που παρακολουθεί την πορεία του κ. Μώρου. Δικαίως φέρει το προσωνύμιο «Σκυριανός», αφού η προσφορά του στην αγαπημένη του Σκύρο, το Νησί της Στερεάς συνεχίζεται με το ίδιο και ίσως περισσότερο ενδιαφέρον. Μετά το επιτυχημένο Επιμελητηριακό Συμβούλιο στη Σκύρο, τέλος Αυγούστου, οι δράσεις συνεχίστηκαν και τον Οκτώβριο από το Επιμελητήριο στο Νησί της Στερεάς. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΔΙΑ, μίλησε στην εκπομπή «ταδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM,με αφορμή την τουριστική προβολή της Σκύρου, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

Πόσο αγαπά την Εύβοια και τη Σκύρο , το έχει αποδείξει ο αντιπρόεδρος ο Νίκος ο Μώρος, διότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, θα σας πω ότι όλο το καλοκαίρι δεν έχει σταματήσει και δεν έχει σταθεί καθόλου, σε ότι αφορά τις δράσεις του επιμελητηρίου και εκεί που συμμετέχει το επιμελητήριο αλλά και δράσεις που έχουν γίνει μεμονωμένα από το επιμελητήριο της Εύβοιας. Εγώ αυτό που θα πω και θα επισημάνω είναι ότι δεν τον λένε τυχαία Σκυριανό, γιατί είχα τη χαρά και την τιμή να παραβρεθώ δια ζώσης στο περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο που έγινε τον Αύγουστο, στη Σκύρο και να ευχαριστήσω γιατί με βραβεύσανε έτσι για την αντικειμενικότητα και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζω τις ειδήσεις.

Αυτό που έχω να επισημάνω είναι ότι μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι πάρα πολλοί, υπάρχουν όχι ότι δεν υπάρχουνε, έτσι, ο Γιάννης ο Μαραγκός, έτσι δεν θέλω να ξεχωρίσω τώρα κόσμο γιατί πραγματικά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι τρέχουνε πάρα πολύ και έχουνε δώσει τόση μεγάλη αξία σ’ αυτόν το θεσμό, στο Επιμελητήριο Εύβοιας. Εμένα πραγματικά με χαροποιεί ιδιαίτερα διότι φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια επί προεδρίας του Γιάννη Γεροντίτη, το Επιμελητήριο τρέχει σε τροχιά ανάπτυξης, με ανθρώπους να συνεπικουρούν με ανθρώπους όπως είπα ο Νίκος ο Μώρος, ο Γιάννης ο Μαραγκός ο Βασίλης ο Βαρελάς, ο Αντώνης ο Νταβαρίας, δεν θέλω κανέναν, τη Βιβή την Μπουραντά , δεν θέλω πραγματικά κανέναν να εξαιρέσω από αυτό το ωραίο και τη μεγάλη αυτή γιορτή που έγινε στη Σκύρο. Καλή σου μέρα, αντιπρόεδρε!

Καλημέρα, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Να επισημάνω ότι δεν σας λένε τυχαία σκυριανό

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη αγάπη για την περιοχή και προσπαθούμε…

Εγώ είπα πάντως στο δήμαρχο, τρέμε κύριε Μαυρίκο, μη βάλει υποψηφιότητα ο κ. Μώρος. Και αυτό γιατί το λέω γιατί το έχουμε δίπλα στο Νίκος Μώρος είναι σκυριανός, και αυτό γιατί ταξίδεψες πολλά χρόνια, αγαπάς την Σκύρο, άλλωστε έκανες και το γάμο σου εκεί

Ακριβώς. Έχει γίνει χωριό μας.

Και δεν είναι τυχαίο, που ο λατρεμένος μου Νικόλας, ο γιός σου, αγαπάει εξίσου τη Σκύρο!

Δύο φορές τη Σκύρο. Είναι η μεγαλύτερη περηφάνια και η μεγαλύτερή μας χαρά.

Και τη λατρεύει και να σου ζήσει και να τον χαίρεσαι γιατί πραγματικά βαδίζει στα χνάρια του μπαμπά και της μαμάς θα πω εγώ έτσι;

Σ’ ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω

Θα ξεκινήσουμε από την τελευταία επίσκεψη σας στη Σκύρο, πριν λίγες μέρες, με τους δημοσιογράφους…

Ακριβώς. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Πρώτα- πρώτα θέλω να πω, θα μου δώσετε 10 δευτερόλεπτα να πω για τα πολύ καλά σας λόγια, δική μου τιμή που είστε μαζί μας και μας ακολουθείτε και προβάλετε όλη αυτή τη δράση του επιμελητηρίου. Και θα πω ότι το κλειδί σε όλη αυτή τη προσπάθεια και την επιτυχία , που δεν λέγεται από μας, αλλά αυτά που ακούγονται από το κόσμο και που παίρνουμε πίσω, είναι ο Γιάννης ο Γεροντίτης. Ο Γιάννης ο Γεροντίτης έχει καταφέρει και έχει ενώσει χωρίς να υπάρχουν αντιπαραθέσεις, χωρίς να υπάρχουν παρατάξεις, χωρίς να υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά, και νομίζω ο καθένας βγάζει το καλύτερό του.

Όπου μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, βοηθάει. Δεν υπάρχουν ιεραρχίες. Δεν υπάρχουνε προβολές προσωπικές. Δεν υπάρχει τίποτα. Όποιος είναι εύκαιρος, όποιος μπορεί, μικρό ή μεγάλο χρονικό περιθώριο που του μένει από τις δουλειές μας και από την οικογένειά μας, νομίζω ότι δρα, για την εξωστρέφεια του επιμελητηρίου και για τη βοήθεια των μελών μας. Και κλείνω το κομμάτι αυτό το αρχικό.

Κλείνεις εσύ κι εγώ θα πω μια παρένθεση εδώ, ότι αγαπάει Σκύρο πολύ και ο Γιάννης ο Μαραγκός, έτσι;

Ακριβώς. Νομίζω του έχουμε κάνει καλή εκπαίδευση.

Το έχουμε διαπιστώσει αυτό…

Νομίζω έχει εκπαιδευτεί σωστά…

Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά έχει συμβάλλει ουσιαστικά και με προτάσεις, ως Γ. Γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου, χαίρει της εκτίμησης. Άλλωστε, φιλοξενείται πάρα πολλές φορές μέσα από τούτη εδώ τη συχνότητα. Πάμε να δούμε τι έγινε τις τελευταίες μέρες στη Σκύρο, με τους δημοσιογράφους.

Το τελευταίο τριήμερο, είχαμε την συνεργασία με την TOURISM MEDIA, που υπάρχουν 10 δημοσιογράφοι , απο 10 διαφορετικά έντυπα, ραδιόφωνα, blogs, sites κ.λ.π., τα οποία έχουμε με ομόφωνη εννοείται απόφαση, δεν υπάρχει καμία απόφαση που να μην είναι ομόφωνη στο Επιμελητήριο, δεν νομίζω να θυμάμαι καμία, έχουμε ξεκινήσει την τουριστική προβολή του νησιού μας αλλά και για τη Σκύρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αυτό το τριήμερο να είμαστε εκεί, να δείξουμε όλοι την ομορφιά, από τοπία μέχρι προϊόντα τοπικά, παράδοση, γαστρονομία, μάρμαρα, δομικά υλικά.

Δηλαδή, ότι έχει η Σκύρος για να μπορεί να προβληθεί από οποιαδήποτε μορφή. Είτε εναλλακτικού τουρισμού είτε όχι, για να μπορούμε να έχουμε επισκεψιμότητα. Είναι μέσα στα πλαίσια. Είναι ένας αγώνας που δίνεται για τον τουρισμό από το επιμελητήριο, μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς για την περιοχή μας. Εδώ να τονίσω και την συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς όπου πλέον πάμε στοχευμένα και δεν υπάρχει μέλος το οποίο να μην έχει στηριχτεί απ’όλους τους φορείς.

Γιατί ξέρετε, νομίζω αυτό το αποδεικνύουμε και με τη ΡΕΓΚΑΤΑ που είμαι μέλος της οργανωτικής επιτροπής, και μας έχετε παρακολουθήσει κιόλας, δεν νομίζω να υπάρχει φορέας και οποιοδήποτε σύλλογος που να μην θέλουμε τη γνώμη του, να μην είμαστε μαζί του, να μην συνδράμουμε όλοι μαζί για να μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα για την περιοχή μας.

Έχω παρατηρήσει και αυτό έχει φανεί, και το είπατε και πάρα πολύ καλά και το θέσατε και στο κόσμο έξω, και αυτο το εισπράττει έτσι, όπως αυτοί που το εισπράττουν για μένα είναι αυτοί που περιμένουν την ανταποδοτικότητα ότι , πρώτα, πρώτα είναι τα μέλη του επιμελητηρίου, τα οποία πληρώνουν και θέλουν να έχουν τουλάχιστον αν μη τι άλλο, μία ανταποδοτικότητα μέσα από το θεσμό. Τον οποίο πραγματικά ξαναλέω λόγω του κ. Γεροντίτη έχει ανέβει και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Εγώ θέλω να πω, να επισημάνω σ’ αυτό, ότι έχουν επιτευχθεί στόχοι σημαντικοί δηλαδή και ο Γιάννης ο Γεροντίτης και εσείς είχατε πει από διαφορετικές παρατάξεις όταν κατεβαίνατε σε εκλογές , ότι αυτό που θέλατε να προχωρήσει πάρα πολύ είναι το κομμάτι εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα. Νομίζω ότι αυτό το πετύχατε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Αρωγοί σ΄αυτό δήμοι και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έτσι;

Σωστά.

Τώρα και η δημιουργία της εταιρίας «ΣΚΑΠΑΝΗ» θα βοηθήσει πάρα πολύ περισσότερο σε δράση και θα στηρίξει…

Ακριβώς, είχαμε αυτό το θέμα, στο Περιφερειακό μας συμβούλιο στη Σκύρο και αναφέρθηκε ότι θα μας στηρίξει.

Ήταν πολύ σημαντικό. Εσείς θέσατε εκπαιδευτικές εκδρομές για τη Σκύρο, να πω ότι υπάρχει το αλογάκι το σκυριανό που κάποιοι μπορεί να το βλέπουν ότι πάμε να δούμε τα αλογάκια, δεν είναι έτσι όμως. Εγώ, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, υιοθέτησα ένα αλογάκι, πρέπει να σας πω κ. Μώρο.

Πολλά συγχαρητήρια, είναι μια πολύ σημαντική κίνηση…

Στο όνομα της ανιψιάς μου…

Και στέλνετε και το μήνυμα.

Γιατί αυτά τα αλογάκια, βοηθάνε και άτομα με ειδικές ικανότητες, κάνουν ιπποθεραπεία, μεταξύ των άλλων. Χάρηκα που σας άκουσα να λέτε να στηρίζουμε την προστασία του Σκυριανού αλόγου. Και μου άρεσε αυτό που επισημάνατε πάρα πολλές φορές, να γίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές από τα σχολεία στο νησί της Σκύρου. Και να αντιληφθούν και τα παιδιά αυτό το μεγαλείο που σου δίνει η επικοινωνία με τα ζώα, όπως είναι το αλογάκι το Σκυριανό.

Ακριβώς, έτσι!

Θα πω πολλά περισσότερα για το Σκυριανό αλογάκι σε άλλες εκπομπές. Πραγματικά έχω δεθεί πάρα πολύ, αλήθεια σας λέω. Δεν με έχουν αποκαλέσει ακόμα Σκυριανή, αλλά κοντεύουν να ξέρετε..

Ετοιμάζεστε, σας βλέπω είστε σε καλό δρόμο. Μην ανησυχείτε. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό νομίζω, να γνωρίσουν τα παιδιά μας. Η εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι μας. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να γνωρίσουν τον τόπο μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη, τα έθιμά μας. Αυτό που προσπαθούμε είναι η επισκεψιμότητα και η εξωστρέφεια, να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους πρώτα. Για τα προϊόντα, που έχουμε είτε λέγεται τουριστικό προϊόν, είτε λέγεται αθλητισμός, θρησκευτικός τουρισμός κ.λ.π. Δεν υπάρχει τίποτα που να λείπει από την Εύβοια και από τη Σκύρο. Τίποτα απολύτως.

Εδώ, οι επισκέψεις και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων, είναι μία εκπαίδευση, είναι μία συνέχιση της κουλτούρας μας, είναι μία συνέχιση στα ήθη και τα έθιμά μας. Δε θα το συνεχίσω γιατί είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα αυτό που συζητάμε. Όμως, θα σταθώ λίγο στο αλογάκι που είπατε. Θα πω ότι το μικρόσωμο αλογάκι της Σκύρου το οποίο κρατιέται από μία οικογένεια και μόνο από πάππου προς πάππου με πολύ μεγάλη προσπάθεια, την οικογένεια του Μανώλη του Τραχανά.

Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Ούτε σε παράδοση, ούτε σε φήμη, από την καρέτα-καρέτα, λέω ένα μικρό χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εδώ όμως, πρέπει όλοι μαζί να πέσουμε από πάνω γιατί , και για την εξωστρέφεια αλλά μόνο και μόνο για το Σκυριανό αλογάκι. Αυτό είναι ένα τουριστικό γεγονός για μας.

Αυτό είναι στο πλαίσιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς…

Ακριβώς. Είπατε την σωστή φράση. Αυτό υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες χώρες θα είχε συνεχόμενη τουριστική δράση. Αυτό είναι ένα από τα κομμάτια, επειδή το αναφέρατε σχετικά με μένα και σας ευχαριστώ, είναι ένα από τα κομμάτια το οποίο πρέπει να στηριχθεί από όλους μας γιατί μην ξεχνάμε ότι μέσα στη κρίση αλλά και με τον κορονοϊό κόπηκαν όλες οι επιδοτήσεις, και προσπαθούσε η οικογένεια μόνη της να το στηρίξει.

Εξήντα Σκυριανά αλογάκια και είναι όλα ένα και ένα. Και δεν θα δεις κανένα, ας μου επιτραπεί η έκφραση καχεκτικό αλογάκι, όλα είναι ένα και ένα!

Ένα και ένα. Να μιλήσουμε να πάνε τα παιδιά μας. Να μιλήσουμε για τον εθελοντισμό, που έρχεται κόσμος από το εξωτερικό οι οποίοι βοηθάνε αμισθί και για την εκπαίδευση, για το μεγάλωμα και για τη συνέχιση της παράδοσή μας

Και να πω ότι το Σκυριανό αλογάκι, προστατεύεται. Τα θηλυκά δεν ταξιδεύουν εκτός νησιού. Το θηλυκό άλογο δεν φεύγει από την Σκύρο γι’ αυτό και είναι και προστατευμένο είδος εκεί αλλά εγώ θα πρέπει να πω και η δική μας η Αμέρισσα, έτσι το λένε το αλογάκι που έχουμε…

Έχει Σκυριανό όνομα, έτσι, τέλεια.

Σκυριανό βέβαια! Της το είχαν δώσει κι εγω δελεάστηκα πάρα πολύ. Διότι γεννήθηκε το μήνα που γεννήθηκε η ανιψιά μου. Οπότε νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ ωραίο δώρο. Ετσι να την εντάξουμε μέσα στην οικογένεια και την Αμέρισσα. Θα δείτε, δεν θα τα πω τώρα όμως, μέσα στο μήνα θα γίνει κάτι πολύ δυνατό στη Σκύρο! Κάτι πολύ δυνατό για το Σκυριανό αλογάκι καθώς αισθητοποιήθηκαν και άλλοι άνθρωποι. Και θα δείτε τι ωραία και πόσο διαφορετικά θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια του κυρίου Τραχανά που πραγματικά είναι αξιέπαινη.

Εξαιρετικά! Και προσωπικά και θεσμικά ότι βοήθεια χρειάζεστε με μεγάλη μου χαρά

Και πως λέει ο αγαπημένος μου φίλος και γιός σας Νικόλας: Εφη πήγες στ’αλογάκια; Άμα δεν έχεις πάει στα αλογάκια, δεν έχεις δει τίποτα στη Σκύρο…

Ακριβώς.

Και εκείνος το μεταφέρει σίγουρα στο σχολείο και στους φίλους του. Και γιατί όχι; Να δοθεί η ευκαιρία να γίνουν εκπαιδευτικές εκδρομές στη Σκύρο και να έχουν τα παιδάκια την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με το Σκυριανό αλογάκι και να γνωρίσουν τι κρύβεται στην ψυχολογία του καθενός από μας και πως μπορεί να βοηθήσει η επαφή με το Σκυριανό άλογο. Εγώ να πω ότι έχετε συμβάλλει ουσιαστικά. Ακουσα και το δήμαρχο, που πρέπει να δώσουμε τα εύσημα γιατί το είπα πολλές φορές, ο οποίος ήταν σε όλες τις δράσεις του Επιμελητηρίου.

Εξαιρετική συνεργασία, ο Νίκος ο Μαυρίκος είναι εκεί!

Έθεσε κι εκείνος μία σειρά θεμάτων. Να πω ότι χαίρομαι γιατί θα βρεθεί άκρη να στηριχθεί και η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Ναυτική Εταιρεία είναι λαϊκής βάσης, ανήκει δηλαδή σε Σκυρανούς και Κουμιώτες.

Η καρδιά και ο πνεύμονας του νησιού.

Nομίζω ότι η κουβέντα στη Σκύρο ήταν εποικοδομητικότατη

Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα

Και δεν είναι τυχαίο

Πολλά συγχαρητήρια και στον κ. Ζαφειρίου και στον κύριο Αγγελή που τρέχουν πολύ τη χειρωνακτική δουλειά.

Να πούμε και το πιο βασικό, ότι ξεκίνησε μια συνεδρίαση 5 επιμελητηρίων στη Σκύρο και όλης της περιφέρειας Στερεάς και μονοπώλησε το ενδιαφέρον τα θέματα της Σκύρου, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει ταξιδέψει άλλος απ’ το Καρπενήσι , έχει ταξιδέψει απ’ τη Λαμία να βρεθεί στη Σκύρο και να μεταφέρει τα δικά του θέματα.

Ήταν ανατριχιαστική, ήταν συγκλονιστική η κίνηση, όλοι να βοηθήσουνε τη Σκύρο και την περιοχή μας ακριβώς έτσι. Πρώτα απ’ όλα εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί και μείνανε και άλλες μέρες, συνδυάσανε και τις διακοπές τους κάποιοι συνάδελφοι από τα μέλη του επιμελητηρίου.

Το ότι δεν μπορούσες να βρεις δωμάτιο να μείνεις

Ακριβώς. Και μιλάμε, για τέλος Αυγούστου που θεωρητικά κάποτε μιλάγαμε για τέλος σεζόν. Τώρα δεν μιλάμε για τέλος σεζόν.Αυτό είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Δε θα σταματήσω να λέω ότι η Σκύρος είναι η κορωνίδα του τουρισμού για την Εύβοια.

Κι εγώ έτσι πιστεύω. Και πάμε και το στηρίζουμε, στηρίζουμε τους σκυριανούς αγαπάμε Σκύρο. Άλλωστε, είναι ένα κομμάτι κύριε Μώρο, που μας δένει έτσι, πραγματικά.

Ακριβώς. Συμφωνώ απόλυτα και σας ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Να ευχηθώ καλή δύναμη, γιατί πραγματικά σκέπτεστε όλα τα καλά του Νομού και της Σκύρου. Γιατί η Σκύρος είναι το νησί της Στερεάς, το οποίο το στηρίζουμε φυσικά όλοι. Να ευχηθώ καλή δύναμη, γιατί έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα για την επιχειρηματικότητα μπροστά, θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε πάρα πολύ σύντομα.

Πάντα το ποτήρι μισογεμάτο για να μπορούμε να βγούμε από οποιαδήποτε σκόπελο προκυπτει. Σας ευχαριστω.

Να είστε καλά ευχαριστώ πολύ.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 14:52

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr