bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Σ.Βαρδαρός μιλά για την Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας- Σε Ανθηδώνα και Βασιλικό οι πρώτες ΤΟΜΥ το Μάρτιο –Πώς επηρεάζονται τα Περιφερειακά Ιατρεία …

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μίλησε τη Δευτέρα 26.2.18 στην εκπομπή «τάδε έφη…» και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm με αφορμή την σύσταση Μονάδας Τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρύστου. 

Ο κ. Βαρδαρός ανακοίνωσε την ίδρυση των πρώτων Τοπικών  Ομάδων Υγείας το Μάρτιο στις Δ.Ε Ανθηδώνας και Βασιλικού. Ακολουθούν σε Αυλίδα, Αρτάκη και Κάνηθο. Αυτές οι μονάδες θα επηρεάζουν όμως και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Τέλος, ο κ. Βαρδαρός αναφέρθηκε στη λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και την πρόσληψη ογκολόγου γιατρού και στο νέο οργανόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομειου.

Συνέντευξη στην  Έφη Ντίνη

Με ευχάριστες ειδήσεις θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση σήμερα. Με αφορμή τη σύσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Καρύστου, τί έχετε να δηλώσετε;

Είναι ευχάριστη συγκυρία και αφορμή, που τα λέμε. Την περ. Παρασκευή το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, αποφάσισε τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο –Κέντρο Υγείας Καρύστου. Ένα αίτημα πολύχρονο της τοπικής κοινωνίας, μια ανάγκη υπαρκτή και μία ανάγκη που έρχεται να καλύψει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αυτή η απόφαση σημαίνει, ό,τι τόσο το αναγκαίο προσωπικό όσο και η χρηματοδότηση της υποδομής, για τη δημιουργία της Μονάδας περνά πλέον στην ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας αυτή τη δέσμευση και τους επόμενους μήνες θα δούμε και την υλοποίηση της. Υπάρχει ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ένας αμιγώς εθνικός και κρατικός κουμπαράς.

Είναι μία επένδυση που κάνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για μια περιοχή που η ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να επενδύσει. Νομίζω ό,τι αυτό δείχνει και την αξία της παρουσίας του Ενικού Συστήματος Υγείας σε τέτοιες περιοχές.

Υπάρχει αντίστοιχη αδυναμία και στη Βόρεια Εύβοια. Μάλιστα,  ο Υφυπουργός Υποδομών, ο κ. Μαυραγάνης μας ανέφερε προηγουμένως ό,τι ήδη συζητάτε να δείτε τι θα γίνει και με το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Δρομολογείτε κάτι στο Βορρά;

Στην Εύβοια έχουμε αυτή την ιδιομορφία τη συγκοινωνιακή και τη γεωγραφική του νησιού. Ακούει κανείς ό,τι είναι περιοχές κοντά στην Αθήνα και δημιουργεί αυτό μία υπόθεση ό,τι είναι πιο εύκολη η πρόσβαση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και η Κάρυστος αλλά και η Β. Εύβοια, ίσως η Β. Εύβοια ακόμη περισσότερο έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας.

Και για τη περιοχή της Ιστιαίας και της Β. Εύβοιας γενικά, αυτή είναι μία ανάγκη υπαρκτή. Να δούμε το επόμενο διάστημα πως θα μπορέσουμε να την εξετάσουμε. Παρόλο που τα δημοσιονομικά μας περιθώρια ακόμα είναι περιορισμένα. Στην Ιστιαία, έχουμε και το πρόβλημα ό,τι εκεί δεν είναι νοσοκομειακή δομή. Είναι Κέντρο Υγείας και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να υποστηριχτεί σε αυτή τη διαδικασία.

Γιατί για να γίνει Μονάδα Αιμοκάθαρσης θα πρέπει να έχει και την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη. Δεν είναι ό,τι βάζω τα μηχανήματα και δέχομαι κόσμο. Πρέπει να υπάρχει και η υπόλοιπη υποδομή για να υποστηρίξει αυτή τη λειτουργία.

Κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή μη έχει δικαίωμα να ενταχθεί στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Ομάδες Υγείας). Κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει πιλοτικά. Θα μας πείτε τι γίνεται;

Έχουμε ήδη 23 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε λειτουργία σε ολόκληρη τη Χώρα. Και η Χαλκίδα θα ακολουθήσει μέσα στο Μάρτη. Αυτές οι καινούργιες δομές είναι που θα λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της υπόλοιπης ομάδας υγείας. Ένας προσανατολισμός σε δράση πρόληψης υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός είναι που θα έχει πια ευθύνη συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς. Ο κάθε πολίτης θα πηγαίνει να γράφεται. Να αποκτά το δικό του γιατρό και αυτός ο γιατρός θα είναι υπεύθυνος για την πορεία του πολίτη πια στο υπόλοιπο σύστημα. Με αυτό εμείς προσπαθούμε ουσιαστικά να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των νοσοκομείων και παράλληλα να αλλάξουμε αυτό που λέμε το «παράδειγμα» στο σύστημα υγείας.

Δηλαδή, μετατοπίζεται πια η εστίαση, από τον πολίτη ως ασθενή στον πολίτη συνολικά. Και στον υγιή πολίτη. Ο οικογενειακός γιατρός θα έχει π.χ την ευθύνη να καθοδηγεί, να συμβουλεύει τον εγγεγραμμένο πολίτη για κάποια τσεκάπ που πρέπει να κάνει. Ή να έχει την ευθύνη της παιδιατρικής παρακολούθησης…

Αυτό μέχρι τώρα μπορεί να το έκανε ο γιατρός μας ή κανένας σε όποιον δεν είχε χρειαστεί να πάει στο γιατρό;

Πολύ σωστά. Ένα μέρος αυτής της λειτουργίας το επιτελούσε ο ιδιωτικός τομέας ή κάποιοι γιατροί του δημόσιου συστήματος, αποσπασματικά αλλά αυτό γινόταν κυρίως όταν νοσούσε ο πολίτης. Η αλλαγή ακριβώς είναι αυτή και σωστά το έχετε εστιάσει. Η φροντίδα μετατοπίζεται στον πολίτη και όσο είναι υγιής, με σκοπό ο πολίτης να συνεχίσει να παραμένει υγιής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι Τοπικές Ομάδες Υγείας θα λειτουργήσουν εκτός Νοσοκομείου κ. Βαρδαρέ;

Ναι. Θα λειτουργήσουν εκτός νοσοκομείου. Οι δύο πρώτες θα λειτουργήσουν σε περιοχές περιφερειακά του αστικού ιστού της Χαλκίδας, δηλαδή στις δημοτικές ενότητες Ανθηδώνας και Βασιλικού και θα ακολουθήσουν και άλλες δημοτικές ενότητες στην Αυλίδα και την Αρτάκη και θα έχουμε και στον Καράμπαμπα ΤΟΜΥ, σύντομα. Σκοπός είναι να κινηθούμε περιφερειακά για να αποσυμφωρήσουμε και το νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας.

Μιλάμε για ομάδες Υγείας. Αυτό σημαίνει ό,τι δε θα είναι μόνο ένας γιατρός;

Όχι. Η πλήρης στελέχωση αυτών των μονάδων αποτελείται από 4 οικογενειακούς γιατρούς για ενήλικες, ένα παιδίατρο, δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας κοινωνικών λειτουργών και δυο άτομα διοικητικό προσωπικό. Και έχουν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Αυτή η κίνηση επηρεάζει όπου υπάρχουν τα Περιφερειακά Ιατρεία;

Ναι τα επηρεάζει. Οι γενικοί γιατροί που απασχολούνται στα Περιφερειακά Ιατρεία, θα αρχίσουν να λειτουργούν και αυτοί ως οικογενειακοί γιατροί. Είναι πολύ σημαντική η παράμετρος, η χρήση σε όλη αυτή τη μεταρρύθμιση του ηλεκτρονικού φακέλου. Δηλαδή μιας εφαρμογής ηλεκτρονικής που ο πολίτης πια θα έχει τον φάκελο του που θα τον συνοδεύει στην πορεία στο υπόλοιπο σύστημα. Ο οικογενειακός του γιατρός είτε σίνα0 σε ΤΟΜΥ είτε σε Περιφερειακό Ιατρείο θα έχει και την ευθύνη συμπλήρωσης και παρακολούθησης αυτού του φακέλου.

Άρα, ουσιαστικά στελεχώνονται διαφορετικά και τα Περιφερειακά Ιατρεία ή θα παραμείνουν ως έχουν και θα γίνουν και αντίστοιχες ΤΟΜΥ εκεί;

Το τελευταίο είναι το σωστό. Δε θα μείνουν ακριβώς ως έχουν. Θα υπάρξει και εκεί ενίσχυση. Αλλά σε πρώτη φάση με το υπάρχον δυναμικό, γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων και ο τρόπος λειτουργίας των γιατρών σε αυτά. Να αρχίσουν να λειτουργούν δηλαδή ως οικογενειακοί γιατροί.  Θυμίζω ό,τι πρόσφατα εντάχθηκαν άλλωστε σε καθεστώς «αγρών» και κάποια περιφερειακά Ιατρεία κρίσιμα σε περιοχές της Εύβοιας. Αυτό σημαίνει ό,τι και αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει να ενισχύεται. Θέλουμε κάλυψη καλή και στα περιφερειακά ιατρεία γιατί αυτή είναι μια ιστορία όχι μόνο για τον πληθυσμό των αστικών κέντρων αλλά και της υπαίθρου.

Υπάρχει έλλειψη ογκολόγου γιατρού στα Νοσοκομεία της Χαλκίδας –Κύμης και Καρύστου. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να κλείνουν μακροχρόνια πολλές φορές ραντεβού, σε νοσοκομεία των Αθηνών. Υπάρχει κάποια εξέλιξη πάνω σε αυτό το θέμα;

 Ναι υπάρχει. Να πω εδώ ό,τι με αφετηρία και μια σημαντική βοήθεια από το περίφημο Κληροδότημα Μπαφέρου, ξεκινά να λειτουργεί Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. ‘Ήδη έχει προσληφθεί ένας επικουρικός γιατρός παθολόγος –ογκολόγος.

Αυτό σημαίνει, ό,τι η Χαλκίδα έχει ήδη ξεκινήσει και νομίζω ό,τι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να παρέχει και το πλήρες πακέτο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χημειοθεραπείες. Οι ακτινοβολίες είναι ένα άλλο κομμάτι αρκετά δύσκολο και πια περνάμε σε τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή σε εξιδεικευμένα πολύ μεγάλα Νοσοκομεία των Αθηνών και κάνα δυο άλλων αστικών κέντρων σε όλη τη Χώρα.

Αυτό που συμβαίνει στο κομμάτι της ακτινοθεραπείας (ακτινοβολίες), είναι ό,τι έχουν πέσει σημαντικά οι χρόνοι αναμονής. Θα σας έλεγα ό,τι δύο πολύ σημαντικά θέματα έχει να αντιμετωπίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα τα έχει από δω και πέρα. Το ένα είναι τα ογκολογικά και το άλλο τα καρδιολογικά περιστατικά. Αυτές είναι οι βασικές αιτίες νοσηρότητας στη Χώρα, αυτή τη στιγμή.

Άρα και στο κομμάτι της ακτινοθεραπείας, θυμίζω ό,τι οι χρόνοι είχαν πέσει κάποια στιγμή και στο εξάμηνο. Αυτή τη στιγμή, έχουν πέσει στο τρίμηνο και με νέα μηχανήματα που παραλαμβάνονται, στόχος είναι να πέσουμε και κάτω από μήνα.

Το γεγονός ό,τι πολύ σύντομα θα μεταφερθούμε στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας σημαίνει ό,τι εκεί θα καλύπτονται όλα τα περιστατικά του Νομού ή σχεδιάζετε κάτι και για τις άλλες περιοχές όπως Κύμη και Κάρυστο;

Όχι. Γιατί η Ογκολογική Κλινική που είναι μια πολύ εξειδικευμένη κλινική και κλινική γι’ αυτό είπα ό,τι είναι τριτοβάθμιου επιπέδου υπερβαίνει τα όρια ενός Νομού και κινείται θα έλεγα σε επίπεδο Περιφέρειας. Οπότε η Χαλκίδα που ήδη ξεκινάει και από την υφιστάμενη δομή, από το υφιστάμενο Νοσοκομείο λειτουργία ογκολογικής στο κομμάτι των χημειοθεραπειών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, θα καλύπτει επαρκώς όλο το Νομό και αν χρειαστεί και τη Βοιωτία.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα στελεχωθεί το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Θα αλλάξει το οργανόγραμμα που υπάρχει;

Είμαστε σε μία διαδικασία αλλαγής του Οργανισμού. Στην ουσία ο Οργανισμός είναι η περιγραφή των θέσεων για κάλυψη σε ένα νοσοκομείο. Οι οργανισμοί που έχουμε αυτή τη στιγμή σε ισχύ είναι οι περίφημοι μνημονιακοί θα έλεγα οργανισμοί. Είναι Οργανισμοί των πρώτων χρόνων των μνημονίων που είχαμε σημαντικές περικοπές και στην ουσία έχουν συρρικνώσει τις δυνατότητες των νοσοκομείων για κάλυψη θέσεων.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι με την τροποποίηση του Οργανισμού θα έχουμε μεσοσταθμικά σε όλα τα νοσοκομεία της Χώρας μία αύξηση των θέσεων κατά 15%-20%.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό, σε ό,τι αφορά την προοπτική των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Έχοντας μεγαλώσει στο «ταβάνι» τις θέσεις που μπορούν να καλυφθούν σε ένα νοσοκομείο που μας δίνει και τη δυνατότητα αυτή η αλλαγή, να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη άνεση στη στελέχωση αυτών των θέσεων.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 14:16

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr