bannernew5

Τελευταία Νέα

Κορωνοϊός και καρκίνος του πνεύμονα…– Τι συμβουλεύει ο Κώστας Μαρκόπουλος – Πόσο μεγάλη σημασία έχει η ψυχολογία του ασθενούς

Στην πρώτη γραμμή οι γιατροί στις μέρες μας και ένας από αυτούς είναι και ο θωρακοχειρουργός με εξειδίκευση στον καρκίνο του πνεύμονος, Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος μιλώντας την Τρίτη 24 Μαρτίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90fm και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη με ένα παράδειγμα από την προσωπική του εμπειρία, μοιράστηκε μαζί μας το λόγο που ο γιατρός καλείται να είναι στην πρώτη γραμμή, πόσο μάλλον ενόψει μιας πανδημίας που φέρει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του και την υγεία των δικών του ανθρώπων.

Αναφέρθηκε στη σχέση που μπορεί να έχει η πανδημία με τον καρκίνο του πνεύμονος αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άλλη ειδικότητα του, αυτή του αγγειοχειρουργού και των περιστατικών που καλείται επίσης καθημερινά να φέρει εις πέρας. Περιστατικά από όλη την Ελλάδα όπως ο ίδιος ανέφερε. Δε σταματά όμως να βρίσκεται κοντά στους πατριώτες του που τον έχουν ανάγκη κάνοντας ιατρείο σε Χαλκίδα, Ιστιαία και Αλιβέρι. Το τηλέφωνο του στη διάθεση όλων 24 ώρες το 24ωρο.

Με αφορμή την πανδημία, σχολιάζει και την κατάσταση με το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας που δύσκολα όπως εκτιμά ο ίδιος θα λειτουργήσει αν λειτουργήσει μέσα στο 2021.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος έκανε έκκληση στον κόσμο να έχει όπως είπε προσηλωμένη την προσοχή του στα ζητήματα υγείας, στην προστασία του εαυτού μας και της οικογένειας μας και στην ευρύτερη κοινωνική υγεία. «Δεν έχουμε κανένα λόγο τούτη τη στιγμή να σκεφτόμαστε τα επαγγελματικά, τα εισοδηματικά και τα προβλήματα τα εργασιακά που θα προκύψουν μετά το πέρασμα αυτής της κρίσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γι αυτή την κοινωνία, να βγει αλώβητη με τις μικρότερες απώλειες. Όλα τα υπόλοιπα θα τα φέρουμε σε μία ισορροπία αρκεί να είμαστε παρόντες σε αυτή την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

Πως σχετίζεται η πανδημία του κορωνοϊού με τον καρκίνο γενικότερα και με τον καρκίνο του πνεύμονα ειδικότερα στον οποίο έχετε και εξειδίκευση ως θωρακοχειρουργός;

Κα Ντίνη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση αυτή. Θέλω να σας πω κάτι που ισχύει για όλους τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν σταματούν ποτέ. Δεν ανήκουν στα επαγγέλματα που τέλος πάντων καμία συνθήκη κοινωνική, δημόσιας υγείας, πολιτική περισσότερο ή οτιδήποτε άλλο θα μας κάνει να σταματήσουμε. Να ξέρετε τα νοσήματα εκτός του κορωνοϊού δεν έχουν σταματήσει. Και επομένως θα πρέπει να είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή, πολύ δε περισσότερο γιατί ο κόσμος είναι στο σπίτι και πρέπει να μείνει σπίτι για να προστατευθεί. Είναι λίγο φοβισμένος. Και όταν έχει ένα πρόβλημα υγείας καταλαβαίνετε και δεν μπορεί να βγει εύκολα. Και φοβάται να πάει σε νοσοκομειακές δομές για ευνόητους λόγους και ο φόρτος εργασίας σήμερα στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλος. Και πρέπει όμως να βρει και λύση στο πρόβλημα του.

Εγώ αντιμετωπίζω σα θωρακοχειρουργός και σαν αγγειοχειρουργός αν εξαιρέσουμε λίγα απλά τακτικά περιστατικά θρομβοφλεβίτιδες και οι κιρσοί. Τα περισσότερα άλλα περιστατικά που ανήκουν στη δική μου σφαίρα αρμοδιότητας, είναι επείγοντα. Και ο καρκίνος πνεύμονος είναι επείγον αφορά με το αναπνευστικό με τον κορονωϊό έχουμε μπλέξει πολύ, γιατί πρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και κρίσιμες αποφάσεις. Και τα ανευρύσματα και οι καρωτίδες και οι βουλωμένες αρτηρίες. Το αγγειοχειρουργικό κομμάτι είναι ιδιαίτερα επείγοντα περιστατικά τα οποία πρέπει να βρίσκουν λύση. Άρα λοιπόν έχουμε κι εμείς τα δικά μας διλλήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αυτά.

Ας μείνουμε όμως στον καρκίνο του πνεύμονος. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση κα Ντίνη δημιουργεί στον κάθε ασθενή μια ανοσοκαταστολή. Δηλαδή, μειώνει αναγκαστικά την άμυνα του σε λοιμώξεις και ιώσεις. Άρα, εμείς καλούμαστε να χειρουργήσουμε, ο καρκίνος είναι ένα επείγον περιστατικό, να σώσουμε μία ζωή, να βγάλουμε τον καρκίνο από έναν πνεύμονα και την ίδια στιγμή να προφυλάξουμε στην μετεγχειρητική του πορεία, τον ασθενή από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες λοιμώξεις.

Αυτό το μείγμα, είναι ένα μείγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο, επιτακτικής προστασίας του ασθενούς αλλά και μεγάλου άγχους εκ μέρους του θεράποντος ιατρού και του χειρουργού του. Και τα διλήμματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλα.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που αντιμετωπίζω αυτές τις μέρες στο πιο χαρακτηριστικό. Έχω έναν ασθενή στο Λονδίνο ο οποίος πήγε να δει την κόρη του και διεγνώσθη εκεί ότι έχει όγκο στον πνεύμονα. Και τώρα ο άνθρωπος αυτός πρέπει να γυρίσει. Να μείνει υποχρεωτικά 14 μέρες καραντίνα.

Τι σημαίνει 14 μέρες σε καραντίνα για έναν ασθενή με καρκίνο στον πνεύμονα;

Σημαίνει πολύ μεγάλη αγωνία. Σημαίνει, ότι ο όγκος μπορεί να μεγαλώσει και να του επηρεάσει ή να το διηθίσει ή να του καταστρέψει κάποιο ζωτικό όργανο διότι γειτνιάζει στην καρδιά, ακουμπάει στο τοίχωμα κλπ. Φτάνει και μόνο αυτό φτάνει! Να καταρρακωθεί για 15 μέρες η ψυχολογία του μέχρι να περιμένει να χειρουργηθεί. Όμως εγώ είμαι υποχρεωμένος και ο κάθε γιατρός να ακολουθήσω τις γραμμές άμυνας που λένε 14 μέρες καραντίνα. Να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κορωνοϊό και μετά να τον χειρουργήσω και να τον προστατέψω. Φανταστείτε να τον χειρουργήσω αύριο και μετά από 5 μέρες να διαγνωσθεί ότι είχε περάσει μέσα του στο Λονδίνο, ο κορωνοϊός. Και να είναι φρεσκοχειρουργημένος από μία επέμβαση και να νοσήσει από τον κορωνοϊό. Διλλήματα μεγάλα. Αγωνίες μεγάλες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο. Σας έδωσα το πιο χαρακτηριστικό και ακραίο προσωπικό παράδειγμα των ημερών. Τι περνάω και εγώ για να βοηθήσω ανθρώπους.

Όλο αυτό το διάστημα πως επικοινωνείτε με τον ασθενή σας, σας στέλνει τις εξετάσεις ; Και όταν με το καλό επιστρέψει και είναι σε καραντίνα. Θα κάνετε επίσκεψη εσείς;

Θα κάνω! Πρέπει να τον δω τον ασθενή μου. Πρέπει να τον δω τον ασθενή μου με όλα τα μέτρα προστασίας. Και για μένα και γι’ αυτόν. Πρέπει να τον εξετάσω. Να εκτιμήσω καταστάσεις. Να μιλήσω μαζί του. Να τον κερδίσω. Υπάρχει κάποιος που πάει να κάνει μία σοβαρή επέμβαση και δεν έχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στο γιατρό του; Όχι. Πρέπει να τον κερδίσω, να τον προγραμματίσω, να τον βάλω στο μονοπατάκι αυτό που πρέπει να μπει για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κοιτάχτε, εμείς οι θωρακοχειρουργοί και αγγειοχειρουργοί που είναι βαριές ειδικότητες δεχόμαστε περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Που δεν είναι μόνο τα ιατρεία μου στην Εύβοια. Που τρέχω για να εξυπηρετώ τους φίλους μου. Τους πατριώτες μου κλπ. Εμείς δεχόμαστε ασθενείς από όλη την Ελλάδα με σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία καλούμαστε να τα λύσουμε.

Και βεβαίως αυτά τα προβλήματα δεν σταματούν. Θα σας πω μονάχα χαρακτηριστικά για τον καρκίνο του πνεύμονος που είναι μία απ΄ τις εξειδικεύσεις μου , ότι ο καρκίνος του πνεύμονος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα σε περιστατικά. Είναι πρώτος στους άντρες, τρίτος στις γυναίκες. Πρώτος στο γενικό πληθυσμό με 10.000 περίπου νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Και όλα αυτά τα πληρώσαμε βέβαια από το κάπνισμα. Καταλαβαίνετε ότι η επίπτωση και ο φόρτος εργασίας τον οποίο έχουμε είναι αρκετά σημαντικός. Και τα χειρουργεία αυτά είναι και βαριά και επείγοντα και επίπονα. Έχουμε σταματήσει τα τακτικά περιστατικά, τα οργανωμένα αλλά όλα τα υπόλοιπα, τα επείγοντα, είμαστε υποχρεωμένοι να τα κάνουμε.

Με την απλή γρίπη τι γίνεται γιατρέ;

Ο κόσμος με το παραμικρό, με λίγο πονόλαιμο, με ένα μικρό συναχάκι ακόμα και με την εαρινή αλλεργία που αρκετός κόσμος έχει τρομοκρατείται. Νομίζει ότι μπορεί και να έχει μπει ο κορωνοϊός μέσα του. Μιλώντας με τους ανθρώπους και εξετάζοντας τα ακριβή συμπτώματα τους είναι εύκολο για μας τους γιατρούς να καταλάβουμε ότι τις περισσότερες φορές δεν έχουμε να κάνουμε με τον κορωνοϊό και να μη θορυβείται και τρομοκρατείται ο κόσμος αλλά έχουμε να κάνουμε με μία πιο απλή ιστορία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συμβουλεύουμε τον κόσμο με όλες τις δυνάμεις να μείνουν στο σπίτι.

Να μείνουν στο σπίτι γιατί η Ελλάδα έχει κατορθώσει να έχει τη μικρότερη ίσως διασπορά ή μία από τις μικρότερες γιατί πήρε αρκετά σκληρά μέτρα σύντομα και εύχομαι μέχρι το τέλος να πετύχουμε. Μη γίνουμε ούτε Ιταλία, ούτε Ισπανία, ούτε Γαλλία. Μέχρι στιγμής έχουμε αρκετή απόσταση από αυτή την κατάσταση. Όλα αυτά όμως, εναπόκειται από δω και στο εξής στην αυτοπειθαρχία των πολιτών, στην εμπιστοσύνη στα μέτρα και στην αυτοσυγκράτηση την οποία πρέπει να έχουν.

Νομίζω ότι τα πράγματα από πλευράς αντίδρασης της κοινωνίας πάνε καλά. Και υπό αυτή την έννοια είμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ήθελα βέβαια να είχαμε ανοιχτό και το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Σε ότι αφορά το νέο Νοσοκομείο η πληροφόρηση που έχω είναι ότι οι εργασίες τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς λόγω κορωνοϊού από ότι ήταν με βάση το χρονοδιάγραμμα…Τι θα γίνει με τις προσλήψεις όμως; Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει;

Δε βλέπω αυτή την ώρα υποστήριξη ιδιαίτερη από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα από μένα σε αυτή τη φάση να επηρεάσουν και να αποφασίσουν. Πρώτον γιατί η Εύβοια είναι εκτός των νέων προσλήψεων. Οι νέες προσλήψεις με τα 2000 άτομα αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία του κορωνοϊού και της ήδη λειτουργούσες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Δεν αφορούν το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και λυπάμαι πάρα πολύ που όλη αυτή η διαδικασία να φτιάξουμε το δρόμο για να φτάσουμε σε ένα έτοιμο νοσοκομείο το οποίο έχει παραδοθεί εδώ και τρία περίπου χρόνια, αρχίζει και γίνεται φαρσοκωμωδία.

Λυπάμαι που είμαι τόσο οξύς, αλλά πρόκειται θα έλεγα πανελλήνιου ρεκορ για ένα δρόμο 200 μέτρων, από τις αβλεψίες διαφόρων να έχουμε φτάσει να έχουμε καταναλώσει 3 ολόκληρα χρόνια.

Με τι στελέχωση που είναι το βασικότερο τι θα γίνει;

Δεν υπάρχει κανένα νέο για τη στελέχωση του νέου Νοσοκομείου. Έχω ξαναπεί ότι με λιγότερα από 100 άτομα καινούργια δε μπορεί να δουλέψει αυτό το νοσοκομείο. Έχει νέα τμήματα, έχει αυξημένες ανάγκες. Έχει ανάγκη διοικητικού, νοσηλευτικού οπωσδήποτε. Δεν τα βλέπω αυτά πουθενά και φοβάμαι πως όλη αυτή η δοκιμασία της κοινωνίας αλλά και του πορτοφολιού του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας δε θα αφήσει περιθώρια για ιδιαίτερο προσωπικό για τη Χαλκίδα. Δε θέλω να είμαι τόσο πολύ απαισιόδοξος αλλά τολμώ να σας πω ότι είμαι πάρα πολύ ανήσυχος. Είμαι σίγουρος ότι το Νοσοκομείο δε θα ξεκινήσει το 2020. Κάνω μία ευχή για το 2021 και εναποθέτω τις ελπίδες στις ευθύνες όλων εκείνων οι οποίοι μπορούν σήμερα να επηρεάσουν και να πιέσουν για να γίνει αυτό το πράγμα.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 12:07

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr