bannernew5

Τελευταία Νέα

Στ. Βαρδαρός: 12 θέσεις μόνιμων γιατρών και επιπλέον παιδίατροι στελεχώνουν τους τομείς υγείας στην Εύβοια- Τι θα γίνει με την επάνδρωση του νέου νοσοκομείου

Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας ανοίγει το δρόμο για 507 προσλήψεις στα Νοσοκομεία και τις δομές του ΕΣΥ. Μιλώντας τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο αναπληρωτής Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός επεσήμανε και τις θέσεις των μόνιμων γιατρών που «ανοίγουν» στην Εύβοια.

Σε αυτές τις 507 προσλήψεις κ. Βαρδαρέ συμπεριλαμβάνονται και θέσεις για το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας;

Είναι περισσότερες, γιατί οι θέσεις για την Εύβοια είναι 12 των μόνιμων γιατρών και είναι και θέσεις παιδιάτρων επίσης που θα στελεχώσουν τις τοπικές μονάδες υγείας τις επόμενες βδομάδες. Όσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας διευρύνεται και αναπτύσσεται και καλύπτει και κενά που είναι πολλά τα κενά ομολογουμένως είναι σίγουρα θετική είδηση.

Από τις 507 θέσεις που πέρασαν στην τροπολογία οι 454 είναι θέσεις για Τομείς Α βάθμιας Φροντίδας Υγείας. Από αυτές τις θέσεις, έχει γίνει μία κατανομή στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Σε ότι αφορά στην Εύβοια;

Για την Εύβοια είναι 12 οι θέσεις μοιρασμένες στα 4 Κέντρα Υγείας του Νομού. Στη Χαλκίδα είναι 5 οι θέσεις για το πρώην ΠΕΔΥ. Είναι ειδικότητα βιοπαθολόγου- μικροβιολόγου και ακτινολόγου, οδοντιάτρου, γυναικολόγου και δερματολόγο που δεν έχει ούτε το Νοσοκομείο.

Στο Αλιβέρι είναι δύο οι θέσεις. Είναι ακτινολόγου και καρδιολόγου. Ακτινολόγος είναι ο κ. Γεωργίου που είναι και επιστημονικός υπεύθυνος ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλεία, αλλά νομίζω ότι ο κ. Γεωργίου του χρόνου συνταξιοδοτείται. Οπότε προβλέπουμε έγκαιρα να αναπληρώσουμε αυτό το κενό με μία θέση μόνιμου γιατρού ακτινολόγου. Και ο καρδιολόγος που θεωρώ πως είναι μία σημαντική προσθήκη στην πόλη του Αλιβερίου.

Στο Μαντούδι είναι άλλες δύο θέσεις. Οδοντιάτρου που είναι σημαντική και μία θέση παιδιάτρου.

Αφήνω τελευταία την Ιστιαία διότι ενισχύεται πρώτη φορά με ειδικότητες άλλες πέραν από αυτές που είχαμε στα Κέντρα Υγείας. Δηλαδή, γενικών γιατρών και παιδιάτρων. Οι τρεις θέσεις θα είναι μία θέση καρδιολόγου, μια θέση γενικού χειρουργού και μία θέση νεφρολόγου που τις συνδέουμε άμεσα με την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην περιοχή της Β. Εύβοιας.

Έχουν γίνει άλλες παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας;

Είναι στρατηγικής σημασίας η ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας το οποίο είχε θέματα. Νομίζω ότι αυτές οι τρείς θέσεις μόνιμων γιατρών σίγουρα θα το ενισχύσουν σημαντικά. Με το νέο ακτινολογικό μηχάνημα που είναι θέμα εβδομάδων άντε μηνών να το έχει στην διάθεση του και με τη μονάδα τεχνητού νεφρού είναι σημαντικές προσθήκες και να θυμίσω ότι έχει γίνει μία πολύ σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά τις διακομιδές από τη Βόρεια Εύβοια. Θυμάστε πολύ καλά την ιστορία που είχαμε με το ΕΚΑΒ με το οποίο ήθελε δύο ώρες για να κατέβει περιστατικό από την Ιστιαία στη Χαλκίδα. Είχε μία αναμονή και είχε μία επιστροφή. Έχανε το Κέντρο Υγείας ασθενοφόρο για 4 με 5 ώρες.

Έγινε μία πολύ σημαντική αλλαγή. Τη διακομιδή των περιστατικών προς το Νοσοκομείο της Λαμίας με την αξιοποίηση του Ferry. Αυτό μας κερδίζει πάρα πολύ χρόνο. Εκεί που θέλαμε δύο ώρες για να κατέβει περιστατικό προς τα κάτω, σε μία ώρα περίπου είναι στη Λαμία και γυρίζει και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο πίσω.

Θα γίνουν προσλήψεις στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας; Υπήρξε και ένα θέμα με τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών. Έχει λυθεί αυτό;

Γι’ αυτό το θέμα είμαστε σε μία διαρκή επιφυλακή. Είναι γεγονός ότι το καθεστώς των επικουρικών γιατρών είναι ένα καθεστώς που έχει ένα πεπερασμένο όριο. Αυτό σημαίνει ότι από ένα διάστημα και μετά η πολιτεία πραγματικά κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας γιατί πραγματικά τους χρειάζεται. Μία μεγάλη μερίδα αυτών των ανθρώπων θα καταλάβουν μόνιμες θέσεις. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη και δε μπορεί να γίνει και αυτόματα.

Δηλαδή, κάποιος που υπηρετεί ως επικουρικός δεν μπορεί αυτόματα να γίνει μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν προσλήψεις πριν μεταφερθούμε στο νέο Νοσοκομείο;

Είμαστε σε μία διαδικασία γιατί το νέο νοσοκομείο χρειάζεται επιπλέον κόσμο. Δεν έχουμε καταλήξει τι εύρους θα είναι αυτές οι προσθήκες, αλλά σίγουρα και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αυτό το γνωρίζει και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να επαναληφθούν κακώς κείμενα του παρελθόντος που μετακόμιζε μία δομή σε ένα μεγαλύτερο χώρο και φαίνονταν ακόμα μεγαλύτερες οι όποιες ελλείψεις έχει. Ελλείψεις υπάρχουν και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τις αναπληρώσουμε.

Υπάρχει προγραμματισμός για άμεση πρόσληψη γιατρών στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας;

Για να είμαι ειλικρινής πέρα από αυτές τις θέσεις που συζητήσαμε νωρίτερα, τις μόνιμες θέσεις για τα Κέντρα Υγείας, αυτές είναι που προκηρύσσονται άμεσα. Αυτές είναι θέμα των επόμενων μία δύο εβδομάδων να έχουμε προκήρυξη για αυτές τις ειδικότητες. Για τις υπόλοιπες είναι μία ανοιχτή συζήτηση και είναι και μία προσπάθεια που γίνεται να εξασφαλίσουμε και εμείς και περισσότερες θέσεις. Το πρόγραμμα το γνωρίζουμε και είναι χωρίς να θέλω να μπαίνω σε ιστορίες με τη δικαιοσύνη, είναι γεγονός ότι αυτός ό χώρος έχει περίεργες δυναμικές και πολλές φορές δε μας βοηθάει.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι ένα δικαστικό όργανο δε μας βοηθάει στο να διευκολύνουμε την κατάσταση στο σύστημα υγείας. Έχουμε Επιτρόπους σε όλη τη Χώρα που δυσκολεύουν πάρα πολύ αυτή την λειτουργία παρόλο που έχουμε νομοθετήσει και έγκαιρα. Άρα δεν έχουμε θεσμικό κενό. Εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας το έχουμε κάνει για να καλύψουμε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν και διάφορα περίεργα σχήματα ερμηνευτικά στη δημόσια διοίκηση που δε βοηθούν.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις παιδιάτρων;

Έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα την Παρασκευή που αναρτηθήκαν για τους γιατρούς για τους ΤΟΜΥ της δεύτερης προκήρυξης και έχουμε παιδιάτρους και για τις 4 δομές που έχουμε σχεδιάσει να λειτουργήσει η περιοχή της Χαλκίδας. Παιδίατρο θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα και στη Δροσιά και στο Βασιλικό και όποια καινούργια δομή ανοίξει της Αρτάκης ή στο Βαθύ θα έχει και παιδίατρο. Είναι θέσεις για 4 χρόνια με προοπτική ενσωμάτωσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετα την 4ετία.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΓ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗ ΒΑΡΔΑΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 21:22

Τελευταία άρθρα από τον/την Έφη Ντίνη

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr