bannernew5

Τελευταία Νέα

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ: Χωρίς προβλήματα αλλά με προβληματισμούς από τα μέλη συνεδρίασε απόψε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης- Γνωμοδότησε θετικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ομαλά κύλισε η αποψινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ερέτριας, με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό του 2022, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Οι σύνεδροι κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για διάφορά θέματα στα οποία απάντησε ο Δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος και ο Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών Αριστείδης Φυλακτός.

Η αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων, η αξιοποίηση του ΘΈΑΛΟΣ, η αξιοποίηση της αγροτικής περιουσίας του δήμου, η είσπραξη των τελών από τις ΑΠΕ, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων , η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, τα χρήματα για την πολιτική προστασία, η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πολιτιστικού χώρου στην Αμάρυνθο, η διαχείριση των χρημάτων από τις φυσικές καταστροφές κ.α, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2022 ανέρχεται στο ποσό των 14.696.291€. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα έσοδα και στα έξοδα, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα οικονομικά του δήμου.

«Ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται κάτω από αντίξοες και παράδοξες συνθήκες. Και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας για τρεις κυρίως λόγους» είπε ο κ. Δημητρόπουλος και συνέχισε:

«Πρώτον: Η πανδημία. Κανένας δεν ξέρει πότε αυτή θα τελειώσει. Και πότε η παγκόσμια οικονομία θα μπει στην κανονικότητα. Δεύτερον: Είναι το κόστος της ενέργειας. Θα έχει επιπτώσεις σε μας κυρίως στον ηλεκτροφωτισμό και τρίτον: Είναι το περιβαλλοντικό τέλος, που φέτος εφαρμόζεται στα απορρίμματα και είναι 20€/τόνος. Εδώ, θα πρέπει όλοι μας να βάλουμε πλάτη, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θα πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.»

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, μαζί με άλλους δήμους έχουν κάνει ήδη ενέργειες, γιατί είναι αβάσταχτο το κόστος.Θέλουν να το επωμισθεί το κράτος, καθώς είναι οδηγία της Ε.Ε.  και θα πρέπει κάποιος να το πληρώσει. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργείο για το που αυτό θα μετακυλήσει.

Σε ερώτηση που έθεσε ο σύνεδρος, Νίκος Τσιμπίδης σχετικά με τα χρήματα από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), όπου δεν έχει μπει στον κωδικό κανένα ποσό για το 2022. ο κ. Φυλακτός απάντησε ότι δεν έχει γίνει καμία κατάθεση για το 2021. Αν γίνει από δω και πέρα, θα μπούνε στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού το 2022 που είναι υποχρεωτική. Και πέρυσι μπήκαν χρήματα για το 2020 και το 19, στις 31.12.21.

Είναι γύρω στις 160.000€ που αφορά τη χρονική περίοδο 2019 και ένα κομμάτι του 2020, όπως είπε ο κ. Φυλαχτός. Από αυτά το 80% είναι να πάρουν σε έργα οι κοινότητες που έχουν αντισταθμιστικά. Και έχει γίνει ήδη κατανομή σε έργα. Τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται ο δήμος.

Με αφορμή τα έσοδα του δήμου από την αξιοποίηση της αγροτικής περιουσίας του δήμου, το αναγραφόμενο ποσό είναι 1000€. Έγινε αφορμή ώστε να γίνει γνωστό από τον κ. Φυλακτό ότι καταγράφεται η αγροτική περιουσία του δήμου προκειμένου άμεσα να μπορούν να δημοπρατηθούν οι εκτάσεις καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γι’αυτές από δημότες, και να τα μισθώσει ο δήμος.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά για την αξιοποίηση του Νησιού των Ονείρων. Το λόγο πήρε ο δήμαρχος ο οποίος για ακόμα μία φορά ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί και το Νησί θα αξιοποιηθεί θέλουν δε θέλουν κάποιοι. Αρκεί να καταλάβει ο κόσμος ότι ο δήμος διαχειρίζεται τα 18,5 από τα 46 στρέμματα που είναι συνολικά. Ενώ πληρώνει τα σπασμένα περασμένων δημοτικών αρχών σήμερα ο δήμος καθώς πληρώνει για το Νησί 180.000€ το χρόνο. Και όπως είπε ο κ. Δημητρόπουλος παρακαλάνε να σταματήσει η οφειλή αυτή στα 5.000.000€ όπως είναι γιατί ο ορκωτός, φοβάται ότι το ποσό μπορεί να ανέβει κι άλλο. «Θα μισθώσουμε αυτό που είναι ξεκάθαρο» είπε ο δήμαρχος.

«Μήλον της Έριδος» αποτελεί για πολλούς και το ακίνητο που βρίσκεται στην είσοδο της Ερέτριας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΘΕΑΛΟΣ και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το δρόμο που φαίνεται στα χαρτιά ότι περνάει μέσα από τη συγκεκριμένη έκταση, ο κ. Δημητρόπουλος ξεκαθάρισε ότι το θέμα ερευνάται. Θα γίνει τοπογραφικό διάγραμμα της έκτασης που ανήκει στο δήμο και τότε θα γίνουν και οι ενέργειες που πρέπει για μίσθωμα του ακινήτου.

Σε ότι αφορά τον προβληματισμό συνέδρου αναφορικά με τα χρήματα που διαθέτει ο δήμος για την Πολιτική Προστασία, ο κ. Δημητρόπουλος είπε ότι ο δήμος της Ερέτριας παίρνει 39.000€. Από αυτά τα 12.000€ δίνονται στις Εθελοντικές Ομάδες, 2.000€ στην πυροσβεστική για να αλλάζουν τα λάστιχα στα αυτοκίνητα και 3.000€ έδωσαν για την αγορά μηχανημάτων όπως αλυσοπρίονα και άλλα εξαρτήματα. Τα υπόλοιπα, πήγαν σε καθαρισμούς δρόμων ενώ για τα κλαδέματα έβαλαν χρήματα από το δήμο ξεχωριστά από αυτά αφού δεν έφτασαν.

Εύλογο το ερώτημα που τέθηκε από τον ίδιο σύνεδρο στη συνέχεια και αφορά την δαπάνη ύψους 372.000€ για την κατασκευή του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε χώρο που θα νοικιάσει ο δήμος για 15 χρόνια. Γιατί όχι σε ιδιόκτητο χώρο; Η απάντηση δόθηκε από το δήμαρχο ο οποίος ανέφερε ότι αυτό θα χρηματοδοτηθεί μέσα από πρόγραμμα και όταν έτρεχε η ημερομηνία για την κατάθεση της μελέτης δεν υπήρχε ακίνητο του δήμου να γίνει. Έτσι έγινε, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση όπως επίσης επεσήμανε ότι όλος ο εξοπλισμός μεταφέρεται και έτσι δε θα δημιουργήσει πρόβλημα η μετεγκατάσταση αυτού, στο μέλλον.

Για την κατανομή των χρημάτων που έχει πάρει ο δήμος για τις φυσικές καταστροφές απάντησε ο δήμαρχος. Ο κ. Δημητρόπουλος είπε ότι ο δήμος έχει πάρει 1.000.000€, από αυτά έχει δαπανήσει μόνο 194.000€ για την αποκατάσταση του δρόμου Ερέτρια-Γυμνού και προς τη Σέττα και τον Αγιο Νικόλαο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αμαρύνθου κα Μπαρσάκη ρώτησε σχετικά με την κατασκευή ενός πολιτιστικού κέντρου στην Αμάρυνθο. Όπως επίσης ζήτησε να δουν ακόμα και την ίδρυση Μουσείου για να φιλοξενηθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές. Σε ότι αφορά το πρώτο, η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι ψάχνουν για οικόπεδο και πως δεν προβλέπεται κάτι στο φετινό προϋπολογισμό. Για το θέμα του Μουσείου δεν το βρίσκει απαραίτητο ο δήμαρχος από τη στιγμή που υπάρχει στην Ερέτρια.

Τέλος, τέθηκε και ο προβληματισμός για τη στήριξη των άπορων του δήμου. Ο κ. Δημητρόπουλος επεσήμανε ότι ο Νόμος δεν τους δίνει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης. Ότι υπάρχουν κοινωνικά προγράμματα και πως ήδη υπάρχουν σε κωδικό 10.000€, για τροφιμα. Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Φυλακτός ανακοίνωσε την ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου στο δήμο, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ,  Αντώνης Ανδρουλάκης συντόνιζε τη συζήτηση. Ο Δήμαρχος Ερέτριας άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς των συνέδρων και απάντησε σε όλα τα θέματα. Στο τέλος μάλιστα, μετά από πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, ο δήμαρχος απάντησε και σε άλλα θέματα που δεν αφορούσαν τον προϋπολογισμό. Έκανε ενημέρωση για την παράκαμψη της Αμαρύνθου μετά από ερώτημα του κ. Παπαγγελή.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 11:23

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr