100 Χρονια από την Ελευση του Οσιου Ιωαννη του Ρωσσου στην Ευβοια

Τελευταία Νέα

Ο Πρόεδρος Σπύρος Γεροντίτης μιλά για τα «master plans» του ΟΛΝΕ: «Εκμηδενίζουμε τις αποστάσεις με τα υδροπλάνα- Τι γίνεται με τα λιμάνια Χαλκίδας -Κύμης-Καρύστου- Μαντουδίου- Στύρων και τις μαρίνες -Η μεταφορά της Ιχθυόσκαλας της Χαλκίδας »

Μετά από ένα χρόνο διοίκησης του ΟΛΝΕ από το νέο Δ.Σ ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ Σπύρος Γεροντίτης σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας ταξιδεύει στις περιοχές δικαιοδοσίας του ΟΛΝΕ παρουσιάζοντας τα δύο MASTER PLANS του Οργανισμού. Μιλώντας ο Πρόεδρος την Παρασκευή 14 Μαΐου, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη στον EVRIPOS 90FM, αναδεικνύει το έργο του Οργανισμού μέσα από διάφορους τομείς.

Τα στρατηγικά λιμάνια του Νομού, τα υδροπλάνα, οι μαρίνες, η μεταφορά της ιχθυόσκαλας της Χαλκίδας, έργα υποδομών σε μεγάλα λιμάνια στρατηγικής σημασίας, τα νέα δρομολόγια από τα λιμάνια της Κύμης και της Καρύστου, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το λιμάνι στο Κυμάσι και μία σειρά δράσεων σηματοδοτούν τη διαδρομή της νέας διοίκησης του Οργανισμού κερδίζοντας το μεγάλο στοίχημα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο Νησί της Ελλάδας και με τόσα λιμάνια περιμετρικά του νησιού, είναι ένας τόπος ο οποίος για να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί πρέπει να αναδειχθούν και τα λιμάνια της. Αυτό είναι δεδομένο, όπως επισημαίνει ο κ. Γεροντίτης και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε τα στρατηγικά δυνατά σημεία μας και τις αδυναμίες μας.

«Πέρα από το πώς ήταν στημένη η ανώνυμη επιχείρηση που λέγεται Οργανισμός, έπρεπε να δούμε και το αναπτυξιακό του, δηλαδή που θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση σε πρώτη φάση για να δούμε αν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτά που βρήκαμε, ήταν ότι υπήρχαν δυο προγραμματικοί σχεδιασμοί, master plan, για τα λιμάνια της Χαλκίδας και της Κύμης. Τα οποία δεν είχαν προχωρήσει. Το καθένα για διαφορετικούς λόγους» είπε ο κ. Γεροντίτης και συνέχισε:

«Αυτό που κάναμε εδώ στη Χαλκίδα ήταν να τελειώσει η διαβούλευση ούτως ώστε να μπορέσει να κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι έτοιμος. Παράλληλα τελειώσαμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το master plan της Κύμης που είναι το δεύτερο σε στρατηγική σημασία, λιμάνι της Εύβοιας έτσι ώστε να μπορέσει και αυτό να αξιοποιηθεί και να γίνουν κάποια έργα εκεί. Παράλληλα με αυτά τα δύο, να πω ότι τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθούν οι μελέτες μεταφοράς των εμπορικών λιμανιών της Αιδηψού και των Στύρων, σε σημεία που είναι εκτός των πόλεων.

Στην Αιδηψό θα πάει σε χώρο που μας διαθέτει ο δήμος Ιστιαίας Αιδηψού. Και στα Στύρα θα πάει στο χώρο του νυν αλιευτικού καταφυγίου. Έτσι ώστε, τα σημεία των εμπορικών λιμανιών των πόλεων να γίνουν τουριστικά καταφύγια, να γίνουν μαρίνες. Για να υπάρξει μια μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη για τα σημεία αυτά.»

Η Χαλκίδα περιστρέφεται γύρω από δύο βασικούς άξονες, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ. Το πρώτο είναι η μεταφορά του Εμπορικού λιμανιού από το νυν λιμάνι, στις προβλήτες που είναι περιμετρικά των τσιμέντων Χαλκίδος. Και ο λόγος που θέλει ο ΟΛΝΕ να το κάνει αυτό είναι για να απελευθερώσουν τη λεκάνη του Νότιου Ευβοϊκού και να γίνει ναυταθλητική και τουριστική αξιοποίηση. Προβλέπεται δηλαδή, οτιδήποτε απελευθερώνεται από το Εμπορικό Λιμάνι και παράλληλα με μία μαρίνα 600 θέσεων να γίνει μία λεκάνη για τουριστικό και ναυταθλητικό σκοπό.

Συν, τη μεταφορά όπως επισημαίνει ο κ. Γεροντίτης, σε δεύτερο χρόνο της ιχθυόσκαλας, και με την προοπτική να γίνει ο νυν χώρος της ιχθυόσκαλας, μαρίνα. Σε ότι αφορά την μεταφορά της ιχθυόσκαλας υπάρχουν δύο προτεινόμενες θέσεις. Η μία είναι αυτή στα Βρυσάκια και η δεύτερη πρόταση είναι να γίνει στα Βρυσάκια ένα αλιευτικό καταφύγιο και να γίνει μία σύγχρονη αγορά κεντρικού εμπορίου ιχθύων, δίπλα στην αγορά του Εμπορίου φρούτων, στη Λάμψακο.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα τεσσάρων νέων γραμμών στο Λιμάνι της Κύμης ο κ. Γεροντίτης σχολίασε «είμαστε τυχεροί που έχουμε Γενικό Γραμματέα Κουμιώτη. Να τα λέμε αυτά. Είναι Ευβοιώτης και Κουμιώτης. Προσπαθεί να ανοίξει νέες γραμμές όπως αυτή η γραμμή που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Καρύστου, η σύνδεση της Καρύστου με τις Κυκλάδες και τώρα κάνει μία πρόσκληση για τις νέες γραμμές που θα ξεκινάνε από το λιμάνι της Κύμης. Αυτό είναι μία πολύ καλή εξέλιξη γιατί η σύνδεση της Κύμης με τα Νησιά του Β. Αιγαίου σε πρώτη φάση, και αν αυτό πιάσει, ίσως και με τα παράλια της Μικράς Ασίας, θα είναι ένας δρόμος για την αξιοποίηση της Κύμης σε άλλο επίπεδο.»

Ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του λιμένα της Κύμης, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα στρατηγικό πολλά υποσχόμενο λιμάνι. Οι νέες γραμμές θα δώσουν την προοπτική σε οποιονδήποτε επενδυτή να επενδύσει στο λιμάνι της Κύμης. «Εμείς τελειώνουμε το master plan Κύμης που σημαίνει ότι οι όροι δόμησης και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί ο επενδυτής είναι στη διάθεση του» είπε ο κ. Γεροντίτης.

Σε ότι αφορά την πύλη Σένγκεν για το λιμάνι της Κύμης, ο κ. Γεροντίτης ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται γιατί δεν είναι συνδεδεμένο με λιμάνια του εξωτερικού. «Εάν δούμε ότι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για κρουασγεροπλοιο ή κάποια σοβαρή γραμμή από το εξωτερικό, εμπορική, τότε ναι, θα το δούμε διαφορετικά» είπε ο Πρόεδρος.

Ωστόσο, ο ΟΛΝΕ παραμένει αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε περιοχές της δικαιοδοσίας του. Και πολλές φορές στηρίζει προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας όπου υπάρχει ανάγκη. Κάπως έτσι, έδειξε τον κοινωνικό του χαρακτήρα στις Πετριές. Μετά από αίτημα της Προέδρου της Κοινότητας Μαρίας Τσακού και του Αντιδημάρχου Δυστίων Χρήστου Σαμαρά ο ΟΛΝΕ συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία χώρου φιλοξενίας του Περιφερειακού Ιατρείου στην παραλία των Πετριών.

«Πιστεύω ότι τα χρήματα που παίρνουμε από κάθε λιμάνι, πρέπει να επιστρέφονται στον τόπο τους. Δηλαδή, δεν είναι η λογική μόνο είσπραξης και αφαίμαξης πόρων από το λιμάνι. Είναι η συντήρηση του χώρου κατ΄αρχήν, και σε δεύτερη φάση επιστροφής με διάφορες δράσεις και δαπάνες στον τόπο τον ίδιο. Άρα, η λογική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Οργανισμού, υπάρχει» είπε ο Πρόεδρος.

Το μεγάλο στοίχημα για τον ΟΛΝΕ είναι τα υδροπλάνα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος, κατατέθηκε ο φάκελος στο Υπουργείο και ξεκινούν με τις άδειες λειτουργίας για τα υδροπλάνα στην Εύβοια. «Θα είστε επίσημη καλεσμένη στην πρώτη πτήση, δεν το συζητάμε» είπε ο κ. Γεροντίτης και συνέχισε:

«Μιλάμε για 4 αρχικά λιμάνια, Χαλκίδα-Αιδηψό-Κάρυστο και Κύμη, στα οποία εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία γρήγορα, ίσως το Σεπτέμβριο να δούμε εργασίες και αρχές του 2022 να δούμε πτήσεις. Η βάση θα είναι στον Άγιο Στέφανο. Είναι το καλύτερο σημείο…Και του Αλιβερίου σε δεύτερη φάση σαν 5ο σημείο. Ξεκινούν οι εργασίες και στη Σκύρο, απλά δεν είναι δικαιοδοσία του Οργανισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροντίτης ο οποίος στη συνέχεια αναφερόμενος στο κόστος, είπε ότι για 13 λεπτά πτήσης, η μονή διαδρομή θα είναι κάτι παραπάνω από 40 ευρώ για να κάνεις τη διαδρομή Χαλκίδα-Κάρυστος.

Η πανδημία όμως όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Γεροντίτης φαίνεται πως έφερε πίσω στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και στον ΟΛΝΕ. Ο Πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά «Είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμα να μετακινηθεί ένας εργολάβος ή ένας τεχνικός να φτιάξει το οτιδήποτε. Στην παρούσα φάση κάνουμε απλές συντηρήσεις φωτισμού, ρεύματος, ύδρευσης κλπ και έχουμε καταθέσει ένα φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για 14 λιμάνια της Εύβοιας, όπου ζητάμε ήπιες αναπλάσεις για τα 14 λιμάνια. Γύρω στα 100.000€ με 150.000€ για κάθε λιμάνι για χώρους κοινόχρηστους, για φωτισμούς, για παγκάκια. Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να κάνει μία σοβαρή ανάπλαση στο χώρο και να του δώσει μία άλλη όψη. Άρα, στην παρούσα φάση περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο, για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή. »

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ αναφέρθηκε και στο λιμάνι στο Κυμάσι. «Υπάρχει μία διαγωνιστική διαδικασία. Αυτή τη στιγμή είναι στην υπογραφή της σύμβασης με τον Ανάδοχο, για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο των 10 εκ. ευρώ. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μία ενδιάμεση σύμβαση για κάποια υποστηρικτικά έργα, μικρού μεγέθους, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως γέφυρα για το μεγάλο έργο που θα έρθει όταν υπογράψει ο ανάδοχος. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε κάνει μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και αυτό. Όπως ξέρεις και το Μαντούδι είναι επίσης ένα στρατηγικό λιμάνι, από την άποψη πλέον ότι υπάρχει μία σαφής μετατόπιση ροών προς τις Σποράδες από το Μαντούδι, εις βάρος του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι στατιστικές των εισιτηρίων τα τελευταία χρόνια δείχνουν σαφή μετατόπιση της κίνησης των επιβατών προς το λιμάνι του Μαντουδίου.»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΛΝΕ ΣΠΥΡΟΥ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗ ΣΤΟΝ EVRIPOS 90FM ΕΔΩ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 01:15

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr