bannernew5

Τελευταία Νέα

Νίκος Κόκκος: «Το ΕΚΑΒ στην Εύβοια έχει το κύριο υγειονομικό έργο στην Περιφέρεια»- Αυξήθηκε η κίνηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας- Τι γίνεται με τη μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ στη Χαλκίδα – Πότε συστήνεται Σταθμός στο Αλιβέρι

Πριν δύο χρόνια ο Νίκος Κόκκος ανέλαβε υπεύθυνος του ΕΚΑΒ σε όλη την Εύβοια. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι περιοχές δικαιοδοσίας του ήταν η Κύμη και η Κάρυστος. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα το ΕΚΑΒ στην Εύβοια άλλαξαν πολλά. Είχε 11 ασθενοφόρα και 53 διασώστες. Ο κ. Κόκκος αναφέρθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν είναι από το Νομό, αλλά όπως είπε δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο γι’ αυτό που κάνουν και το μόνο που θέλουν είναι μία αγκαλιά.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «τάδε έφη» με τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη  ο κ. Κόκκος, έγινε μία καταγραφή των αναγκών και αυξήσανε τον αριθμό των ασθενοφόρων και του προσωπικού στο Νομό. Τώρα βγαίνουν έξω όπως επισημαίνει ο κ. Κόκκος, περισσότερα ασθενοφόρα με διασώστες. Σε λίγο καιρό αναμένεται να λειτουργήσει Σταθμός ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι γιατί όπως ανέφερε, θέλουν το ΕΚΑΒ να είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες.

Συνέντευξη στην Εφη Ντίνη

Πώς υποστηρίζεται μέχρι τώρα το Αλιβέρι και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να λειτουργήσει εκεί σταθμός ΕΚΑΒ, κάτι που το παλεύετε χρόνια;

Το Αλιβέρι αυτή τη στιγμή έχει 6 πληρώματα ασθενοφόρου ή και οδηγούς γιατί δεν είναι όλοι πληρώματα. Αλλά για να λειτουργήσει ένας τομέας του ΕΚΑΒ, θα πρέπει να είναι 11 άτομα. Από 10 έως 11 άτομα ξεκινάει να υπάρχει μία 24ωρη κάλυψη. Τη στιγμή που θα γίνει ο Σταθμός ΕΚΑΒ στο Αλιβέρι και ασθενοφόρα θα πάνε και διασώστες του ΕΚΑΒ. Και τα πληρώματα θα είναι 2-2, όπως είναι και στο ΕΚΑΒ. Διότι δε νοείται, στο ΕΚΑΒ ο ένας διασώστης οδηγάει και ο άλλος προφέρει πρώτες βοήθειες. Και μεταξύ τους αλλάζουν γιατί τα καθήκοντά τους είναι τα ίδια. Υπάρχει ένα κενό στο Αλιβέρι λόγω έλλειψης προσωπικού εκεί.

Με το προσωπικό του ΕΚΑΒ εκεί τι θα γίνει που ενδεχομένως να μην υπάρχουν όσοι χρειάζονται στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου;

Το θέμα είναι να το ξεκινήσεις. Να δημιουργήσεις ανάγκες και μετά έρχονται αλλά αν οι μισοί διασώστες είναι του ΕΚΑΒ θα μπορούν κάλλιστα να  είναι οδηγός, αν υπάρχει οδηγός, γιατί πέρυσι είχαμε κάνει μία εκπαίδευση, είχε έρθει το ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Αυτό δηλαδή, που βγάζει τους διασώστες και έκανε μία εκπαίδευση στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Και σ αυτό συμμετείχαν και τα πληρώματα και έχουν πάρει μία βεβαίωση. Η εκπαίδευση βέβαια, θα συνεχιστεί. Αλλά και αυτό να μην υπήρχε ακόμα θα μπορούσε να «παντρευτεί» ένας διασώστης με ένα πλήρωμα από το Κέντρο Υγείας. Οπότε, το πρόβλημα λύνεται. Και ασθενοφόρα έχουμε. Από προσωπικό θα γίνουν προκηρύξεις από το ΕΚΑΒ και θα εξοπλιστεί.

Μεταξύ των άλλων σχεδιάζεται και η μεταφορά του ΕΚΑΒ Χαλκίδας εκτός πόλης ή σε άλλο σημείο εντός ορίων αυτής;

Μέσα στην πόλη, σε άλλο σημείο. Είναι ένα αίτημα που έχουμε κάνει και ταλανίζει εδώ και καιρό για το ΕΚΑΒ γιατί είναι θέμα λειτουργικότητας. Φανταστείτε ό,τι για να φύγει ένα ασθενοφόρο από εκεί που είναι τώρα και είναι μποτιλιαρισμένα όλα. Έπειτα, παρκάρουν 9 ασθενοφόρα σε εκείνο το σημείο.

Είχαμε κάνει αίτημα προς το δήμο, αλλά ο δήμος δεν έχει χώρο λέει να μας εξυπηρετήσει.Έχει ξεκινήσει μία συνεργασία, να μας δοθεί κάποιος χώρος από τον ΟΛΝΕ, για να πάει το ΕΚΑΒ στο Βούρκο.

Η Εύβοια ενισχύεται με 4 επιπλέον ασθενοφόρα δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος;

Η Εύβοια αυτή τη στιγμή έχει 18 ασθενοφόρα. Στην ουσία δεν έρχονται επιπλέον ασθενοφόρα, αντικαθίστανται τα παλιά. Ο σχεδιασμός είναι 3 ασθενοφόρα στην Ιστιαία, μια μονάδα για βαριά περιστατικά και δια σωληνωμένα, ένα 4Χ4 και ένα απλό διακομιδών που είναι στην Ιστιαία. Ακριβώς το ίδιο υπάρχει στην Κύμη και τρία έχει η Κάρυστος. Και έχει 7 η Χαλκίδα και δύο μονάδες. Και έχουμε τη δυνατότητα όταν ανοίξει ο Σταθμός στο Αλιβέρι, να δώσουμε ακόμη ένα ασθενοφόρο.

Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Και το κύριο υγειονομικό έργο στην Περιφέρεια, το έχει αναλάβει το ΕΚΑΒ. Δεν το λέω στα λόγια. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να το τεκμηριώσουν. Οι διακομιδές έχουν αυξηθεί. Η επισκεψιμότητα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, έχει αυξηθεί κατά 50%. Καταλαβαίνετε τι γίνεται. Ο κόσμος έχει στραφεί στη δημόσια δωρεάν υγεία. Από κει και πέρα όμως, υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο Χαλκίδος και αναγκαστικά διακομίζουμε.

Γιατί αν θυμάστε ενάμιση χρόνο πριν, που είχαμε βγει εδώ με τον κ. Σώτο, στον αρχικό σχεδιασμό μας ήταν το ασθενοφόρο που κερδίσαμε στη Χαλκίδα, δηλαδή όταν κλείσαμε το τηλεφωνικό κέντρο και τώρα εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω ό,τι  δικαιωθήκαμε. Κι εγώ προσωπικά, γιατί ήταν προσωπική μου εισήγηση. Και καλύτερη εξυπηρέτηση υπάρχει προς το κοινό, τα πληρώματα είναι, οι ίδιοι άνθρωποι που ξέρουνε τους δρόμους και τα χωριά και όλα αυτά και δεν άλλαξε κάτι. Απλώς είναι καλύτερη η τηλεφωνική εξυπηρέτηση. Και στο τέλος, κερδίσαμε αυτά τα 6 άτομα, τα οποία βγήκαν έξω διασώστες.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος διασώστης ΕΚΑΒ;

Η εκπαίδευση του ΕΚΑΒ έχει δυο κομμάτια. Έχει την εκπαίδευση που κάνει το ΙΕΚ ΕΚΑΒ για επαγγελματίες υγείας, συνάδελφους, για νοσηλευτές, γιατρούς και διασώστες. Και έχει και το κομμάτι που λέγεται «Εκπαιδευτές Πληθυσμού». Το δεύτερο μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας. Η εκπαίδευση για επαγγελματίες υγείας είναι αυστηρά για επαγγελματίες υγείας.

Παρατηρείται το φαινόμενο να καλούν κάποιοι το ασθενοφόρο για ασήμαντα περιστατικά, ακόμη και για περιστατικά που δεν κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή και μπορούν να πάνε μόνοι τους στο νοσοκομείο, χωρίς να σκέφτονται ό,τι εκείνη την ώρα μπορεί κάποιος να πεθαίνει και να το χρειάζεται. Το επιβεβαιώνετε;

Πολύ σωστά τα λέτε. Τα είπατε μόνη σας. Εγώ θα πω μία κουβέντα. Το ασθενοφόρο δεν είναι ταξί. Υπάρχουν ανάγκες. Εκατό ασθενοφόρα να έχεις, μπορεί να μη σου φτάνουν. Και μετά να έχει τύψεις ο καθένας γιατί το στέρησε από κάποιον άλλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 19:12

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr