Τελευταία Νέα

Δημήτρης Πιπεργιάς: «Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας»- Το Σάββατο στη Χαλκιδα η παρουσίαση του βιβλίου του

Η ζωή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύβοιας Δημήτρη Πιπεργιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μετά τη μεταπολίτευση με το Συνδικαλιστικό Κίνημα που συμμετείχε ενεργά και τους αγώνες του. Πρωτοστατεί τους αγώνες για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για τους αγώνες του αυτούς, ο Δημήτρης Πιπεργιάς διώχθηκε. Περισσότερες από 150 φορές οδηγήθηκε στο σκαμνί του κατηγορούμενου και όχι λίγες φορές στα κρατητήρια.

Μετά από χρόνια έρχεται να ταράξει τα νερά με το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο: «Οι αγώνες που έπλασαν το μύθο 1974-1993» και διατίθεται από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, σε μία εποχή που όπως ο ίδιος επισημαίνει δεν υπάρχει ο συνδικαλισμός που αποτελεί το ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας. Και όταν λείπει το Κίνημα επισημαίνει, δεν υπάρχει και Δημοκρατία. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στις 11 το πρωί.

Ο Δημήτρης Πιπεργιάς φιλοξενήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στην εκπομπή της δημοσιογράφου Έφης Ντίνη στο ράδιο ΕΥΡΙΠΟΣ 90fm, όπου ξεφύλλισαν μαζί τις σελίδες του βιβλίου, την αυτοβιογραφική αυτή μαρτυρία.

«Το βιβλίο αυτό είναι μία αναδρομή στο συνδικαλιστικό χτες. Την περίοδο 1974-1993.Την περίοδο που είχα ζήσει από κοντά, τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, των εργαζομένων και τις κατακτήσεις που είχαν αυτή την περίοδο» αναφέρει ο κ. Πιπεργιάς και συνεχίζει: «Βέβαια, δε μένει μόνο στο χτες. Κάνει επίκαιρες παρατηρήσεις στο σήμερα, για το πώς μπορεί να αναγεννηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να ξαναζήσουμε πάλι αυτούς τους αγώνες που δημιουργούσαν μία δημοκρατική ισορροπία στην κοινωνία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ισορροπία στην κοινωνία.

Έχουμε έναν Κοινοβουλευτισμό ο οποίος ουσιαστικά εξαρτάται από τα συμφέροντα. Και τα συμφέροντα επικαθορίζουν ουσιαστικά τις εξελίξεις. Εδώ λείπει το κίνημα. Και όταν λείπει το Κίνημα, λείπει και η δημοκρατία. Μην ξεχνάτε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, έλεγε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας. Είναι το Κοινοβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο συνδικαλισμός. Αυτή τη στιγμή το ένα βάθρο έχει ατροφήσει και έχουμε προβλήματα.»

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Πιπεργιάς αναφέρεται στις σελίδες του βιβλίου και στο σήμερα και γίνεται μία προβολή και στο αύριο. Πως δηλαδή μπορούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας για το αύριο.

«Κα Ντίνη, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Η ακρίβεια θεριεύει. Και θεριεύει η ακρίβεια διότι η κερδοσκοπία είναι αυτή τη στιγμή το πρόταγμα των συμφερόντων. Όλα τα συμφέροντα μικρά και μεγάλα, έχουν βάλει μπροστά όχι το κοινωνικό όφελος αλλά το κέρδος. Το κέρδος το εταιρικό, το κέρδος το ατομικό.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να γίνει και μια αναφορά σε ζητήματα, όπως γίνεται στο βιβλίο, τα οποία έχω ζήσει και τα ξέρω αρκετά καλά, στα ενεργειακά ζητήματα. Πρέπει να κατανοήσουμε το πως λειτουργούν στην κερδοσκοπική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και τι κινήσεις έχει κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει αυτή την κερδοσκοπία.

Και στο τέλος να δούμε κι εμείς σαν πολίτες και καταναλωτές που τελικά πληρώνουμε το μάρμαρο, τι πρέπει να κάνουμε. Για όλα αυτά, για το χθες για το σήμερα και το αύριο θα πρέπει να κουβεντιάσουμε χωρίς προκαταλήψεις στο Εργατικό Κέντρο. Επέλεξα το εργατικό κέντρο γιατί είναι ένας χώρος που από μόνος του δημιουργεί συνειρμούς, δημιουργεί σκέψεις, δημιουργεί ανάγκες.

Ανάγκες για το πώς θα ξεπεράσουμε τη σημερινή πραγματικότητα. Πως θα βγούμε από τα ψηφιακά λούκια που μας έχουν βάλει. Να βγούμε πάλι μεταξύ μας να κουβεντιάσει ο ένας με τον άλλον. Να κατανοήσει ο ένας τον άλλον και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πιπεργιάς.

328936631 874766447198311 2658440430696117454 n

image 17

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρει στη συνέχεια στη συνέντευξη του ο κ. Πιπεργιας που μπορείτε να την ακούσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΕΔΩ:

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 15:47

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr