bannernew5

Τελευταία Νέα

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ: «Ήταν ένα μεγάλο φάουλ της Κυβέρνησης και του κ. Σταϊκούρα – Νομικά υπήρχαν πολλές δυνατότητες να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι -Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν συζητάνε μαζί τους»

Για την κατάσταση που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ. Την τροπολογία της Κυβέρνησης για την εξυγίανση της εταιρίας η οποία δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας ανθρώπων, ανάμεσα τους και εκείνοι που σε μερικά μόλις χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη και τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από δω και πέρα προκειμενου να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μίλησε το πρωί της Δευτέρας 27 Απριλίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Ο κ. Χατζηγιαννάκης έκανε λογο για μία τροπολογία που καταδίκασε τη ΛΑΡΚΟ. Που δεν διασφαλίζει ούτε τους εργαζόμενους ούτε τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας και κάλεσε τον κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους, την Περιφέρεια να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που τόσα χρόνια δουλεύουν σε μία επιχείρηση ρισκάροντας ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Διάβασα όλη τη δουλειά που έχει κάνει το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ και πραγματικά εκείνες τις ημέρες από την αρχή του χρόνου μοίραζαν ένα φυλλάδιο το οποίο έλεγε τις θέσεις τους. Σας πληροφορώ είναι η πρώτη φορά που βλέπω Σωματείο Εργαζομένων να έχει τόσο στοιχειοθετημένες και αναλυτικές θέσεις. Είχε κοστολόγια, είχε κομμάτια της αγοράς ακόμα και για το κόστος μισθοδοσίας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο κ. Χατζηγιαννάκης τονίζοντας στη συνέχεια ότι είναι μεγάλο το πλήγμα για την Περιφέρεια Στερεάς καθώς στη ΛΑΡΚΟ εργάζονται πάνω από 1000 άτομα τα οποία μένουν επι ξύλου κρεμάμενα μετά την τροπολογία της Κυβέρνησης για την εξυγίανση της επιχείρησης. Πάνω από 200 οικογένειες πλήττονται οικονομικά μόνο στο Δήμο Διρφύων –Μεσσαπίων.

«Πριν έρθει η τροπολογία που δυστυχώς ήρθε μέσα σε μία νύχτα, γι’ αυτό λέγεται και τροπολογία. Ήταν σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, κύρωσης πράξης Νομοθετικού περιεχομένου στο οποίο μάλιστα είχα την τιμή να είμαι εισηγητής εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Και χωρίς να ξέρουμε από τη συζήτηση μέσα στις επιτροπές της Βουλής, που σας λέω ήταν μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία δεν είχαμε αντιρρήσεις κανένα κόμμα σχεδόν.

Ξαφνικά μας ήρθαν 11 Τροπολογίες τόσο σημαντικές με προεξέχουσα αυτή την Τροπολογία της ΛΑΡΚΟ που προσπαθούσε η Κυβέρνηση μέσα σε μία νύχτα να το φέρει στη Βουλή για να “εξυγιάνει” την πολύπαθη εταιρεία. Δυστυχώς, το είδαμε από εκείνη τη στιγμή, είχαμε επαφές και με το Σωματείο και στην κινητοποίηση που είχε κάνει στη Φθιώτιδα αλλά και στην κινητοποίηση που είχε κάνει και στην Αθήνα σε μία μεγαλειώδη πορεία η οποία κατέληξε στη Βουλή. Εμείς είχαμε πει ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να διασφαλιστεί

«Γενικά, ο χειρισμός αυτός ήταν κατά την άποψή μου ένα μεγάλο φάουλ της Κυβέρνησης και του κ. Σταϊκούρα ο οποίος μάλιστα το χει πάρει πάνω του λόγο και της καταγωγής του. Του τόπου εκλογής του που είναι η Φθιώτιδα. Και ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων είναι στη Φθιώτιδα, όπου είναι και το μεγάλο εργοστάσιο. Το πήρε πάνω του ο κ. Σταϊκούρας και νομίζω ότι το έκανε με λάθος τρόπο. Του το είπαμε και στη Βουλή με όλα τα κόμματα με πολύ εμπεριστατωμένη άποψη. Δεν του είπαμε ότι η ΛΑΡΚΟ ανθεί. Δεν του είπαμε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν χρειάζεται λύση. Αλλά ο τρόπος που πάνε να τη λύσουν δεν διασφάλιζε πολύ σημαντικά πράγματα. Φανταστείτε, ότι εμείς δεν είχαμε πει καν πράγματα για Κρατικοποίηση για υποχρεωτικό έλεγχο από το δημόσιο. Είχαμε πει όμως ότι πρέπει υποχρεωτικά να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Εταιρίας για 10 χρόνια και υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης χαρακτηρίζοντας τραγικό το γεγονός ότι μένουν στο δρόμο εργαζόμενοι που σε λίγο καιρό θα έβγαιναν στη σύνταξη.

«Μιλάμε για τραγικά πράγματα. Για μια επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τον εθνικό πλούτο. Τον ορυκτό πλούτο της Χώρας. Μιλάμε για μετάλλευμα που είναι μοναδικό στην Ε.Ε και το οποιο με τα λάθη που έγιναν να είμαστε ειλικρινείς από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ σε άλλες περιόδους» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και συνέχισε:

«Η καταστροφή της ΛΑΡΚΟ έχει ονοματεπώνυμα. Από το 2006 έως το 2009 στην πραγματικότητα καταδικάστηκε η ΛΑΡΚΟ. Από τότε όμως έχει κυλίσει πάρα πολύ νερό και τώρα δεν μπορούμε να αφήσουμε ξεκρέμαστους 1000 περίπου εργαζόμενους.

Εκατον τριάντα οικογένειες στο δικό μας Νομό αλλά και σε άλλους τέσσερεις Νομούς όπως πολύ σωστά είπατε, σε μία επιχείρηση η οποία προσφέρει. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό.

Και δυστυχώς ακουστήκαν πράγματα και από τον κ. Σταϊκούρα και στη Λάρυμνα στη συγκέντρωση που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι στην οποία είχαμε παραβρεθεί όλοι, ό,τι η ΔΕΗ δεν μπορεί να χαρίζει χρέη στη ΛΑΡΚΟ γιατί έχει αλλάξει το Δ.Σ. και είναι πιο αυστηρό και είναι από τεχνοκράτες. Μιλάμε για πράγματα τα οποία δεν στέκουν στη λογική λες και δεν ξέρουμε ότι οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Και οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ συνήθως κάνουν ότι τους πει η Κυβέρνηση. Η εκάστοτε κυβέρνηση. Μην τρελαθούμε τώρα ότι το πρόβλημα το μεγάλο είναι η ΔΕΗ και λόγω της ΔΕΗ φέραν τη τροπολογία, αυτή την κατάπτυστη κατά την άποψή μου τροπολογία».

Σε ότι αφορά την τροπολογία σε σχέση με τους εργαζόμενους ο κ. Χατζηγιαννάκης τόνισε ότι ο τρόπος που επελέγη μέσα από την τροπολογία από την Κυβέρνηση δυστυχώς καταδίκασε τη ΛΑΡΚΟ. «Νομικά υπήρχαν πάρα πολλές δυνατότητες. Όπως ρωτήσατε πολύ σωστά πιο πριν τον κ. Αγγελάτο, αν μπορούσε να μπει μέσα στη σύμβαση παραχώρησης, στο διαγωνισμό που προφανώς θα γίνει για να προκύψει ο ανάδοχος, υποχρέωση του να κρατήσει τους εργαζομένους. Προφανώς και μπορούσε. Αλλά ο τρόπος που επελέγη και δεν ξέρω για πιο λόγο επελέγη από την Κυβέρνηση αυτή ακριβώς η διαδικασία της εξυγίανσης που σημαίνει στην ουσία εκκαθάριση της εταιρίας και αν δεν μπορούσε να βρεθεί αγοραστής, πτώχευση της εταιρίας.

Δε μπορούσαμε να καταλάβουμε για πιο λόγο μέσα σε ένα διαγωνισμό, ενώ η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει κάνει στο παρελθόν ιδιωτικοποιήσεις πολύ μεγάλων κρατικών φορέων. Εδώ πέρα γιατί επελέγη στην πραγματικότητα η εκκαθάριση και η πτώχευση γιατί εκεί θα φτάσουμε, της εταιρίας με ξεκρέμαστους εργαζόμενους και στην ουσία να ξεπουληθεί σε οποιονδήποτε ιδιώτη, αν διαβάσετε προσεχτικά την τροπολογία δεν περιγράφει τίποτα απολύτως. Καμία υποχρέωση είτε του εκκαθαριστή είτε του ιδιώτη που θα ανακύψει στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας.

Εγώ έχω χειριστεί υποθέσεις στο παρελθόν και το γραφείο μου ο πατέρας μου, ο αδερφός μου στις οποίες ο Δημόσιος Φορέας μπορεί να βάζει όρους συγκεκριμένους στον ιδιώτη ο οποίος και διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Προφανώς και είναι εφικτό αυτό, με τους όρους που κινεί και η αγορά. Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν συζητάνε με τους εργαζομένους. Ο κ. Αγγελάτος πολύ σωστά το είπε: Να μας ακούσουν. Το χειρότερο από όλα είναι ότι παίρνουν αποφάσεις μέσα σε μία νύχτα και δεν τους ακούν.

Λένε ότι υπάρχει το πρόβλημα της Ε.Ε και ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε το πρόστιμο (πρόκειται για τις κρατικές ενισχύσεις), είναι να ιδιωτικοποιηθεί. Ωραία. Με ποιο τρόπο όμως; Με ποιους όρους δε σου βάζει η Ε.Ε. Και πάρα πολλές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν δώσει το πλειοψηφικό πακέτο, δε μπορεί να έχει το πλειοψηφικό πακέτο που έχει τώρα το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά μπορεί να κρατήσει το 30%, το 40%.

Μιλάμε για μια εταιρία μεγάλη, πολλών εκατομμυρίων τζίρου. Προφανώς και πολλών εκατομμυρίων χρεών για να μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο αντικείμενο και για το φυσικό ορυκτό πλούτο της Χώρας μας».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο της πτώχευσης και τι αυτό σημαίνει για τα χρέη και τις υποχρεώσεις προς τρίτους όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι θα πουληθεί όλο το ενεργητικό της εταιρίας. «Αν μέσα σε ένα χρόνο, αυτό λέει η Τροπολογία, από την ψήφισή του και από την εγκατάσταση του εκκαθαριστή, δεν μπορέσει να έχει πουλήσει το ενεργητικό σε τιμές οι οποίες θα θεωρούνται συμφέρουσες, πτωχεύει η εταιρία. Από την στιγμή που πτωχεύει μπαίνει ο καθένας μέσα και γίνεται πλιάτσικο» είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης.

Τέλος, ο κ. Χατζηγιαννάκης μίλησε για τους τρόπους που μπορούν μέσα και από τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι, να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας στη ΛΑΡΚΟ. «Δυστυχώς, όπως βλέπω τη στάση της Κυβέρνησης και του κ. Σταϊκούρα ο μόνος τρόπος που έχουν οι εργαζόμενοι και επιτέλους το κατάλαβαν και αυτοί είναι η κινητοποίηση τους. Και οι δήμοι, οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες σε μεγάλο βαθμό ζουν από αυτό. Το 90% των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι μέσα στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Δε νοείται να μην είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους αυτούς σε δίκαια αιτήματα. Δε ζητάνε παράλογα πράγματα οι άνθρωποι. Ζητάνε να διασφαλιστεί η δουλειά τους».

Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναφέρθηκε και στους «πακτωλούς μισθούς» που έπαιρναν κάποιοι στη ΛΑΡΚΟ χρόνια πριν. «Ακούγονταν για υπέρμετρους μισθούς. Το πάρτι που μπορεί να έκαναν κάποιες Κυβερνήσεις στο παρελθόν και μιλάω προ 10ετίας δεν είχε να κάνει με τους εργαζομένους που μπαίνουν μέσα στα ορυχεία και από τους οποίους κάθε χρόνο δυστυχώς γιατί πρέπει να το ξέρει ο κόσμος θρηνούμε θύματα. Ήταν δυστυχώς και αυτό πρέπει να το ξέρει ο κόσμος συγγενείς πολιτικών που έχουν δράση στη Φθιώτιδα κυρίως συγκεκριμένων κομμάτων, τα έχουμε πει στη Βουλή. Αλλά οι άνθρωποι που χειρίζονται μηχανήματα στα ορυχεία και κάθε χρόνο η ΛΑΡΚΟ θρηνεί έναν ή δύο ή τρεις συναδέλφους. Δε μπορεί να μιλάμε για προνομιακούς ρυθμούς σε ανθρώπους που διακυβεύεται η ζωή τους καθημερινά και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους».

Επεσήμανε δε ο βουλευτής ότι ακόμα και τώρα αν υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση υπάρχει τρόπος. Και πως ο λόγος που ώθησε την Κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση είναι γιατί ‘ήθελε να κάνει την εξυγίανση όπως ανέφερε ο βουλευτής, είναι με όρους Φιλελευθερισμού. Δηλαδή, να τα δώσουμε όπως είπε όλα στον ιδιώτη που τα ξέρει και μπορεί να τα λειτουργεί καλύτερα. Να δουλεύουν με πολύ χαμηλότερους μισθούς για να μειωθεί το κόστος εργασίας αλλά μη διασφαλίζοντας στην πραγματικότητα ούτε τα βαρέα ούτε τα ανθυγιεινά.

«Έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια τόσες διαδικασίες εθελουσίας εξόδου και όχι μόνο από εταιρίες που έχουν σχέση με το δημόσιο, αλλά και από ιδιωτικές εταιρίες και από πολύ μεγάλες εταιρίες γιατί προσπάθησε να σας το περιγράψει και ο κ. Αγγελάτος που είναι οι παλιοί και άρα οι υψηλόμισθοι με βάση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν έχουν δύο και τρία χρόνια για τη σύνταξη, παίρνουν μία αποζημίωση και φεύγουν και αποφορτίζουν από το μισθολογικό τους κόστος την εταιρία. Άρα συμφέρει και την εταιρία αυτό, συμφέρει και τους εργαζομένους. Αυτό λένε και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιαννάκης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΟ 90fm

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 04:23

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr