bannernew5

Τελευταία Νέα

Το Επιμελητήριο Εύβοιας συμμετέχει στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας -Άκρως εποικοδομητική η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς στη Λίμνη της Εύβοιας

 Της Έφης Ντίνη

Στη Λίμνη Ευβοίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας με μοναδικό θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας. Με πρόεδρο τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρπενησίου Χρήστος Τσάμπρας συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και ΓΓ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Παναγιώτης Αγνιάδης, και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Κυρίτσης ενώ λόγω προσωπικού κολλήματος απουσίαζε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φωκίδας.

Στη συνεδρίαση καλεσμένοι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη και φυσικά ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού έχει αναλάβει την εκπόνηση του σχεδιασμού και τη υλοποίηση του έργου που αφορά την αποκατάσταση της Β. Εύβοιας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, ο οποίος για πρώτη φορά παρουσίασε την ουσία του σχεδίου ανασυγκρότησης και ζήτησε από τον κ. Γεροντίτη να συμμετέχει το Επιμελητήριο Εύβοιας στη συντονιστική Επιτροπή ,αναγνωρίζοντας την προσφορά του προς τους πυρόπληκτους όλο αυτό το διάστημα.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς, Πάνος Λώλος. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Μαντούδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ μέσω skype συνδέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ Σπύρος Γεροντίτης.

Στην εποικοδομητική συζήτηση που έγινε συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Εύβοιας Κώστας Λάππας και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ηλίας Θαλάσσης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βουλα Αγιοστρατίτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών –Εμπόρων Αυλωναρίου Νίκος Φωκίτης, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίμνης κ.α

Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση δήλωσαν αρωγοί στην όλη προσπάθεια αποκατάστασης της Β. Εύβοιας σε όλους τους τομείς, καταθέτοντας τις προτάσεις τους και εκφράζοντας τις απόψεις τους.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, Χρήστος Τσάμπρας ανέφερε:

«Θα θέλαμε ο κ. Μπένος, ο οποίος θα εκπονήσει με την ομάδα ου το σχέδιο ανασυγκρότηση να ακούσει και τη δική μας πλευρά. Την πλευρά της επιχειρηματικότητας. Καθώς δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική συνοχή χωρίς την οικονομική ευμάρεια.

Η κοινωνική και οικονομική ζωή είναι πλέον έννοιες αλληλένδετες, στο σύγχρονο κόσμο και δεν νοείται κοινωνική συνοχή, χωρίς οικονομική ευμάρεια. Επίσης, οικονομική ευμάρεια δεν μπορεί να προέλθει χωρίς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα Επιμελητήρια είναι ο θεσμικός σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα επιχειρηματικότητας. Υπηρετώντας το θεσμικό μας ρόλο συνεδριάζουμε σήμερα με σκοπό να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις απόψεις για την επιχειρηματική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Ειδικά με το νέο θεσμό του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου καλούμαστε να προάγουμε την περιφερειακή μας συνείδηση και αλληλεγγύη. Κάτι που για μας, είναι αυτονόητο.

Άλλωστε, όλα τα επιμελητήρια το αποδείξαμε με τις ενέργειες μας κατά τα διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών. Προσδοκούμε να εισακουστούμε και η πολιτεία να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, καθότι προέρχονται από τους ανθρώπους της αγοράς.

Η Χώρα μας δυστυχώς εδώ και μία δεκαετία δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της. Οικονομική κρίση, υγειονομική. Και τώρα φυσικές καταστροφές έχουν εξουθενώσει την επιχειρηματικότητα και έχουν φέρει την κοινωνική συνοχή στα όρια της.»

Σημαντικές προτάσεις ακούστηκαν δι’ επίσημων χειλέων του Προέδρου του Επιμελητηρίου της Εύβοιας Γιάννη Γεροντίτη ο οποίος πρότεινε σε συνεργασία και με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς, οι επιχειρήσεις από τη Στερεά Ελλάδα να «υιοθετήσουν» από μία τοπική κοινότητα και να συνδράμουν στο έργο ζωής και προσφοράς στο συνάνθρωπο και στο περιβάλλον. Ενώ βρήκε ανταπόκριση από τους παραβρισκόμενους και η πρόταση του για δημιουργία παραρτήματος του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ στη Β. Εύβοια.

Ουσιαστικές προτάσεις που τις βρήκε καταπληκτικές ο κ. Μπένος ήταν αυτές του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πάνου Λώλου, ο οποίος αφού κατέθεσε τις σκέψεις-προτάσεις του Συνδέσμου, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε ότι θα γίνει.

Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Παναγιώτης Αγνιάδης τόνισε μεταξύ άλλων, στα Κέντρα αποφάσεων πρέπει να είναι παρούσα και η ελληνική επιχειρηματικότητα. Γιατί γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα των επιχειρηματιών.

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι φέτος το περίπτερο της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στη Β. Εύβοια. Ανάλογη πρόταση για τουριστική προβολή της Β. Εύβοιας έκανε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Νίκος Σουλιώτης. Σημαντική η τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εύβοιας Ηλία Θαλάσση ,ο οποίος στάθηκε περισσότερο στις υποδομές ζητώντας να αφήσουν πίσω όσα δεν έγιναν στο παρελθόν και όλοι μαζί να διεκδικήσουν να πάρει η Εύβοια όλα αυτά που διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια στις υποδομές. Ζήτησε να προχωρήσουν τα έργα των οδικών αξόνων για όλη την Εύβοια. Κάτι που επίσης είδε θετικά ο κ. Μπένος.

Σημαντική η συμβολή και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Εύβοιας το οποίο είναι πρόθυμο να συνδράμει ουσιαστικά στην εκπόνηση των μελετών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι θα συνδράμει σε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης. Ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον ΟΛΝΕ για τη συντήριση και την επέκταση των λιμένων. Τη συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα με τα καμένα και την ανασυγκρότηση του δάσους. Ενώ αναφέρθηκε και στην δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, τα οποία θα ξαναζωντανέψουν την καμένη γη στα πλαίσια στήριξης των μελισσοκόμων της περιοχής αναγνωρίζοντας και το εξαιρετικής ποιότητας μέλι που βγάζουν στην Κεντρική και Β. Εύβοια, όπως επίσης και τη στήριξη των κτηνοτρόφων με την αγορά ζωοτροφών και την αποκατάσταση των ποιμνιοστασίων. Και γενικότερα έκανε μία σύντομη αναφορά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, Γιώργος Καββαθάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παρέμβαση της πολιτείας οφείλει να κωδικοποιηθεί και να υλοποιηθεί μέσω ενός άμεσου, ευφυούς και αποδοτικού Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, στη βάση τριών αξόνων: 1)Υποστήριξη και αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, 2)Ανάκαμψη μέσω (clusters) επιχειρήσεων και 3)Δημόσιες Επενδύσεις σε υποδομές.

Τόσο ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης- Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, όσο και παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων αναγνώρισαν την σημαντική συμβολή του Επιμελητηρίου της Εύβοιας που στάθηκε αρωγός στο πλευρό όλων όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό τους.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι τον Αύγουστο δε δούλεψαν οι επιχειρήσεις του δήμου και ζήτησε να φτάσει το μήνυμα στην Κυβέρνηση να τις στηρίξει με αποζημιώσεις ζητώντας απαλλαγή και όχι αναστολή των ασφαλιστικών τους εισφορών για το επόμενο διάστημα. Για να μην υπάρξουν λουκέτα, όπως είπε ο κ. Τσαπουρνιώτης, μεταξύ άλλων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης στην τοποθέτηση του ανέφερε μία σειρά προτάσεων. Μεταξύ άλλων πρότεινε να ειπωθούν οι προσπάθειες των μηχανισμών αποτύπωσης των ζημιών και να έχουν μία πλήρη εικόνα της καταστροφής και σε αυτή τη αποτύπωση δεν μπορεί να είναι απούσα η επιμελητηριακή κοινότητα. Ενώ η επόμενη μέρα θα πρέπει να έχει στοχευμένες δράσεις για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας που θα κρατήσει τον κόσμο στην περιοχή.

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου αναγνώρισε τη δουλειά που γίνεται από το Επιμελητήριο Εύβοιας, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει προτείνει μία σειρά από θέματα όπως αυτό για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο κ. Αποστόλου μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους δημότες αυτό ενώ τόνισε και το θέμα της αναστολής των δόσεων δανείων και των πλειστηριασμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να φτιάξουν όλοι μαζί την μεγάλη συμμαχία που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της Β. Εύβοιας, με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό κόσμο να έχει τον πιο ισχυρό λόγο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κελαϊδίτης ανέφερε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Ενώ ευχαρίστησε τον κ. Λωλο για την στήριξη του Ομίλου ΕΛΒΑΛ –ΧΑΛΚΟΡ που εκπροσωπεί και στέκεται αρωγός στην όλη προσπάθεια. Με το να διατίθενται στους κτηνοτρόφους της περιοχής, τις επόμενες μέρες 9000 τ.μ χαλυβδοελάσματα (τσίγκους), 8.000τ.μ από αυτά για το Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας και 1.000τ.μ για το Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού, για να μπορέσουν να στεγάσουν τα ζωντανά που επέζησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Ενώ τόνισε ότι η βιομηχανία της Εύβοιας είναι ο πρωτογενής τομέας, επισημαίνοντας ότι το πευκόμελο της Β. Εύβοιας θα πρέπει να γίνει ΠΟΠ.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΔΕΔΗΕ έχει συνδράμει με 500 κολώνες της ΔΕΗ για τον Δήμο Μαντουδιου-Λίμνης-Αγίας Άννας και με 100 κολόνες για το Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού προσφέροντας ακόμα και την ξυλεία για τα ποιμνιοστάσια. Η διανομή όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειαρχης θα γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές σε όσους κτηνοτρόφους καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

Σημαντική και η συμβολή του ΟΛΝΕ, στη συζήτηση, με τον Πρόεδρο Σπύρο Γεροντίτη να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων. Ο ΟΛΝΕ, όπως είπε ο Πρόεδρος, έχει προγραμματίσει την ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομείου στην Αιδηψό αλλά και παράλληλα το σχεδιασμό τεσσάρων υδάτινων πεδίων, στη Λίμνη, το Πευκί, Πήλι και Ψαροπούλι. Ο κ. Γεροντίτης επεσήμανε ότι σ αυτό το κομμάτι είναι αρωγός η περιφέρεια. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση 6 λιμένων στη Β. Εύβοια και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων υποδοχής τουριστικών σκαφών στα λιμάνια. Ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μεταφορά του Εμπορικού Λιμένα Αιδηψού.

Μία από τις πιο ουσιαστικές προτάσεις που έγινε αποδεκτή από τον κ. Μπένο, ήταν η πρόταση του επιχειρηματία Δημήτρη Κωνσταντίνου ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα πρόληψης και προστασίας για το υπόλοιπο δάσος, που δεν κάηκε.

Τέλος, ο κ. Μπένος κλείνοντας, αποδέχθηκε τις προτάσεις που έγιναν από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας σχεδόν στο σύνολο τους, επισημαίνοντας ποιες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, ενώ σε ότι αφορά το μυστικό της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί, συλλογικά αφήνοντας εκτός κομματικές αντιπαραθέσεις.

(Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των παραβρισκόμενων σε επόμενες αναρτήσεις)

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι την ημέρα της συνεδρίασης έφτασαν στην Αιδηψό- Μαντούδι-Αγία Άννα, δύο ακόμα νταλίκες φορτωμένες με πράγματα προσφορά των Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα. Φρόντισε το Επιμελητήριο Εύβοιας σε συνεργασία με τους φορείς να παραδοθούν και να κάνουν εκείνοι την κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μαραγκός παρέδωσε τα πράγματα στην υπεύθυνη διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού Λεμονιά Μούλου.

maragos istiaia

pee

pee9

pee10

pee1

pee2

pee3

pee4

pee5

pee6

pee7

pee8

pee16

pee17

pee19

pee21

pee22

pee25

pee20

pee24

pee23

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 14:12

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr