bannernew6

Τελευταία Νέα

Ρητινοσυλλέκτες και δασεργάτες της Β. Εύβοιας εκπέμπουν S.O.S- Γεωργατζής: «Μας εμπαίζει ο Κεδίκογλου με τον Τριαντόπουλο- Κανένα πρόγραμμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή μετά την καταστροφική πυρκαγιά- Θα είμαστε και ανασφάλιστοι από αρχές Μάρτη»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητων –Δασεργατών Εύβοιας Βαγγέλης Γεωργατζής, μιλά αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Εφη Ντίνη και την εκπομπή «Τάδε έφη» στο ράδιο EVRIPOS 90FM, το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, για τις υποσχέσεις των Κυβερνώντων που αφορά πρόγραμμα 7ετους θητείας, μέσα στα δάση εξασφαλίζοντας τους δουλειά και ασφάλεια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την Κεντρική και Βόρεια Εύβοια τον περ. Αύγουστο.

Όπως δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Γεωργατζής, επτά μήνες μετά τις εξαγγελίες βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές. Καμία πρόσληψη δεν έχει γίνει και όλα αυτά που αναφέρονται περι προγράμματος 7ετους θητείας σε εργασίες του δάσους για τους ρητινοσυλλεκτες, δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού τώρα τους λένε για τρία συν τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα να ζουν στην αβεβαιότητα, χωρίς να μπορούν να βγάλουν άκρη, και οι περισσότεροι την ίδια ώρα να ζουν με τον τρόμο ότι θα είναι και ανασφάλιστοι από αρχές Μαρτίου. Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για εμπαιγμό από πλευράς του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος ανακοινώνει εν αγνοία τους, πρόγραμμα 8ετους διάρκειας ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη, τους λέει να πάνε να δουλέψουν στα διαβρωτικά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το Δεκέμβρη, για να έχουν ασφαλιστική καλυψη.

Κύριε Γεωργατζή, έχουν περάσει περισσότεροι από 5 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά και τη δέσμευση της Κυβέρνησης να σας απορροφήσει με ένα πρόγραμμα 7ετους θητείας, για να εργαστείτε μέσα στο δάσος, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας. Τελικά μπήκατε στο πρόγραμμα;

Μιλάμε για μία κόντρα της Κυβέρνησης, απέναντι στο Σωματείο μας, που υποτίθεται ότι το Σωματείο μας κάνει την παραπληροφόρηση και ότι το Σωματείο δε λέει καλά τα πράγματα και η Κυβέρνηση τα κάνει καλά τα πράγματα. Εγώ θέλω να σας αναλύσω μία μία τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης μέχρι τώρα. Τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει.

Να ξεκινήσω πρώτα από το 7ετές Πρόγραμμα. Μας είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση ότι το 7ετές πρόγραμμα θα είναι στάνταρ επτά χρόνια για τους ρητινοκαλλιεργητές. Εμείς είχαμε ζητήσει παρόλα αυτά να βάλουν μέσα και τους δασεργάτες, οι οποίοι είναι ελάχιστοι στη Β. Εύβοια. Μιλάμε για 15-20 οικογένειες, οι οποίοι αν μη τι άλλο σα δασεργάτες που ήταν έκαναν τη δουλειά τους, όπως και οι ρητινοκαλλιεργητές. Για τους δασεργάτες δεν το δεχθήκανε. Ειπαν μόνο για τους ρητινοκαλλιεργητές.

Μας φέραν εδώ μία εγκλύκλιο την οποια υπογράφει ο κ. Χατζηδάκης, που μιλάει για 3χρόνια εργασίας, από 1/4/22, ξεκινάει ένα πρόγραμμα με ισχύ μέχρι 31/12/25. Μας είπαν ότι όχι δεν τα λέτε καλά, θα σας στείλουμε τη σωστή εγκύκλιο, που να λέει για 7 χρόνια, τρία συν τέσσερα. Για να πάτε λέει τα 7 χρόνια που ζητάτε.

Το τρία συν τέσσερα, είναι μία παγίδα της Κυβέρνησης, για να μας πεταξει έξω στα τρία χρόνια. Αν βρεθεί κονδύλι μετά από τρία χρόνια, συνεχίζουμε και άλλα τέσσερα. Μετά από 3 χρόνια, ποιος μας εγγυάται εμάς, ποιος θα είναι στην Κυβέρνηση και ποιοι θα είναι αυτοί που θα έχουν τη διάθεση να δώσουν στη Β. Εύβοια, αυτά τα χρήματα. Και αν μας θυμπύνται. Εμείς ζητάμε να πάει συνεχόμενα το πρόγραμμα 7ετία, χωρίς καμία, μα καμία διαφορά μέσα με τρία χρόνια. Αυτό δεσμευτήκανε, αυτό ζητάμε. Εχουν 15 μέρες που μας λένε θα σας στείλουμε τη νέα εγκύκλιο, θα σας στείλουμε την εγκύκλιο. Εγκύκλιο δε βλέπουμε…

Εδώ τώρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, με καταγωγή από τη Β. Εύβοια εξέδωσε δελτίο τύπου για πρόγραμμα όχι 7ετίας αλλά 8ετίας και έχει περάσει και ΦΕΚ. Το γνωρίζετε;

Πότε τα 7 έγιναν 8. Δεν ξέρουμε κάτι. Δεν έχουμε πάρει κάτι τέτοιο στα χέρια μας.

Συγνώμη τώρα. Υπάρχει ένας Υφυπουργός, είναι ο Αγροτικής Ανάπτυξης και υποτίθεται ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τη Β. Εύβοια μετά την πυρκαγιά, στην περιοχή του διότι ένας λόγος παραπάνω κατάγεται από τη Β. Εύβοια. Άλλα γράφει εκείνος άλλα λέτε εσείς. Εσείς δεν έχετε έρθει σε επικοινωνία μαζί του; Δε σας ενημερώνει για ότι γίνεται; Δεν είναι δίπλα σας;

Όχι! Δε μας ενημερώνει. Φυσικά και δεν μας ενημερώνει. Βγαίνει από δω και από κει και λέει αυτά που θέλει να πει αυτός. Διαίρει και βασίλευε γίνεται εδώ πέρα τώρα. Εμείς σε επαφή που είχαμε με το Υπουργείο, με τον κ. Τριαντόπουλο και τον κ. Αμυρά οι απαντήσεις είναι τρια συν τέσσερα.

Ο κ. Τριαντοπουλος σας λέει τρία συν τέσσερα και ο κ. Κεδίκογλου λέει οχτώ. Και τι να πιστέψουμε τώρα;

Και τα τρία συν τέσσερα, πάλι και αυτό απάτη είναι για μας. Συγνώμη, εσείς έχετε εμπιστοσύνη σε αυτές τις Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ότι μετά από τρία χρόνια θα βρεθεί κάποιος να βρει άλλο κονδύλι; Πρέπει να είμαστε τελείως χαζοί για να δεχθούμε τέτοια πράγματα.

Όπως, ήμασταν χαζοί που μιλάγαμε για την ασφάλεια μας. Στην αρχη μας είπαν θα σας βάλουμε τα ένσημα σας, την ασφάλεια σας. Κανονικά να ασφαλιστείτε και τωρα ξαφνικά, φτάσαμε προ τετελεσμένα γεγονότα. Από την 1η Μαρτίου και μετά είμαστε όλοι οι ρετσινάδες ανασφάλιστοι.

Και η απάντηση του κ. Κεδίκογλου στο ράδιο Ιστιαία, ήταν ότι να πάνε να δουλέψουν στα αντιδιαβρωτικά έργα και να ασφαλιστούν οι ρετσινάδες. Ποια αντιδιαβρωτικά έργα; Αυτά που τελείωσαν στις 14 Δεκέμβρη, στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας;

Το ήξερε ο κ. Κεδίκογλου ότι τελείωσαν τα αντιδιαβρωτικά;

Βεβαίως το ήξερε, ότι τελείωσαν. Δεν ήξερε ότι τελείωσαν τα αντιδιαβρωτικά έργα; Κάποια αντιδιαβρωτικά έργα τα οποία δουλεύουν τώρα, είναι στην περιοχή της Ιστιαίας και σ΄αυτά δουλεύουν 10-15 άτομα. Οι υπόλοιποι 650 εργαζόμενοι, που να πάνε; Περιμένουν το πρόγραμμα. Αρα, θα είμαστε ανασφάλιστοι.

Τι προτίθεστε να κάνετε από δω και πέρα;

Κοιτάξτε, εμείς θα κάνουμε ακόμα μία Γενική Συνέλευση, θα ενημερώσουμε τον κόσμο για όλα τα καθέκαστα και θα κρίνει ο κόσμος ποιες θα είναι οι διαδικασίες των κινητοποιήσεων ή άλλων δράσεων που θα κάνουμε από δω και πέρα.

Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το παλέψουμε μέχρι τέλους. Δε σηκώνουμε πλεον άλλο την κοροϊδία. Μας κάψανε. Είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή στη Β. Εύβοια. Δεν είναι κανείς άλλος υπεύθυνος, μόνο το Κράτος και η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη γι αυτό που έγινε στη Β. Εύβοια και είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν αυτό τον κόσμο. Αυτό τον κόσμο που ζούσε γενιές ολόκληρες, εδώ και χρόνια από αυτά τα δάση.

Με ένα σπίρτο να κάψουν μία έκταση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά της Ελλάδας να καεί τέτοια έκταση από ένα σπίρτο.

Νομίζω και η «συγνώμη» του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στη Β. Εύβοια, ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση των ευθυνών που βαραίνουν την Κυβέρνηση σχετικά με τη μεγάλη καταστροφή της Β. Εύβοιας και πως διαχειρίστηκαν την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ναι. Αλλά από κει και πέρα όμως. Τη «συγνώμη» μπορεί να την είπε. Με μία «συγνώμη» δε λύνεις πρόβλημα. Υπάρχουν άνθρωποι με καρκίνο που πρέπει να κάνουν χημειοθεραπείες.

Εδώ υπήρξε δέσμευση από τον Πρωθυπουργό για τη στελέχωση με προσωπικό του έτοιμου σταθμού που διαθέτει ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, στη Λίμνη. Πεθαίνει κόσμος σε τροχαία και δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση. Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου αυτό;

Η εγκατάλειψη εδώ στη Β. Εύβοια, είναι πρωτοφανής.

Ποια είναι η σχέση του Σωματείου σας με τους δύο δήμαρχους της ευρύτερης περιοχής;

Την προηγούμενη φορά που κάναμε μία κινητοποίηση στην Ιστιαία, μιλήσαμε με τον κ. Κοντζιά, του είπαμε τα θέματα μας όλα, είπε ότι μας συμπαραστέκεται. Ότι κάνουμε δίκαιο αγώνα και ζητάμε αυτά που πρέπει να ζητήσουμε. Δε ζητάμε κάτι παραπάνω ούτε παράλογα πράγματα.

Ναι, αλλά και ο κ. Κοντζιάς που έχει άριστες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, τώρα δε σηκώνει το τηλέφωνο να ζητήσει να λυθεί ένα θέμα τόσο σοβαρό και να μη γίνει καμία αδικία. Ο κ. Τσαπουρνιωτης μέχρι τώρα φαίνεται ότι διεκδικεί και παίρνει πολύ περισσότερα τελικά για το δήμο του. Με τον κ. Τσαπουρνιώτη έχετε συζητήσει;

Και με τους δύο δημάρχους έχουμε κάνει κουβέντα. Ξέρουν τα ζητήματα μας. Το θέμα είναι έχουν τη διάθεση να είναι δίπλα μας; Αν έχουν διάθεση να είναι δίπλα μας θα το δείξει και το έχει δείξει ήδη η ιστορία.

Δεν έχει να κάνει με τη διάθεση. Είναι υποχρέωση όλων, όταν μιλάνε για ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας. Πως θα γίνει αυτή η ανασυγκρότηση χωρίς ανθρώπινο δυναμικό; Τι κινητρα θα δώσει στον κόσμο να παραμείνει στον τοπο του και να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω αυτή η καταστροφική πυρκαγια;

Ανασυγκρότηση κα Ντίνη, χωρίς τους Βόρειο Ευβοιώτες.

Αυτό ήταν που τόνισε και από την αρχή ο Σταύρος Μπένος, αγκαλιάζοντας σας… Είστε οι άνθρωποι του δάσους και ξέρετε καλύτερα από όλους πως θα ξαναγεννηθεί. Δυστυχώς όμως, προφανώς αυτά σε πρώτη φάση δεν εισακούστηκαν…

Ελπίζω να λυθούν τα προβλήματα αυτού του κόσμου που πραγματικά το έχει ανάγκη. Το χειρότερο για μας θα είναι η ανεργία μας και η ολοκληρωτική καταστροφή της Β. Εύβοιας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ –ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΝΤΙΝΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ EVRIPOS 90FM

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 15:39

Το Evia Kosmos στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κύλιση στην Αρχή
Eviakosmos.gr Designed By HarisPap Istodimiourgies.gr